tiistai 7. tammikuuta 2014

Mike Austin, mies jonka draivi on edelleen pisin kilpailussa: 471 m ja lyöty 64-vuotiaana!

Michael Hoke Austin eli paremmin etunimellä Mike tunnettu legendaarinen golfari eli pitkän elämän joka päättyi 95-vuotiaana 17.02.2005. Guinness World Recordsin mukaan hän on edelleen maailman pisimmän draivin kilpailuissa lyönyt pelaaja. Lyönti tehtiin 1974 Las Vegasin Desert Rose Golf Coursella USA:n Seniors Open Championship kilpailussa (nyk. Seniors Open Championship). Lyönnin pituus oli huikeat 471 metriä eli 515 jaardia. Austin oli tunnettu pitkistä lyönneistään ja hänen svingiään on analysoitu monissa kirjoissa ja opetusvideoissa. Hän oli lyödessään täyttänyt 64 vuotta !
 
Austin sai USA:n suuren talouslaman aikana kutsumanimen “The Golfing Bandit” voitettuaan 5000 dollarin vedon siitä, että pystyy tekemään parin lyömällä palloa Coca Colan tölkillä. Noihin aikoihin Austin pelasi suurista summista Floridassa majailleiden chicagolaisten gangsterien kanssa, kunnes ensimmäisen vuoden jälkeen nämä eivät enää halunneet lyödä vetoa hänen kanssaan ennenkuin Austin alkoi haastaa tarjoutumalla lyömään väärältä puolelta tai pelaamalla vain yhdellä kädellä. Austin matkusti ympäri USA:n mannerta ja haastoi rahasta erikois-  ja pituuslyöntikilpailuihin muita ja keräsi suuria summia tällä tavoin.
 
Austin oli monitoimimies ja hän perusti Hollywoodiin urheilusalin jossa opetti nyrkkeilyä, tennistä, baseballia ja golfia. Hän näytteli useammassa Hollywoodin elokuvassa (sopimus MGM Studion kanssa)  ja myös oopperassa. Austin puhui useita kieliä. Hän pelasi useita kertoja legendaaristen Ben Hoganin ja Sam Sneadin kanssa ja toimi Hoganin neuvonantajana Hoganin toipuessa vakavan auto-onnettomuuden jälkeen. Austinin sanotaankin antaneen vaikutteita Hoganin svingiin. Hän pelasi ja opetti golfia ammatikseen - vielä yli 90-vuotiaanakin. Hän oli koulutukseltaan insinööri ja fyysikko. Hän väitteli tohtoriksi kinesiologiasta vuonna 1946 National Academy of Applied Sciencesin yliopistossa. Kinesiologia on tiedettä, joka tutkii vartalon liikkeiden mekaniikkaa jota oppia sovelsi sittemmin golfiin. Austin loikin oman golfsvingin joka kulkee nimellä Mike Austinin svingi/metodi. Sitä opetetaan edelleen monilla golfklinikoilla USA:ssa. Kerrotaan, että hänen svinginsä ei rasita niveliä ja hänen metodillaan lyövät kärsivät vähemmän selkävaivoista golfin takia. Austin nimettiin vuoden 1984 Etelä-Kalifornian PGA–opettajaksi ja hän oli vuosia top10-listalla kaikissa golfjulkaisuissa.
 
Austin opetti aikanaan sellaisia jenkkikuuluisuuksia kuin Howard Hughes (miljardööri, lentäjä, insinööri, elokuvaohjaaja ja -tuottaja sekä hyväntekijä), Payne Steward (3-kertainen masters-voittaja), Jack La Lanne ja pituuslyöjä Mike Dunaway.
 
Austin tuli tunnetuksia ammattilaisgolfareiden keskuudessa pitkistä lyönneistään. Vuonna 1974 hän kilpaili nelinpeliä (foursome) PGA mestari Chandler Harperin kanssa Las Vegasin Desert Rose Golf Coursella. Kun Austin oli lyönyt useita 400 jaardin aloituksia, Chandlerin kerrotaan sanoneen hänelle: Mike, näytäs kerrankin kuinka pitkälle pystyt lyömään! Austin löi seuraavan aloituksen griinin yli – 450 jaardin 5. väylällä (nyk. 14., par4). Pallo löytyi ja sen mitaksi saatiin 515 jaardia. Pallo laskeutui viheriölle, mutta vieri yli 65 jaardin päähän (58 m).  Takatuulta on lyönnin hetkellä arveltu olleen 40-50 kmt. Kilpailu käytiin reilun 600 metrin korkeudessa 31°C merenpinnasta. Väylä oli lähes vaakatasoinen. Austin käytti lyöntiin persimon 10 asteen ja  43,5”:n extra stiff varrella olevaa draiveria sekä pehmeää balata -palloa. Sanotaan, että nykytekniikalla lyönti olisi ollut vieläkin pitempi. Austin teki tuolla samalla väylällä vain par-tuloksen.
 
Miten tämä kaikki oli mahdollista ?
 
Austin oli kovakuntoinen urheilija, notkea (ks. videolinkki alla), pitkä 188 sm pitkä ja jäntevä laiha kaveri. On laskettu, että ennätyslyönnissä mailanpään nopeus olisi pitänyt olla noin käsittämättömät 150 mph eli 240 kmt! PGA Tourin ammattilaisten keskilyöntinopeus draiverilla oli 2010 n. 112 mph eli 180 kmt. Kovimmat pituuslyönnin ammattilaiset, jotka käyttävät pitkävartisia 50” mailanvarsia (ja 4-6 astetta), lyövät parhaimmillaan 140-150 mph eli 224-240 kmt nopeuksilla ja saavat tällä yli 400-425 jaardin eli n. 370-395  m pituuksia ennen rullia. Austinin golfsvingi on joskus mitattu jopa 155 mph eli 248 kmt ! Tiger Woods svingi liikku n. 120-125 mph eli hieman alle 200 kmt:ssa. Samoin Bubba Watsonin mailanpään nopeus.
 
Mike Austinin elämänkerrassa “In search of the Greatest Golf Swing“  kirjoittaja Philip Reed toteaa mm., että jotakin määrittelemätöntä tapahtui tuona päivänä… Mike Austin tuntui sinä päivänä uhmaavan kaikkea mitä tiedämme golf svingistä….” "Something unquantifiable may have happened that day. It's like the moment when a mother lifts a car to save her child from the burning wreckage. Whatever Mike Austin did that day seemed to defy everything we know about the golf swing." 
 
Austin ei ollut erityisen huippu ammattilaispelaaja maineestaan huolimatta. Hänen parhaaksi sijoituksekseen PGA Tourilla Ontario Openissa jäi jaettu 37. sija vuonna 1961.

Videoita:

  

Lähteitä:

Pro Golf Magazine suomenkielinen versio 1/2010


                                             Klikkaa hiirellä niin saat kuvan suuremmaksi.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti