maanantai 17. helmikuuta 2014

Mitä rankinglistat kertovat golfin levinneisyydestä?


Miesten ja naisten ammattilaisten ja amatöörien maailmanlistat kertovat paljonkin siitä, miten laajalle golf on levinnyt maapallolla tänä päivänä. Listoista saa jopa paremman kuvan kuin etsimällä vastausta saatavilla olevien maakohtaisten tilastojen kautta. Kaikkiaan 42 maata oli 14.2.2014 saanut pelaajansa joko ammattilaisten ja/tai amatöörien top150 -listalle. Golf Digest 2/2014 löysi maapallolta 205 maata jossa on golfkenttiä ja 40 sellaista maata joissa niitä ei ole. (Lehden mukaan maapallolla olisi siten 245 maaksi kutsuttua aluetta. Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja monet muut ei-itsenäiset valtiot ovat golfin tilastoinnissa omia yksikköjään.) Näin ollen maailman 'maista' olisi saanut menestystä 17,1 %, mutta mikäli listoilla maiksi lasketaan vain itsenäiset valtiot YK:ssa (193), on menestyjämaiden (39) osuus 20,2 %.

Lista on täysin eri näköinen mitä se oli esimerkiksi hieman reilut 20 vuotta sitten. Aikaisemmin ranking-listat miehitti/naisitti vain muutaman maan pelaajat. Lähinnä vain USA, Englanti, Australia, Etelä-Afrikka ja Skotlanti olivat listoilla. Aasian maat ovat tulleet voimalla golfiin 2000-luvulla naisten kautta. Korean ja Japanin naisia vilisee ranking-listoilla kasapäin ja esimerkiksi naisten top100 ammatilaisten joukosta näistä kahdeta maasta on peräti 56 %.  Miesten puolella ei vielä ole nähty samanlaista invaasiota, vaikka Aasia on tullut myös sinne näkyvästi. Listoilla näkeekin tänä päivänä jatkuvasti pelaajia Koreasta, Japanista, Intiasta, Kiinasta ja Thaimaasta ja yhä koreimmilla sijoilla.

Euroopan,  Aasian ja Pohjois-Amerikan pelaajia on top150 -listoilla kaikkiaan 88 %.Yksittäisistä maista USA on ollut ylivoimainen maailmassa, mutta tämä ylivoima näkyy nykyisin vain miesten puolella. Naisissa Korea antaa kovan vastuksen (74-61). Vielä vuonna 1990 miesten top150 -maailmanlistalle pääsi 10 aasialaista, joista 8 oli japanilaisia. Naisten vastaavia tilastoja ei netistä löydy, mutta naisten major-voittoja on mennyt viimeisen 20 vuoden aikana (1994-2013) Aasiaan  (Korea, Taiwan ja Kiina)  yhteensä 24 kertaa eli 28,2 % pelatuista 85 majorista. Aasialaisten menestys on ollut vielä hurjempaa viimeisen 10 vuoden aikana (2004-2013) ja maanosaan on mennyt lähes puolet eli 49 % kaikista major-voitoista. Naisten major-turnauksia on pelattu vuodesta 1930 ja Aasiasta on tullut voittaja vain kerran ennen vuotta 1994. Tämä oli 1977 kun Japanin Chako Higuchi voitti LPGA Champinshipin. 



Miesten listalla on 6 sellaista maata jotkä eivät ole päässeet naisten top150 listalle (Pohjois-Irlanti, Chile, Zimbawe, Portugali, Sveitsi ja Venetzuela) ja naisten listalla on 9 sellaista maata jota ei löydy vastaavalla miesten listalla (Norja, Filippiinit, Ecuador, Israel, Mesiko, Paraquay, Peru, Slovenia ja Unkari).



Kovin erilainen on naisten jakauma kärjen osalta. Kolme kovaa ovat USA, Korea ja Japani. Takana on tasaisempaa Australian, Englannin, Ranskan, Espanjan ja puolentusinan muun maan kesken.

 
 
Alimmaisessa taulukossa on yhdistetty naisten ja miesten top150 tilastot per 14.2.2014. Suomi sijoittuu vertailussa hyvin johtuen hyvistä amatööripelaajista joita listalle pääsi peräti 6. Pohjoismaista Ruotsi on ammattilasten listalla ylivoimainen ja kaikkiaa PRO-listalla on ruotsalaisia peräti 9. Lisäksi Ruotsista 5 pelaajaa on top150 AMA-listalla. Tanska tulee hyvänä kakkosena ja sillä vastaavat luvut ovat 3 ja 5. Suomen luvut ovat 1 (Mikko Ilonen) ja 6 (Matilda Castren, Emily Pentilä, Sanna Nuutinen, Toni Hakula, Albert Eckhardt ja Juuso Kahlos). Vaikka Norja on listalle sijoittuvien pohjoismaalaisten pelaajien määrissä heikoin vain yhdellä pelaajalla, tämä pelaaja koko porukan kovin, Hän on naisten ammattilaisten kakkonen Suzann Pettersen. Petterson voitti mm. yhden naisten majorin 2013 - Evian Championshipin - ja hän on voittanut 2007 majoreihin kuuluvan LPGA Championshipin.




Ks. blogitesti golfin levinneisyydestä kenttien määrien ja pelaajien kokonaismäärien osalta.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti