tiistai 7. tammikuuta 2014

Tunnettuja amerikkalaisia huippuvalmentajia.


Olen kerännyt alle joukon tunnettuja golfopettajia jenkeistä. He ovat huippuvalmentajia joiden videoita olen netissä, DVD:llä ja/tai kirjoista seurannut enemmän tai vähemmän intensiivisesti viime vuosien aikana. Olen halunnut tietää millaisia eroja huippuvalmentajilla on opetusmetodeissaan ja siksi halunnut seurata useampia valmentajia  samanaikaisesti. Tottakai myös siksi, että olen halunnut tietää ja oppia golfista mahdollisimman paljon. Minulle on samalla tullut selväksi myös se, että yksi ja sama valmennus ei sovi kaikille. Useimmat näistä valmentajista ottaa valmennuksessaan huomioon yksilön omat vahvuudet ja rajoitukset.

Huom! Tässä blogissa esitetyt linkit erilaisiin valmennusvideoihin ovat ilmaisversioita. Ne tarjoavat erinomaisia harjoitteita ja vinkkejä harjoitteluun. Mikäli haluat nähdä laajempia opetusvideoita, sinun tulee itse rekisteröityä haluamasi valmentajan nettisivuille, tai tilata maksullisia netti-/DVD-opetuskokonaisuuksia. Tämän tasoisten huippuvalmentajien henkilökohtainen valmennus paikan päällä jenkeissä maksaa useimmilla luokkaa 100-1000 USD/tunti ja joillakin huikeat 15 000 (Hank Haney) 20 000 ((Dave Peltz) USD/päivä, joten kannattaa katsoa ja seurata heidän opetustaan myös blogin kautta.
 
Blogi tulee tarjoamaan muutamien huippuvalmentajien harjoitusvinkkejä jatkossa heiltä suoraan blogille tarjottuna, mutta kunhan saan blogin ensin siihen kuntoon, että sellainen erikoispalvelu saadaan jouhevasti ja asiallisesti mukaan. Olen ollut jo suorassa yhteydessä muutamiin amerkikkalaisiin valmentajiin ja he ovat ilmaisseet halukkuutensa yhteistyöhön.

Suomessa ja maailmalla lienee yhtä hyviä valmentajia kuin listassani, mutta ei taatusti yhtä intensiivisesti esillä olevia. Maailmalla ei missään ole niin kehittynyt nettikulttuuri kuin USA:ssa (ja Kanadassa) myös tässä asiassa. Sadoilla, ellei tuhansilla, golfvalmentajilla on äärimmilleen kehittynyt web-opetuksen ja markkinoinnin kulttuuri jollaista ei tapaa missään muualla maailmassa. Golf on jenkeissä myös monipuolisen tilastoinnin parasta maaperää, kuten baseball, jalkapallo ja jääkiekko. 

Golfvalmentajat ja heidän tekemisensä on jatkuvan suurennuslasin alla ja heidät pistetään joka toinen vuosi paremmuusjärjestykseen julkisilla listoilla. Viimeisin näistä listoista on Golf Digestin lista ‘The best teachers in America 2013/2014’. Lista tehdään kyselyn pohjalta johon vastaa ja antaa äänensä n. 1 200 ammattivalmentajaa.
 
Kun seuraan lehden edellistä rankinglistaa 2011/2012 ja uusinta 2013/2014 huomaa kuinka suuria sijamuutoksia ylös ja alaspäin voi kahdessa vuodessa tapahtua. Tuskin kuitenkaan itse valmennuksen parantumisesta tai huonontumisesta silloin on ollut kysymys. Esimerkiksi Sean Foley on noussut sensaatiomaisesti edellisen arvioinnin sijalta 35 sijalle 2 ja miksi? Siksi, että hän on onnistunut saamaan valmennettavikseen sellaiset kärkinimet kuin Tiger Woodsin, Justin Rosen, Hunter Mahanin ja Lee Westwoodin.
 
Listan kärkitusinassa komeilee sijalla 12 edelleen listan vanhin valmentaja 87 –vuotias Bob Toski.

Esitellyillä valmentajilla on monella joko parhaillaan tai on ollut aikaisemmin golfin huippuja (PGA, LPGA) valmennettavanaan. Monet ovat itse olleet ja/tai ovat edelleen senioripelaajina huippuja. 
 
 
Eräs valmentajaryhmä soveltuu senioreille ja/tai selkäongelmista ja vartalon suppenevista liikeradoista kärsiville. Heidän tarjoamansa svingi on ns. 3/4 –svingi, tai yksikertaisempi kuin ns. perinteinen svingi (‘kiertosvingi’, traditional swing). Tätä opetusta tarjoavat mm. Doug Tewell ja Don Trahan, jotka kehittivät uuden svinginsä tehtyään paluun kilpakentille selkä ja käsileikkauksen jälkeen. Todd Graves on myös tässä ryhmässä, koska hänen svingiopetuksensa on vähemmän vartaloa rasittavaa golflegenda Moe Normanin kuuluisaksi tekemää svingiä. Samoin CJ Goecks, (fysioterapeutti), koska hän painottaa kuitenkin samoja asioita svingissä joilla välttää vammautumisriskiä. Näistä kaikista valmentajista alla enemmän.
 
Olen ottanut listalleni mukaan myös muutaman pituuslyöntiin erikoistuneita ammattilaisia ja valmentajia ja nimet: Dan Boever, Eric Jones ja Bobby Wilsonin. Kaikki he ovat pituuslyönnin senioreiden maailmanmestareita. Wilson jopa 4-kertainen maailmanmestari joista viimeisin mestaruus tuli vuodelta 2013. Pitää muistaa tässä yhteydessä, että jenkeissä myös senioreiden PGA kiertue - Champions Tour - sekä senioreiden pituuslyöntikisat ovat kovia juttuja ja rahaa liikkuu voittajille miljoonia vuositasolla. Kannattaa katsoa tarkemmin em. maailmanmestareitakin, koska he osaavat kertoa ne oleellisimmat asiat tekniikasta, kun, halutaan saada draiviin lisää pituutta, ja kuka ei tahtoisi. (Sanonta kuuluu, että ‘aplodit jaetaan tiiauspaikalla ja rahat viheriöllä’. Tosin golfissa 70-80 % kaikista lyönneistä tapahtuu 100 metrin sisällä lipusta.) 
 
Listalla eivät ole – vielä - Golf Digestin #1 Butch Harmon eikä #2 David Leadbetter, eikä monet mutkaan huippuvalmentajat, koska en ole seurannut heidän opetustaan toistaiseksi muutoin kuin sattumanvaraisesti. Näin toistaiseksi.
 
Tässä lyhyet esittelyt niistä muutamasta jenkkivalmentajasta joiden opetusta olen seurannut viime vuosina melko intensiivisesti. Lista ei ole paremmuus- tai missään muussakaan järjestyksessä.

www.mikebender.com


Mike Bender valittiin 2009 vuoden PGA-opettajaksi. Golf Digest rankkaa tämän floridalaisen top-4 opettajan joukkoon. Hänen oppilainaan ovat ovat olleet yli 20 PGA-ammattilaista ja nykyisin sellaiset huiput kuten Zach Johnson (9.) ja Jonathan Byrd (273).
 
Benderin esitystapa on rauhallinen ja havainnollistava. Hän osaa purkaa asiat yksinkertaisiin vaiheisiin ja hän tarjoaa erilaisia harjoitteita joilla parantaa suorituksia ja joilla oppii korjaamaan virheitä. 
 
Monilla jenkkivalmentajilla on oma valmennusmetodinsa, ainakin mitä tulee niiden nimiin. Bender puhuu metodista nimeltä MEGSA, joka tulee sanoista Most Efficient Golf Swing Attainable
 
Tässä muutama poiminto. Bender puhuu 7 pahasta golfarin virheestä ja esittelee niihin korjauksia videosarjassa. Näet ne klikkaamalla ko. linkkiä alla. 
 
Tässä muutama poiminto. Bender puhuu 7 pahasta golfarin virheestä ja esittelee niihin korjauksia videosarjassa. Näet ne klikkaamalla ko. linkkiä alla. 
 
Fault #1: How To Fix Your Slice, Part 1  - kuinka korjata slaissi, osa 1
Fault #2:
How To Fix Your Slice, Part 2 - kuinka korjata slaissi, osa 1
Fault #3:
Fixing Fat Shots – paksujen osumien korjaaminen (maila osuu maahan ennen palloa)
Fault #4:
Poor Trajectory – huono lentorata
Fault #5:
Pull Hooks – pull huukki (kun grippi on liian voimakas ja/tai pallo liian edessä ja/tai lyönti lähtee käsillä eikä alavartalon kierrolla…)
Fault #6:
Shanking – shanking (kun pallo osuu lavan ja varren kiinnityskohtaan (hoseliin), se lentää oikeakätisellä yleensä voimakkaasti oikealle
Fault #7:
Thin Shots – ohuet lyönnit (kun lyönti osuu pallon yläosaan)


Alla muutama hyvä video lisää Benderiltä.


Hitting Controlled Draws and Fades eli kuinka lyödä kontrolloituja draw- (droo) ja feidi –lyöntejäThe Stiff Wrist Drill – harjoitteita kuinka pitää ranne suorana/tiukkanaThe Coin Drill – kolikkoharjoitus (puttaus)The Flop Shot – flop-lyönti  - ks. myös Flop Shot á la Phil Michelson

How To Turn – kuinka kääntyä


Mike Bender Golfin videoita YouTubessa.

 


Jim McLean, (Golf Digestin 2013/2014 #3) opettaja ja vuoden 1994 PGA-opettaja Floridasta. McLean on itse entinen golfammattilainen (ja B.A. in Economics). Hän on työskennellyt monien huippuopettajien ja ammattilaispelaajien kanssa vuosikymmenten ajan. McLeanin oppilaisiinsa kuuluu yli 100 PGA, LPGA  ja Senior PGA Tourin pelaajaa.
 
McLean tunnetaan myös käsitteistä X- ja Y-Factor jotka kuvaavat vartalon liikkeitä, kulmia ja asentoja. Hänen "The Eight Step"golf DVD on yksi kaikkien aikojen eniten myyty golfvideo ja Sports Illustrated valitsi hänen kirjansa  "Eight Step Swing" yhdeksi parhaista golf opetuskirjoista koskaan (#11). Listassa jossa kärkeä pitää Ben Hoganin "The Golf Swing".
 
McLeanillä on nimeään kantava koulutusverkosto Jim McLean Golf Schools. Näitä kouluja on kymmenkunnassa USA:n osavaltiossa ja lisäksi yksi Espanjassa sekä Meksikossa. Koulujen opettajakunta on kolmitasoinen lähtien alimmalla tasolta Certified Instructors (sertifioidut opettajat). Siihen päässeillä on 1-3 vuoden kokemus Jim McLeanin opetussysteemistä ('Bachelor's Degree' in Jim's System.) Ennenkuin edes tämälle tasolle pääsee, joutuu olemaan tuhansia tunteja tutimus- ja valmennustyössä itsensä Jim McLeanin ja hänen pää-/yliopettajiensa kanssa. Ylemmällä tasolla on Master Instructors (pääopettajat, 'Master's Degree' in Jim McLean's Teaching System) joilla on useiden vuosien opetuskokemus Jim McLeanin kanssa. Korkeimmalla tasolla tulevat ns. Lead Master Instructors (yliopettajat tai johtajaopettajat, 'PHDs' in McLean's Teaching System) jotka Jim McLean on valinnut henkilökohtaisesti. Monet näistä ovat kansallisesti tunnettuja opetuksen huippuammattilaisia joilla on yli 10 vuoden kokemus opetuksesta McLeanin systeemissä.

Ks. lisää osoitteessa www.revolutiongolf.com jossa McLean itse ja monet hänen Jim McLean Golf Schools opettajansa sekä 'ulkoiset' golfin huippuopettajat opettavat lajia. (Revolution Golf kertoo, että heidän videoitaan on katseltu lähes 20 miljoonaa kertaa.)

Katso mielenkiintoinen video klikkaamalla linkkiä ‘drag-and-lag-takeaway eli vapaasti suomennettuna 'laahaa ja viivytä -taaksevienti'. Kuten McLean videolla toteaa: maila on viimeinen joka lähtee liikkeelle taaksevedossa ja viimeinen joka lähtee liikkeelle alasvedossa. Siten saadaan svingiin 'ruoskavaikutus'. Hän kertoo Ángel Cabreran, Pane Stewardin ja Jason Dufnerin olevan esimerkkinä tällaisesta svingistä. 

 
www.hankhaney.com


Hank Haney, (Golf Digestin 2013/2014 #11 opettaja Texasista (2009 #2) ja entinen Tiger Woodsin valmentaja (B.S. in Education). Hänen oppilaisiinsa kuuluu yli 200 PGA, LPGA, Champions, European, Japanese, Australian ja Asian Tourin pelaajaa.
 
Haney on kirjoittanut 4 golfopetuskirjaa; "Essentials of the Swing", “The Only Golf Lesson You’ll Ever Need”, “No More Bad Shots” ja “Fix Your Yips Forever” sekä tuottanut 14 opetusDVD:tä.Haneyn opetus on luonnollisesti hyvin havainnollistavaa ja hän tuo esille hyviä harjoitteita opetuksensa tueksi.

Haney tuli tunnetuksi Tiger Woodsin valmentajana aikana jolloin Woods voitti 46 PGA Tourin kilpailua ja 6 mastersia.

"My philosophy as a teacher is to teach my students to become their own best teacher by getting them to understand the flight of the golf ball and how it relates to the swing, with emphasis on swinging the golf club on their own correct swing plane". Lainaus Wikipediasta.  Ts. Filosofiani opettajana on opettaa oppilaita tulemaan itsensä parhaaksi opettajaksi saamalla heidät ymmärtämään golfpallon lentoa/lentorataa ja sitä, miten se liittyy svingiin, painottaen sitä, että tekevät svingin omalla oikealla svingiradallaan.
Haneyn uusimpia videosarjoja on "10 isoa erehdystä

Miss #1: 4 More Miles an Hour eli svingiin 6 km/t lisää nopeutta
Tällä videolla Haney korostaa, ettei hän ole koskaan kehoittanut oppilastaan lyömään kovempaa (harder), vaan nopeammin (faster). Hän toteaa, että useimmat lyövät liian kovaa jolloin he ovat kankeita ja jäykkiä (stiff, rigid), eivätkä anna mailan tehdä svingiä. Hän sanoo, että jokainen voi lyödä palloa pidemmälle, jos vain haluaa ja päättää tehdä asialle jotakin (push yourself). Hän suorastaan kehottaa viemään mailan taakse nopeammin, eikä hitaammin, koska on sitä mieltä, että golfari voi nopeuttaa mailan liikettä palloon vain nopeuttamalla taaksevientiä. Taakseviennin ja alasvedon tempo ja rytmi on oltava tasapainossa. Uutta minulle ja päinvastaisia neuvojakin olen kuullut paljon.
Miss #2: Action & Reaction eli toiminta ja reagointi
Golfsvingissä on kysymys on toiminnasta ja sen vastareaktiosta: kaikki mitä teet lyöntiasennossa (address position) vaikuttaa taakseviennin aloitukseen (takeaway), taakseviennin aloitus vaikuttaa itse taaksevientiin (backswing), taaksevienti vaikuttaa siihen kuinka aloitat alasvedon (downswing). “Amatöörit eivät anna ranteiden taipua…, annanranteiden taipua vaiheittain/vähitellen (gradually)”
Miss #3: Fixing Your Slice eli slaissin korjaus
Haney toteaa videolla mm. että 90 % golfin pelaajista taistelee slaissin kanssa jossain vaiheessa. Keskimäärin tasoituksen golfareista 16,5 % miesgolfareista ja 28,5 % naisgolfareista. Jotkut sanovat sitä pushiksi, jotkut feidiksi, mutta golfin opettajat sanovat sitä slaissiksi.  Yleisin syy slaissiin on, että maila viedään liiaksi sisään taakseviennissä ja se tuodaan ulkoa sisään alasvedossa. “Golfari lyö slaissin vain yhdestä syystä: koska hänen mailansa lapa on avoin suhteessa svingirataan.”  Korjaus on: “club face more closed and path more to the right.” Ts. mailan lapa enemmän suljetuksi ja svingikaari enemmän oikealle! Vahvista grippiä kiertämällä vasenta kättä niin, että näet 2-2,5 rystystä (oikeakätinen). Sulje lapa ennen osumaa, ei sen jälkeen, svingaa oikealle, helpota gripin painetta, … pallo kaartaa oikealta vasemmalle (draw) ja pituutta tulee lisää…
Miss #4: Impact Zone eli osuma-alue
Gofin koko idea on päästä osuma-alueelle johdonmukaisesti/konsistentisti (consistent, parempaa suomenkielen ilmaisua odotellessa) riippumatta siitä miten tulet alueelle. Ottaen huomioon svingin muut osatekijät jotka vaikuttavat asiaan. Vrt. Miss #2. Lantio kääntyneenä… vartalo pallon takana, paino vasemmalla, kädet edessä, vasten käsi/ranne kiertää alas ja pysyy suorana eikä kauhaise palloa ylös…jne  (rotating down, backing the left hand down, not skooping).
Miss #5: The Forgotten Element eli unohdettu elementti
Tässä osiossa Haney korostaa saaton ja loppuasennon merkitystä (follow-through) ja sen pitämistä hetken lyönnin jälkeen. Tasapainoinen saatto ja loppuasento kertovat paljon lyönnin onnistumisesta. Hän sanoo viisaasti mm., että kun visualisoit ja tunnet mihin haluat svingisi päättyvän (end-up), paljon voidaan vaikuttaa siihen, miten siihen pääset. Lyöntisi pituus määräytyy sen mukaan mikä mailanpään nopeus on juuri sillä hetkellä kun pallo irtoaa lavasta. Osuma palloon ennen maata tarkalleen oikeassa kohdassa on kaikille golfareille isoin asia  jonka kanssa he taistelevat (“hardest time hitting the ground an exactly the right place”). Onnistuminen tässä vaatii, että vartalosi on kiertynyt kohti lyöntiä (belt buckle to the target).
Miss #6: No Easy Shots in Golf eli ei helppoja lyöntejä golfissa Haneyn sanoo tällä videolla mm. että helppoja golflyöntejä ei ole olemassakaan. Jos niitä olisi, et epäonnistuisi niissä koskaan. On vain lyöntejä. Videolla hän korostaa sitä, että golfaajan pitää ensin tutkia millaisella alustalla pallo makaa. Hän sanoo myös, että amatöörien virhe numero 1 chipissä on se, että he keskittyvät keskittyvät lippuun/reikään, eikä siihen mihin pallon pitäisi laskeutua.
Miss #7: Putt When You Can eli puttaa aina kun voit
Tällä videolla Haneyn ohje kuuluu: “Rule number one, when ever you are around the green, and you have the opportunity to putt, putt! Make sure you putt.” Ts. aina kun olet griinin ympärillä ja sinulla on mahdollisuus putata, puttaa. Varmista, että puttaat. Näin on siksi, koska puttaus antaa huonoimmillaankin paremman tuloksen kuin SW, rauta 7 tai 8 antaa huonoimmillaan.
 
Miss #8: 100 Practice Swings a Day eli 100 harjoitussvingiä päivässäHaney kertoo videolla vastaavansa kysymykseen siitä mikä on hänen suosikkiharjoitusohjeensa: “Ota 100 harjoitussvingiä päivässä.”  Hän sanoo videolla mm.: “Voit tehdä harjoitussvingejä millä mailalla tahansa. Hitaasti tai nopeasti… Voit tehdä harjoitussvingejä hotellihuoneessa, takapihalla, missä tahansa, jos sinulla ei ole aikaa mennä kentälle. Se vaatii vain 10 minuuttia päivässä….Harjoitus parantaa vartalosi liikkuvuutta (flexibility), mailanpäänopeus paranee, saat paremman tietoisuuden missä mailanpää liikkuu svingin aikana ja harjoitus aivan varmasti parantaa svingitasapainoasi…Saat svingistäsi toistettavamman ja pelisi paranee…Tee harjoitussvingejä ja takaan, että pelisi paranee!”  Hän toteaa myös, että “tämä on kaikkein eniten unohdettu yksinkertainen harjoitus, jonka  amatöörit voivat tehdä tullakseen paremmaksi.
Miss #9: Eliminate Your Big Miss eli lyhyesti "Keep your ball in play and eliminate penalty shots". Pidä pallosi pelissä ja eliminoi rangaistuslyönnit.

Miss #10: Ball Position Basics eli "Should the ball move depending on the club?" Ts. mihin kohtaa pallo pitäisi lyönnissä asettaa.
Hank Haneyn opetusvideoita YouTubessa lyötyy tästä.

 
www.martinhallgolf.comMartin Hall, Floridan West Palm Beachistä on (Golf Digestin 2013/2014 #10) ja vuoden 2008 PGA opettaja. Hän on entinen golfammattilainen (European Tour) ja tullut sittemmin tutuksi satojen Golf Channelin opetusvideoista. Hall on erinomainen ja vaikuttava opettaja. Hän käyttää usein studiossa simulaattoria ja testaa harjoitteita oppilaalla (joka useimmiten on kovanluokan golfari Holly Sonders).
 
Hänen luonaan studiossa vierailee usein myös maailman parhaita golfammattilaisia ja -legendoja. Ts., jos haluat mahdollisimman monipuolista opetusta, Martin Hall on ehkä kaikein antoisin kun liität opetukseen hänen Golf Channelin tarjontansa. Hall on todella etuoikeutetussa asemassa juuri olemalla maailman parhaan (lähes ainoan) golfiin keskittyvä televisoyhtiön Golf Channelin palveluksessa. 
 
Hall on tehnyt kuuluisaksi myös Martin's Libraryn eli Martinin kirjaston. Ohjelmassa hän esittelee silloin tällöin uusimpia ja vanhoja kuulusia golfkirjoja ja ottaa niistä esille kaikkein oleellisimman sekä havainnollistaa niiden antaman opetuksen studiossa.  Kirjoja hankkiessasi kannattaa käydä katsomassa mitä kannattaisi harkita ja miten Martin on niistä sanonut. Klikkaa linkkiä, niin näet Hallin esittelemiä golfkirjoja: Martin Hallin golfkirjasto.
 
Golf Channelin opetusvideoita (Instruction Video) näet myös älypuhelimellasi lataamalla sovelluksen puhelimeesi. Saat lähes päivittäin muutaman uuden opetusvideon. Sovellus on saatavilla Androidin ja Applen puhelimiin sekä tabletteihin Google Play ja App Storen jakelukaupoista.

Voit liittyä
Golf Channelin Swing Fix'iin ja seurata monia opetusvideoita sekä lähettää videoita omasta svingistäsi heille analysointiin ! Saat ohjeet ja ohjelman heiltä ja voit tallentaa videon svingistäsi älypuhelimella tai tabletilla.

Martin Hallin videoita kannattaa
katsoa Golf Channelin sivuilta ja Hallin omilta sivuilta Martin Hall Golf,com:sta. Golf Channel kannattaa muutoinkin pistää mieleen haettaessa hyviä vinkkejä svingiin. Se on numero 1 tv-kanava golfissa ja sillä riittää resursseja ja tekniikkaa myös tässä mielessä. (Ks. samalla kanavalla opettavan huippuvalmentajan esittely alla.)

www.michaelbreed.com 


Michael Breed, (Golf Digestin 2013/2014 #13, 2011/2012 #23) ja vuoden 2012 PGA -opettaja (2012 PGA National Teacher of the Year) on toiminut Golf Channelin commentaattorina vuodesta 1999. Mies tunnetaan ohjelmista The Golf Fix, Golf Academy Live, Viewers Forum, Golf Talk Live, Golf Channel Academy ja Golf Central. 
 
Breed tunnetaan myös kirjastaan The Picture Perfect Golf Swing (2008) jossa hän opettaa analysoimaan ja kuvaamaan videokameralla oikeaoppisesti golfsvingiä. Hän oli 2001-2012 pääpro Sunnindale Country Clubilla New Yorkissa ja on edelleen apulaispro Augusta National Golf Clubilla. Breedin Golf Academy sijaitsee Manhattanin Woods Golf Clubilla (West Nyack, NY) jossa hän toimii nykyään pääopettajana (Director of Instruction). Breedin valmennettaviinsa kuuluu ja on kuulunut yli 30 PGA ja LPGA Tourin pelaajaa.
 
Voit seurata Breedin opetusta klikkaamalla linkkiä Michel Breedin opetus Golf Channelilla.
 
Breed on varsinainen tehopakkaus, jonka svingi ei eroa ammattipelaajien svingistä. Hän osaa tuoda esille svingistä oleellisen ja esittää miten päästä eroon virheistä ja kuinka svingistä saadaan entistä parempi.


www.tourstrikergolfacademy.com


Martin Chuck on entinen Kanadan ja USA ammattilaiskiertueiden pelaaja joka myöhemmin keskittyi golfopetukseen ja välinekehitykseen. Hänen toimipisteensä on Arizonan Phoenixissa The Raven Golf Clubissa. Chuck on tällä hetkellä yksi maailman halutuimmista golfvalmentajista. Hän kertoo kuinka hän varttui Kanadassa suurten pallonlyöjien Moe Normanin ja George Knudsonin varjossa. Hän otti oppitunteja Knudsonilta ja hänestä tuli Knudsonin apuvalmentaja 16-vuotiaana. Chuck kertoo ammentaneensa omaan opetukseensa inspiraation näiltä suurilta valmentajilta sekä pelaajilta joiden kanssa hän on pelannut ammattilaiskiertueilla.
 
Chuck on kuuluisa myös kehittämistään monista harjoitteluvälineistä - Tour Striker Training Products - joita on myyty globaalisti jo yli 100 tuhatta kappaletta. Charlie Schroeder Golf Tips Magazinen toimittaja on todennut Chuckista, että hän on "The game's most creative coach!" Chuck antaa golfopetusta myös kuuluisalla ja maailman #1 golfopetuksen web-sivustolla www.revolutiongolf.com.
 
Chuckin videot ovat keskimääräistä perusteellisempi (pidempiä) joissa hän esittelee havainnollisesti opetusaiheita. Hän käyttää hyväkseen usein Trackmana ja analysoi selkeästi lyöntejä tarkkuudella jollaista en ole muiden listan opettajien nähnyt tekevän. 
 
Lue lisää blogin tekstissä ' Esittelyssä Martin Chuck' klikkaamalla otsikkoa.

Martin Chuckin opetusvideoita YouTubessa.Todd Graves on kanadalaisen golfin legendan Moe Normanin tekniikan analysoija ja 'tieteistäjä'. Hän perusti vuonna 2000 veljensä Timin kanssa Graves Golf Academyn (GGA). Sen opetus pohjautuu Moe Normanin kehittämään golfsvingiin josta GGA käyttää nimitystä Single Plane Golf Swing. Svingissä taaksevienti ja alasveto pysyvät samallasvingiradalla/-kaarella (planella).  Moe Norman ehti opettaa svingiään Todd Gravesille yli 10 vuoden ajan.

Todd Gravesin opetusvideoita YouTubessa.
Kuva vuodelta 1990. Moe Norman esittelee golflegendoille svingiään. Katsojilla on yhteensä 12 mastersin voittoa: Nick Faldo 6, Nick Price 3, Fred Couples 3 ja Ben Crenshaw 2. (Viides kuvassa on ?)
 
GGA:n pitää Normanin svingiä ideaalisena kaikille golfareille, koska single plane swingissä ei tapahdu yhtä voimakasta vartalon kiertoa eikä siinä ei kohdistu yhtä voimakasta painetta alaselkään kuin perinteisessä golfsvingissä. Todd Gravesin sanoin: "If the swing is biomechanically easier on the body, then it will be easier to repeat and produce consistent results". Eli, jos svingi on biomekaanisesti helpompaa vartalolle, niin sitä on helpompi toistaa ja sillä on helpompi tuottaa yhdenmukaisia/toistettavia lyöntejä. 
 
Kirjoja Moe Normanista:
 
'Moe & Me', Encounters with Moe Norman, Golf's Mysterious Genius,  Lorne Rubenstein,
The Feeling of Greatness: The Moe Norman Story, Tim O'Connor;
Moe Norman: The Canadian Golfing Legend with the Perfect Swing (Amazing Stories), Stan Sauerwein, Natural Golf, Peter Fox ja John Burrill,
Natural Golf Swing, George Knudson

 
Normanin tekniikasta vaikutteita ovat ottaneet myös em. Martin Chuck ja alla esitelty moninkertainen PGA Tourin, Champions Tourin ja kahden Senior Major Championshipin voittaja, Square-to-Square Method'in kehittäjä Doug Tewell.

www.squaretosquaremethod.com


Doug Tewell kuuluu tässä listassa entisiin huippuammattilaisiin sekä PGA Tourilla että senioreiden Champions Tourilla. Tewell on 12 –kertainen PGA Tour ja Champions Tourin voittaja sekä 2-kertainen Major –voittaja. Hän tuli tunnetuksi siitä, että hänen avauksensa pysyivät useimmin väylällä kuin kilpailijoiden. Hän tinkii mieluummin 10 tai 20 jaardia avauksien pituudesta ja saa ne pysymään väylällä kuin pyrkii vetämään pidempiä avauksia heikommalla prosentilla väylille.
 
Tewell kehitti Square-to-Square svinginsä sen jälkeen kun hänen vasen kyynärpäänsä operoitiin. Svingi sopii hyvin erityisesti ikääntyville ja selkäongelmista kärsiville. Lue Tewellin taustasta ja katso video Body-Friendly Golf Swing eli vartaloystävällinen golfsvingi klikkaamalla edellä olevia linkkejä. 
 
Esimerkkivideoita Tewellin opetussarjasta "The 8 Myths of the Modern Rotational Swing.”

Myytti#1
Flashing the Club Open
Myytti#2
Making a Full Swing
Myytti#3
Making a Big Shoulder Turn
Myytti#5
Turning Off the Club
Myytti#7
The REAL Reason You Slice


Video jossa Todd Graves ja Doug Tewell keskustelevat golftekniikan tärkeistä aiheista.

Tällä videolla aiheena on osumatarkkuus (accuracy). 
Tällä videolla Graves ja Tewell keskustelevat driverin käytöstä ja sen harjoittelemisesta.
http://www.squaretosquaremethod.com/graves-driver/
Tällä videolla aiheena on osama palloon (impact).http://www.squaretosquaremethod.com/graves-impact/
Tällä osumatarkkuus (accuracy).http://www.squaretosquaremethod.com/graves-accuracy

Doug Tewell kuten kaikki amerikkalaiset valmentajat löytyy niin'ikään YouTubesta, vaikka kovin vähän hänen videoitaan siellä on.


www.ignitiongolf.com Paul Wilson on Ignition Golfin perustaja ja Paul Wilson Golf Schoolin johtaja Las Vegasista. Vuoden 1997 golfopettaja " (Teacher of the Year) ja "Swing Machine Golf" kirjan kirjoittaja. Hän julkaisu lisksi samanimisen opetusvideon. Wilson toimi opettajana Revolution Golfssa vuoteen 2012 saakka.
 
Hänen opetusvideonsa ovat keskimääräistä pidempiä ja perusteellisempia. Hänen opetuksensa on on innostunutta ja mukaansatempaavaa. Mutta tärkein syy miksi valitsin hänet esittelyyn on se, että seuraamistani kaikista (>50) huippuvalmentajista hänen opetuksensa eroaa yhdessä suhteessa: hän korostaa golfsvingin rentoutta. Kuinka ranteiden ja käsien rentoudella saadaan helposti piiskavaikutusta ja kuinka alavartalon kierrolla saadaan lisää nopeutta (ja hallintaa) svingiin.
 
Tämä video kertoo paljon jokaiselle golfarille. 'My Favourite Drill' eli Wilsonin suosikkiharjoite.
 

Don Trahan, lempinimen "The Swing Surgeon" saanut valmentaja kuuluu top50 -listalle. Hänen opetuksensa kulkee nimellä ´Peak Performance Golf Swing'. Hänen perustamansa Swing Surgeon Golf Schools sijaitsee Old South Golf Linksillä Etelä-Carolainassa. Trahanilla on jo 35 vuoden opetustausta. Hän toimi Golf Magazinen opettavana toimittajana vuosina 1987-1992. Hän on toiminut pääopettajana useammalla kentällä ja hänen oppilaisiinsa kuuluu myös PGA Touria kiertävä poika D.J. Tranan ja muutamia PGA, LPGA Tourin ja pienempien tourien pelaajia sekä myös yliopistopelaajia.

Drahan kuuluu em. joukkoon 3/4 svingin ('limited turn backswing') puolestapuhujista kuten Doug Tewell. Trahan opettaa kuinka lyödä palloa suoraan ja pitkälle ilman stressiä ja kipua. Hänen oma selkänsä operoitiin 70-luvulla ja hän joutui jättämään ammattilaiskiertueen leikkauksen vuoksi pitkäksi aikaa ja sinä aikana kehitti uudentyyppisen svingin.

Hän on osallistunut biomekaanisiin tutkimuksiin jotka ovat osoittaneet tieteellisesti oikeaksi sen, että lyhyempi 3/4 svingi ei välttämättä vähennä mailanpään nopeutta verrattuna täyteen svingiin. Tämä on hänen mukaansa: "The low stress, low maintenance golf swing" eli "vähän stressiä ja vähän huoltoa tarvitseva golfsvingi". Tässä lohtua meille, joiden vartalon kierto alkaa pikkuhiljaa hiipumaan syystä tai toisesta.www.perfectconnectiongolfswing.com


CJ Goecks Golf Digestin 2011/2012 top20 valmetaja Teksasista (University of North Texasin) on se ammattilainen jota olen sattumoisin seurannut kaikista pidempään viimeisten 4 vuoden aikana. Goecks on saanut opetusta itse maailman #2 valmentajalta David Leadbetteriltä (siihen aikaan #1 opettaja) jonka ns. sertifioitu opettaja Goecksista sittemmin tuli. Tämän jälkeen Goecks meni toiselle, nyt #3:lle Jim McLeanille kunnes perusti oman golf actatemian.

Goecks painottaa svingiopetuksessaan terveyttä, koska hän itse aikaan yliopistoaikana loukkasi pahoin vasemman ranteensa pelatessaan golfia. Hänen opetusmetodinsa nimenä on PCGS joka tulee sanoista Perfect-Connection-Golf-Swing. Metodin tavoitteena on luoda yksinkertainen helppokäyttöinen svingi, joka on tehokas, helppo toistaa ja työstää omakseen, ja joka pienentää vammariskiä. Goecksin opetus on suunnattu ensisijaisesti amatöörigolfarille. Hän ymmärtää että ammattilaisten golfsvingi ei ole tavallisten golfareiden kopioitavissa johtuen erilaisista rajoitteista useimpien kohdalla. Hän korostaa svingiä joka räätälöidään jokaiselle heidän oman vartalonsa mukaan. Hän puhuu vartalonystävällisestä svingistä - body-friendly-swing.

Goecks on erittäin tuottelias kaveri jolta ilaantuu jatkuvasti uusia videoita ja hyviä vihjeitä harjoitteluun. Hän on mielestäni varteenotettava seurattava kaikentasoisille golfareille ja erityisesti aloittelevien gofareiden tulisi ottaa häneltä vaikutteita. 

Haluatko tietää todella pitkälle draivaavien salaisuuksia?

Tässä kolme kovaa maailman terävimmältä huipulta.

Eric Jones, urheilupsykologi Standfordin yliopistosta ja siksi hän osaa myös opettaa erittäin hyvin. Hän on pituuslyönnin vuosien 2003 (40+) ja 2012 senioreiden maailmanmestari (328 m, 50+). Hänen opetusmetodinsa kulkee nimellä 'Target Centered Golf'. Hänen kirjoittamiaan kirjoja ovat: “The 5 Keys To Distance”, “How To Practice Your Golf Swing Like The Pros”, ja “Strategic Golf: Course Navigation.” (Muuten, uusi kirja ilmestyy 2013 lopulla!
 
Jones on ainoa joka aivan erityisesti korostaa tasapainon hallintaa ensisijaisena asiana hyvässä ja tehokkaassa golfsvingissä. Hän kertoo kirjassaan tästä, että hän ei opeta oppilailleen mitään muuta ennenkuin he oppivat hallitsemaan tasapainonsa. Hän pyytää oppilaitaan alussa lyömaan rauhallisesti lyhyitä svingejä jalat yhdessä ja silmät kiinni. Kun tämä onnistuu hyvin, hän pyytää pikkuhiljaa leventämään stanssia ja lisäämään vauhtia kunnes oppilas kykenee tekemään täyden svingin silmät kiinni tasapainossa pysyen. Hän pyytää oppilasta tuntemaan kuinka paino siirtyy ensin takajalalle ja sieltä etujalalle iskuun tultaessa. 
 
