tiistai 1. huhtikuuta 2014

Millaista golf on 2020+?image

Millaista golf on 10 vuoden kuluttua ?

Yksi suurimmista golfin sponsoreista, maailman kolmanneksi suurin pankkitoiminnan harjoittaja ja varallisuudeltaan maailman toiseksi suurin yritys  HSBC (per. 1865) julkaisi äskettäin tulevaisuusraportin nimeltään ‘Golf’s 2020 Vision’ jossa tutkaillaan golfin tulevaisuuden globaaleja kehityssuuntia. Raportin mukaan suuntaviivoja tulevat olemaan lyhyesti:

 • golf jatkaa kasvuaan huolimatta talouskriisistä
 • golfin painopistealue tulee olemaan Aasia
 • monilla alueilla golf nuorentuu
 • tulevaisuuden voittaja on nuori ja tulee todennäköisesti Aasiasta
 • naisten suhteellinen osuus harrastajamääristä nousee
 • miesten ja naisten yhteispelit lisääntyvät
 • golfmatkailu on tärkeä osa matkailua
 • lajissa tullaa hyväksymään 18 reikää lyhempiä muotoja
Otsikolla Golf vuonna 2020 - 12 reiän opas kertoo tulevaisuudesta näin.

1. Golfseuroista ja kentistä tulee perheystävällisempiä. Klubeilla tulee olemaan perhe/lastenhuoneita baarien tilalla, kenttien reikiä asetetaan paremmin nuorille sopiviksi ja naisystävällisiä tiloja rakennetaan.

2.  Kuuden ja yhdeksän reiän formaatit, ja muut lyhyemmät pelimuodot täydentävät perinteistä 18 reiän formaattia. Maksutelevisio -urheilukanava  kiihdyttää tätä trendiä edistämällä ammattimaisia lyhytmuotoisia kilpailuja.

3.  Golf hyötyy positiivisesta mielleyhtymästä joka tulee nuorekkaiden, hyväkuntoisten ja muotitietoisten pelaajien seuraamisesta.

4.  Seuraava Tiger Woods -  kuuma sponsoroitava ja paljon tv-aikaa saava pelaaja - tulee olemaan nuori aasialainen.

5.   Aasialaiset tuotemerkit tulevat saamaan suurta jalansijaa golfvälineiden ja golfvaatteiden markkinoilla.

6.  Golfista tulee enemmän molemmille sukupuolille sopivaa, kun naiset tulevat mukaan lajiin. Golfista tulee yhteinen vapaa-ajan harrastus miehille ja naisille.

7.  Golfsimulaattorit jotka käyttävät liiketunnistimia/-antureita tulevat lisääntymään.

8.  Golfpelien (konsoli, tietokone) pelaajista tulee golfareita kentälle. Sosiaaliset peliympäristöt ja perhekeskeiset golfvideopelit kannustavat ihmisiä lajin pariin.

9.  ‘Caddy-sovellukset’: älypuhelinten- ja tablet-tietokoneiden golfohjelmat auttavat golfaajia tekemään oikeita valintoja samaan aikaan kun laitteissa ja kentillä olevat sensorit auttavat pelaajia oppimaan virheistään.

10. Golfista tulee osaamiskeskus mitä tulee vesihuoltoon, ympäristönsuojeluun ja biologiseen monimuotoisuuteen.

11. Ensimmäiset hiilidioksidivapaat (carbon neurtal, zero carbon footprint) golfkentät on jo avattu. 

12.  Golfviranomaiset muuttavat golfvälineiden (mailat ja pallot) sääntöjä vähentääkseen lyöntien pituuksien kasvua ammattilaispelaajien tasolle ja väyläpituudet saadaan pysymään kontrollissa.

Aasia tulevaisuuden kasvualue

Kaikkialla maapallolla golfin kasvu perustuu keskiluokkaan ja se määrän kasvuun. Kiinassa arvioidaan olevan 100-250 miljoonaa keskiluokkaista ja 100 miljoonaa hyvin toimeentulevaa ihmistä. Brooklings Institutionin arvio Aasian keskiluokan olevan vuonna 2021 kooltaan yli 2 miljardia. Tästä määrästä yksinomaan kiinalaisia tulee olemaan 670 miljoonaa.

image
Ylläoleva taulukon lähde: Wolfenson Center for Development at Brookings: The New Global Middle Class:A Cross-Over from West to East

Mainittu HSBC:n raportti kertoo, että monilla alueilla Euroopassakin golfin suosio kasvaa ja luettelee Saksan, Hollannin, Tsekin, joissa 2000-2010 kasvuluvut ovat olleet 74%, 146 % ja 650 %. Muilla Euroopan alueilla ja USA:ssa golfin kasvu on tyrehtynyt talouskriisin vuoksi. Vastaavasti kasvua on Aasiassa, jossa kasvava keskiluokka on ottanut golfin hyvin vastaan. Vuosina 2010-2020 Aasian odotetaan kaksinkertaistavan osuutensa keskiluokan globaalista kulutuksesta 42 prosenttiin. Vuonna 2015 Kiinassa tulee olemaan n. 100 miljoonaa keskiluokkaista taloutta kun luku 2010 oli  vielä 52 miljoonaa. Intiassa vastaavat luvut ovat 50 ja 32 miljoonaa taloutta.

Raportti mainitsee, että Kiinassa golfin status on noussut dramaattisesti. Golf oli vielä vuonna 1984 kielletty asia Kiinassa, mutta sen jälkeen sen asema on kasvanut nopeasti. Golfilla on maassa sekä uutuudenviehätystä että mainearvoa – prestiisiä (prestige). Kiinalaiset liikemiehet näkevät golfin sillanrakentajana idän ja lännen välillä tehdessään kauppoja keskenään.

Vaikka Kiina tuleekin olemaan merkittävin yksittäinen maa kun ajatellaan golfin tulevaisuuden kasvua, on Aasiassa muitakin merkittäviä kasvupotentiaaleja  kuten Intia, Malesia, Thaimaa, Vietnam ja Indonesia. Myös pelaajia Pakistanista näkee huippusarjoissa nykyisin. Turkki, joka lasketaan Aasiaan (vaikka haluaa kuulua Eurooppaan) on vasta alkanut nousunsa golfissa. Maassa on parikymmentä huippuluokan kenttää ja vasta kourallinen golfin harrastajia. Se on todella vähän lähes 80 miljoonan asukkaan massa.

Intia on toinen Aasian suurista kasvualustoista golfissakin. Maassa on valtava potentiaali ja golfin houkutusta on lisätty julkisilla kentillä ja alhaisemmilla tuetuilla kierrosmaksuilla pyritään alentamaan rimaa päästä harrastukseen mukaan.

Gary Player, elävä golfin legenda ja 9-kertainen major-voittaja sekä myöskin kenttäsuunnittelija, arvioi Riion olympialaisten vauhdittavan myös Etelä-Amerikan kovaan nousuun.


Golfin muuttuvat kasvot

MGSI (Mindshare Global Sports Index) on tehnyt mielenkiintoisen kyselytutkimuksen muutamassa maassa koskien mielipiteitä golfista. Golf jakaa mielipiteitä kuten alla oleva kuva kertoo. Sen mukaan golfin perinteisissä maissa USA:ssa ja Britannissa suhtautuminen golfiin on positiivista (vihreä palkki). Näissä maissa, kuten myös Kiinassa ja Intiassa, fanien ja niiden ihmisten määrä jotka eivät pidä golfista, erotus on positiivinen. (Esim. USA: tykkääjiä 21% ja ei-tykkääjiä 17% eli erotus +4 % =net sentiment.)

Ranskassa ja Saksassa, joissa golfin harrastus on kuitenkin meko laajaa, on enemmän ei-fanittajia (26 % ja 24 %) kuin fanittajia (9 % ja 8%). Maapallon kahdessa suurimmassa maassa Kiinassa (31 % ja 16 %) ja Intiassa (28 % ja 11 %) suhde on paljon positiivisempi kuin golfin perinteisissä suurmaissa USA:ssa ja Britannissa. Brasilissakin on fanittajia 15 %, mutta toisaalta ei-faneja on enemmän eli 21 %.

Positive about golf

Kiinassa ja Aasian maissa muuallakin väestö kasvaa hurjaa vauhtia ja maa-alueen saaminen golfin käyttöön käy koko ajan kalliimmaksi. Aasiaan kasvaa Los Angelesin kokoinen kaupunki joka kolmas kuukausi. Kaupungit joutuvat hakemaan kasvumaata laajenemalla ulospäin. Samalla uudet golfkentät, jotka veisivät tilaa muulta rakentamiselta siirtyvät kauemmaksi ja lisäävät kokonaisaikaa joka golfiin kuluu. Tämä tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa entistä enemmän myös ihmisten golfista saamaan nautintoon.  

Alla kyselytutkimustulos (tejiänä: The Future Company Global Monitor 2011) ajan ja nautinnon välisestä yhteydestä muutamissa maissa.Talulukon otsikko on 'Kiire vähentää ihmisten nautiontoa'. Kysymys kuului: 'Olen niin kiireinen, että harvoin saan todella nautintoa asiosista joita teen'. Talukossa niiden vastanneiden osuus, jotka vastasivat kysymykseen asteikolla 1-5 vähintää 4, eli olivat samaa mieltä.

image

Nykyihminen kaikkialla maapallolla on yhä kriittisempi sen suhteen miten aikansa käyttää. Tämä koskee myös niitä ihmisiä joilla on enemmän vapaa-aikaa. Asia johtuu siitä, että ihmiset ovat hajottaneet ajankäyttöään aikaisempaa enemmän erilaisiin sitoumuksiin ja aktiviteetteihin. Tämä johtaa siihen, että myös golfia on pakko kehittää jotta sen vetovoima säilyy ja kasvaa entisestään. Golfin terveysvaikutukset jo ovat kiistattomia sinänsä. 

Golfissa oli aika jolloin väyliä pelattiin 22 (2x11) kappaletta. Vuonna 1764 ensimmäiset neljä väylää supistettiin yhdeksi ja syntyi nykyinen 18 reiän standardikierros. HSBC:n raportti arvioi, että tulevaisuudessa vähemmän säännölliset yhdistelmät kierroksista kuten 3, 5 ja 10 reiän kierrokset tulevat lisäämään joustavuutta erityisesti sellaisissa paikoissa jossa maa-alaa on rajallisemmin. Kenttäsuunnittelijat kehittelevät formaatteja jossa 18-reikäisiä kenttiä voitaisiin käyttää siten, että joka 6 väylän jälkeen pelaajat palaisivat klubille ja siten 6- ja 12-reiän kierrokset olisivat mahdollisia vaihtoehtoja.

European Tourilla 31 voittoa ottanut ja viisi kertaa mastersissa kakkosena ollut sekä Ryder Cupin kapteeni 2010 ja World Golf Hall of Famen jäsen Colin Montgomery sanoo, että lyhyempien kierrosten ottaminen käyttöön vaikuttaa erityisesti nuorten tulemiseen lajin pariin. 

Ranska teki pari vuotta sitten strategisen päätöksen kehittää 100 lyhyempää 6- ja 9-reikäistä kaupunkikenttää jolla se pyrkii lisäämään rekisteröityjen pelaajien määrää runsaasta 400 tuhannesta 700 tuhanteen vuosikymmenessä.

Golf ja näkyvyys televisiossa

Golf on maapallon eniten harrastettu yksilölaji noin 80 miljoonalla harrastajallaan. Se ei koskaan voi päästä samanlaiseen kiinnostukseen suuren yleisön – massojen - keskuudessa kuin suurimmat joukkuepelit esimerkiksi jalkapallo. Silti lajia seuraa sadat miljoonat ihmiset viikoittain. MGSI:n mukaan esimerkiksi Kiinassa golfia seuraa televisiosta viikoittain noin 40 miljoonaa katsojaa. Ts. enemmän kuin USA:ssa ja Britannissa yhteensä.

image

Eräs merkittävä ero Kiinan, Intian ja muiden ns. kasvavien markkinoiden maiden sekä perinteisten läntisten maiden katsojamäärien ja rahan välillä on. Rikkaimmissa maissa golfiin pistetty sponsoriraha per katsoja on 20-kertaa suurempi – vielä toistaiseksi.

Ed Wooler, mSportin johtaja Mindsharessa ja Global Sports Indexin kehittäjä, sanoo, että golfyleisö eroaa Formula 1 ja jalkapalloyleisöstö siinä suhteessa, että golf saavuttaa vanhemman yleisön sekä paremmin toimeentulevan katsojan kuin muut urheilulajit.

Vasemmanpuoleisessa taulukossa katsojien sukupuolijakaumat ja oikeanpuoleisessa katsojien keski-ikä valituissa maissa.

image

Naisten osuus kasvaa golfissa

Naiset ovat kasvavassa määrin tulleet mukaan golfiin kaikkialla. Vaikka esimerkiksi Euroopassa on joissain maissa harrastajamäärät laskeneet, on naisten määrät samaan aikaan nousseet. Sport and Leisure Research Groupin 2011 (USA) raportissa mainitaan, että naisgolfarin kenttä- ja seuratyytyväisyyteen vaikutti lapsenhoidon saatavuus, naishenkilöstön läsnäolo klubeilla sekä järkevät tiivälimatkat. Sama raportti kertoo, että klubeista tulee jatkossa perheystävällisempiä ympäristöjä joissa on kahvila ja perhehuoneita mieluummin kuin baareja ja ravintoloita. Rennompi ja vapaampi ympäristö ainakin Euroopassa ja USA:ssa vastasi ihmisten odotuksia.

Tulevaisuuden naiset odottavat klubeilta, että he pääsevät golfaamaan ja voivat viedä lapsensa mukana ja saavat lapsen kierroksen ajaksi hoitoon klubille.

Par3 –kenttien nousu

Gary Playeriltä kysyttiin 2012 siitä, miten hän näkee golfin suurimmat muutokset seuraavien kymmenen vuoden aikana. Hän kertoi tulossa olevan paljon muutoksia. Kierrokset lyhenevät, hän totesi. Samalla hän sanoi, että aika on kortilla nykyään ja “meillä on vastuu suunnitella ja rakentaa nautittavia kenttiä massoille, ei vain alhaisen tasoituksen pelaajille ja ammattilaisille.”

Player on nyt 78-vuotias, 9-kertainen major-voittaja, voittanut urallaan 165 turnausta, mutta hän on myös kenttäsuunnittelija, joka on suunnitellut yli 300 golfkenttää kaikille mantereille, joten hän tietää mistä puhuu.

Lyhyet kentät tulevat olemaan tulevaisuutta ja siihen on yksinkertaiset syyt. Maailman meno on kiihkeää ja ‘lyhyttä’. Kaikessa ihmisen tekemisessä suositaan nykyisin lyhytkestoista. Asiasta ja tekemisestä toiseen pitää päästä nopeasti. Tämä tulee näkymään varmuudella myös golfissa. Lyhyet 3, 6, 9 ja 12 väylän kierrokset tulevat lyömään täydet 18 väylän kierrokset sitä mukaa kun mahdollisuudet kiertää myös lyhyempiä kierroksia kasvavat. Yhä harvemmalla on aikaa pistää golfiin 5-6 tuntia matkoineen, harjoituskentillä lämmittelyineen ja kierroksineen tulevaisuudessa. Samalla tulee kilpailukirjo kasvamaan 6, 9 ja 12-kierrosten kilpailuilla sekä par3-kenttien kilpailuineen erityisesti lapsille ja nuorille, mutta myös vanhemmille pelaajille. Mikä onkaan parempaa lähipelin harjoittelua kuin se tehtynä par3 kentällä. Tilastojen mukaan golfissa lyhytpelin osuus on 70-75 %.

Maailmalla ja myös Suomessa on lyhyet par3 –kentät yleistyneet voimakkaasti viime vuosina. Oma kokemukseni tulee vain kahdelta par3-kentältä. Toinen Kemiön saaren Västanfjärdin Bjärkas Golfista ja toinen Tampereen Messukylän Pirkanmaan Golfista. Bjärkas Golfin kenttä on 18-reikäinen ja sen korkeuserot ovat huikeat. Se on harvoja 18-reikäisiä par3-kenttiä Suomessa. 

Julkkispelaajien vaikutus lajiin

Sporttisten ja usein myös erittäin kauniiden naispelaajien sekä joskus hyvännäköisten miespelaajien vaikutus lajin kiinnostukseen on kiistaton. Erityisesti sillä on vaikutusta brandituotteiden ostopäätöksiin. Tiger Woods toi mukaan uutta yleisöä jo yli kymmenisen vuotta sitten ja vieläkin puhutaan 30-50 % ‘Tiger -efektistä’. Ainakin, jos hän on mukana kilpailun viimeisillä kahdella kierroksille. Aasiassa Shanshan Feng, Yani Tseng ja Andy Zhang ja muutama muu nuori tähti on nostanut golfin suosiota Aasian markkinoilla.

Nuoret hyvännäköiset sporttiset nais- ja miesgolfarit ovat kysyttyjä vaatemannekiinejä brandituotteiden valmistajille. HSBC:n raportissa mainitaan, että Japanissa naisten menestys golfissa on luonut jopa golf-henkisen muotiaallon. Ote alla.

image

Alla oleva grafiikka kuvaa kuinka julkkisten vaikutus ostopäätöksiin on suurempaa ns. kehittyvien maiden markkinoilla kuten Kiinassa, Intiassa, Saudi-Arabiassa ja Brasiliassa.

Kyselyssä kysyttiin vaikuttiko julkkisten hyväksyntä (mainonta) jonkin tuotemerkin ostopäätökseen. Taulukossa kyselyyn vastanneista ne joiden tuotemerkkien ostopäätökseen vaikutti voimakkaasti julkkisten hyväksyntä ko. tuotteesta.

image

Nuoret golfarit ovat tulossa lajiin

Julkkisten mainosvaikutus erityisesti nuoriin on tunnettua. Nuoret golfarit tulevat vaatimaan seuroilta jatkossa myös enemmän teknisiä valmiuksia ja tarjontaa. He tottuvat uusimpiin tekniikoihin kaikessa jo hyvin nuorina, eikä golf voi olla poikkeus. Opastetut simulaattorit ja analysaattorit ja videoinnit tekniikan tarkasteluun ja analysointiin joka heti tulee olemaan arkipäivää.

Golf on perinteisesti ollut huipulla vähemmän nuorten kenttää harvoja yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. (Ks. linkit alla.) Maailmanlistan maalikuun 2014 top30 listan keski-ikä on noin 35 vuotta. Silti todella nuoria on nähty myös aivan huipulla. Vasta 14-vuotias kiinalainen Andy Zhang’ista tuli kaikkien aikojen nuorin pelaaja US Openissa 2013. (Hän pääsi kisaan englantilaisen Paul Caseyn vetäydyttyä olkapäävamman takia.) Italialainen Matteo Manasserosta tuli 17 vuotiaana nuorin European Tourin osakilpailun voittaja 2010. Sitä ennen vuonna 2009 hänestä tuli 16-vuotiaana nuorin British Amateurin voittaja.

Golfissa nähtäviä tunnettuja brandejä: Nike, Puma, Ping, Asics, Oscar  Jacobson, Adidas, Golfina, CalvinGreen, Lady Hagen, Sport Haley, Tail, Under Amour, ED Pro, FootJoy, Ecco, Cutter & Buck, Eric Javits, Ralph Lauren, MDC, Waler Genuin, Girls Golf, Golfini, Hofic, Tail, Lyle&Scott, Hugo Boss, Oakley, RLX, Druh, Galvin Green, Burberry, Lone Cypress, Tiger Woods, Greg Norman, Slazenger, Walter Hagen, Matte Grey, Ashworth, Vallaway, AUR, ZR, Fila, Kikkergolf.Champinshipin voittaja. 

Nuorimmat voittajat golfin historiassa. Miesten major: Tom Morris, 17 -vuotiaana vuonna 1868 British Openin. Naisten major: Morgan Pressel, 18-vuotiaana 2007 Kraft Nabisco Championshipin. Ks. PGA Tourin nuorimmat voittajat. Tiger Woods voitti 1. majorinsa Mastersin 21-vuotiaana 1997.

Golfpelit ja simulaattorit innostajina

Golfsimulaattorit ovat kehittyneet viime vuosina rajusti. Niiden tarkkuus ja analyysit ovat hämmästyttäviä. Ne antavat palautteet välittömästi ja pelaaja saa tiedon lyönnistä heti ja pystyy siten korjaamaan virheet ilman, että oppii väärän tekniikan pitkään jolloin oppimisprosessi veisi pidemmän aikaa. Oleellista tässä oppimisprosessissa on myös se, että harrastaja saattaa menettää mielenkiintoansa golfiin, jos kehitystä ei tapahdu. Valtaosa pelaajista pelaa harvoin, eikä käytä ammattilaisten apua ja kiinnostus jää siksi vähäiseksi tai kuolee kokonaan. Tämä on ymmärrettävää ja luonnollista
.
Nykyisin on saatavilla hyviä simulaattoreita jo GPS-laitteen hinnalla. Lisäksi golfstudioita on alkanut syntyä sinne tänne ja ajan varaus näihin niihin on kuin varaisi ulkokentältä tiiajan. Sisäpeleistä on sekin hyöty, että harrastaja voi pelata golfia silloinkin kun ulkopelikausi on ohitse. Näin svingi pysyy ja kehittyy ja harjoittelun voi rakentaa pala palalta talven aikana.

Simulaattoripeleissä on eräs muukin hyvä puoli. Sitä voi pelata kavereiden kanssa valitsemalla peliajaksi etukäteen tunnin, kaksi tai enemmän. Sitä voi harrastaa vaikka ruokatunnilla. Nykyisin voi muutamalla simulaattorilla pelata myös turnauksia verkon kautta (esim. P3ProSwingillä). Simulaattoreita näkee nykyisin usein myös ostoskeskuksissa ja urheiluhalleissa. Simulaattoreiden virtuaalikentät ovat grafiikaltaan jo niin toden tuntuisia, että ne houkuttelevat kokeilemaan golfia jo sinänsä, vaikka ei muuten olisi kiinnostunut golfista. Kynnys kokeilla lajia ulkona laskee rajusti, jos ensin on kokeillut sitä sisätiloissa. (Kokemuksesta väitän asian olevan juuri näin. Enkä puhu vain itsestäni nyt.)


image

(Tein muutama vuosi sitten laajan liiketoimintasuunnitelman golfkahviloista. Niissä olisi  ollut nykyisin käyttämäni keskimääräisen golfsimulaattorien ohella huippuluokan simulaattori(t). Olisin saanut maahantuontioikeudet molempiin. Rahoitus jäi tästä hienosta formaatista avoimeksi. Itse formaatti oli ylivoimainen Euroopassa. Konsepti jäi toteutumatta kiitos lähinnä USA pankkikriisin.)

Golfin videopelit ja älypuhelin-/tablet-sovellukset

Golfpelit ovat olleet pelikonsoleissa vuosia ja niiden grafiikkaominaisuudet ovat olleet hulppeita ja koukuttavia jo vuosien ajan (esim. EA:n Tiger Woods PGA Tour pelit vuodesta 1998.) Vaikka ne ovat viihteellisiä, ne samalla opettavat pelaajiaan esimerkiksi pelistrategian luonnissa. Uusimman sukupolven videokonsolipelit tunnistavat liikkeen kolmessa ulottuvuudessa (Nintendon Wii, Sonyn PlayStation Move, Microsoft Kinect) ja nostavat peliliikunnan mahdollisuudet fyysiselle tasolle. 

Lasten ja nuorten liikkumattomuudesta on puhuttu jo pitkään. Miten saada nuoret liikkumaan jotta liikkumattomuudesta seuraava kauhukuva ei toteutuisi tulevaisuudessa. Pelit ja simulaattorit ovat erinomainen väline,  keino ja/tai lisä houkutella nuoria liikkumaan. Tässä tapauksessa kiinnostumaan golfista. Rima lähteä ulkokentälle kokeilemaan peliä laskee ja houkutus kokeilla lajia oikeasti kasvaa pelien myötä. Sisägolfin, oli se sitten pelikonsoleissa tai simulaattoreissa saatua kokemusta, harrastaminen on halvempaa, ohjatumpaa, lyhytkestoisempaa ja se tapahtuu vakioidussa tilassa. Näin pelaaja voi tehdä siirtymisen virtuaaligolfista vasta tullessaan vakuuttuneeksi siitä, että haluaa kokeilla lajia todellisuudessa ja on valmiimpi monella tapaa aloittamaan ulkopelit.

Golf koukuttaa vaikka lajiin menisi suoraan ulkokentän kautta. Se on kuitenkin mielestäni se pisin tie lajiin. Olen kokemuksieni kautta varma siitä, että golf koukuttaa vielä enemmän, jos ensikokemukset lajin hienouksista on hankittu ensi jossain muualla, esimerkiksi pelikonsolipelien ja/tai golfsimulaattorien kautta virtuaalisesti. 

Golf on enemmän kuin fyysinen suoritus, sitä puolta väheksymättä. Se on vähintään yhtä paljon henkinen suoritus ja oppimisprosessi. Golfin virtuaalipeleissä pelaaja joutuu tuloksiin päästäkseen oppimaan samoja asioita kuin oikeassa pelissäkin. Pelaajalle syntyy sen kautta käsitys pelistrategista, riskien hallinnasta, mailan valinnasta,  optimoinnista, jne.  On aivan toinen asia mennä pelaamaan golfia ulkokentälle ja harvakseen lyödä palloja ja miettiä miksi tulos oli se mikä oli tietämättä todellista syytä (tai vaihtoehtoja) pallon käyttäytymiseen. Pelkästään ulkona pelatessa oppimisprosessi on hitaampaa kuin sisätiloissa lajia virtuaaliympäristössä opetellen. 

Golfin oppimisessa ei kuitenkaan ole oikoteitä, mutta oppimista voi nopeuttaa virtuaalitietä lajiin kulkien. Lajin vaatimat fyysiset ominaisuudet ja aivot pitää saada toimimaan yhdessä ja siihen taas päästään vain siirtymällä ulkokentälle luontoon, joka on aivan toisenlainen ympäristö jossa juuri koskaan lyöntiasento ei ole vakioitu kuten matolta pelattaessa. Lisäksi tulee pitkät kävelymatkat erilaisissa mastoissa ja sen aiheuttamat lihasjännitykset ja sen vaikutukset svingiin jne. Kokemuksieni mukaan virtuaaligolf ei korvaa ulkopeliä ja sitä oppii vain todellisessa ympäristössä. Joka kausi ensimmäinen kuukausi menee täysin siirtymävaiheesseen virtuaalimaailmasta ulkomailman peliin opetellen. Syynä on lähinnä lyöntiasennon jämäkyys matolla verrattuna siihen mitä se on ulkopelissä, jossa joutuu seisomaan epätasaisilla ja liukkailla joka lyönnissä erilaisilla alustoilla. (Ehkä tässä suhteessa nuorilla ei ole samoja ongelmia.) Parasta mitä taviharjoittelu virtuaaliympäristössä edellä jo sanotun lisäksi tuo etuna on se, että svingi on uuden ulkokauden alkaessa säilynyt samalla tasolla mitä se oli edellisen kauden päättyessä. Tosin kohtuullisella sisäharjoittelulla sen pitäisi olla kehittynyt edes hieman. Ainakin, jos harjoitteluun on paneutunut riittävästi.

Oman lisänsä golfin monimuotoisuuteen ja vetovoimaan tuovat erilliset etäisyysmittarit, älypuhelimiin ladattavat golfsovellukset (GPS, tuloskortti), kuntoilusovellukset  (á la Sports Tracker), sykevyöt ja –kellot, jne.

Omaa kokemusta:
Aloitin golfharrastuksen 2009 ja marraskuussa rakensin kotini gymiin lisäosan veljeni kanssa golfstudiolle. Ostin syyskuussa 2010 naisten golfbägin vaimolleni hänen täyttäessä vuosia. Vaimo ei innostunut asiasta ennekuin oli katsellut virtuaaligolfin pelaamistani noin puoli vuotta, jonka jälkeen hän halusi kokeilla simulaattorilla pelaamista. Siitä lähtien hän on ollut mukana golfmaailmassa sisällä ja ulkona ja sinut lajin kanssa. On hieno asia minulle, että elämänkumppanin kanssa voi milloin tahansa keskustella niinkin suuresta asiasta kuin golfista sillä maailmassa ei ole liikunta-/urheilulajia joka vetäisi vertoja golfille.

Menestyksen jakaantuminen tulevaisuudessa

Aasiasta tullaan näkemään paljon enemmän erilasten golfturnausten voittajia kuin mitä on tähän mennessä nähty. Tosin Korean naisten huikeaa menestystä on jo 2000-luvulla saatu kokea. Koreasta, Taiwanista ja Japanista on tullut naisten puolella peräti 23 major-voittoa, joista 14 on tullut vuoden 1998 jälkeen. Ks. blogiteksti naisten majoreista.

Maaliskuun lopull 2014 pelattiin Malesiassa ensimmäinen Euroopan ja Aasian parhaiden ammattilaisten välinen turnaus EurAsia Cup. Se päättyi tasalukemiin 10-10. Vain yksi tuore osoitus siitä, että Aasia on tulossa myös miesten puolella lajin huipulle. Ks. blogiteksti maanosaturnauksista.

Golfmatkailun näkymät

HSBC: raportti toteaa: “Golf has, in most markets, been strongly associated with affluence. This is a strength and a weakness. It makes the business case for course development easier to demonstrate, but it comes, sometimes, at a price: the game gets a reputation for exclusivity—a ‘country club’ image, as the Americans say, that can deter new players.”

