keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Mikko Ilonen otti uransa hienoimman voiton Lontoossa ja on nyt maailmanlistan 37:s.


Volvo World Match Play Championship pelataan Lontoossa 15. – 19.10. Mukana Mikko Ilonen.

Volvo World Match Play Championship kuuluu nykyisin Euroopan kiertueeseen. Se pelataan tänä vuonna Lontoon Golf Clubilla Kentissä. Palkintopotti on 2 250 000 € josta voittaja kuittaa itselleen 650 000 €, toinen 330 000 ja kolmas 210 000 €. Kisassa viimeisille 4 sijalle jäävät saavat hekin vielä 50 000 €. Turnaukseen pääsee mukaan vain 16 pelaajaa ja yksi heistä on Mikko Ilonen. Ks. valintakriteerit tästä.

Kilpailun lyhyt historiikki

Kilpailun perusti kuuluisa urheiluagentti Mark McCormack vuonna 1964 pääasiassa niille golfareille joiden sponsorointiasioita hän hoiti. Nimekkäin ja myös McCormackin ensimmäinen asiakas oli Arnold Palmer joka voitti ensimmäisen järjestetyn turnauksen. Kilpailun pääsi 1964-1976 mukaan vain 8 pelajaa.  Nykysin sitä pelataan 16 pelaajan kesken, mutta kilpailua on käyty vuosien saatossa myös 12 ja 24 (2011) pelaajan kesken. Turnaus oli ensimmäiset 40 vuotta luonteeltaan ‘epävirallinen’, mutta erittäin suosittu fanien ja pelaajien keskuudessa USAn ulkopuolella.

Kisaa on käyty eri etuliitteellä vuosikymmenten aikana riippuen siitä kuka on ollut pääsponsori: Piccadilly: 1964-76, Colgate: 1977-78, Suntory: 1979-90, Toyota: 1991-97, Cisco: 1998-02 ja HSBC: 2003-07. Volvo tuli pääsponsoriksi vuonna 2009. Volvo haluaa kisaa pelattavan vuosittain alueilla joissa se näkee tuotteelleen markkinoita ja siksi turnaus kiertää nykyisin eri maissa. Ensimmäiset vuodet 2009, 2010 ja 2012 kilpailu pidettiin Espanjassa lähellä Málagaa Finca Cortesin Golf Clubilla Casaresissa. (Vuonna 2010 kilpailua ei järjestetty.) Viime vuonna kilpailu pidettiin Bulgarian Mustanmeren maisemissa Kavarnassa Thracian Cliffs Golf & Beach Resortissa. Nyt pelattava turnaus on 49:s.

Vuoden 2013 mestari on Pohjois-Irlannin Graeme McDowell. Etelä-Afrikan Ernie Els on voittanut kilpailun peräti 7 kertaa. Golfin legendat Etelä-Afrikan Gary Player ja Espanjan Seve Ballesteros ovat molemmat voittaneet kisan 5 kertaa, Australian Greg Norman ja Walesin Ian Woosnam 3 kertaa, USAn Arnold Palmer, Englannin Nick Faldo ja USAn Irwin Hale kaikki 2 kertaa. Ks. palkintosijat eri vuosina.

Tämän vuoden osanottajat

Alla ensimmäisen kierroksen pelipari ja ryhmät ja lohkojaot. Pelaajat pelaavat ensimmäisellä kierroksella siten, että valituista 16 pelaajasta maailmanlistan paras pelaa heikointa (16:s), toiseksi paras toiseksi heikointa (15:s) jne. Mikko Ilonen on rankingin 52:s ja pelaa Hollannin Joost Luitenia vastaan. Luiten on rankingin 37:s. Lohkot on jaettu siten, että maailmanlistan paras, toinen, kolmas ja neljäs joutuvat eri lohkoon. Samoin m-listan paremmuuden mukaan 5-8:s, 9-12:s ja 13-16:s eri lohkoihin. Kussakin neljässä lohkossa pelaajat pelaavat toisiaan vastaan keskiviikon, torstain ja perjantain aikana.

4 lohkoa pelaajineen
Kisassa 16 pelaajan joukossa on kaikkiaan 14 eri maan pelaajia ja vain USAsta ja Ranskasta 2 pelaajaa.

Osanottajien maailmanlistan sijoitukset.Pelikaaviot

Keskiviikkona pelaavat alla 1. päivän kaaviossa näkyvät parit. Toistaina ja perjantaina lohkojen sisäiset pelit ovat allaolevan taulukon mukaisia. 1. päivä keskiviikko 15.10. 


Päivän voittajia olivat vime vuoden mestari Graeme McDowell, Joost Luiten, Thongchai Jaidee, Paul Casey, Jonas Blixt, Victor Dubuisson ja Shane Lowry. Ylivoimaisimmat voitot 3&2 ottivat McDowell, Dubuisson ja Lowry. Mikko Ilonen hävisi niukasti oman pelinsa Joost Luitenille yhdellä reiällä. Henrik Stensonin ja George Coetzeen peli päättyi puolitukseen Coetzeen tasoitettua pelin viimeisellä reiällä.

Joost Luiten teki heti ensimmäisellä reiällä eaglen Ilosen birdieä vastaan. Ilonen otti johdon ja vasta 15 reiällä Luiten tasoitti ja meni johtoon seuraavalla ja piti johtonsa loppuun saakka. Ilonen olisi tavinnut yhden birdien jommalla kummalla kahdesta viimeisestä reiästä jotta olisi tasannut pelin. Luiten teki eaglen lisäksi 6 birdieä ja Ilonen 5. Molemmat tekivät 3 bogeyä. Luitenin lyöntitulos oli 67 ja Ilosen 69.

Katso päivän kohokohtia videolta.

 2:s päivä torstai 16.10. Mikko Ilonen pelasi torstain pelinsä loistavasti viime vuoden kilpailun voittajaa Pohjois-Irlannin Graeme McDowellia vastaan ja voitti pelin 2&1. Hän teki kaikkiaan 7 birdieä pelattujen 17 reiän aikana. Ilonen ei tehnyt yhtään bogeya, mutta teki kaikki birdiensä par4:lla ja parit kaikilla par5:lla.

McDowell tunnetaan kovan luokan reikäpelaajana joka oli voittanut Volvo World Match Play Championshipissa peräti 12 aikaisempaa peliään ennen päivän häviötään Iloselle. Ilonen loisti pelissä ja oli 10 reiän jälkeen jo 4 reikää edellä kunnes McDowell sai ison vaihteen päälle ja teki seuraavilla viidellä reiällä kolme birdieä Ilosen pareja vastaan. Tämän jälkeen Ilonen johti enää yhdellä reiällä. Seuraava reikä meni kuitenkin tasan pariin ja 17 reiällä Ilonen varmisti voittonsa tekemällä birdien McDowellin paria vastaan. Ilonen on päässyt pelaamaan ammattilaisena reikäpelejä vasta 5 kertaa ja tämä 5:s oli ensimmäinen voitto ja se tuli todellisesta reikäpelien huipusta. McDowell tuli kuluisaksi hurjasta asenteestaan voittaessaan pelejä Ryder Cupeissa 2010 ja 2014. Hänen reikäpeliuraansa kuvaa myös se, että hän on viime vuoden Volvo World Match Play Championshipin mestari ja vuoden 2012 kakkonen.


Torstaina varmistui, että Francesco Molinari ja Stephen Gallagher eivät jatka neljännesfinaaleihin. Kaikilla muilla 14 pelaajalla siihen on vielä mahdollisuudet. Ehkä kuitenkin poislukien Ilosen lohkon Alexander Levy joka on hävinnyt kaksi peliään niin selvin numeroin.

Ilosen lohkossa pelaa myös hänet keskiviikkkona voittanut Hollannin Joost Luiten joka oli ylivoimainen Ranskan Alexander Levyä vastaan 4&3. Ilonen kohtaa perjantaina pelissään Levyn. 

Perjantain vaihtoehdot Ilosen lohkossa.

Ilosen lohkon vaihtoehdot kolmansissa peleissä ovat: 
  1. Luiten voittaa McDowellin ja Ilonen voittaa Levyn 
  2. Luiten voittaa McDowellin ja Ilonen häviää Levylle 
  3. Luiten voittaa McDowellin ja Ilonen pelaa tasan Levyn kanssa 
  4. McDowell voittaa ja Ilonen voittaa Levyn
  5. McDowell voittaa ja Ilonen häviää Levylle 
  6. McDowell voittaa ja Ilonen pelaa tasan Levyn kanssa 
  7. Luiten pelaa tasan McDowellin kanssa ja Ilonen voittaa Levyn 
  8. Luiten pelaa tasan McDowellin kanssa ja Ilonen häviää Levylle 
  9. Luiten pelaa tasan McDowellin ja Ilonen tasan Levyn kanssa 
Tasapisteissä olevat pelajat laitetaan paremmuusjärjestykseen pelattujen reikäpelien tulosten mukaan. Jos pisteet ovat tämän jälkeen tasan, pelataan play-offsit eli uusintareikiä kunnes voittaja selviää. 

Tasapisteissä Joost Luiten on todella vahvoilla, koska hänen saldonsa kahdesta pelistä on +5 reikää (voitot 3&2 ja 2&1). Heikoilla tasapisteissä on Alexander Levy -7 (tappioilla 3&2 ja 4&3). Mikko Ilonen lähtee perjantain peliin samoista asetelmista kuin McDowell eli heillä on saldona +1 pistettä (Ilonen: tappio 1:llä reiällä ja voitto 2&1, McDowell: voitto 3&2 ja tappio 2&1). On todennäköistä, että Luiten kahden selkeän voittonsa ansiosta tulee olemaan Ilosen edellä tasapisteissä, koska mahdollisen häviön McDowellille pitäisi olla selkeä ja/tai Ilosen pitäisi voittaa Levy selkeällä erolla. Ilonen voi voittaa McDowellin tasapisteissä vain olemalla ylivoimaisempi omassa pelissään Levyä vastaan kuin mitä McDowell omassa pelissään Luitenia vastaan. Jos näiden kahden pelin erot olisivat perjantaina samat (puolitettu (halved)1up, 2&1, 3&2, 4&3...), Ilonen joutuisi uusintaan McDowellin kanssa!!!!! Miten kävisi uusinnassa tätä yhtä maailman parasta reikäpelajaa vastaan?

Alla teksti Eurpean Tourin omalta sivulta koskien tasapisteisiin jääneitä pelaajia:
If, two or more players are tied on points after all matches are played, then their specific head to head match result will be used to determine which player is placed higher in the group. After which, if two or more players are still tied for one of the two qualifying positions within the group then those players will compete in a hole-by-hole play-off. If all four players are tied in their respective group then all four players shall contest a hole-by-hole play-off. The play-off criteria are only used to determine the first two places within the group. Ks. tästä ET:n sivulta.

Lohkotilanteet kahden kierroksen jälkeen.


Lohkojen tilanne kahden pelin jälkeen ennen perjantain viimeisiä lohkopelejä. 

 3:s päivä perjantai 17.10. Lopulliset lohkojen tilanteet näkyvät allaolevasta taulukosta. Vain kaksi kustakin lohkosta pääsee neljännesfinaaliin. Kovia nimiä siis jäi niiden ulkopuolelle. Kaikista pelaajista vain Ilosen lohkon voittaja Hollannin Joost Luiten voitti kaikki kolme peliään. Ruotsin Henrik Stenson oli toinen pelaaja joka ei hävinnyt yhtään peliään. Hän voitti niistä kaksi ja pelasi yhden tasapelin.


Mikko Ilonen on mukana neljännesfinaalissa voitettuaan ranskalaisen Alexander Levyn niukasti yhdellä reiällä. Ilonen aloitti pävän hienosti tekemällä ensimmäisellä reiällä eaglen. Hän johti 2 reiällä 14:nnelle reiälle saakka jonka jälkeen Levy kavensi seuraavalla reiällä eron yhteen reikään. Loput kolme kummatkin pelasivat tasan joten Ilonen voitti pelin. 

Loppujen lopuksi Iloselle olisi riitänyt tasapelikin, koska hänen suurin uhkaajansa jatkon suhteen, Pohjois-Irlannin Graeme McDowell, hävisi oman pelinsä huippupelejä turnauksessa koko ajan esittäneelle Hollannin Joost Luitenille 2 reiällä. McDowell johti peliä parhaimmillaaan 3 reiällä, mutta sitten alkoi Luitenin kiri. Luiten otti reiät 9, 10 ja 12 peräjälkeen ja tasoitti pelin. Peli oli vielä 16:nnen reiän jälkeen tasan, mutta Luiten otti nimiinsä kaksi viimeistä reikää ja näin voitti pelin. Hän voitti kaikki pelaamansa kolme peliä (+7) ja oli tiukimmilla Ilosen kanssa.Ilonen kohtaa neljännesfinaalissa huippukuntoisen maailmanlistalla sijalla 23 olevan Ranskan Victor Dubuissonin. Neljäs neljännesfinaalipari on täysin ruotsalainen, koska siinä pelaavat maailmanlistan 5:s Henrik Stenson ja rankingin 58:s Jonas Blixt. Ts. kaikki pohjoismaalaiset kisaan päässeet selviytyivät neljännesfinaaliin.

Jos Ilonen voittaa Dubuissonin, hän kohtaa voittajan parista Patrick Reed-George Coetzee. Amerikkalainen Reed on rankingin 26:s ja etelä-afrikkalainen Coetzee sen 89;s.
 4:s päivä lauantai 18.10. Mikko Ilonen teki sen jälleen !


Mikko Ilonen voitti kovan vastustajan Ransakan Victor Dubuissonin tasaisesti aina 16:nnelle reiälle saakka edenneessä trillerissä. Ilonen pääsi 16:lla reiällä yhden reiän johtoon par'illaan Dubuissonin tehtyä tällä par3:lla vain bogeyn. Seuraava 17:s reikä tasattiin molemien tehtyä sillä parin. Viimeinen väylä oli par5:n jolla Ilonen näytti kuinka hermoton kaveri hän voi parhaimmillaan olla ja teki birdien Dubuissonin par'ia vastaan. Näin Ilonen voitti pelin lopulta kahdella reiällä.
Ilonen kohtaa toisessa semifinaalissa uudelleen alkusarjan lohkossa kohtaamansa Hollannin Joost Luitenin joka on ainoa 16:sta turnaukseen päässeestä pelaajasta, joka ei ole hävinnyt vielä ainuttakaan peliään. Luiten reikävoitot viidestä pelistä ovat hurjat +13. Ilosen vastaava luku on +5. 

Muut neljännesvälieräpelit

Toisessa neljännesvälierässä pelasivat Ruotsin Henrik Stenson ja Jonas Blixt. Stenson johti peliä 3 lyönnillä aina 14 reiälle saakka kun Jonas Blixt aloitti kirin. Blixt otti kaksi seuraavaa reikää ja Stenson johti enää reiällä. Seuraavat kaksi reikää mentiin tasan ja Blixtillä oli vielä 18:lla reiällä mahdollisuus tasoittaa peli ja saada uusinta, mutta Stenson näytti mitä maailmanlistan 5:s sija tarkoittaa. Hän teki Ilosen lailla viimeisellä reiällä birdien ja Blixt par'in.

Kolmannessa pelissä kohtasivat USAn Patrick Reed ja Etelä-Afrikan George Coetzee. Peli eteni tasaisissa merkeissä 11:nnelle reiälle saakka jonka jälkeen Coetzee voitti kaksi seuraavaa birdieillä Reedin par'eja vastaan ja pääsi kahden lyönnin johtoon. Seuraava reikä tasattiin. Reed voitti 15:nnen reiän ja Coetzee seuraavan ja otti uudelleen 2 lyönnin johdon. 17:s reikä tasattiin jonka jälkeen Reedillä ei ollut enään mahdollisuutta tasoittaa peliä ja niin Coetzee voitti pelin kahden reiän erolla.

Neljäs neljännesvälieräpari oli Hollannin Joost Luitenin ja Espanjan Pablo Larrazábalin välinen peli. Luitenin kaikki pelit turnauksessa ovat sujuneet loistavasti, mutta nyt peli kulki niin ylivoimaiseen tyyliin, ettei Larrazábalilla ollut mitään mahdollisuutta missään pelin vaiheessa. Luiten tarvitsi voittoonsa vain 13 reikää ja teki niiden aikana hämmästyttävät 8 birdieä ja voitti tällä tasolla erittäin harvinaisella ylivoimalla ja numeroilla 6&5. Luitenin saldo neljässä pelissä oli hurja +13.

Ks. pelien tuloskortit. (Klikkaa peliparin oikealla puolella olevaa + -merkkiä.)

Semifinaalit

Melkoinen sattuna, että semifinaaleissa kohtaavat samat pari kuin turnauksen lohkovaiheessa sen ensimmäisellä kierrokselle: Ilonen-Luiten ja Stenson-Coetzee. Näin pelaajilla on jo kokemusta pareistaan. Stensonilla ja Coetzeella tuli tasapeli ja Ilonen hävisi niukasti pelinsä toistaiseksi kirkkaimmin tutnauksessa loistaneelle Luitenille.

Luiten on olut toistaiseksi tiukimmilla juuri ja ainoastaan Ilosen kanssa tässä turnauksessa. Hän voitti Ilosen niukasti aivan pelin loppumetreillä vain yhden reiän erolla. Sunnuntaina Ilosella on revanssin paikka ja hän voi katkaista Luitenin loistokkaan ja sarjan. Samaan tapaan kuin Ilonen jo katkaisi lohkovaiheessa Graeme McDowellin huikean 12 peräkkäisen reikäpelin sarjan. 

Vaikka Ilonen häviäisi Luitenille sunnuntain semifinaalissa, hän pelaisi vielä toisen pelin samana päivänä 'pronssipelissä' parin Stenson-Coetzee häviäjää vastaan. 

Toisessa semifinaalissa kohtaavat Henrik Stenson ja George Coetzee. Stenson on Luitenin ohella toinen pelaaja turnauksessa joka ei ole hävinnyt yhtään peliään toistaiseksi. Hän on maailmanlistan 5:s ja Coetzee sen 89:s, joten hän on parin suosikki. Stenson on pelannut varmalla tavalla vaikka hänellä olikin ensimmäisessä pelissää käynnistysvaikeuksia ja se tasattiin. Tämä peli oli juuri Coetzeenia vastaan !!!

Kaikkiaan neljä vielä mukana olevaa pelaajaa joutuvat turnauksessa pelaamaan peräti 6 peliä viiden päivän aikana! Ts. kaksi peliä enemmän kuin normaaleissa Euroopan ja PGA kiertueen turnauksissa. Saas nähdä pystyykö Luiten lentämään vielä viidennessä peräkkäisessä pelissään. 5:s päivä sunnuntai 19.10. 

Ilonen katkaisi Joost Luitenin lennon. 

Mikko Ilonen on liekeissä Lontoossa. Hän katkaisi Hollannin Joost Luitenin lennon voittamalla hänet 2&1.Ilosen ja Luitenin semifinaalipelin tuloskortti.

Toisessa semifinaalissa Henrik Stenson kiri tasoihin ja ratkaisi pelin viimeisellä reiällä edukseen.
Mikko Ilonen voitti reikäpelimestaruuden.

Finaalissa Ilonen ei ollut helisemässä missään vaiheessa, vaan hallitsi peliä sitä selkeämmin mitä pidemmälle se eteni. Hän oli kaksi kertaa pelin aikana 3 reiän johdossa ja voitti sen selvin numeroin 3&2

Ilonen on World Match Play Championshipin 50-vuotisen historian kolmas mannereurooppalainen voittaja. Vuonna 2012 kisan voitti Belgian Nicolas Colsaerts ja vuosina 1981, 1982, 1984, 1985 ja 1991 turnauksen voitti legendaarinen espanjalainen Seve Ballesteros

Ilonen voitti Lontoon korkealle arvostetussa turnauksessa maailmanlistalla häntä paremmin sijoitettuja 5:nnen Stensonin, 18:nnen Graeme McDowellin, 23:nnen Victor Dubuissonin ja 37:nnen Joost Luitenin. Kun näistä vielä kaikista kovin 5:s oli  vastassa finaalissa ja Ilonen hallitisi suvereenisti sitä loppuun saakka, antaa hyvän kuvan siitä mihin Ilonen parhaimmillaan pystyy. Stenson oli kauden 2013 lopussa maailmanlistalla sijalla 3. Onnistumisia on alkanut kumuloitua mentäessä kohti Riioa.

Ilosen voitto on myös hänen valmentajansa Timo Rauhalan mukaan Ilosen uran kovin saavutus (YLE urheiluruutu 19.10.). Muuten, finaalissa pelannut Stenson oli hetken uransa alkuaikoina myös Rauhalan valmennuksessa. Kovia sulkia siis Rauhalan hattuun lisää viikonloppuna.

Ilonen nousi maailmanlistalla sijalle 37.

Ilonen nousi voittonsa ansiosta ammattilaisten maailmanlistalla peräti 15 sijaa ylöspäin ja on nyt sijalla 37. Sijoitus on Ilosen ja suomalaisen pelaajan kaikkien aikojen korkein. Edellinen ennätys oli 46:s sija.

Iloselle finaalissa hävinnyt Henrik Stenson säilytti viidennen sijan maailmanlistalla. Samoin hänelle lohkovaiheessa hävinnyt Graeme McDowell säilytti listalla edellisviikon 18:nnen sijansa. Iloselle neljännesfinaalissa hävinnyt Victor Dubuisson nousi listalla yhden pykälän ja on nyt 22:s. Iloselle semifinaalissa hävinnyt Joost Luiten nousi rankingissa neljä sijaa ja on nyt sijalla 33.

Ilosen ja Stensonin finaalin tuloskortti.

'Pronssipelissä' mentiin uusintareiälle jonka voitti Joost Luiten ja näin hän sijoittui lopulta kolmanneksi ja George Coetzee neljänneksi.


P.S.

European Tourin nettisivut ilmoittavat eri voittosummat kuin kisan sivut Volvo World Match Play Championship?! Kummat voittopalkintosummat ovat oikeita, vai laskeeko ET vain osan (375 000 €) tämän turnauksen voittorahoista mukaan rahalistalleen (=Race to Dubai) ? ET lisäsi Ilosen aikaisempaan summaan vain tuon 375 000 € ja sai uudeksi summaksi 1 483 208 €. Netin kansainvälisillä urheilusivustoilla (ja YLE:ssä) kerrotaan voittosumman olleen 650 000 € ja Ilosen kokonaistienestien kumulatiivisen summan 1,7 miljoonaa.

European Tourin sivuilla oleva lista voittosummista alla.
Oli summa tuo tai tuo, Mikko Ilonen maksaa veronsa Suomeen. Paras esimerkki hyvin ansaitsevasta todella hienosta huippu-urheilijasta Suomessa. 


Katso päivän kohokohtia videolta.

Lähteitä:

European Tourin nettisivut ja tulostaulu.

Volvo World Match Play Championshipin Internet-sivut.

16 mukaan pääsevän pelaajan valintakriteeristö.

Pelikaaviot

Maailmanlista 15.10.2014

Race to Dubai

Mikko Ilosen nettisivut0 kommenttia:

Lähetä kommentti