tiistai 28. tammikuuta 2014

Esittelyssä huippuvalmentaja Martin Chuck.

www.tourstrikergolfacademy.com

Martin Chuck on entinen Kanadan ja USA ammattilaiskiertueiden pelaaja joka myöhemmin keskittyi golfopetukseen ja välinekehitykseen. Hänen toimipisteensä on Arizonan Phoenixissa The Raven Golf Clubissa. Chuck on tällä hetkellä yksi maailman halutuimmista golfvalmentajista. Hän kertoo kuinka hän varttui Kanadassa suurten pallonlyöjien Moe Normanin ja George Knudsonin varjossa. Hän otti oppitunteja Knudsonilta ja hänestä tuli Knudsonin apuvalmentaja 16-vuotiaana. Chuck kertoo ammentaneensa omaan opetukseensa inspiraation näiltä suurilta valmentajilta sekä pelaajilta joiden kanssa hän on pelannut ammattilaiskiertueilla.
 
Chuck on kuuluisa myös kehittämistään monista harjoitteluvälineistä - Tour Striker Training Products - joita on myyty globaalisti jo yli 100 tuhatta kappaletta. Charlie Schroeder Golf Tips Magazinen toimittaja on todennut Chuckista, että hän on "The game's most creative coach!" Chuck antaa golfopetusta myös kuuluisalla ja maailman #1 golfopetuksen web-sivustolla www.revolutiongolf.com. 
 
 
Chuck on sanonut Moe Normanista: "Moe Norman, arguably the most consistent ball striker ever, proved to me that great ball strikers are made not born. He methodically created a repetitive action and developed it over time with practice and understanding."
Suomennetuna: "Moe Norman, luultavasti kaikkein varmin pallonlyöjä koskaa, todisti minulle, että suuret pallonlyöjät tehdään, sellaiseksi ei synnytä. Hän suunnitelmallisesti loi toistettavan svingin ja kehitti sitä ajan mittaan harjoittelemalla ja ymmärtämällä mitä teki."
(Huom! Moe Normanin varsinainen opetuslapsi Todd Graves esitellään myöhemmin blogissa.)
 
Miksi Chuck on hyvä valmentaja mielestäni?
 
Chuckin videot ovat perusteellisia joissa hän esittelee erittäin havainnollisesti opetusaiheita. Hän käyttää opetuksessa hyväksi usein golfanalysaattoria (Trackman) ja analysoi lyöntejä tarkkuudella jollaista en ole muiden opettajien nähnyt tekevän. Hän käyttää kameratekniikan suomia mahdollisuuksia (kuvakulmia, zoomia, hiasteita...) hyväksi esityksissään sekä usein havainnollistaa asioita käyttäen valmennettavaa esityksessä.
 
Martin on antanut blogille erikseen luvan käyttää kaikkia hänen YouToubessa olevia videoitaan ja hän on halukas antamaan erikseen vinkkejä (1/kk) blogissa kunhan kerron millaisia haluan. Lukijat voivat esittää toivomuksiaan näistä !!!!
 
Tässä ensin yksi esimerkki Chuckin opetuksesta em. Revolution Golfin sivuilla. Aiheena 'Pidä paino edessä ja iske/läimäytä pidempiä draiveja."
 
Painon pitäminen vasemmalla jalalla palloon tultaessa (oikeankätisellä) on oleellista kun halutaan lyödä yhdenmukaisia lyöntejä. Videolla Chuck havainnollistaa hyvin mitä tapahtuu svingille ilman oikeanlaista painon siirtoa palloon lyötäessä.

Martin Chuck on kehitellyt monia apuvälineitä golfiin ja tässä yksi niistä - Tour Stricker. Ks. video.




Alla Chuckin loistavia opetusvideoita YouToubesta.

Video #1: Kuinka saada tehokkaampi lyönti draiverilla. (Maila sisältä ulos, lapa vaakasuorassa tai hieman ylävistossa optimoidaksesi pallon lentorataa draw-kierteellä...)




Video #2:  Tällä videolla Chuck näyttää kuinka ojentaa/kiertää oikea olkapää käsivarren ja...
(Pää pysyy pallon takana paikallaan, lantio siirtyy eteen ja kiertää, jalat ja käsivarret ojentuvat...)



Video #3:  Lyhyt svingi - pitkä lyönti eli Swing Small - Hit Big.
Chuck puhuu kuinka oikean käsivarren ojentamisen tärkeydetä ja kuinka pienellä 'organisoidulla' lyönnillä saadaa kaikki mitä lyönnissä tarvitaan.



Video #4:  It's Not About Hitting Down! Sinun ei tarvi lyödä alas. Kuinka saadaan lyönti osumaan ensin palloon ja vasta sen jälkeen maahan.


Video #5:  Video havainnollistaa kuinka lantio liikuu ja painon siirto tapahtuu svingissä.



Video #6:  Kuinka lyöt raudoilla pitempiä lyöntejä samalla helpolla svingillä. Hän puhuu dynaamisesta lavan kulmasta.
(Miten lantion siirto eteenpäin vie kädet eteenpäin ja pienentää lapakulmaa, paino vasemmalla jalalla, lantio kiertyy nopeasti osumassa, pallon lentorata madaltuu ja lyöntiin tulee pituutta...)



Video #7:  Chuck esittelee kehittämäänsä harjoitteluvälineestä liittyen ranteen asentoon.
(
Tour Striker Educator Training Aid)



Video #8:  Kuinka saat lisää voimaa/nopeutta draiverlyöntiisi. Kuinka lämäyttää mailaa iskussa ja kuinka harjoitella sitä.



Video #9:  Chippaus- ja pittchingtekniikkaharjoitusvideo.



Video #10:  Kuinka mailanlavan asento suhteessa svingikaareen voi luoda voimaa lyöntiin.
(Ts., kun lapa osoittaa iskussa vasemmalle ja svingikaari oikealle suhteessa lapaan, tulee lyöntii voimaa ja draw -kierre. Toisinpäin, kun lapa on iskussa avoin ja sivngikaari suuntaa vasemmalle, on seurauksena slaissi ja lyönti menettää pituutta...)



Video #11:  Ymmärrä svingin erilaisia linjoja (kesto n. 25 min).


Video #12:  Harjoittelurutiineja



Tässä linkki hänen sivuillaan oleville opetusvideoilleen ja hänen muihin YouTubessa oleviin videoihinsa.


*********************************************************************************
 
Martin Chuck on toistaiseksi se valmentaja monen esitellyn joukosta, jonka opetus on parantanut minun rautalyöntejäni. Kuten osiossa 'Blogista' kerroin, viime kauden ongelmista suurin oli painonsiirto ja siitä johtui luonnollisesti monet ‘paksut’ osumat raudoilla. Painonsiirto oli nimittäin sitäkin vaikeampaa, jos lyöntialusta ei ollut tasainen. (Koska se sitä kierroksella juuri olisikaan.) Pelaan sisäkaudella paljon P3ProSwingin simulaattorilla ja em. arvioni perustuu siitä saamaani palautteeseen. Nimittäin lyöntien suunta ja mitta eri mailoilla on paljon paremmin ‘hallinnassa’ kuin mitä se oli viime kesänä ja aikaisemmin simulaattorilla pelatessani. Se mitä olen muuttanut svingissäni viime kuukausina eniten, on painottunut juuri Chuckilta saatuihin vinkkeihin. 

Teen svingin tällä hetkellä aika hallitusti näin:1) Taakseviennissä suoristan takimmaista, oikeaa, jalkaani estääkseni lantion siirtymisen oikealle ja saadakseni tukevuutta ylävartalon kiertoon oikealle, mutta myös siksi, että saan rauhoitettua paremmin tällä svingin taaksevedon ja alasvetoon lähtövaiheen (transition). Tämä taas vaikuttaa siihen, että en hosu ylävartalolla ja käsillä svingissä ja saan lantion siirron alkuun ja kiertoon vasemmalle mielestäni helpommin. 2) Alkuasennossa (set up) tunnen etujalalla jo hieman painoa ja siksi, että se on hieman taivutettuna ja oikea lähtöasennossa suorempana kuin etujalka. (Arastelen keväällä leikattua vasenta polveani vieläkin ja ehkä siksi se on jo luonnostaan näin noin.)3) Alasvedossa (down swing) lantio siirtyy ja kiertyy vasemmalle sekä oikea polveni koukistuu. Tunnen saavani lisävauhtia alavartalosta kun heilautan itseäni alaspäin hieman. (Oikein tai väärin, mutta näin sen näen ja monet pituuslyöjähuiput tekevät samoin.) Palaan alkuasentoon polvien koukistuksen osalta paitsi, että lantio on tässä vaiheessa siirtynyt eteenpäin ja alkanut kiertymään vasemmalle ja polvet hieman kiertyneet vasemmalle.  Sammalla pää laskee, mutta ei siirry horisontaalisesti, vaan pysyy pallon takana kunnes nousen loppuasentoon. 4) Osumassa(at impact) paino on siirtynyt lähes kokonaan vasemmalle jalalle joka samalla on lähes suoristunut. Pääni pysyy pallon takana, vasen olkapää noussut ylöspäin, vasen käteni on suoristunut siten, että olkapäästä käden kautta mailaan vedetty linja on suora ja etuviistossa kohti palloa. Iskuvaiheessa oikea kantapää nousee ehkä liian herkästi maasta irti ennenaikaisesti. (Monien valmentajien mielestä kantapään pitäisi pysyä maassa vielä tässä vaiheessa ja koko työntävän jalan sisäreunan tulisi olla maassa.) 5) Saatto ja loppuasento (follow through) on minulle se kaikkein vaikein asia svingissä - edelleenkin. Tuntuu kuin olisin aivan liian jäykkä siihen vartaloltani, tai ehkä vain vasen puoli on sitä enemmän?! Tämä on svingin yksi tärkeimmistä vaiheista, vaikka sitä on äkkiseltään vaikea ymmärtää maallikon. Joku viisas huippu on sanonut, että ajattele ennen svingiä loppuasentoa, niin koko svingi menee paremmin. 

Tällainen Chuckilta saamani svingi näyttää sopivan minulle kuin luonnostaan. Olen saanut paljon pois turhaa yrittämistä ja käsillä tempomista. Tosin kädet käyvät edelleenkin liikaa. Saan lyönnin osumaan useammin svingikaaren alimmassa kohdassa palloon raudoilla ja hieman ylhäältä alas. Pystyn lyömään rennommin ja saan lyöntiin ‘läimäytyksen’, koska en hosu lyöntiin lähtemistä käsillä ja ylävartalon liian aikaisella kiertoon lähdöllä. (Huom. tätä koskevat svingiin kuuluvat käsitteet: viivästys (lag), vipuvaikutus (leverage) ja vapautus (release). Saan lyönnit menemään paremmin kohteeseen sekä pituutta lyönteihini. Raudat (8-4) ovat olleet minun heikkouteni tähän saakka ja uskon ensi kaudella niiden tuomaan tuloskehitykseen. Lyhyillä raudoilla, wedgeillä, (LW, SW, GW/AW, PW) minulla e ole ollut samanlaisia ongelmia. 

Kannattaa siis katsoa mitä Martin Chuckilla on sanottavaa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti