keskiviikko 12. elokuuta 2015

Australian Jason Daystä tuli uusi major-voittaja PGA Championshipissä.


Sunnuntai 16.8. - 4:s päivä Jason Day teki varmaa työtä alusta loppuun saakka, eikä hänen voittonsa ollut uhattuna missään vaiheessa viimeisellä kierroksella.
.

Jason Day teki vakuuttavaa työtä alusta loppuun saakka. Hän oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmas ja johti kisaa sen jälkeen aina selvään 3 lyönnin voittoon saakka. Hän pystyi pelaamaan tasaisen kovan sarjan 66-67-66-67 eli yhteensä 268 lyöntiä joka on 20 alle par'in.* Tulos on PGA Championshipin vuonna 1958 alkaneen lyöntipelihistorian kovin. Lähemmäksi on päässyt vain Tiger Woods joka löi tuloksen -18 vuosina 2000 ja 2006. Ks. historian voittajalista.

Jason Dayn päätöskierroksen tulosokortti.

Yllätys Dayn voitto ei silti ollut, koska hän on menestynyt hyvin majoreissa aikaisemminkin. Hän on ollut Mastersissa 2011, U.S. Openissa 2011 ja 2013 jaetulla kakkostilalla sekä Britannian avoimissa viime kuussa jaetulla nelossijalla ja PGA Championshipissä 2013 jaetulla kahdeksannella sijalla.

Jason Day ansaitsi voitollaan 1,8 miljoonaa dollaria, toiseksi tullut Jordan Spieth 1,08 miljoonaa dollaria ja kolmanneksi tullut Branden Grace 680 000 dollaria. Ks. koko rahalista. (1 € = 1,11 $)


Kisan päätöskierroksesta odotettiin toisenlaista historiankirjoitusta ja sen kirjoittajaksi USA:n Jordan Spiethiä joka voitollaan olisi noussut nuorimmaksi samalla kaudella kolme voittoa saavuttavaksi, mutta hänen kirinsä riitti toiseen sijaan. Erinomainen suoritus kaudesta: 2 major-voittoa ja 1 toinen ja 1 jaettu 4:s sija. Spietin loppusaldoksi tuli -17. Kolmanneksi kisassa tuli Etelä-Afrikan Branden Grace tuloksella 15 alle par'in. 

Spieth on 3:s pelaaja kautta aikojen joka on sijoittunut kaikissa saman kauden majoreissa neljänneksi tai paremmin. Vain kaksi kaikkien aikojen parasta golfaria, Tiger Woods vuonna 2005 ja Jack Nicklaus vuonna 1973, ovat pystyneet tähän häntä aikaisemmin. 

Kisan yllättäjä oli Intian Anirban Lahiri joka tuli lopulta jaetulle viidennelle sijalle yhdessä USA:n Brooks Koepkan kanssa neljänneksi tulleen Englannin Justin Rosen jälkeen.  

Ruotsin David Lingmerth palasi huipputasolle kolmannen päivän retkahduksen jälkeen (75) ja nousi tulosluettelossa jaetulle 12:lle sijalle lyötyään päivän kovimman kierrostuloksen yhdessä USA:n Brooks Koepkan kanssa eli 66 lyöntiä.


Ammattilaisten maailmanlista meni uusiksi.

Jordan Spieth (s. 27.7.1993) nousi uusimmalla rankinglistalla maailman ykköseksi ensimmäistä kertaa. Spieth ei ole kuitenkaan nuorin maailmantilaston ykkönen kautta aikojen, vaan hän on Tiger Woods joka 15.6.1997 nousi vasta 21 vuoden ja 167 päivän ikäisenä hetkeksi kärkisijalle. Spieth on kuitenkin toiseksi nuorin tällä listalla ja hän nousi listan kärkeen 22 vuoden ja 20 päivän ikäisenä. Hän vei paikan Rory McIlroylta joka nousi 4.3.2012 listan kärkeen 22 vuoden ja 312 päivän ikäisenä. Ks. tilastoja.

Rory McIlroy putosi kakkoseksi ja PGA Championshipin nyt voittanut Australian Jason Day nousi kaksi sijaa ja on nyt kolmas. Mikko Ilonen putosi pari sijaa ja on nyt sijalla 107.

Katso uusin rankinlista tästä.

Mikko Ilonen päätti majorin par-tulokseen.

Mikko Ilonen pelasi päätöspäivän tulokseen 72 joka on kentän par. Hänen kokonaistuloksensa on sarjan 72-73-71-70 jälkeen samoin par jolla lopullinen sijoitus oli T54. Ilonen ansaitsi kisasta 22 500 dollaria eli n. 20 300 €.Kevennys: Näinkin voi käydä jopa majorissa.

John Daly ei saanut palloa viheriölle ennenkuin neljännellä yrittämällä. Tämä tapahtui kisan toisella kierroksella ja väylällä numero 7. Tuloksena oli tältä par3:lta 10 lyöntiä. Katso video miten se on mahdollista ja mitä sitten tapahtuu.

