maanantai 21. huhtikuuta 2014

Golfarit elävät 5 vuotta muita pidempään!


Ethan Shelton oli maapallon vanhin golfari.

Uusin Golf Digestin englanninkielinen numero 5/2014 (thing young / play hard) sisältää John Bartonin kirjoittaman mielenkiintoisen artikkelin otsikolla Young Forever (ikuisesti nuori). Siinä kerrotaan michiganilaisesta 10.7.1903 syntyneestä miehestä Ethan Sheltonista, joka ehti täyttää 110 vuotta ennen kuolemaansa 19.3.2014. Shelton oli tiettävästi maailman vanhin golfin pelaajasta. Hän pelasi vielä viime aikoinaan 9- ja 18-reikäisiä kierroksia.

Ethanilla oli pohjaa pitkälle elämälleen. Hän oli entinen parturi, yrittäjä (Shelton Farmsin ja Shelton Famer’s Marketin perustaja), harrastanut paljon tanssimista, hän otti golfin lisäksi jatkuvasti ja loppuun saakka uusia haasteita vastaan mm. opettelemalla soittamaan erilaisia soittimia. Ethan aloitti golfin pelaamisen vasta jäätyään eläkkeelle 72-vuotiaana. Ethan teki heti ensimmäisellä reiällä parin ja golf oli se juttu siitä hetkestä lähtien.

Ethanin nuorin lapsi Joe (65 v.) pelasi tavallisesti kierrokset isänsä kanssa. Isän täyttäessä 90 vuotta Joe mietti kuinka isä jaksaisi vielä pelata golfia golfkauden alkaessa keväällä. “No, olen miettinyt nyt tätä samaa asiaa jo 20 vuotta”, sanoi Joe.

Ethan totesi joskus, että golf on tuonut hänelle paljon iloa, mutta myös melkoisesti pettymyksiä heikkojen lyöntien vuoksi. Hän nauttii ihmisten seurasta ja kertoo, että golf on hyvä keino tavata ihmisiä ja nauttia yhteisestä kiinnostuksesta.

Kirjoittaja kysyy: “Voiko jokin osa Sheltonin pitäkäikäisyydestä johtua golfista”? Ethan vastasi, että “kyllä, ehkä se on totta. Ehkä golfarit elävät pidempään, koska he ovat hieman onnellisempia ja heidän on opittava sietämään pettymyksiä”.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan golf pidentää ikää

On pitkään tunnettu tosiasia ja itsestäänselvyys, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta odotettavissa olevat edut terveydelle ovat vielä suurelta osin olleet tuntemattomia. Ruotsalainen Karolinska Instituutin tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen golfin terveysvaikutuksista, ns. matalan intensiteetin liikuntamuodosta. Tutkimus julkaistiin 2008 Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports nimisessä tiedejulkaisussa. Siinä tutkittiin 300 000 ruotsalaista golfin harrastajaa. Tutkimusta on siteerattu lukuisissa artikkeleissa ympäri maapalloa viime vuosien aikana.

Tutkimuksen mukaan golfareiden kuolleisuus on 40 % alhaisempi kuin muun väestön.  Tutkijat vetivät tästä johtopäätöksen, että tulos vastaa n. viiden (5) vuotta pidempää elinajan odotetta. Elinajan odotteen kasvu oli merkittävää vaikka ikä, sukupuoli ja sosioekonominen asema otettiin huomioon. Tutkimus ei sulje pois sitä, että muut tekijät kuin varsinainen pelaaminen, kuten terveellinen elämäntapa yleensä ovat yhteydessä alempaan kuolleisuuteen. Tutkijat pitivät kuitenkin todennäköisenä, että golfin pelaamisella itsellään on suuri vaikutus terveyteen. Eri ammattiryhmiä vertailtaessa vaikutus oli suurempi työntekijäryhmässä kuin ns. valkokaulustyöläisten keskuudessa.

Tutkimusta johti professori Andres Ahlbom yhdessä Bahman Farahmandin kanssa. Tutkijat eivät yllättyneet tuloksesta, koska golfissa yhdistyy useampia niitä tekijöitä, joilla on jo aikaisemmin todettu olevan positiivisia terveysvaikutuksia. Tällaisina he mainitsivat golfkierroksen 4-5 tunnin kävelyn nopealla tempolla ulkona (6-7 km) ja sen, että ihmiset pelaavat golfia pitkälle vanhuuteen saakka sekä sen, että pelaamisella on myös positiivisia sosiaalisia ja psykologisia vaikutuksia pelaajiin. Tutkimuksen mukaan golfin harrastajien kuolleisuus oli sitä alhaisempi mitä paremmasta pelaajasta oli kysymys. Alemman tasoituksen ylläpitäminen vaatii enemmän pelikierroksia, joten tämä tukee ajatusta, että golf itsessään on hyväksi terveydelle”, sanoo professori Ahlbom.

image
Kuvassa professori Andres Ahlbom

Säännöllinen tuntien kävely parantaa yleiskuntoa ja vähentynyt golfareiden kuolleisuus johtuu suurelta osin kävelyn aiheuttamasta sydän- ja verisuonitautien vähentymisestä. Kävely on kuitenkin vain yksi puolesta tusinasta selittävästä tekijästä siinä, miksi golfarit saattavat elää pidempään, sanoo Ahlbom.

Tekijöitä joilla on  todettu elämää pidentävää vaikutusta

Dan Buettner on kerännyt yhteisiä tekijöitä maailman pisimpään elävien ihmisten elämästä ja jakaa ne yhdeksään tekijään. Golf Digest esittää niistä tiivistetyn kuuden kohdan listan.

Liikkuminen Artikkeli mainitsee Dan Buettnerin kirjan The Blue Zones, joka kertoo esimerkkinä pitkäikäisistä miehistä Sardinian lammaspaimenet. Paimenet kävelevät päivittäin tuntikausia ulkona vaihtelevassa maastossa ja saavat näin paljon matalan intensiteetin liikuntaa.

Golf Digest siteeraa David Agusin tutkimuksia (The End of Illness ja A Short Guide to Long Life) jossa kerrotaan tutkimuksesta (1953) jossa vertailtiin Lontoon bussien rahastajien (seisontatyö) ja kuskien (istumatyö) sairastumiseroista. Rahastajien sydän-ja syöpäsairauksien  määrä oli dramaattisesti alhaisempi kuin kuljettajien.

Ethan Shelton ei ollut mikään sohvaperuna myöskään ennen golfuraansa, vaan hän oli ollut innokas puutarhuri ja tanssija.

Ruoka ja syöminen Ethan kertoi miten hänen opettajansa oli kertonut joskus luokalle, että ruoka pitäisi syödä hitaasti pureskellen. Poika Joe sanoo isänsä noudattaneen tätä neuvoa elämässään. Hän lopetti syömisen ennekuin tuli kylläiseksi, söi paljon hedelmiä ja vihanneksia sekä syi ‘oikeata ruokaa’ ja vältti valmisruokia.

Juominen
Kohtuullinen alkoholin käyttö on edellytys pitkälle eliniälle. Buettner sanoo, että lasillinen tai kaksi viiniä tai cocktailia pelin päätteeksi lisää elinajan odotusta puolitoista vuotta.


Mielenkiinnon ylläpitäminen/osallistuminen  
Ihmiset joilla on vahva päämäärä elävät seitsemän tai kahdeksan vuotta pidempään kun ne ihmiset, joilla sitä ei ole”, sanoo Buettner. Golfarit suhtautuvat tietenkin intohimoisesti peliin ja golf on asia jota he odottavat. 

Buettnerin neuvo on, että pitää löytää tekemistä johon uskoa, joka on haastavaa ja josta saa tyydytystä. Esimerkiksi Ethan otti golfin lisäksi uusia haasteita vastaan koko ajan mm. soittamalla erilaisia soittimia (kitaraa, ukulele, harmonikka, kosketinsoitin), Täyttäessään 108 vuotta hän alkoi harjoitella viulun soittoa. Hän sanoi: Haaste pitää sinut motivoituneena ja nuorena. Golfin kauneus on siinä, että  riippumatta siitä kuka olet, peli on aina haaste.

Pysähdys ja rentoutuminen
Mitä kiihkeämmäksi elämän rytmi käy, sitä tärkeämpää on antaa aikaa rentoutumiselle, ja pysyä positiivisella mielellä.


Ethanin poika Joe kertoo, että isä ei vellonut mielessään negatiivisia ajatuksia.
Buettnerin ohjein: meditoi, maalaa, kävele rannalla, katkaise digitaalinen virta, nuku enemmän, ota iltapäivänokoset, tee golfkierroksestasi rauhallinen osa viikkoasi. Jos aina kilpailet, voit saavuttaa ‘maalin’ aikaisemmin kuin oli aikomuksesi.

Rakasta
Rakkaus tulee kuulumisesta johonkin suhteeseen, perheeseen, yhteisöön, peliryhmään, klubiin, heimoon (kuten golfarit), tai niille jotka valitsevat uskon, rakkaus tulee korkeimmista voimista. Buettner toteaa, että “yksinäisyys vähentää elinikää noin kahdeksan (8) vuodella”.


Buettner toteaa, että Sardinian lammaspaimenetkin viettävät työpäivän päätteeksi sosiaalista yhteiseloa juomalla ystävien kanssa muutaman lasillisen viiniä.

Ethanilla oli vähintään 130 jälkeläistä.

Elävä, 7-kertainen major-voittaja ja 84-vuotiasa Arnold Palmer sanoin, kun Golf Digest kysyi hänen salaisuuttaan pitkälle iälleen: “I don’t know”. I’ll tell you when I get there”. Eli: en tiedä, kerron kun tulen vanhaksi.


Lähteitä:

US Today 21.3.2014: Oldest American-born man in USA dies at 110.

Science 2.0: Play Golf, Live Longer

Liikunta pidentää merkittävästi syövästä selvinneiden elinikää:
Science 2.0Physical Activity Significantly Extends Lives Of Cancer Survivors

0 kommenttia:

Lähetä kommentti