maanantai 23. kesäkuuta 2014

Naisten U.S. Openin päätöskierrokset.

image

U.S. Openin kolmas päivä ei tuonut suuria yllätyksiä.

Kahden päivän jälkeen kisaa johtanut USAn Michelle Wie piti johtopaikkansa myös kolmannen kierroksen jälkeen. Rinnalle nousi Korean Amy Yang. Kaksikko johtaa kolmannella sijalla olevaa USAn Juli Inksteriä neljä lyöntiä. Inkster teki suurimman nousun (26 sijaa) ja hänen kolmannen päivän tuloksensa oli päivän paras 66 lyöntiä (uran paras 65). USAn Lexi Thompson putosi kakkostilalta sijalle T7 tuloksella 74 lyöntiä.

image

Päätöskierroksille päässeistä n. 82 % on alle 30-vuotiaita.

U.S. Openin nuorin osanottaja oli tänä vuonna USA:ta edustava vasta 11-vuotias Lucy Li. Hän karsiutui päätöskierroksilta tuloksella +16 (78+78). Li on naisten U.S. Openin kaikkien aikojen nuorin osanottaja. Nuorin Openissa cutista selvinnyt pelaaja on ollut Marlenen Hagge. Hän selviytyi vuonna 1947 päätöskierroksille 13 vuoden ja 4 kuukauden ikäisenä. Nuorin Openin voittaja on ollut Inbee Park joka voitti 2008 oltuaan 19 vuoden ja 11 kuukauden ikäinen. Kolmannen päivän jälkeen tämä ammattilaisten maailmanlistan kakkonen on sijaluvulla T37.

Kaikkiaan cutista selvisi tänä vuonna 71 pelaajaa. Heidän ikäjakautumansa oli taulukon mukainen.

image

Yli 1/3 mukaan päässeistä oli enintään 23-vuotiaita ja 4/5-osaa oli alle 30-vuotiaita. Nuorin cutin selvittänyt oli 15-vuotias USAn amatööri Andrea Lee. Hän oli kolmen kierroksen jälkeen sijalla T68 (79+70+77). Mukaan pääsi kolme 16-vuotiasta: amatöörit Japanin Chisato Hashimoto (T64), Ranskan Mathilda Cappeliez (T60) ja Kanadan Brooke Mackenzie Henderson (T18). Henderson ja Uuden-Seelannin Lydia Ko, 17 v., (T23) olivat nuorimman polven parhaiden selvinneet kolmen kierroksen jälkeen.

Kokemustakin kärkipäästä löytyy. Australian 39-vuotias Karrie Webb (T7) ja USAn 53-vuotias Juli Inkster (T3).

Kovia naisia nämä kaksi todella ovat. Webbillä on U.S. Openin voitot vuosilta 2000 ja 2001 ja viisi muuta major-voittoa. Hänellä on  yhteensä 57 ammattilaiskilpailun voittoa joista 41 on tullut LPGA Tourilta. World Golf Hall of Fameen Webb nimitettiin 2005. Inksterillä on samoin kaksi U.S. Openin voittoa vuosilta 1999 ja 2002. Lisäksi hänkin on voittanut viisi muuta majoria. Hän voitti USAn naisten amatöörimestaruuden kolmena vuonna peräkkäin vuosina 1980-1982. Hänet nimitettiin World Golf Hall of Fameen 2000. Inksterillä on yhteensä 40 ammattilaiskilpailun voittoa joista 31 on tullut LPGA Tourilla.

Amatööripelaajat olivat hyvin esillä.

Kaikkiaan 7 amatööripelaaja pääsi päätöskierroksille niiden 25 amatöörin joukosta jotka selviytyivät Openiin. Paras amatööripelaaja Australian Lee Minjee oli kolmen päivän jälkeen sijalla T3 tuloksella +2 (69+71+72=212). Toiseksi paras amatööri oli sijalla T18 Kanadan Brooke Mackenzie Henderson, 16 v., tuloksella +6. Kolmanneksi paras amatööri oli sijalla T60 Mathilda Cappeliez.