* PGA Championshipiä on pelattu vuodesta 1916 josta saakka sitä pelattiin reikäpelikisana aina vuoteen 1957 saakka.


Lauantai 15.8. - 3:s päivä 


PGA Championship top10 tulostaulu 3:s päivä. Katso koko tulosluettelo.
Australian Jason Day jatkaa turnauksen kärjessä. Toiseksi nousi kauden kolmatta majoriaan tavoitteleva Jordan Spieth.
.
Rankingin 5:s Australian Jason Day nousi toisen kierroksen jälkeen kisan kärkeen jatkamalla nousujohteista sarjaansa (68-67-66) myös kolmannella kierroksella. Toiseksi nousi kauden todellinen komeetta ja rankingin kakkonen USA:n Jordan Spieth joka tavoittelee jo kolmatta major-voittoa tällä kaudella. Spieth voitti keväällä Mastersin ja kesäkuussa U.S. Openin sekä oli heinäkuussa jaetulla sijalla 4 The Openissa (Britannian avoimissa). Tavoite on niin kova, että golfin historiassa vain Ben Hogan (1953) ja Tiger Woods (2000) ovat yltäneet kolmeen major-voittoon samalla kaudella.

Kovimman nousun 12 sijaa top10:iin teki Etelä-Afrikan Branden Gracen. Hän löi myös päivän kovimman tuloksen 64 lyöntiä (-8) jolla on nyt 3:s yhdessä Englannin Justin Rosen kanssa. 

Muuten kovimmista nousuista vastasivat USA:n Boo Weekley joka löi 65 lyöntiä jolla nousi 45 sijaa sijalle T17 ja saman maan Phil Mickelson joka nousi 38 sijaa sijalle T24 lyötyään 66 lyöntiä. Päivän kovimman syöksyn teki puolestaan Ruotsin David Lingmerth joka putosi 26 sijaa sijalle T30. Hän oli ensimmäisen päivän jälkeen kakkostilalla.

Mikko Ilonen pääsi cut'ista ja jatkaa kisassa kaikki neljä kierrosta.

Ilonen ehti pelata perjantain toista kierrosta 14 reikää kunnes päivän pelit keskeytettiin voimakkaan sateen vuoksi. Loput reiät hän joutui pelaamaan lauantaina aamulla aikaisin. Tuloksena oli kaksi par'ia ja kaksi bogeya ja kokonaistulos +1 jolla hän selviytyi kuitenkin jatkokierroksille. Hän joutui aloittamaan kolmannen kierroksen vain parin tunnin levon jälkeen, mutta sai hyvän draivin päälle ja teki eka ysillä tuloksen 3 alle par'in. Toinen puolisko ei kuitenkaan selvinnyt yhtä mallikkaasti, mutta kokonaistuloksena oli lopulta 1 alle par'in ja sijoituksena jaettu 59 sija.


MIkko Ilosen kierrostulokset 1-3.

Suurimpia mielenkiinnon kohteita viimeisellä kierroksella.

Suurin mielenkiinto päätöspäivänä kohdistuu, ei niinkään siihen voittaako Jason Day ensimmäisen majorinsa, vaan siihen, tekeekö juuri 22 vuotta täyttänyt (s. 27.7.1993) kauden komeetta Jordan Spieth jälleen uutta golfhistoriaa. Jason Day on ehdottomasti huippupelaaja josta kertoo se, että hän on ollut Mastersissa 2011, U.S. Openissa 2011 ja 2013 jaetulla kakkostilalla, The Openissa 2015 jaetulla nelossijalla sekä PGA Championshipissä vuonna 2013 jaetulla sijalla 8. Olisiko nyt hänen aikansa saada kruunu tähän hienoon sarjaan. Hän lähtee viimeiselle kierrokselle 2 lyönnin johdossa, mutta takana tulee tämän hetken maailman paras pelaaja Jordan Spieth joka tunnetaan teräshermoistaan.

Spieth vie suurimman huomion jälleen kerran, koska hän voi voitollaan kirjoittaa uutta golfhistoriaa. Tulisiko hänestä nyt se kolmas pelaaja kautta aikojen joka saavuttaa saman kauden aikana kolme major-voittoa?

Vain harvat voittavat edes yhden majorin koko uransa aikana ja vain legendaareiksi nousseet useamman. Jos Spieth pystyy tähän nykypäivänä entistäkin kovempaan suoritukseen, tulee hänestä kaikkien aikojen nuorin siihen pytynyt pelaaja. Tiger Woods oli vuonna 2000 täyttänyt 24 vuotta voitettuaa U.S. Openin, The Openin ja PGA Championshipin. Vain Masters jäi häneltä voittamatta sillä kaudella, mutta hän oli siinäkin sijalla 5. Ben Hogan voitti 1953 kolme kauden ensimmäistä majoria 40-vuotiaana. Hän ei osallistunut PGA Championshipiin. Spieth menisi voitollaan Woodsin ohi myös siinä vertailussa, että hän olisi ollut kauden neljännessäkin majorissa (The Open) paremmalla sijalla kuin Woods eli sijalla T4. Näin hänet listattaisiin jatkossa aina ennen Woodsia tässä vertailussa.

Perjantai 14.8. - 2. päivä 

Toinen kilpailupäivä keskeytettiin huonon sään vuoksi.


PGA Championshipin toinen kierros jouduttiin keskeyttämään perjantain iltapäivällä. Kierros pelataan loppuun lauantaiaamulla kello 7 alkaen paikallista aikaa. Kolmas kierros aloitetaan 30 minuuttia sen jälkeen kun toinen on saatu päätökseen.

Kierroksensa loppuun pelanneista kovimman tuloksen pelasi Japanin Hiroshi Iwata joka löi huipputuloksen 63 lyöntiä eli 9 alle parin. Etelä-Afrikan George Coetzee löi 65, Ruotsin Henrik Stenson 66 ja kolmatta majoria samalla kaudella metsästävä USA:n Jordan Spieth 67 lyöntiä. Stenson tullee tekemään yhden kovimmista nousuista toisella kierroksella, koska hänen ensimmäisen päivän tuloksensa oli vaatimaton 76 lyöntiä jolla hän oli sadan huonommalla puolen.

Mikko Ilonen ehti pelata 14 reikää ennen katkosta ja on tilanteessa 1 alle par'in jolla on toistaiseksi jaetulla sijalla 41. Hänen sarjansa sisälsi 3 birdieä ja 2 bogeya sekä 9 pari'ia. 

Mikko Ilosen tuloskortti 1-14 reikää.
Toisen kierroksen top12 tilanne ennen keskeytystä. Koko tulosluettelo.

Lue viimeisimmät uutiset PGA Championshipin omilta sivuilta.

(Avaa tulosluettelosivulla hänen tuloskorttinsa klikkaamalla vasemmalla olevaa ruksia. Sen jälkeen voit selata kaikki hänen pelaamansa väylät ja näet mihin pallo on pudonnut kullakin niistä. Näet myös isommalla kartalla takemmin lyönnit viheriölle ja putit klikkaamalla Social Caddyssä linkkiä Green.)

Katso linkkejä alla.

Torstai 13.8. - 1. päivä 
PGA Championship kierros 1. Ks. koko tulosluettelo tästä.
USA:n Dustin Johson johtaa ensimmäisen kierroksen jälkeen PGA Championshipiä. Tämä jääkiekkolegenda Wayne Grezkyn vävyehdokas on aloittanut loistavasti kauden kaikki majorit. Hän johti British Openia kaksi ensimmäistä päivää, samoin U.S. Openia ensimmäisen ja kolmannen kierroksen jälkeen ja oli Mastersissa toinen toisen kierroksen jälkeen. Loppua kohden hän on hieman hiipunut vaikka sijoitukset olleetkin hyviä (U.S. Open 2. ja Masters T6) Britannian avointen viimeisten kierrosten romahdusta lukuun ottamatta (75-75 ja sija T49). 

Kakkosena tuloslistalla on hurjaa nousua maailmanlistalla tällä kaudella tehnyt Ruotsin David Lingmerth. Hän oli kauden alkaessa rankingissa sijalla 169 ja viime viikonlopun jälkeen jo sijalla 45

Mikko Ilonen on jaetulla sijalla T39 tehtyään par-tuloksen jossa oli 4 birdieä ja saman verran bogeja. Ilosen tulosta heikensi erityisesti puttaus. 

Pari hienoa välähdystäkin Ilosen sarjassa oli. Hän löi väylällä 3 (par3) pallon veteen ja jatkoi dropin jälkeen suoraan kuppiin.


Väylällä 13 Ilonen pisti samoin pitchi-lyönnin sisään ja pelasti par'in.


Ennakko-odotuksissa voittajasuosikkien pääjoukossa ovat USA:n jo kaksi majoria tällä kaudella voittanut rankingin kakkonen Jordan Spieth sekä rankingin ykkönen ja puolitoista kuukautta jalkavamman vuoksi taukoa pitänyt Pohjois-Irlannin Rory McIlroy. He ovat avauskierroksen jälkeen jaetulla sijalla T24 tuloksella 1 alle par'in. Tiger Woodsin peli takkuilee edelleen ja hän on vasta sijalla T86 tuloksella +3. Edellisen majorin Britannian avointen kuukausi sitten voittanut USA:n Zach Johnson on samalla sijalla.

Keskiviikko 12.8. 

Mikko Ilonen mukana alkavassa ja kauden viimeisessä miesten major-turnauksessa PGA Championshipissä USA:n Wisconsinin osavaltiossa. Kyseessä on 97:s PGA Championship johon on päässyt pelaamaan 156 pelaajaa kaikkiaan 27 eri maasta.  Ilonen teki viime vuonna samassa kisassa suomalaista golfhistoriaa sijoittumalla hienosti jaetulle seitsemännelle sijalle. Sijoitus on paras suomalaisen sijoitus majoreissa. Edellinen ennätys oli Ilosen yhdeksäs sija Britannian avoimissa vuonna 2001.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti