perjantai 3. lokakuuta 2014

Alfred Dunhill Links Championship pelattiin "golfin kodissa" ja kahdella muulla kuuluisalla kentällä.

ET:n viikonlopun turnaus pelataan kolmella kuuluisalla links-kentällä Skotlannissa.

Alfred Dunhill Championship on yksi Euroopan kiertueen (ET) isoimmista kilpailuista ja siinä jaetaan keskimääräistä suuremmat palkintorahat. Kokonaispotti on peräti 5 miljoonaa dollaria eli n. 4 miljoonaa euroa josta voittaja saa 0,6 miljoonaa euroa.  Turnaus eroaa kaikista muista kauden kilpailuista siinä, että se kilpaillaan kolmella eri links-kentällä. Kaikki kentät ovat historiallisia kenttiä: St. Adrewsin Old Course, Carnustie ja Kingsbarns. Ne sijaitsevat kaikki n. 50 km päässä toisistaan keskipisteenä kuuluisin St. Andrewsin vanha kenttä - OLD COURSE. Old Course on todellinen golfareiden pyhättö, koska se on maailman vanhin golfkenttä. Siellä on pelattu golfia jo satoja vuosia. Kenttä tunnustetaan kaikkialla golfin kodiksi – “Home of Golf”.

Klikkaa kuvaa ja katso karttaa suurempana.
Kuuluisien kenttien lyhyt historiikki

Carnustie Golf Links ajoittuu 1500-luvun puoliväliin. Kentällä on pelattu miesten British Open 7 kertaa (1931, 1937, 1953, 1968, 1975, 1999 ja 2007) ja se tullaan pelaamaan kentällä myös 2018. Naisten Britannian avoimet kentällä pelattiin puolestaan vuonna 2011. Ks. lisää.

Kingsbarns Golf Links juontaa juurensa aina vuoteen 1793. Kenttä saa pidettäväkseen historian ensimmäisen major-tasoisen turnauksensa vuonna 2017. Silloin kentällä pidetään naisten British Open.

Old Course (St. Andrews) on toiminut miestenBritish Openin näyttämönä jo peräti 28 kertaa historiansa aikana. Ensimmäisen kerran jo 1873 ja toistaiseksi viimeisen kerran vuonna 2010. Seuraavan kerran kilpailu pidetään jälleen tällä kentällä vuonna 2015. Naisten vastava kisa on järjestetty kentällä 2 kertaa (2007 ja 2013), Ks. lisää.

Alfred Dunhill Links Championship

Ensimmäisen kerran Alfred Dunhill Links Championship pelattiin 2001. Sitä ennen kisattiin nimellä Alfred Dunhill Cup vuodesta 1985. Turnaus on Old Coursen vuosittainen pidettävä ammattilaisten pääkilpailu. Nyt pelattavassa kilpailuissa on mukana myös viime sunnuntaina Ryder Cupissa loistaneet Rory McIlroy, Martin Kaymer ja Sthephen Gallacher ja monet muut maailman huippupelaajat.  Vuoden 2013 voittaja oli Englannin David Howell.

Kilpailussa kaikki mukaan päässeet pelaavat kierroksen jokaista kolmea kenttää eri päivinä ja sen jälkeen sunnuntaina pelataan uudelleen Old Course. Viimeiselle kierrokselle mukaan pääsee kolmen ensimmäisen päivän jälkeen cutista selvinneet . Viime vuonna mukaan päätöskierrokselle selviytyi 68 pelaajaa mukana Mikko Ilonen. Muita suomalaisia ei ollut mukana viime vuonna. Tänä vuonna kisaan selvisivät suomalaisista Ilosen lisäksi Roope Kakko, Joonas Grandlund ja Mikko Korhonen. Korhonen oli aloituslistalla (entry list) vielä päivää ennen kilpailua, mutta on jäänyt pois kisasta.

Matka tietä pitkin St. Andrewsin Old Coursen kentältä Carnustien linksille (lähellä Dundeetä) on alle 40 km.

Carnustie
Matka tietä pitkin St. Adrewsin Old Coursen kentältä Kingbarsin kentälle on vain 12 km (tai B9131 ja Station Roadia pitkin 15 km).
Kingsbarns
Old Course (St. Andrews)

Kilpailun kulku päivä päivältä

1. päivä


Kilpailun tuloksia on hieman vaikea vertailla heti alkuunsa, koska kilpailijat pelaavat eri rymissä ja eri kentillä. Yksi pelaa Old Coursea, toinen Carnustieta ja kolmas ryhmä Kingsbarnsia. Vaikka kyseessä on kaikille samat kentät ja huippuammattilaiset pelaamassa niitä, mutta eri aikana, sopii toinen kenttä toiselle paremmin jne. Tulosluettelossa menestyivät selvästi paremmin ne pelaajat jotka pelasivat Carnustien tai Kingbarsin kenttän.

