keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

‘Kultainen karhu’, ‘Kuningas’ ja ‘Musta ritari’ muodostivat legendaarisen ‘Kolme Suurta’ eli 'The Big 3':n.


Copyright Jim Mandeville / The Nicklaus Companies *

“Kolme suurta” ovat kovia miehiä monella tapaa vielä tänä päivänäkin.

Lempinimen “The Big Three” aktiiviurallaan saanut elävien legendojen kolmikko Jack Nicklaus, Gary Player ja Arnold Palmer on saavuttanut yhteensä 34 major-voittoa ja lähes 400 eri ammattilaisturnauksen voittoa vuosina 1958-1986. Nämä ikinuoret - Palmer 85 v., Player 79 v. ja Nicklaus 75 v. - ovat edelleen kovia jätkiä, mutta nykyisin liike-elämässä ja hyväntekijöina.

Kultainen karhuJack Nicklaus (s. 21.1.1940) saavutti peliurallaan yhteensä 18 major-voittoa (1962-1986), “Black Knight” eli Gary Player (s. 1.11.1935) 9 major-voittoa (1959-1978) ja lempinimen “The King” saanut Arnold Palmer (s. 10.9.19297 major-voittoa (1958-1964).

* Kuvassa kolme legendaa 'The Big 3 For Mountain Mission Kids' varainkeruu- tapahtumassa vuodelta 2010. Vasemmalta Palmer, Nicklaus ja Player. Kuvan otti The Nicklaus Companiesin johtaja Jim Mandeville (ja lähetti kuvan blogille). Ks. kuvia ja tekstiä ko. tapahtumasta.

Allaolevaan taulukkoon on kerätty heidän voittojensa määrä majoreissa ja ammattilaiskilpailuissa.


Nicklaus on kaikkien aikojen golfari.

Jack Nickaus on saavutuksillaan vielä tänä päivänäkin täysin ylivoimainen. Hän voitti yhteensä 118 turnausta maailmalla, mutta oli myös 58 kertaa toinen. Näistä majoreissa peräti 19 kertaa. Hän oli myös kolmas 36 kertaa. Näistä 9 kertaa majoreissa. Ts. hän oli urallaan huikeat 48 kertaa kolmen parhaan joukossa majoreissa ja pelasi 154 peräkkäistä major-turnausta! Nicklaus voitti urallaan 8 kertaa myös senioreiden majorin. Hän voitti PGA Tourin 73 kertaa on kaikkien aikojen listalla sijalla kolme Sam Sneadin ja Tiger Woodsin jälkeen. Nicklaus voitti 2 amatöörien USA:n mestaruutta ennen ammattilaiseksi siirtymistään 1961 vuosina 1959 ja 1961. Hän voitti lisäksi PGA Tourin rahalistan 8 kertaa ja pelasi 8 vuotena kiertueen alimman lyöntikeskiarvon. 

Nicklaus on liikemies, kuten kaikki kolmikon legendat. Hänet tunnetaan nykyisin ennen kaikkea satojen golfkenttien suunnittelijana ympäri maapalloa. Hänen liiketoimintaansa kuuluu myös golfasusteita ja –päähineitä sekä golfpalloja, keinonurmia, golfakatemioita (10 eri maassa), videoita ja kirjoja, esiintymisiä erilaisissa tilaisuuksissa, jne.

Lue lisää Nicklauksen nettisivuilta. 

Player on golfin suurlähettiläs.

Gary Player voitti 9 yleisen sarjan ja 6 senioreiden majoria ja yhteensä 165 ammattilaisturnausta. Hän pelasi huipputasolla golfia 5 eri vuosikymmenellä! Hän pelaa ja opettaa golfia edelleenkin.

Player on saanut kutumanimen "Musta ritari" ("Black Knight", koska hän pukeutuu aina mustiin vaatteisiin (edelleen). Hänen liikumistaan maailmalla kuvaa toinen hänen lempinimensä: "International Ambassador of Golfeli "golfin kansainvälinen suurlähettiläs". Hänellä on myös kolmas lempinimi: "Mr. Fitness". Se kuvastaa hänen vielä 80-vuotiaana huippukuntoista fyysistä olemustaan. Nimen lanseerasi mediajätti ESPN 2013 julkaisemassaan Body Issuessa otsikolla "Underneath Gary Player's polo". 

Player on laskenut  matkustaneensa enemmän kuin yksikään toinen urheilija ja käsittämättömät 25 miljoonaa kilometriä. Ts. matkan joka vastaa pituudeltaan 625 kertaa maapallon ympäri. Hän on edelleen aktiivinen maapallon kiertäjä. Playeristä tuli ensimmäinen USA:n ulkopuolelta tullut pelaaja joka teki uran aikaisen Grand Slamin. Häntä ennen saavutukseen olivat päässeet ainoastaan golflegendat Ben Hogan ja Gene Sarazen ja hänen jälkeensä siihen ovat päässeet vain Jack Nicklaus ja Tiger Woods.

Player on todellinen golfin pikkujättiläinen 168 sentin vartalollaan. Hän on vanhin kilpailija joka on selviytynyt cutista Britannian avoimissa ja Mastersissa. Nämä tapahtuivat vuosina 1995 ja 1988 ollessaan 59- ja 62-vuotias. Player on tehnyt myös äärimmäisen harvinaisen tuloksen golfissa: 59 lyöntiä ammattilaisturnauksessa. Se tapahtui vuonna 1974 Brasilian avoimissa.

Playerin liiketoiminta on laajaa ja siihen kuuluvat mm.  kenttäsuunnittelu, opetus/golfakatemiat, kiinteistöpalvelut, markkinointipalvelut, ammattilaisturnausten isännöinti, konsultointipalvelut, brändisuunnittelu, Black Knight-merkkiset golfasusteet ja muut tuotteet, lahjatavarat, viinit, opetuskirjat ja –videot. Ks. lisää. Eräs mielenkiintoinen erikoisuus Playerin liiketoimintavalikoimassa on kenttäanimaatiot ja flyover portfolio.

Lue lisää Playerin nettisivuilta.

Palmer oli urheilusponsoroinnin pioneeri.

Arnold Palmer, mestari, kenttäarkkitehti ja golfin suurlähettiläs, kuten hänen nettisivustonsa otsikoissa kirjoitetaan. Palmer voitti uransa aikana 7 yleisen sarjan ja 5 senioreiden majoria ja oli 3 kertaa toinen. Lisäksi hän voitti 85 muuta ammattilaisturnausta. PGA Tourin 62 voitollaan hän on kaikkien aikojen tilastoissa viidennellä sijalla Sam Sneadin, Tiger Woodsin, Jack Nicklauksen ja Ben Hoganin jälkeen.

Palmer on ollut mukana golfissa jo lapsesta saakka ja hänen isänsä oli golfin pelaaja ja Latrobe CC:n kentänhoitaja. Palmer hankki omistukseensa vuonna 1971 tämän 1920 perustetun golfkentän ja hän asuu nykyään Latrobessa kevät- ja kesäkuukaudet. Ks. lisää Arnold Palmer Enterprises.

Palmerin liiketoimintarepertuaari sisältää  ravintolan, golfkentän/-klubin, asuntovuokrausta, golfasusteita, golfkiertuepalvelua, kirjoja, autonvuokrausta sekä charter-lentopalvelua.  Playerin kiinteistösijoituksia ja –palveluita, golfkauppoja, golfakatemioita, kirjoja ja videoita  jne.

Palmer muistetaan muiden muassa myös innokkaana lentäjänä ja hän lensi omaa konettaan vielä 2011 oltuaan täyttänyt 80 vuotta. Hänellä on nimikkolentokenttä Arnold Palmer Regional Airport juuri em. Latrobessa

image
Palmer koneensa ohjaimissa.
Lue lisää Palmerin nettisivuilta.

Legendojen major- ja PGA Tourin rahalistan voitot graafisesti havainnollistettuna. 

Jack Nicklaus voitti majoreita kolmella eri vuosikymmenellä ja viimeisimmän - Mastersin - oltuaan täyttänyt jo 46 täyttänyt vuonna 1986. Ensimmäisen major-voittonsa U.S. Openin aikoihin hän oli vasta 22-vuotias. Ensimmäisen ja viimeisen majorin väliin mahtui neljännesvuosisata. Nicklauksella oli kaksi 6 vuoden intensiivikautta joista ensimmäinen ajoittui jaksolle 1962-1967 ja toinen 1970-1976. Näinä vuosina hän voitti 14 majoria (7+7) ja oli 8 (3+5) kertaa PGA Tourin rahalistan ykkönen. Muut neljä majoria tulivat 1978 ja kaksi vuonna 1980 sekä viimeisin vuonna 1986. 

Arnold Palmer aloitti voittojen sarjan kolmikosta ensimmäisenä vuonna 1958 voittamalla Mastersin. Hän voitti samana vuonna ensimmäisen kerran myös PGA Tourin rahalistan. Palmer oli tuolloin 28-vuotias. Hänen major-kautensa kesti kolmikosta lyhimpään ja vain 8 vuotta, mutta oli sitäkin intensiivisempi. Tuohon ajanjaksoon mahtui kaikki hänen 7 major- voittoaan ja 4 PGA Tourin rahalistan voittoa. 

Gary Player voitti ammattilaiskilpailuja viidellä eri vuosikymmenellä ja majoreitakin kolmella. Hänen ensimmäinen major-voittonsa tuli 28-vuotiaana vuonna 1959 Britannian avoimissa ja viimeisin Mastersissa vuonna 1978 jolloin hän oli jo täyttänyt 42 vuotta. Player pelasi useilla eri kiertueilla eri puolilla maapalloa. Sunshine Tourilla Afrikassa sekä Euroopan, Aasian ja Japanin kiertueilla. Hänen PGA Tourin rahalistan voittonsa jäi siksi 'vain' yhteen kertaan ja se oli vuonna 1961. Player voitti Sunshine Tourin rahalistan kaksi kertaa 1977 ja 1980. Vuonna 2001 hän pelasi 47:nennen peräkkäisen kertansa Britannian avoimissa !


Kolmikon major- ja PGA Tourin rahalistan voitot.

Maailman golfkentistä 3% on kolmikon suunnittelemia.

"The Big 3" on suunnitellut yhteenlaskettuna yli 1000 golfkenttää eri puolille maapalloa. Palmer n. 300, Nicklaus n. 400 ja Gary Player yli 325. Monet niistä ovat kuuluisia, osa maailman top100 joukossa, joissa pidetään vuosittain useita ammattilaisturnauksia pääkiertueilla. Nicklauksen suunnittelemat kentät. Palmerin suunnittelemat golfkentät. Playerin suunnittelemat golfkentät.

“Kolme Suurta” tekee myös merkittävää hyväntekeväisyystyötä.

Kukin kolmikosta on aktiivinen esiintyjä ja he osallistuvat aktiivisesti ja merkittävällä tavalla myös hyväntekeväisyystyöhön USA:ssa. Player tämä lisäksi myös kotimaassaan Etelä-Afrikassa sekä Aasiassa ja Euroopassa.
Arnold Palmerin nimeä kantaa lasten syöpäkeskus, eturauhassyöpäkeskus, sairaala naisille ja lapsille sekä vaimon Winnien nimeä luonnonsuojelusäätiö. Lisäksi on olemassa Arnies’ Army Charitable Foundation niminen hyväntekeväisyyssäätiö.

Gary Player Foundationin hyväntekeväisyystyö keskittyy Etelä-Afrikassa vähäosaisten maaseudun lasten koulutukseen, ravitsemukseen, sairaanhoitoon ja vapaa-ajan harrastustoimintaan.

Jack Nicklaus Children’s Health Care Foundation eli lasten terveydenhuoltosäätiön tavoitteena on parantaa lasten mahdollisuuksia päästä laadukkaaseen terveydenhuoltoon tukemalla innovatiivisia diagnostisointiin, hoitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn liittyviä ohjelmia. Lue lisää.

Kolmikko ei laita vain omia rahojaan tähän panokseen, vaan kerää niitä laajemmin erilaisilla hyväntekeväisyystempauksilla joissa he ja heidän nimensä ja maineensa vetää osallistujia laajemmin mukaan tähän työhön. He tekevät tätä työtä yksin ja myös kolmisin. Viimemeinitusta hyvä esimerkki on alkukuvan esittelyssä esille tullut tapahtuma 'The Big 3 For Mountain Mission Kids' jossa viime vuosina on kerätty huimia summia hyväntekeväisyyteen.

Kolmikko on oiva esimerkki golfin terveys-vaikutuksista.

Kolmikko elää ikäänsä nähden edelleen uskomattoman aktiivista elämää. He olivat jo kilpauransa aktiiviaikoina aktiivisia omissa bisneksissään jo 70-luvulta alkaen ja muuttivat palkintovarojaan kannattaviksi liiketoimnnoiksi sitä tehokkaammin mitä suuremmaksi heidän nimensä brändiarvo kasvoi. Kun tutkii heidän nykyistä menoaan ja monipuolista liike-elämäänsä, ei voi kuin ihmetellä ja ihailla tuota energian määrää joka heistä pursuaa.

He kaikki ovat eläneet terveellisesti ja paras esimerkki tässä mielessä on teräsmies kohta 80 vuotta täyttävä Gary Player. Hänen 1200 päivittäistä vatsalihaspunnerrustaan ja pitkät nousut rappusia pitkin vuorelle tulivat median kautta laajasti tunnetuksi. Kun katsoo YouTubessa oleviä Playerin opetusvideoita esimerkiksi bunkkerilyönneistä, voi todeta samaa.

"The Big 3" nähdään maailman tv-lähetyksissä yhdessä ja erikseen jälleen kun Mastersin 2015 ns. par3-kisa kilpaillaan huhtikuun toisella viikolla. Kisa on sama johon osallistuu myös Suomen Mikko Ilonen caddiena jääkiekkolegenda Teemu Selänne. 

Ks. blogiteksti
Mikä on Mastersin par3-kilpailu ?

Lue blogiteksti Playeristä tästä.


Muita linkkejä & lähteitä:

Golf today: The BIG Three - Arnold Palmer, Jack Nicklaus and Gary Player

Blogitekstit:
"Kultainen karhu" on kaikkien aikojen golfari.
Arnold Palmer yksi golfin suurista elävistä legendoista.
Gary Player, golfin teräsmies ja elävä legenda.
The Career of JACK NICKLAUS – Nicklauksen omilta sivuilta tilastotietoa

Arnold Palmer's Professional Career Summary – Palmerin nettisivuilta tilastotietoa

All Tournament Victories - Gary Playerin omilta nettisivuilta

Wikipedia: List of golfers with most Champions Tour major championship wins – eli eniten senioreiden majoreita voittaneet

About.com: Most Wins in Champions Tour Majors sama kuin ed. hieman eri tavalla esitettynä

Wikipedia: Jack Nicklaus

Wikipedia: Arnold Palmer

Wikipedia: Gary Player

databaseGolf.com – laaja golfin tilastotietokanta 1970-2010

0 kommenttia:

Lähetä kommentti