tiistai 7. tammikuuta 2014

Aina ei kannata golfvalmentajiakaan karvoihin katsoa.

Amerikkalainen lehti Golf Digest laittaa paremmuusjärjestykseen kaikkea mahdollisia golfin tiimoilta. Yksi tällainen säännöllisesti toistuva rankkauksen kohde on golfin ammattivalmentajat. Ennen rankingin julkaisemista tehdään kysely yli 1500 ammattivalmentajalle jossa he saavat pistää järjestykseen muuta valmentajat. Listan kärjessä on jo seitsemättä vuotta peräkkäin Buch Harmon, joka valmentaa mm. Phil Mickelsonia (4.). 
 
Yksi yhteinen piirre huippuvalmentajilla on osaamisensa ja nimensä lisäksi: korkea ikä. Seniorivalmentajat hallitsevat suvereenisti top50 valmentajalistaa. Kärkeä pitää 70 vuotta täyttänyt Buch Harmon, kolmantena 77 -vuotias Jim McLean ja 87 täyttänyt Bob Toski sijalla 12. Yli 70 täyttäneitä on listalla muitakin ja yli 60-vuotiaita löytyy myös aivan kärjen tuntumasta useita: Mike Bender, sijalla 4, David Leadbetter, Chuck Cook ja Jim Hardy sijoilla 5, 6 ja 7 jne.
 
Yksi poikkeus on päässyt tähän kunniotusta herättävään joukkoon. Hän on rakettimaisen nousun parissa vuodessa tehnyt vasta 40-vuotias Sean Foley, joka sai  valmennettavakseen Tiger Woodsin (1.), Justin Rosen (4.), Lee Westwoodin (26.) ja Hunter Mahanin (33.). Tämän ansiosta Foley nousi rankinlistalla edellisen listan 2010/2011 sijalta 35 viimeisimmän listan 2012/2013 sijalle 2. Muita 'nuoria' kärkikastissa ovat Golf Channelin erinomainen (ja paljon ikäistään nuoremmalta svingeistään ja olemukseltaan vaikuttava) Michael Breed sijalla 13 ja Stan Utley sijalla 14. Molemmat vasta 52-vuotiaita.

Naisia listalla on ruotsalainen entinen LPGA-ammattilainen
Pia Nilsson (60 v.) sijalla 17 ja yhdysvaltalainen Lynn Marriot (6x v.) sijalla 25. Golf Digestin erillisessä naisvalmentajien listassa sijoilla 1 ja 2 vuonna 2012. Yleisrankingin top50 listalle pääsivät naisista myös Suzy Whaley sijalla 48 ja Dana Radar sijalle 50. 
 

Golf Digestin listalla on ollut jo  pitkään kunnioitusta herättävä herra nimeltä Bob Toski. Viimeisin rankingsijoitus 2012/2013 on 12. Toskilla ei ole valmennettavanaan huippuja, mutta hän eroaa joukosta pisimmällä kokemuksellaan ja valmennettavien valtavalla määrällä. Hänen sanotaan antaneen oppejaan jo sadoilletuhansille oppilaille eri puolilla USA:ta. Hän on nimttäin 87 -vuotias ja valmentaa edelleen!
 

Yksi listan kuuluisimmista valmentajista ja listan kärkipäässä vuodesta toiseen on ollut 77-vuotias Jim McLean (3.). Hän on ikäisekseen erittäin aktiivinen, josta myös kertoo se, että hän tarjoaa koulutusta 10 eri golfakatemiansa kautta. Tosin hänen apunaan työskentelee täysipäiväisesti ja keikkaluonteisesti satoja opettajia USA:ssa, Meksikossa ja Espanjassa. 
 
Ks. www.jimmclean.com. McLean tunnetaan myös ns. X-Factor ja X-Factor -käsitteistä ja -tutkimuksista, mutta niistä myöhemmin. Hänen valmennuksessaan ovat mm. Zach Johson (13. ja Jonathan Byrd (87).


McLean ja hänen opettajiaan ja opetuksia tulee näyttävästi esille sivuston http://www.revolutiongolf.com kautta. Sivulta löytyy satoja opetusvideoita ilmaiseksi ja laajempia opetuskokonaisuuksia pienellä rahalla. Sivusto ilmoittaa olevansa "#1 online Golf learning center in the world". (Golfin Internet-opetuksen numero ykkönen maailmassa.) Sivusto ilmoittaa mm., että sillä on yli miljoona jäsentä, 1,8 milj. käyttäjää kuukausittain.
 
Sivusto on hyvä esimerkki sivustosta jolta saa neuvoja myös mailanvalintaan loistavan asiantuntijan Mike Bronsonin avustuksella sekä neuvoja golfareille sopivista fysiikkaharjoitteista Don Saladinon opastuksella. Sivustolla opettaa monet loistavat valmentajat joiden joukossa McLeanin lisäksi mm. Paul Wilson ja Martin Chuck. Heistä kuitenkin enemmän blogin jutussa "Tunnettuja amerikkalaisia valmentajia".

0 kommenttia:

Lähetä kommentti