Ts., golf on useimmilla markkinoilla vahvasti sidoksissa elintasoon/hyvinvointiin/varakkuuteen ja tämä on lajille sekä vahvuus että heikkous. Liiketoiminnan ja kenttäsuunnittelun kannalta helpommaksi, mutta joskus hintana on se, että laji saa ‘country club’ –maineen/leiman/imagon, joka, kuten amerikkalaiset sanovat, voi estää uusien pelaajien mukaantulon.  

Em. raportti mainitsee golfmatkailun merkityksen osana turismia ja antaa pari eksoottista esimerkkiä. Vietnamin jonne on jo nyt rakennettu monia ylellisiä kenttiä ja Kuuban jonne on rakennettu monia luksuskenttiä. Molempiin maihin on rakenteilla monia uusia kenttiä myös lähivuosina. Kuuba suunnittelee jopa 16 uuden kentän avaamista.

Golf ja ympäristö – hiilipositiiviset kentät

Ympäristötekijät joudutaan ottamaan kenttien rakentamisessa huomioon tulevaisuudessa entistä tarkemmin. Ihmiset ympäri maapalloa ovat entistä ympäristötietoisempia ja vaativat jatkossa myös golfkentiltä tarkempaa ympäristön huomioon ottamista. Tämä tulee näkymään mm. vesialueiden luonnonmukaistumisena, sadeveden hyötykäyttönä kastelussa ja vesialueissa, veden uusiokäytössä, aurinko- tms. energian käyttöönottona, vähän kastelua/hoitoa vaativien kasvien ja nurmien käyttämisenä, lannoitteiden käytön vähenemisenä, jne.

Kestävä kehitys on haaste myös golfille tulevaisuudessa. Alla (The Future Company Global Monitor 2001) kuvaus siitä, mitä mieltä kuluttajat muutamassa maassa ajattelevat veden kulutuksen tärkeydestä. Kyselyssä kysyttiin kuinka tärkeänä kuluttaja piti veden käytön vähentämistä kodissaan. Taulukossa vastauksen 4 ja 5 asteikolla 1-5 antaneiden vastaajien prosenttiosuudet.

image

Millainen golfmaailma on 2020+

Golfista on tullut Gary Playerin sanoin globaali peli ja uusia markkinoita kehittyy Aasissa, Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-Idässä ja Itä-Euroopassa. HSBC raportin ‘Golf’s 2020 Vision: The HSBC Report’ tekijät hämmästelivät tutkiessaan ja kirjoittaessaan raporttia sitä, että golf, jota pidetään usein perinteisenä ja konservatiivisena lajina on omaksunut muutoksen niin nopeasti ja helposti. Vuoteen 2020 ja siitä eteenpäin  tullaan näkemään urheilulaji joka tulee muuttamaan itse itseään.

Historiallisesti katsottuna golf on ollut rikkaiden maiden harrastus, mutta jatkossa siitä tulee kasvavassa määrin kansainvälisempi laji ja suuria maailmanluokan golfkilpailuja tullaan pelaamaan yhä useammassa maassa. Samalla tullaan näkemään uusia 'kotitekoisia' (home-grown) ammattilaisia uusista maista, jotka kannustavat samalla paikallisia sponsoreita ja brändeja golfiin laajentaen mahdollisuuksia kehitykselle. Naisten puolella näin on jo käynyt.

Golfista tulee jatkossa vähemmän maskuliininen miesten laji kun naiset ja nuoret tulevat siihen voimallisemmin mukaan. Lyhyemmät kierrokset ja uudet kilpailumuodot tulevat lisääntymään. Samoin sisäpelit golfsimulaattoreilla ja virtuaalikentillä. Sanat mobiili, paikallisuus ja sosiaalisuus ovat tulevaisuuden sanoja golfissa. Samoin kestävä kehitys ja luonnon monimuotoisuus suunniteltaessa, rakennettaessa ja ylläpidettäessä kenttiä.

OHJE:
Mikäli tablet-tietokoneesi tai älypuhelimesi ei avaa linkkejä (esim. Golf's 2020 Vision) näytölle, tarkista onko konellesi ladattu Adobe Reader. Mikäli näytöllesi tulee teksti 'Lataus käynnistetään...', linkin takana ollut pdf-tiedosto latautuu koneellesi taustalla ja pääset lukemaan ko. tiedoston avaamalla Adobe Readerin.


1 kommenttia:

 1. Hyvä sivusto. Sisällösesti ihan hyvä. Suosittelin muillekin katsomaan.

  VastaaPoista