Blogin rakenne ja käyttöohje


Mitä blogi sisältää ja miten tiedon löytää ?

Mitä Golfdraivi on ?

Golfdraivi oli alussa blogi vaikka siitä on muodostunut enemmänkin hybridi Internet-sivusto/-portaali ja blogi. Se on hyödyllinen työkalu kaikentasoisille golfareille ja golfista tietoa etsiville ja siitä kiinnostuneille. Niillekin jotka eivät koskaan ole lajia harrastaneet. 

Golf on maapallon suurin yksilölaji jonka harrastajamääristä kerrotaan, että ne liikkuvat 60-80 miljoonan välillä. Golf elää voimakkaana sielläkin missä harrastajien määrät ovat viime vuosina laskeneet (esim. USA) talouskriisien vuoksi ja golfin suosio kasvaa voimakkaasti siellä missä laji on melko uusi ja joilla talous kasvaa (esim. Aasia). Elintason ja golfin välillä onkin vahva korrelaatio. Golf on myös yksi maapallon suurimmista liiketoiminta-alueista.

Golfdraivi sisältää erilaista tilastotietoja, golfin historiaan jälkensä jättäneiden legendojen henkilökuvia, ajankohtaista raportointia tärkeimmistä golftapahtumista, tekniikkatietoa ja maailman parhaiden ammattilaisvalmentajien videovinkkejä, kirjoittajansa omakohtaisia kertomuksia ja kokemuksia lajista, jne. 

Golfdraivi on ennen kaikkea työkalu jolla pääsee helposti ja nopeasti katsomaan ajankohtaisten ja tulevien golfturnausten uutisointia ja tulostauluja, varaamaan tiiaikoja Suomen kaikilta kentiltä, katsomaan Suomen golfseurojen omia nettisivuja (ja sijantia kartalla), kilpailutuloksia ja tulevia kilpailuja, seuraamaan ajantasaisia cup- ja/tai maailmanlistoja, ammattilais- ja amatööriturnausten aikatauluja, jne. Pääsivun kautta pääset nopeimmin myös kaikille merkittävimmille ammattilaiskiertueiden (pro, senior, challenge) omille sivuille.

Golfdraivi ei keskity vain Suomeen, vaan se tarkastelee golfia globaalissa kuvassa.  

Golfdraivi ja nettiselaimet.

Golfdraivi toimii selainpohjaisena tietokoneissa ja mobiililaitteissa (tabletit ja älypuhelimet) sekä  mobiiliversiona (aps) kaikissa älypuhelimissa. Joissain selaimissat Golfdraivi näkyy hieman paremmin kuin toisissa ja niiden välillä on eroja. Jotkut saattavat näyttää fontin erilaisena, tai sen koon erilaisena miksi olen sen blogityökalu Bloggerissa kirjoittanut. (Surkein selain on tässäkin suhteessa Microsoftin Explorer, enkä suosittele sen käyttöä, koska on olemassa useita parempiakin selaimia.) Omia suosikkejani kymmenten selainten joukosta ovat Opera, Google Chrome, Safari ja Dolphin (tabletit ja älypuhelimet) Safarista to versio myös pc:lle (ja Androidin tabletille).
(Tässä eräs top10-lista selaimista latausosoitteineen.)


Golfdraivin osat/lohkot.

Golfdraivin sivu (selainversion) on jaettu seitsemään isompaan kokonaisuuteen - lohkoon. Ylhäällä poikittain on blogin logo ja sen oikealla puolella ilmoitus-/ bannerialue. Sen alapuolella on päävalikko (Menu). Sen alapuolella on sivu jaettu kolmeen rinnakkaiseen lohkoon: sivun vasen reuna, keskiosa ja sivun oikea reuna. Viimeisenä on sivun alareuna, joka on omistettu itse blogia ja se tekijää esitteleviin asioihin.


Päämenun sisältö.

Menusta aukeaa muutamia sellasia linkkejä joihin ei pääse muualta blogista.

Valikon 'Kisakalenterit' alle on koottu Google Calenderin avulla miesten ja naisten kansainväliset ammattilaiskilpailut ja laitettu linkit Suomen golfliiton ja Suomen Golfsenioreiden kilpailukalentereihin.Kalenteri on laadittu Google Calendarilla ja se eroaa sivuston muista kalentereista ammattilaiskilpailujen osalta siinä, että sen kautta pääsee näkemään kilpailun ajankohdan ja nimen lisäksi kilpailun paikkakunnan kartalla yhdellä klikkauksella. Karttaa pääsee zoomaamaan ja kohteesta näkemään kuvia jne. Google Maps-palvelussa.
Esimerkkikuva klikattuna Britannian avointen tapahtuman karttaa kalenterissa Ammattilaiskilpailut.
'Uutisia' -linkki avaa sivun jolle on kerätty valittuja uutisia ja niistä lyhyt esittely. Otsikkoa ja/tai alla olevaa kuvalinkkiä 'lue koko juttu' klikkaamalla pääsee lukemaan koko uutisen.'Esittelyssä' -linkistä avautuu toistaiseksi vain alavalikot 'Golfkenttiä', 'Golfvalmentajia' ja 'Simulaattoreita' sekä näiden alavalikot. 

Valikosta 'Kertomuksia' pääsee teksteihin joissa kerrotaan kokemuksista golfkentiltä ja golfmatkoilta.


Valikosta 'Kuvagalleria' näet kauniita kuvia golfkentiltä ja niiden reunoilta. Mukana kuvasarja European Tourilta Andalucia Open 2012.Valikosta 'Muuta' pääset erilaisiin aihekokonaisuuksiin suoraan. Valikosta 'Tiesitkö' pääset lukemaan mielenkiintoisia tilastoja ja juttuja golfista. 'Sivurakenne' -linkistä pääset tälle sivulle. 

Huom! Menu on vielä vaiheessa ja siihen tullee muutoksia sekä rakenteen että sisällön osalta.

Sivun vasemmalta puolelta löytyvät toiminnot.

Vasemmalla puolella sivua on sinua oleellisesti helpottavia linkkejä.
Tällaisia ovat ‘Sisällysluettelo’ ja sen alla oleva linkki Päivitykset. Päivityksen-linkin kautta pääset näkemään mitä muutoksia, korjauksia, lisäyksiä, päivityksiä jne. on teksteihin mahdollisesti tullut niiden julkaisemisen jälkeen. Tämä linkki on siksi erittäin tärkeä, koska blogi kasvaa nopeasti ja silloin tällöin sinun kannattaa lukea uudelleen jo lukemiasi tekstejä.
Päivityslista on aikajärjestyksessä tuoreimmasta vanhempaan.
Huom ! Linkin nimen jälkeen on aina ilmoitettu päivä jolloin viimeksi on tehty näitä lisäyksiä teksteihin.


Kesäkuussa julkaistu 'Käyttäjäkysely' on sivulla kuvalinkkinä jota klikkaamalla voit osallistua anonyymisti Golfdraivin kyselytutkimukseen jossa selvitetään ketkä lukevat/käyttävät blogia.  

Muistathan osallistua! Äänesi on tärkeä ja saat sen perusteella mielenkiintoista tilastoa kun tulokset julkaistaan.


Viikon 'Pro-kilpailut' -kuvalinkistä näet meineillään olevien ammattilaiskiertueiden ajantasaiset tuloslistat jotka päivittyvät sitä mukaa kun kilpailut etenevät.


NexGolfin ja Golfboxin ajanvaraukseen ja tuloskorttien hallintaan pääsee helposti klikkaamalla niiden logoa.


Euroopan kiertueen tv ja Golf Channelin englanninkieliseen GOLF LiveExtra tv- ja videopalvelussa voit katsella ajankohtaisia lähetyksiä ja nauhoituksia menossa olevista pääkilpailuista. 

Golfdraivin ‘Uusimmat jutut’ otsikon alle ilmestyy 10 uusinta blogitekstiä. Klikkaamalla otsikkoa avautuu sivun keskiosaan valittu blogiteksti.


Seuraavana on alasvetovalikko jossa on listattuna kaikki 'Suomen golfseurat'.
Ylimpänä on alasvetovalikko joka toimii kaikissa muissa paisi ei Applen laitteissa. Tämän valikon alapuolella on liukuvalikko joka toimii kaikissa laitteissa. Ensinmainittu on mukana siksi, että se on nopeampi, selkeämpi, helpompi ja kätevämpi käyttää. 

Sivulla on lisäksi kolmas alasvetovalikko joka toimii kaikissa paitsi Applen laitteissa, mutta lisäksi Applen Safari selaimen PC-versiossa.


Näiden alla on kaksi kuvalinkkiä - 'Golfseurat kartalla' ja 'Pay & Play kartalla' joista pääset Google Mapsiin luotuihin karttahakuihin. Ensimmäinen niistä näyttää Suomen Golfliiton jäsenseurat ja toinen ns. jokamies- eli Pay & Play -seurat kartalla. Kartalta pääset kunkin seuran nettisivuille.

Otsikon 'Pro-kiertueet' alle on koottu kaikki merkittävät ammattilaiskilpailut (miehet, naiset ja seniorit) Euroopan, USAn, Aasian ja Japanin kiertueilta. Linkeistä pääset kunkin kiertueen kotisivulle.


 
FedEx- ja Race to Dubai -cupien pistetilanteet sekä Ryder Cupin USAn ja Euroopan joukkueiden rankingtilanne saadaan näkyviin valitsemalla ko. rivi otsikkokuvan alta.

Otsikon ‘Arvoturnauksia 2014 alle on koottu kaikki merkittävimmät vuoden 2014 ammattilais- ja amatööriturnaukset ja linkeistä pääsee niiden kotisivuille.
Sivun vasemmalla on ‘Pelaajaranking’ -otsikon alla luettelo tärkeimmistä pelaajarankkauksista amatööri- ja ammattilaispelaajista. 

Listalla on miesten ja naisten rankingien lisäksi myös poikien ja tyttöjen amatöörirankingit.Otsikon 'Kisakalenterit' alla on liukuvalikko miesten ja naisten pääkiertueista joista avautuu listat kiertueiden koko kauden kilpailuista. Samalla niistä näkee jo käytyjen kilpailujen voittajat.


Vasemmalta löytyy myös alasvetovalikko jossa on mielenkiintoisia Golf Digestin, Golf Magazinen ja Golf Course Architecturen tuottamia rankkinglistoja kentistä ja tietoa kenttien arvointiperusteista sekä kuvia maailman kauneimmista golfkentistä jne.

Ylimpänä on alaveto-(liuku)valikko joka toimii kaikissa paitsi ei Applen laitteissa ja sen alapuolella liukuvalikko samasta asiasta ja se toimii kaikissa tietokoneissa, tableteissa ja älypuhelimissa.
Vasemmalta löytyy myös 'yhteydenottolomake' jolla voit ottaa yhteyttä Golfdraivin sähköpostiin: golfdraivi@gmail.com.Vasemmalla alimmaisena on vielä lista golfin kuuluisista kirjoista ja videoista.

 


Huom! tämä lista on vielä vaiheessa täysin !Sivun keskiosata löytyy blogitekstit, niiden kommentit ja ilmoitustaulut.
Etusivulla pyörii kuvaslaidi, jossa on ilmoituksia ja mainoksia. Ne kertovat visuaalisella tavalla mitä uutta blogiin on viime aikoina ilmestynyt ja mihin kannattaisi kiinnittää huomiota.

Kuvia klikkaamalla pääsee usein suoraan ilmoituksessa olevaan tekstiin.

Kuvia on vaihteleva määrä ja ne uusiutuvat aika ajoin. Voit katsella/selailla kuvia siirtymällä oikeaan tai vasempaan klikkaamalla hiirellä kuvan sivuilla alhaalla olevia nuolinäppäimiä.

Etusivun tiedotuskuvien jälkeen tulevat blogitekstien esittelyt. Siinä tekstistä on pieni kuva ja lyhyt esittely. 

Klikkaamalla ‘Lue lisää’ -nappia tai vaihtoehtoisesti ko. tekstin otsikkoa, pääset lukemaan koko tekstin. 

Tekstiotsikon yläpuolella on päivä jolloin blogi on julkaistu ja sen alapuolella julkaisun kellonaika sekä blogin kommenttien määrä ja kategoriat joihin teksti on luokiteltu.
Teksti aukeaa keskisivulle koko pituudellaan.


Voit myös selata tekstin lopussa olevilla linkeillä tekstejä eteenpäin ja taaksepäin sekä siirtyä yhdellä painalluksella etusivulle.


Voit kommentoida tekstejä tekstiosan lopussa olevalla komenttilaatikossa.

Tekemäsi kommentit eivät mene suoraan Golfdraivin sivuille, vaan bloggarin sähköpostiiin josta ne vasta hyväksynnän jälkeen tulevat sivulle näkyviin.
Ks. mailli vasemmalla. 
 

Sivun oikealta puolelta löytyvät toiminnot.

Sivun oikealla puolella ylhäällä on linkit joilla voit siirtyä  erilaisiin sosiaalisen median palveluihin.

Blogin ‘Luetuimmat’ ja ‘Kaikki jutut’ otsikkonappuloita 
klikkaamallanäetkatseluhetkellä 10 luetuinta blogitekstiä, tai vaihtoehtoisesti kaikki blogitekstit listattuna aikajärjestykseen.

Luetuimmat kymmenen tekstiä tulevat esille  pikkukuvalla ja otsikolla. Pääset kyseiseen tekstiin klikkaamalla kuvaa tai otsikkoa.

Suosituimmat listan järjestys muuttuu/päivittyy sitä mukaan kuin niitä katsellaan


Klikatessasi ‘Kaikki jutut’ otsikkonappia avautuu blogiarkiston tuoreimman kuukauden tekstien otsikot aikajärjestyksessä tuoreimmasta vanhimpaan ja sen perään kuukaudet ja vuodet joina on julkaistu tekstejä. 

Kuukauden perässä suluissa oleva numero ilmoittaa kuinka monta juttua ko. kuukaudessa on julkaistu.

Voit avata minkä tahansa tekstin sivun tekstialueelle luettavaksi klikkaamalla otsikkoa hiiren vasemmalla näppäimellä. 

Samoin voit avata vuoden tai kuukauden otsikot esille klikkaamalla vuotta/kuukautta hiirellä.

 Kalenteri on sivun oikealla puolella ja voit luoda omia kalentereita Goolgen kalenteriohjelmassa klikkaamalla kuukausikalenterin alaosassa olevaa 'Goolge kalenteri' -nappulaa.Blogin aiheet on sivun oikealla puolella esitettynä kahdella erilaisella tavalla. Pääset haluamaasi aiheeseen joko avaamalla alasvetovalikon ja valitsemalla siitä aiheen tai klikkaamalla alasvetovalikon alapuolella olevan otsikon ‘Aiheet’ alta otsikkoa. Otsikoiden koko muuttuu sitä mukaa kun aihealueen tekstejä luetaan. Ts. mitä isompi on aiheen tekstikoko, sitä enemmän niitä on luettu. 


Aiheet-otsikon jälkeen tulee linkkikuva käyttäjätilastoihin. Tilastot päivitetään kerran viikossa sunnuntain tilanteeseen. Klikatessasi kuvaa avautuu sivu johon on kerätty nämä viikon käyttäjätilastot. 


Sivujen katselutilastoa on osin nähtävissä myös numeerisessa muodoss
a sivulla.
Sivun oikean puolen lopussa on g+ - ja NetworksBlogs -seuraajalinkit joiden kautta voit liittyä Golfdraivin seuraajalistalle.Sivuston käyttö älypuhelimessa.

Golfdraivi toimii sekä tavallisissa tietokoneissa että tablet-laitteissa ja älypuhelimissa. Älypuhelimissa sivusto poikkeaa ulkonäöltään tietokoneista ja tableteista, mutta myös puhelimissa voit katsoa sivustoa selaimella samaan tapaan kuin noissa isommissa laitteissa. Kun avaat Golfdraivin älypuhelimessasi, saat allaolevan kaltaisen näkymän. Siinä etusivulla on allekkain blogin viimeisimmät tekstit. Klikkaamalla otsikkoa, kuvaa tai tekstiä avautuu koko valittu teksti.  


Voit siirtyä joko etusivun tai valitun tekstin lopussa olevasta linkistä 'Näytä internetversio' katsomaan sivua selaimesta samaan tapaan kuin katsoisit sitä tietokoneelta tai tabletilta.Sivun pohjalta löytyvät toiminnot.

Sivun alareunassa on tumma alue joka keskittyy itse blogiin ja bloggariin. Sieltä löydät tiedot kirjoittajasta ja blogin synnystä sekä myös mahdollisia blogin tekemiseen liitttyviä uutisia ja koko blogia koskeva kyselylomake. 

Anna äänesi tässä kohtaa siitä mitä pidät blogista kokonaisuutena!