perjantai 24. tammikuuta 2014

Maailman 100 parasta kenttää 2014 listattu.

Pine Valley

Golf Digest on pistänyt paremmusjärjestykseen golfkenttiä jo lähes 50 vuotta. Nyt lehti rankkaa ensimmäistä kertaa maailman parhaat 100 kenttää otsikolla “World's 100 Greatest Golf Courses.” Lehden numero 2/2014 kertoo tehneensä kyselyt Aambyn laaksosta Intiassa Zimbaliin Etelä-Afrikassa".

Lehti teki kyselyn johon osallistui:
  1. lehden omat golfkenttäarvoijat (Course Ranking panelists),
  2. lehden kansainväliset toimittajat 27 kpl ja näiden omat kenttäpaneelit sekä
  3. muut lehden tuntemat ja sen luottamusta nauttivat arvioijat.
Kaikkiaa kenttien arviointiin osallistui 846 paljon matkustelevaa golfharrastajaa.  He asettivat tuntemiaan kenttiä luokittelemalla ne paremmusjärjestykseen asteikolla 1-10. Kenttä pääsi rankinlistalle vain, jos se sai vähintään 20 ääntä.

Jenkkien kenttiä pääsi listalle 40 heidän yhteensä 15 619 kentän joukosta. Tämä kenttämäärä on muuten 46 % koko maapallon kenttien kokonaismäärästä eli 34 000 kentästä. Sadan parhaan kentän joukkoon pääsi kenttiä kaikkiaan 18 maasta. USA:n jälkeen eniten Skotlannista (13), Englannista (11) ja Australiasta (7). Brittein saarilta yhteensä 29.
Lehti mainitsee samassa artikkelissa kuinka USAssa kenttien kokonaismäärä on laskenut 500:lla vuodesta 2005. Samaan aikaan muualla kenttien määrät kasvavat johtuen elintason noususta, turismin kasvusta ja siitä, että golfista tulee jälleen olympialaji Riion olympialaisissa 2016. Kiinassa kenttiä on reilut 600 ja määrä on kolminkertaistunut alle vuosikymmenessä. Kiinan golfmarkkinoiden arvioidaan muodostuvan maailman suurimmiksi tulevaisuudessa. 

Lähde: Golf Digest, John Barton

Lue lisää: http://www.golfdigest.com/golf-courses/2014-02/worlds-100-greatest-golf-courses#ixzz2rJ6eWxKl

Kuinka Golf Golf Digest arvioi kenttien paremmuutta?

1.Lyöntiarvot (Shot Values): Siinä otetaan huomioon kuika hyvin reiät asettavat vaatimuksia ja palkitsevat sekä testaavat lyönnin pituutta, tarkkuutta ja hienosäätöä.
2.Tasoitusvastaavuus (Resistance to Scoring):  Kuinka vaikea, mutta reilu/oikeudenmukainen (fair) kenttä on takatiiltä pelaavalle scratch –pelaajalle.
3.Kenttäsuunnittelu (Design Variety): Kuinka monipuolisia/vaihtelevia väylät ovat pituudeltaan, rakenteeltaan, hasardien asettelun, griinen muodon ja korkeuserojen tms. suhteen.
4.Muistettavuus/elämyksellisyys (Memorability): Kuinka yksilöllisiä kukin kentän väylä on, mutta silti kentän menettämättä omaa 18 väylän kokonaisuuden yksilöllistä kollektiivisuuttaan.
5.Esteettisyys (Aesthetics): Kuina hyvin kentän maisemalliset arvot lisäävät kentän kiertämisen miellyttävyyttä.
6.Kentän käsittely/muokkaus (Conditioning): Kuinka kiinteitä ja rullaavia väylät ovat ja kuinka kovia (firm), mutta silti vastaanottavaisia griinit ovat.
7.Tunnelma/ilmapiiri/ymäristö (Ambience): Kuinka hyvin kentän yleisvaikutelma ja tunnelma heijastaa ja puolustaa perinteistä arvoja.

Kohdan 1 kriteeri (Shot Values) saa kaksinkertaisen painoarvon arvoinnissa. Kukin kenttä tarvitsee vähintään 45 arvoita viimeisten 8 vuoden ajalta päästäkseen listalle

Myös Top100golfcourses.com pistää maailman, eri maanosien ja maiden kentät paremmuusjärjestykseen.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti