Diamon Counrty Clubin Der Diamon Coursen 17. väylä |
Itävallassa käytävän Euroopan Tourin kisan Lyoness-Openin kolmannella kierroksella lauantaina 7.6.2014 nähtiin tapaus jollaisia ei golfissa soisi enää nykypäivänä nähtävän. Räikeän kohtelun kohteena oli loistavasti pelannut Suomen Roope Kakko, joka oli valmistautumassa 17. väylän tiillä avaukseensa asettuen tiialueen vasempaan reunaan pyrkien näin saamaan parhaan linjan lyöntiinsä.
Harjoituslyöntiä tehdessään Kakko tunsi, että maila saattaa svingin aikana osua selkänsä takana olevaan mainoskylttiin. Hän pyysi toimitsijalta lupaa kyltin siirtoon ja kysyi pelikavereiltaan onko siirto heidän mielestään ok. Kellään ei ollut tietenkään mitään sitä vastaan ja niin toimitsija siirsi kylttiä ja Kakko löi avauksen ja teki hienon birdien jatkona edeltävien väylien birdielle ja eaglelle. Päivän saldo oli komeaa katseltavaa: 68 lyöntiä (-4). Kolmen päivän kokonaissaldo oli kolme alle parin (-3).
Kakon peli oli tällä hienolla ja vaikealla kentällä alkanut nihkeästi tuloksella 75. Toisena päivänä peli oli selvästi parempaa ja 2 alle parin. KIlpailua johtava Hollannin Joost Luiten (-11) ja toisena oleva Itävallan Bernd Wiesberger (-9) pääsivät ennen viimeistä päivää melko tavoittamattomiin.
Kakko allekirjoitti tuloskorttinsa ja luovutti sen normaaliin tapaan kisakansliaan ja meni ruokailemaan. Paikalle saapui kilpailun tuomari joka kysyi häneltä siirrettiinkö mainoskylttiä ja Kakko kertoin niin tehdyn. Tuomari totesi, että sääntöjen pykälän xx.xx.xx mukaan niin ei saa tehdä. Seurauksena oli diskaus, koska muutakaan tilanteessa ei voinut tehdä. Kakolle määrättiin kaksi rangaistuslyöntiä jälkikäteen, koska hän oli kirjannut tuloskorttiin väylältä saamansa birdien. Hänen tuloskorttiin merkitsemänsä tulos oli siten kaksi lyöntiä liian alhainen ja siksi väärin merkitty.
Ilman tätä tapausta Kakko olisi noussut tulosluettelossa sijalle 16. Raju nousu oli näin täpärällä, mutta diskauksen vuoksi hänet pudotettiin tulosluettelossa viimeiselle sijalle. Eka päivän jälkeen sijoitus oli 70 sijan huonommalla puolen ja nyt lopullinen sijoitus oli 71.
Oliko Kakon saama käsittely oikein?
Kakon kohtelu ei taatusti ole kenenkään selväjärkisen mielestä moraalisesti oikein. Sääntökirjan mukaan tuomari teki tietenkin oikein. Sitä en tiedä onko golfin säännöissä kohtuullistamispykälää jolla vastuu tässä tapauksessa olisi ollut toimihenkilön eli järjestäjän. Tuskin on. Golfin kaikki säännöt saisivat jälleen mahtua yhdelle A4:lle, kuten ne lajin historian alkuajoilla mahtuivat. Nyt ne ovat 100-sivuisella kirjassa ja säännöt tuntee vain aniharva vanhemman polven golfari. Golfin kiinnostavuuden kannalta tällaiset liian pikkutarkat säännöt syövät lajia ja syvältä.
Golfissa pitäisi olla kohtuullisuutta enemmän ja aina pitäisi katsoa asioita siltä kantilta, että saako pelaaja itselleen etua tehdessään rikkeen vilpittömässä mielessä (bona fide). Talonpoikaisjärjen käyttö pitäisi sallia myös golfissa. Kakolle ei edes tullut mieleen epäillä järjestäjän toimihenkilön tekevän jotakin väärää ja uskoi toimihenkilön olevan siinä asemassa, että tämä tuntee säännöt paremmin kuin hän. Ilmeisesti hän myös oletti, että toimihenkilö vähintään soittaa kilpailun ylituomarille ja vahvistaa asian, jos oli epävarma tilanteessa. Toimihenkilö kuitenkin piti siirtoa itsestään selvyytenä ja suoritti sen. Toisaalta, eikö järjestäjän vastuulla ole pitää taulut ja muut esteet niin etäällä, ettei niistä ole missään vaiheessa haittaa aloituslyönnille.
Olisiko viimeinkin aika tehdä tähän ‘vanhan miehen peliin’ ajanmukaiset säännöt?
