perjantai 15. toukokuuta 2015

Bobby Jones on ainoa golfin pelaaja maailmassa joka on tehnyt golfin “Grand Slamin”.


Robert Tyre “Bobby” Jones syntyi 17.3.1902 Georgian Atlantassa ja kuoli 69-vuoden iässä  vuonna 1971 samassa kaupungissa. Bobby Jones, jota nimeä hänestä käytetään, on yksi golfin suurimmista nimistä kautta aikojen. Hän oli legenda jo eläessään. Jones on myös suurin koskaan elänyt amatöörigolfari, eikä hän ei koskaan siirtynyt ammattilaiseksi. Hänen taloudellinen tilanteensa oli siksi vakaa isän menestyvän lakitoimiston ansiosta, että hän ei tarvinnut ammattilaiskilpailujen palkkioita elääkseen ylemmän keskiluokan elämää. Jones pystyi keskittymään vain itseensä ja golfiin. Tässä mielessä hän eroaa useimmista muista entisistä golflegendoista.

image

Jones hallitsi lajia vuodesta 1923 vuoteen 1930 jonka aikana hän  voitti 13 silloista majoria: 5 USAn amatöörimestaruutta, 4 U.S. Openia, 3 British Openia ja yhden Britannian amatöörimestaruuden. Tuohon aikaan USA:n ja Britannian amatöörimestaruusturnaukset luettiin major-tason kilpailuiksi.

Jones on ainoa golfari maailmassa edelleen joka on tehnyt golfissa sen ‘aidon’ ns. Grand Slamin eli voittanut kaikki neljä majoria samana vuonna ja se tapahtui 27.9.1930. Tätä saavutusta lähemmäksi ovat päässeet Tiger Woods vuonna 2000 ja Ben Hogan  vuonna 1953 voittamalla kolme majoria samalla kaudella.
image
Bobby Jonesin patsas Augusta Nationalissa.
Bobby Jones saavutti urallaan 7 nykyajan majoria: U.S. Openin 1923, –26, –29 ja –30 ja The Openin (Britannian avoimet) 1926, –27 ja –30. Jonesia kutsuttiin yhdeksi viidestä suurimmasta urheilijasta 1920-luvun Amerikassa. Muut neljä olivat Babe Ruth (baseball), Jack Dempsey (nyrkkeily), Red Grange (jalkapallo) ja Bill Tilden (tennis) ohella.

Koska varsinainen “Grand Slam” on ollut äärimmäisen vaikea saavuttaa, alettiin puhua sitä helpommin saavutettavasta “uran aikaisesta grand slamista” (Career Grand Slam). Sillä tarkoitetaan kaikkien neljän majorin voittamista pelaajan golfuran aikana. Tällaisiakin saavutuksia on todella harvassa ja niihin ovat päässeet vain Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus ja Tiger Woods. Nicklaus ja Woods ovat ainoat jotka ovat saavuttaneet Career Grand Slamin useammin kuin kerran: molemmat kolme kertaa.

Kuva elokuvasta BJ

Yllä kuva elokuvasta “Bobby Jones: Stroke of Genius”  (suomennettu “Bobby Jones – syntynyt mestariksi”.) Ks. elokuvan trailerivideo alla.

Jones oli hyvin nuori lopetettuaan aktiiviuransa huipulla 1930 jolloin hän oli vasta 28-vuotias. Siihen ikään mennessä hän oli tehnyt golfhistoriaan ikuisesti jääneet jäljet, mutta samaan aikaan hankkinut siviilipuolella kannuksia. Hän nimittäin suoritti kolme korkeakoulututkintoa 20-luvun alussa: insinööritutkinto (B.S.) Georgia Techistä 1922, kirjallisuustutkinto (A.B.) Hardavardin yliopistosta 1924 ja lakitutkinto Emoryn yliopistosta 1926. Lopetettuaan kilpailemisen Jones keskittyi perheelleen ja lakiasioiden hoitoon isänsä lakifirmassa. Isä oli liittynyt 1907 Atlantan Athletic Clubiin. Tämä klubi omisti East Lake Country Clubin golfkentän jossa Bobby pelasi kesäisin golfia. Vaikka Bobby lopetti kilpagolfin pelaamisen hän jatkoi golfin piirissä koko elämänsä ajan.