Suomen amatööripelaaja Emily Penttilä karsiutui päätöskierroksilta tuloksella +26 (84 ja 82).

image

Päätöspäivä sunnuntai nosti Michelle Wien voittoon.

Pihenhurstin kenttä oli erittäin vaativa josta osoituksena sekin, että vain yksi pelaaja sai nipin napin neljän kierrokselta yhteistuloksena alle par-tuloksen. Vain voittaja Michelle Wie pääsi alle par-tuloksen.

image

USAn ja Hawajin 24-vuotias tyttö Michelle Wie sai vihdoinkin ensimmäisen major-voittonsa. Hän oli tämän vuoden ensimmäisessä majorissa Kraft Nabisco Championshipissä toinen ja heti seuraavassa suuressa kisassa tärppäsi. Wie oli jo 2005 LPGA Championshipin kakkonen ollessaan vasta 15-vuotias. Lisäksi Wie oli saman vuoden British Openissa kolmas.

Wie oli 10-vuotiaana nuorin USGA:n amatöörimestaruuskisojen osanottaja ja hänestä tuli nuorin U.S. Women’s Amateur Public Linksin voittaja 2003 vain 13-vuoden ikäisenä. Lisäksi Wie on nuorin pelaaja joka pääsi LPGA Tourille eli 2005 - 15-vuotiaana. Toistaiseksi Wie on voittanut ‘vain’ 4 LPGA Tourin kisaa.

image

Helpolla Wien mestaruus ei irronnut vaikka hän johti 16 reiälle tultaessa vielä kolmella lyönnillä. Hän puttasi 1,5 m putin ohi ja tuloksena oli lopulta tuplabogey ja ero loistavan päivän pelanneeseen Stacy Lewisiin kaventui yhteen lyöntiin. Seuraavalla väylällä Wie puttasi sitten elämänsä putin sisään ja teki birdien. Viimeisellä väylällä hän teki vielä par’in ja piti johtonsa ja voitti kahdella lyönnillä Lewsin.

Stacy Lewis johti ensimmäisen päivän jälkeen tuloksella 67 lyöntiä, mutta kaksi seuraavaa päivää eivät menneet yhtä hyvin: 73 ja 74 lyöntiä. Päätöspäivänä hän sai taas huippuvireen ja tuloksena oli 66 lyöntiä ja huikeat 8 birdietä tällä Pinehurstin äärimmäisen vaikeaksi viritetyllä kentällä. Tämä birdie määrä on eniten U.S. Openissa päätöskierroksella koskaan.

image

Stacy Lewisin neljännen kierroksen tuloskortti.

image

Skotlannin 44-vuotias veteraanipelaaja Catriona Matthew teki kisan kovimman nousun - 16 sijaa ylöpäin - nousten lopullisessa tulosluettelossa sijalla T10. Kisan vanhin osanottaja USAn 53-vuotias Juli Inkster putosi 12 sijaa alaspäin, mutta päätyi silti hienosti sijalla T15. Australian kokenut Karrie Webb vastasi päätöspäivän toiseksi kovimmasta laskusta - 23 sijaa - päätyen sijalle T30. Kovimman syöksyn - 29 sijaa alaspäin - teki Japanin Misuzu Narita (T57).

Amatööripelaajat olivat näyttävästi kärkisijoilla.

Paras amatööri kisassa oli Pohjois-Irlannin Stephanie Meadow joka oli hienosti kolmas. Päätöspäivän saldona oli 69 lyöntiä. Meadow aloitti sisääntulon loistavasti 10. väylällä eaglella.

Kanadan Brooke Mackenzie Henderson, 16 v., nousi 8 sijaa ylöspäin ja oli toiseksi paras amatööri sijalla T10. Kolmanneksi paras amatööripelaaja oli Uuden-Seelannin Minjee Lee sijalla T22. Muut kolme cut’ista selvinneet amatööri sijoittuivat sijoille T59, T63, 68 ja T69.

Lähteitä: About.com: U.S. Women's Open Records