sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Mikko Ilonen tarjosi Irlannin avoimissa koko rahan edestä ja kirjoitti uusia rivejä golfin historiaan.Mikko Ilonen tarjosi huippudraamaa Irlannin avoimissa.

Irish Open 2014 eli Irlannin avoimet oli loistavaa katseltavaa suomalaisittain. Mikko Ilonen johti kisaa ensimmäisestä päivästä lähtien loppuun saakka - yksin (wire-to-wire winner). Johtomarginaali ei missään vaiheessa venähtänyt kolmea lyöntiä suuremmaksi ja viimeisellä väylällä se kaventui jopa yhteen lyöntiin. Ilosen johtoa metsästi parhaimmillaan kymmenisen pelaajaa kahden ja kolmen lyönnin päässä, mutta kukaan ei viimeisenä päivänä saanut huipputulosta jolla Ilosen olisi ohittanut. Lähemmäksi pääsi Italian Edoardo Molinari joka pelasi tasaisen turnauksen (67+69+69+67). Ruotsin Kristoffer Broberg, Englannin Matthew Balwin ja Danny Willett pääsivät lopullisessa tulosluettelossa kahden lyönnin päähän Ilosesta. Willett pelasi viimeisenä päivänä Ilosen pelikaverina.

Pohjois-Irlannin Graeme McDowell näytti kahden viimeisen päivän aikana olevan kovin potentiaali Ilosen kukistajaksi, mutta hänen pelinsä ongelmaksi muodostui putit. Niitä oli tusinan verran 'läheltä piti' -putteja ja se alkoi syödä miestä. Golf Channelin kommentaattorit totesivat asian moneen kertaan tämän pelin aikana mm näin: “liian monet putit ovat jääneet niin lähelleHänellä on ollut parempiakin päivä tänä vuonna, siitä ei ole epäilystäkään..McDowell on ollut erinomainen puttaaja, mutta nyt…”

Ilosella puttaaminen sujui hyvin, varsinkin, jos pallo oli 3,5 m sisällä reiästä. Usein se oli toinen putti joka riitti tuomaan par-tuloksen. Ilosen sarja oli 64-68-69-70 ja ensimmäisen päivän huipputulos, joka oli myös kentän ennätys vuorokauden, antoi tarvittavaa marginaalia. Kolmantena päivänä Englannin Danny Willett otti nimiinsä ennätyksen tuloksella 63 lyöntiä.

Suomen Roope Kakko sijoittui kisassa lopulta sijalle T21 hienolla sarjalla: 71-66-72-68 (-7). Mikko Korhonen ei päättyt kahdelle viimeiselle kierrokselle ja cut-viiva vedettiin juuri hänen tuloksensa kohdalle +1. Saman kohtalon kokivat myös kovat nimet kuten Rory McIlroy, Matteo Manassero ja 10 muuta pelaajaa.

Viimeiset 9 reikää kasvattivat jännityksen huippuunsa.

Väylällä 10 Ilonen puttasi pitkä putin joka meni n. 1,5 m ohi vasemmalta. Ilonen otti hieman liikaa ennakkoa ja helpohkon näköinen birdie valui ohitse. Juuri tämän pituiset putit Ilonen pisti sisään kuin liukuhihnalta muuten koko kisan aikana. Näytti siltä, ettei Ilonen keskittynyt tarpeeksi tähän puttiin. Monet ehtivät ajatella, että tässäkö pelin kulminaatiopiste.

Seuraavalla väylällä (12) jälleen pitkä putti joka meni pitkäksi n. 2 m. Toinen putti meni sisään varmalla tyylillä keskeltä reikää. Golf Channelin selostaja totesi: “Very impressive” eli hyvin vakuuttavaa. Seuraavalla viheriöllä (13.) edessä 3,5 m putti joka jälleen vakuuttavasti sisään.

Väylällä 14 edessä oli 6-7 m putti joka jäi 40 sm vajaaksi ja tuloksena siitä par. Pelikaveri Danny Willett on tässä vaiheessa 2 lyönnin päässä ja Eduardo Molinari, Matthew Balwin ja Graeme McDowell kolmen lyönnin päässä. Kaikki näyttää hyvältä ja odotukset kasvavat.

Seuraavaalla väylällä (15) Ilosen toinen lyönti jää 10 m lyhyeksi, mutta päätyy griinille. Putti on määrämittainen, mutta päätyy reiästä vasemmalle noin 60 sm päähän, josta helppo par. GC:n selostaja: Hän on itse tyyneys…”.

Väylän 16 avaus on hyvä ja selostajan sanoin: “Perfect shot". Selostaja jatkaa: "If he feels nervous, at least , he is not showing it”. Toinen lyönti n. 70 m menee lipusta 2,5- 3 m yli. Ilosen kasvoilla näkyy rento ote ja hän vitsailee caddiensa kanssa. Selostaja sanoo: “erinomainen mahdollisuus lyödä sinetti kisalle, jos putti menee sisään”. Putti ei mene sisään ja tuloksena jälleen par. Ero pysyy kuitenkin samana pahimpiin kilpakumppaneihin, koska hei eivät onnistu sen paremmin birdieissaan. Fransesco Molinari on samaan aikaan päättänyt oman urakkansa birdiehen ja nousee –12:een ja kahden lyönnin päähän Ilosesta.

Reiät alkavat huveta ja jäljellä on vain kaksi väylää. Tv näyttää kuinka Irlannin pääministeri seuraa silmä tarkkana Ilosen avausta 17. väylällä. Väylä 17 on noin 200 m par3 ja avaus päätyy viheriölle noin 15 m päähän lipusta. Putissa pallo rullaa voimakkaasti oikealta vasemmalle ja päätyy lyhyeksi ja hieman vasemmalle reiästä noin 1,4 m päähän. Toinen putti on jälleen samaa varmaa työskentelyä kuin tähänkin saakka ja pallo menee keskeltä sisään. GC:n selostaja toteaa jotain tähän tyyliin: “Jotakin hänessä on tapahtunut. Enkä tarkoita väheksyä hänen kolmea aikaisempaa Euroopan Tourin voittoaan”.

Näytelmän huipennus - 18. väylä.

Ilonen avaa puu3:lla ja pallo kaartaa oikealle metsään. Ei hemmetti, tähänkö tämä homma kaatuu, ajatteli moni tässä vaiheessa. Henikö Iloselta hermo? Ks. kuvasarja alla.

image

image

Ilonen lyö toisen lyöntinsä metsästä josta pallo lentää väylän vasempaan reunaan raffille puun juurelle.

image

Yllä Ilonen valmistautuu kolmanteen lyöntiinsä puun juurella. Alla kuvasarja 3. lyönnistä.


Pallo päätyy keskelle väylää noin 60 m lipusta josta 4. lyönti menee viheriölle jolla hän tarvitsee kaksi puttia ja saa bogeyn jolla voitto tulee yhden lyönnin erolla Molinariin.


Tarvittiin putti 1 ja 2 joilla mestaruus varmistuu. Kuvat alla.
Alla vasemmalla ET:n johtaja ja Irlannin golfpäällikkö Enda Kenny onnittelemassa ilosta voiton jälkeen.

image

Golf Channelin selostajan sanoin vielä: “Mikko Ilonen was never in trouble”. Eli, Ilonen oli mies joka ei ollut missään vaiheessa vaikeuksissa pelin aikana.

Millaisia rivejä Ilonen kirjoitti golfin historiaan voitollaan?

Ilonen teki voitollaan useammanlaista omaa, suomalaista ja kansainvälistäkin golfhistoriaa. Tällaisia ovat mm.:

 • Hänen voittamansa rahasumma on suurin suomalaisen golfissa voittama summa: 333 330 €. Ed. suurin voittosumma Volvo China Open 2013: 271 937 €. Uran aikana voittoja yhteensä 5 126 832 €.
 • Ilonen nousi 23.6. päivätyllä maailmanlistalla sijalta 63 sijalle 51. Tämä on korkein sijoitus mitä suomalainen on saavuttanut golfissa aikaisemmin.
 • Hän on ensimmäinen Irlannin avoiment (Irish Open) voittanut suomalainen.
 • Neljäs suomalaisen ja Ilosen itsensä voitto Euroopan kiertueella.
 • Voitolla Ilonen varmisti osanottonsa (exemption) vuoden 2016 loppuun saakka Euroopan kiertueella (ET).
 • Hän varmisti osanottonsa voitollaan osanoton 2014 WGC Bridgetone Invitationaliin ja vuoden 2015 Volvo Golf Championsiin, johon hänellä oli jo varmistettu osanotto-oikeus tälle vuodelle.
 • Hän on myös ensimmäinen Euroopan Tourin suomalainen voittaja, joka johti kisaa alusta loppuun.
 • Voitto oli ensimmäinen kerta Ilosen uralla kun hän voittaa peräkkäisinä kausina ET:lla. Edellinen voitto oli 2013 Nordea Masters.
 • Ensimmäinen suomalainen joka on johtanut ammattilaiskiertuetta sen jokaisen neljän päivän päätteeksi (to-su: ns. wire-to-wire winner) yksin tai tasatuloksin. Nyt yksin.
 • Kymmenes pelaaja Euroopan ja PGA Tourilla tällä kaudella joka on johtanut kisaa alusta loppuun.
 • Toinen peräkkäinen ET ja PGA Tourin voittaja joka johtaa kisaa jokaisen neljän kisapäivän päätteeksi. Edellisenä viikkona Martin Kaymer teki tempun U.S. Openissa.
 • Viides ‘wire-to-wire’ –voittaja tällä kaudella ET+PGA Tourilla ja neljäs joka yksin johti kisaa jokaisena kisapäivänä. Ks. ET Facts.
Sarjassa suomalaisia urheiluhetkiä joita ei unohda.

image


News


1 kommenttia:

 1. Hieno yksityiskohtainen raportointi Ilosen järjestämästä jännitysnäytelmästä. Kiitos!

  VastaaPoista