image

Yksi maailman kuuluisimmista golfklubeista Augusta National Golf Club on Jonesin ja sijoittaja Clifford Robertsin perustama. Bobby Jones perusti ja suunnitteli klubille yhden maailman kuuluisimmaksi tulleista golfkentistä. Kenttä on rankattu mm. Golf Digestin ja Golfweek Magazinen listoilla jatkuvasti yhdeksi Amerikan parhaista kentistä. Jones suunnitteli Augusta Nationalin kentän yhdessä kuuluisan brittiläisen golfkenttäarkkitehdin Alister MacKenzien kanssa. Augusta National toimii arvostetuimman major-turnauksen – Mastersin - kotikenttänä. Masters eroaa kaikista muista kolmesta majorista siinä, että se pidetään joka vuosi tällä samalla kentällä. Mastersia on pelattu Augusta Natinalin kentällä vuodesta 1934 sotavuosia 1943-45 lukuunottamatta. Bobby Jones oli myös yksi Mastersin perustajajäsenistä.

Jones teki 1931-33 myös kaikkiaan 18 golfin opetusfilmiä Hollywoodissa jolloin hän valmensi kuuluisia filmitähtiä golfin saloihin. Jones luopui aktiiviuransa jälkeen amatööristatuksesta tienaamalla näillä filmeillä suuria rahoja. Filmit jäivät 60 vuodeksi varastoon kunnes Jonesin serkku Ely Callaway teki niistä videoformaatit. Ely oli bisnesihminen joka tunnettiin myöhemmin tekstiileistä, viineistä ja golfvälineistä ja –asusteista. Callaway Golf tunnetaan nykyisin yhtenä suurista golfvälinevalmistajista.

Kirjoja Bobby Jonesista:

Bobby Jonesista kirjoitettuja kirjoja löytyy amazonilta.

BJ kirjoja Amazonilta
Videoita ja elokuvia Bobby Jonesista:

Elokuva ‘Bobby Jones: Stroke of Genius’ (suom. ‘Bobby Jones – syntynyt mestariksi’ valmistui 2004. Elokuvan tähtiä: Jim Caviezel, Claire Forlani ha Jeremy Northam. Katso elokuvan traileri YouTubesta. Ks. linkkiä.

Elokuva Bobby JonesBagger VanceElokuva The Greatest Game Ever Played

Bobby Jones on elokuvahahmona myös upeassa elokuvalegenda Robert Redfordin ohjamaassa ja tuottamassa golfelokuvassa ‘The Legend of Begger Vance’. Elokuvan tähtinä Will Smith, Matt Damon ja Charlize Theron. Elokuva perustuu 1995 julkaistun samannimiseen Steven Pressfieldin kirjoittamaan kirjaan. 

Bobby Jones esiintyy hahmona myös elokuvassa ‘The Greatest Game Ever Played’. Elokuva kertoo 1900-luvun alun legendaarisesta Francis Ouimetista, mutta siinä esiintyy muutamia vuosisadan muitakin golfin legendoja.
Katso elokuvan traileri YouTubesta.


Bobby Jones video2Bobby Jones videoBobby Jones video4Bobby Jones video3

Bobby Jones swing analysis

Bobby Jones videoita You Tubessa:

1927 Bobby Jones National Golf Champion Instructional Film No. 1

Bobby Jones How I Play Golf Instructional Series DVD

Bobby Jones golf lesson

Bobby Jones - How I Play Golf

Bobby Jonesin golfsvingiä hidastettuna 85 vuoden takaa, www.PGA.com

Amazonista saatavia DVD-levyjä Bobby Jonesin opetuksesta:


BJ How I Play Golf DVD BJ How I Play Golf - How to Break 90 DVD
Klikkaa ja katso
Lähteitä ja linkkejä:

Bobby Jones (1902 – 1971) by New Georgia Encyclopedia

Bobby Jones Golf Course - Bobby Jones golfkenttä Atlantassa

Bobby Jones – Wikipedia

www.bobbyjones.com – BJ tuotteita nettikaupassa

Blogiteksti: Miesten major-turnaukset ja niiden historiaa


0 kommenttia:

Lähetä kommentti