Golf on ikivanha peli josta on vuosisatojen saatossa ollut erilaisia versioita ja nimiä (golve, gowf, goff, colf, kolf, colven, ym.). Lähemmäksi nykyistä muotoaa se kehittyi 1400-luvulla Skotlannissa jonka vuoksi Skotlantia pidetään golfin emämaana. (Golfi esiasteita löytyy Rooman vallan ajoilta ja sen jälkeen mm. Ranskasta ja Hollannista.) Se oli aikaa jolloin Skotit olivat sotajalalla Englannin kanssa. Golfiin hurahtaneita aatelisia hoviherroja ja muita asiaan vihkiytyneitä (kauppiaita, tuomareita, kartanonherroja, maanomistajia, vapaamuurareita, temppelinherroja, ym.) alkoi olla siinä määrin, että 1457 kuningas James II kielsi golfin pelaamisen, koska se häiritsi jousiammunnan harjoittelua. James II 1471 ja James IV 1491 jatkoivat golfin pannaa. Jousimiehiä tarvittiin enemmän kahinoissa englantilaisten kanssa. (Golfia ja jousiammuntaa harrastettiin usein samalla rajatulla alueella (kirkkomaalla).)
Golfissa on ollut kirjoitettuja sääntöjä jo satoja vuosia. Pelin oltua pannassa sääntöjä oli, mutta niitä ei levitelty ja toiminta oli kaikin puolin salaista. Myöhemmin kun ensimmäisiä varsinaisia golfklubeja perustettiin, saatiin seurojen pöytäkirjoista tietoa myös sovelletuista säännöistä. Osa säännöistä sijoitetaan vuoteen 1744 jolloin Skotlannissa The Honorable Company of Edinburg Golfersin pöytäkirjoista löytyy niitä. Golfin sääntöjen takana ovat R&A ja USGA eli nuo vanhat organisaatiot, jotka pitävät lajia omanaan. Kirjoissa mainitaan vuosi 1897 jolloin Rules of Golf (golfin säännöt) otti kehityksessä hypyn eteenpäin kun R&A eli Skotlannissa toimiva Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews perusti sääntökomitean. Sittemmin vuodesta 1952 R&A ja USGA (USAn golfliitto) ovat pitäneet yhteisiä palavereita tavoitteenaan yhdenmukaistaa golfnormistoa.
Nyt eletään 2000-luvulla ja on vain ajan kysymys koska sääntöjä rukataan sellaisiksi, että ne eivät ole esteenä lajin massaharrastukselle, ja sellaisiksi, että säännöt on omaksuttavissa kohtuulisen nopeasti ja logiikkaa käyttämällä.
Milloin sääntöihin on odotettavissa muutoksia?
Golfia on haukuttu aina ‘vanhojen miesten peliksi’. Sitä se oli satoja vuosia, mutta on sitä liiaksi edelleenkin monien mielestä. Naiset tulivat lajiin pikkuhiljaa ja satunnaisesti, mutta sananvaltaa sääntöfoorumilla heillä ei ikävä kyllä ole ollut toistaiseksi. Golfia säännöstelee edelleen nuo kaksi mainittua järjestöä/liittoa.
Itse olen täysin vakuuttunut siitä, että tilanne tullee muuttumaan 15-20 vuoden aikana oleellisesti. Uusi sukupolvi ja golfin painopistealueet tulevat muuttumaan radikaalisti maapallolla. Tästä pitävät huolen se, että Aasia tulee olemaan lajin määräävä tekijä siitä syystä, että Aasiassa tulee olemaan maapallon keskiluokkaisista ihmisistä 2/3 vuoteen 2030 mennessä. Nämä keskiluokkaiset erottuvat perinteisestä länsimaisesta keskiluokasta oleellisesti ikäprofiililtaan. Kiinassa, Vietnamissa, Thaimaassa, Intiassa, Malesiassa, Indonesiassa, jne. keskiluokka koostuu valtaosaltaan nuorista ja keski-ikäisistä ihmisistä. He hallitsevat tulevaisuuden kulutusta ja rahavirtoja. Heille ei syötetä noin vain Skottilaisten ja jenkkien vanhakantaisia golfsääntöjä. Aasian panoarvo golfissa tulee olemaan nykyistä paljon suurempi niin kilpailujen järjestäjinä kuin niissä menestyjinä ja erityisesti rahoittajina. Tämä johtaa siihen, että Aasia tulee saamaan painoarvoa toisella tavalla kuin nykyisin myös tällä saralla.
Golfin tuloa 2000-luvulle odotellessa.
Lähteitä:
Blogiteksti: Millaista golf on 2020+?
Kirja: Golf - History and Tradition 1500-1945, David Stirk, 1999, suomennos 2012: Golfin historia, Recallmed Oy
ET:n säännöissä, jotka koskevat kaikkia kisoja on hyvin selkosanaisesti todettu, ettei tiiboxin mainostauluja saa siirtää eikä ohjeet ole kuin muutama sivu. Kakko töppäsi ja rangaistus on ainut oikea.
VastaaPoista