Kirjassaan ja videollaan "The 5 Keys To Distance” Jones antaa avaimelle nimen B.L.A.S.T. eli suomeksi räjähdys. Lyhenteet muodostuvat sanoista: B=Balance/tasapaino: urheilullinen tasapaino (athletic ready balance) auttaa löytämään mailanlavan keskustan ja saamaan lyöntiin sitä kautta väylän keskelle; L=Leverage/vipuvoima: vipuvoiman oikealla latauksella ja oikea-aikaisella vapautuksella saadaan lyöntiin maksimaalinen voima; A=Arc/kaari: laaja svingikaari auttaa tuottamaan helpommin pidemmän lyönnin; S=Speed/nopeus: lyöntiin saadaan lisää nopeutta vartalon kierrolla; ja T=Target/kohde: kohteen laajennus (target extension) on avain vipuvaikutuksen ylläpitämisessä ja lyönnin kiihdyttämisessä iskualueen (impact) läpi. Orientoidu kohteeseen, älä palloon ! 
 
"Orient to the target, not to the ball !"
Leverage=vipuvaikutus/-voima/-varsi, Balance=tasapaino, Arc=kaari, Speed=nopeus, Target orientation=kohteeseen suuntautuminen/suuntaus.Leverage=vipuvaikutus/-voima/-varsiBalance=tasapainoArc=kaariSpeed=nopeusTarget orientation=kohteeseen suuntautuminen/suuntaus. 
 
Videolla 'The 5 Keys To Distance' Eric Jones haastattelee kuuluisaa urheilupsykologia, valmentajaa ja henkistä valmentajaa (ranking 20 joukossa) tohtori Glen Albaughia, joka nämä kullanarvoiset sanat jokaiselle golfarille aiheena 'viisas harjoittelu' (Smart Practising): "smart pactise first, then increase intensity and after that increase duration:" Jotakuikin näin. Ei lyödä 500 palloa päivässä ajattelematta sen kummemmin mitä ollaan tekemässä, vaan aina pitää olla mukana mukana tarkoitus. Kun perusasiat ovat kunnossa, vasta sitten voidaan lisätä tehoja ja, jos tekeminen senkin jälkeen on hallussa, voidaan lisätä harjoituksen kestoa.
 
Jonesin opetusstrategia ei ole yhtä massiivisen kaupallinen kuin jenkkien yleensä on. Hän osaa korostaa opetuksessaan oleellisia seikkoja, mutta hänhän on urheilupsykologi koulutukseltaan. Jonesin opetus on rauhallista, hänen äänensä on rauhoittavaa ja asiantuntevaa sekä miellyttävää. Hän tietää mistä puhuu.

 
Bobby Wilson, lempinimeltään “golfs’ executive entertainer” (golfin loistava viihdyttäjä) on jo 4-kertainen senioreiden pituuslyönnin maailmanmestari. Viimeisin mestaruus tältä vuodelta 2013. Wilson on todellinen golfin monitoimi-/-puolisuusmies, suuri viihdyttäjä joka kiertää ympäri maata (joskus yli 200 pv/v.)pitämässä golfklinikoita, hankkimassa varoja hyväntekeväisyyteen, pitämässä motivointipuheita, esittelemässä yleisölle lyöntitemppuja, pitämässä golfkouluja Fortune 500 yrityksille, antamassa televisiohaastatteluja, jne.

Wilson tapa esittää asiansa on mukaansatempaavaa ja innostunutta sekä luottamusta herättävää. Pelkästään hänen lyöntinäytöksensä hurmaavat ja saavat ajattelemaan mitä kaikkea muuta golf voikaan antaa tai olla. Ne jotka haluavat lisää pituutta lyönteihinsä, tuskin voivat jättää miestä huomiotta ja olla seuraamaatta hänen viestejään.

Wilson sanoo oppineensa golfia mm. legendoilta Ben Hogan, Sam Snead ja Jonny Miller.

 
Vaikka Wilson on paljon viihdyttäjätyyppiä, hänellä on paljon annettavaa niille, jotka haluavat saada avauksiinsa enemmä tehoa - ja kukapa ei haluaisi.


http://www.danboever.com


Dan Boever, on entinen baseballammattilainen ja mies opetusmedodi 'Velocity Methodin' takana ja vuoden 2008 pituuslyönnin maailmanmestari (45+). Hän on samankaltainen showmies kuin edelläoleva Bobby Wilson ja nän järjestää suuria yleisöesityksiä. Vaikka hän on viihdyttäjä, hän on samalla hyvä golftaitojen opettaja. Pisin lyönti kilpailussa on 473 yardia eli 430 metriä.

 
Boever puhuu 8 lyöntipituuden tappajasta (8 killers of distance) jotka ovat:
 
# 1 ennenaikainen mailan vapautus - Failure to Load
# 2 slaissi - cut across the ball - the slice
# 3 liian kireä ote mailasta ja käsien jännitys - Tight Grip pressure - "keep it loose, loose. loose !
# 4 epävakaa lyöntiasento - Foundation
# 5 liian kova svingi (yrittäminen), - Don't Do this When You Swing... thing solid, not hard !
# 6 tiiaat pallon liian alas - Tee it High to Let it Fly
# 7 ladata energia ja purkaa tämä lataus oikealla tavalla ja oikeaan suuuntaan, painonsiirto, jne.
# 8 väärä mailavalinta - The Wrong Tool For The Job

Boever sanoo yhden oleellisen sanoman golfareille: 
 
Todellisuudessa sinun pitäisi olla enemmän huolissasi pallon nopeudesta kuin siitä mikä on mailanpäänopeutesi. Parempi pallon nopeus tulee paremmasta kontaktista lapaan ja voit vaikuttaa tähän parhaiten paremmalla tempolla.


 


0 kommenttia:

Lähetä kommentti