Mukana turnauksessa on useita maailmanlistan top50 pelaajia, eikä kukaan heistä päässyt tulosluettelossa 17 parhaan joukkoon. (Huom! Tulosluettelossa maailmanlistan sijoitus on vasemmanpuoleinen luku pelaajan maan lipun edessä.)

Vielä viime viikonloppuna Ryder Cupissa liekeissä olleista huipuista vain Skotlannin oma mies Stephen Gallacher pääsi tasolleen heti ensimmäisellä kentällä ja Carnustiella. Muutoinkin Skotlannin omia pelaajia oli listan kärkipäässä useita.

Maailmanlistan ykkönen Rory McIlroy on ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla T97 (+1) ja m-listan 6:s Saksan Martin Kaymer vasta sijalla T121 (+2). Mikko Ilonen pelasi Kingsbarnin ja  jakaa samaa sijaa myös mm. Italian Francesco Molinarin (m-listalla 49.) kanssa. Parhaan suomalaisena on Roope Kakko joka on sijaluvulla T40 (-1) ja hän pelasi Old Coursen. Joonas Grandberg on sijalla T135 (+3) ja pelasi Kingsbarnsin.

2. päivä


Toinen päivä oli täysin Kingsbarnsin kiertäneiden, kuten tulosluettelosta näkyy. Vain kaksi Old Course pelaajaa pääsi top10 listalle kahden pävän jälkeen. Monet niistä pelaajista pelaajat jotka olivat ensimmäisen kierroksen jälkeen kymmenen parhaan juoukossa putosivat tulosluettelossa, jos pelasivat Old Coursella tai Carnustilla. Kaikkiaan 18 pelaajaa top30:ssä pelasi toisella kierroksella Kingbarnsin, 8 Old Coursen ja 4 Carnustien.

Päivän kovimmista tuloksista vastasivat etelä-afrikkalaiset Branden Grace (65, K), Richard Sterne (66, K), George Coetzee (67, K), Brandon Stone (67, OC), Chilen Felipe Aguilar (67, K), Pohjois-Irlannin Rory McILroy (67, K) ja Englannin Garrick Porteous (67, OC). K=Kingsbarns, C=Carnustie, OC=Old Course

Suomalaiset ovat vielä kaukana jatkopaikasta. He ovat pelanneet kaksi kierrosta melko tasaiseen tahtiin ja heidän eronsa on vain yksi lyönti. Mikko Ilonen on sijalla T97 (+1, K&OC), Joonas Grandberg  (K&OC) ja Roope Kakko (OC&C) ovat molemmat sijalla T110 (+2). Ilonen ja Grandberg pelaavat lauantaina Carnustien ja Kakko KIngsbarnsin. 

Mikko Ilosen tuloskortti kahden kierroksen jälkeen.
Roope Kakon tuloskortti kahden kierroksen jälkeen.
Joonas Grandbergin tuloskortti kahden kierroksen jälkeen.
Jos ennustaisi jotain kolmannesta kierroksesta, voisi päätellä kenttien suhteellisesta vaikeusasteesta kahden kierroksen perusteella sen, että Kakko nousee, vaikka pelaisi samalla tasolla kuin tähän saakka, koska pelaa seuraavaksi Kingbarsin ja Ilosen sekä Granbergin pitää pelata todella hyvin päästäkseen cutista, koska Carnustie näyttäisi  olevan kaikkein vaikein kenttä pelattavista kolmesta. Let's see what happens.

3. päivä

Katso koko tulosluettelo klikkaamalla tähän tekstiin. 
Kultanen väri tulosluettelossa värjäytyi punaiseksi.

Toisen päivän väri tuosluettelossa oli kulta eli ne jotka olivat pelanneet toisella kierroksella Kingbarsnin hallitsivat tulosluettelon top10:iä. Nyt tulosluettelon 10 kärjessä on 9 punaista eli Old Coursen pelannutta ja vain yksi Kingbarsin ja yksi Carnustien pelannutta pelaajaa.

Rory McIlroyn peli normalisoitus edellispäivänä Kinsbarsilla ja hän jatkoi loistavalla pelillä nyt myös Old Coursella. Hän löi 64 lyöntiä USAn Brooks Koepkan ohella ja nousi 18 sijaa tulosluettelossa. Tulos oli päivän kolmanneksi kovin tulos Old Coursella. Kentän kovimman kierroksen 62 lyöntiä tekivät Englannin Tommy Fleetwood ja Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen. Hollannin Robert-Jan Derksen vastasi päivän kovimmasta tuloksesta 63 lyöntiä Carnustien kentällä ja Pohjois-Irlannin Michael Hoey Kingsbarsin kentällä tuloksella 65 lyöntiä.

Rory McIlroyn tuloskortti 
Kärjessä ennen sunnuntaita lähtee Englannin Oliver Wilson joka nousi pykälän. Hän johtaa kolmella lyönnillä toisena olevia Ranskan Alexander Levyä ja Raphael Jacquelinia sekä Rory McIlroyta ja Englannin Tommy Fleetwoodia.

Kovimmat nousut top10:een tekivät Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen 70 ja Hollannin Robert-Jan Derksen 51 sijaa. Englannin Tommy Fleetwood nousi 38 sijaa. Kärkikymmenikön kovimmat laskun teki Chilen Felpe Aguilar sijalta T9 sijalle T33, Irlannin Shane Lowry ja Padraig Harrington. He putosivat sijalta T2 sijalle T12.

Mikko Ilonen oli lopulta paras suomalainen ja hänen kohtalokseen muodostui putoaminen cutista, jonka raja vedettiin juuri siltä kodalta jonka Ilonen teki eli -3:sta. Ilonen pelasi vaikean kentän todella hyvin ja teki jopa 2 eaglea, mutta sekään ei riittänyt. Roope Kakko pääsi kolmella kierroksella par-tulokseen jolla sijoitus oli T107 ja Joonas Grandberg tulokseen +8 ja sillä irtosi sija T156. (Ts. em. ennustukkseni meni mönkään.)

Mikko Ilosen tuloskortti
Ilosen ohella tulokseen 3 alle parin pääsi myös yksi golfin legendoista - englantilainen Sir Nick Faldo. Peli näyttää kulkevan vieläkin huipputasolla tällä 6-kertaisella 57-vuotiaalla major-voittajalla (3xMasters ja 3xThe Open). Faldo pelasi näillä vaikeilla links-kentillä tasaisesen varmaa peliä: 71-72.70.
Sir Nick Faldo
Nick Faldon tuloskortti 
Viime viikonloppuna Ryder Cupissa loistanut Saksan Martin Kaymer ei saanut huippupeliään käyntiin vaikka peli parani päivä päivältä: 74-72-71. Hänen kohtalonaan oli myös pudota cutista ja lopullinen sijoitus oli T117 (+1).

4. päivä

Englannin Oliver Wilson oli vakuuttava loppuun saakka. Hän voitti niukasti yhden lyönnin erolla maanmiehensä Tommy Fleetwoodin, Rory McIlroyn ja Richie Ramsayn. Wilsonin voitoin vakuuttavuutta kuvaa, että hän ei käynyt toista sijaa heikommalla sijoituksella turnauksen aikana jota hän johti kolmena päivänä ja oli toinen toisen päivän jälkeen, Ranskan Rafael Jacqouelin käväistyä johdossa. Todella kova suoritus ennen kisaa maailmanlistalla vasta sijalla 792 olleelta kaverilta.

Muutoin tulosluettelon kärki ei kovin paljon muuttunut kolmannen kierroksen jälkeen. McIlroy ja Fleetwood säilyttivät kakkostilansa, mutta Ranskan Alexander Levy ja Raphael Jacqouel putosivat toiselta sijalta kärkikymmenikön ulkopuolelle jolta myös USAn Ryan Palmer putosi. Skotlannin Chis Doak, rankingin 435:s, nousi päivän kovimmalla tuloksella 66 lyöntiä sijalle 5. Etelä-Afrikan Richard Sterne ja Louis Oosthuizen sekä Irlannin Shane Lowry nousivat jaetulle sijalle T6.

Oliver Wilsonin tuloskortti
Rory McIlroylle ensimmäinen kierros oli vain kolme päivää Ryder Cupin juhlien jälkeen joten se sujui siksi heikommin, mutta kolmella viimeisellä kierrokselle hän oli jo koko joukon paras tuloksella -17. Viimeisen päivä alkoi takkuisesti tuplabogeylla, mutta sitten alkoi tapahtua, mutta kiri ei aivan riittänyt voittoon saakka.

McIlroyn neljä viimeistä kisaa: 3 voittoa ja yksi toinen sija !

Rory McIlroyn tuloskortti

Lähteitä ja linkkejä:

Alfred Dunhill Links Championship

Old Course (St. Andrews)

Llaajempi Wikipedian esittely vanhasta kentästä

Carnustie

Lennä Carnustien väylät yli.

Kingbarns Golf Links

Mikko Ilosen nettisivut

Mikko Korhosen nettisivut



0 kommenttia:

Lähetä kommentti