keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Golfin vuosittaiset arvoturnaukset – muut kuin majorit.

The Players Championship

Tämä turnaus on epävirallisesti 5. major-turnaus monien mielestä, eikä siitä syystä, että tässä kisassa on perinteisesti jaettu rahaa kaikkein eniten ja viime vuosina 9,5 miljoonaa dollaria josta voittaja saa 2014 itselleen ennätykselliset 1,71 miljoonaa. Majoreissa potti on ollut viime vuosina 8 miljoonaa.

The Players, kuten sitä myös lyhyesti kutsutaan, pelataan joka vuosi samalla TPC Sawgrassin kentällä Floridassa. Yhdellä ja samalla kentällä kuten arvostetuinta majoria Mastersia. Kentän kuuluisin väylä on 17. par3,  jonka griini sijaitsee saarella. Tänä vuonna WGC-kisaillaan siellä 8.-11.5.

Phil Mickelsonin sanat kertovat kaiken vuodelta 2005: "We obviously have strong fields at the majors but, player-for-player, this is the best field we have all year, the biggest purse we have and one of the toughest tests of golf we have."
(Suomennos: Meillä on päivänselvästi vahvoja kenttiä majoreissa, mutta pelaaja pelaajaa vastaan tämä kenttä on paras mitä meillä on koko vuonna, suurimmat palkintosummat ja kisa on yksi kaikkein kovimmista testeistä pelaajille.” 

Vaikka kaikki eivät ole samaa mieltä (mm. Ernie Els), pidetään sitä kuitenkin pelaajien keskuudessa majoreitten jälkeen merkittävimpänä turnauksena.

Valintakriteerit The Players Championshipissä 2013

  1. PGA Tour –kilpailun voittajat - edellisen Playersin jälkeen
  2. FedEx Cupin pistelistan 30 parasta pelaajaa
  3. edellisen kauden 125 PGA Tourin rahalistan parasta
  4. major-turnauksen voittajat 5 viimeisen vuoden sisällä
  5. FedEx Cupin voittajat PGA Tourin mestarina viim. 3 v.
  6. WGC-turnauksen voittajat viimeisen 3 vuoden sisällä, jos
      pelaaja oli PGA Tourin jäsen voittohetkellä
  7. maailmanlista 50 parasta pelaajaa kuluvalla kaudella tai
      top10 pelaajaa kuluvan kauden FedEx Cupin pistelistalla
  8. edellisen vuoden Senior Players Championshipin voittaja
  9. edellisen vuoden rahalistan voittaja Web.com Tourilla eli
      Nationwide Tourilla
10. jos em. kriteerit eivät täytä 144 pelaajan määrää, täydennetään
       listaa kuluvan kauden FedEx Cupin pistelistalta 11. eteenpäin

Ks.
valintakriteereistä enemmän.Golfin MM-kilpailut - World Golf Championships eli WGC

Major-turnaukset - 4 miesten ja 5 naisten - eivät ole ainoita golfin arvokilpailuiksi luokiteltavia vuosittaisia kilpailuja. Sellaiseksi lasketaan myös neljän kilpailun WGC-sarja. Lyhenne tulee kirjaimista World Golf Championship eli maailman golfmestaruuskilpailut. 

Ks. www.worldgolfchampionships.com 

Tapahtumien taustaorganisaatio on International Federation of PGA Tours. Se kertoo nettisivuillaan, että 1996 President Cupin yhteydessä European Tour, Japan Golf Tour Organization, PGA Tour of Australasia, Sunshine Tour (Etelä-Afrikka) sekä PGA TOUR pääsivät sopimukseen siitä, että luovat uuden kansainvälisen tapahtuman vuoden 1999 alusta lukien. 

Samalla tehtiin kolme merkittävää aloitetta:

1) muodostetaan em. International Federation of PGA Tours organisaatio,
2) luodaan yleisesti hyväksyttävä rankingjärjestelmä nyk.
    Official World Golf  Ranking * ja
3) järjestetään merkittäviä kilpailuja, joista osa on maailmanmestaruus-
     tasolla golfin parhaille pelaajille.


Vuonna 1997 julkistettiin World Golf Championships.

Vuonna 1999 mukaan liittyi Asian Tour.
*) OWGR järjestelmä luotiin jo 1986 jolloin siitä käytettiin vielä nimeä Sony Rankings.Sen pohjalta jatkettiin.

Organisaatio mainitsee WGC –tapahtumista, että niissä pelataan reikä- ja lyönti- sekä joukkuepelejä. Yleiseksi valintakriteeriksi WGC-sarjaan pääsemiseksi on sijoittuminen maailmanlistalla (OGWR) riittävän korkealle (top60).

Vuonna 2000 organisaation jäsenksi tuli Canadian Tour ja vuonna 2007 siihen liittyi Tour de las Americas. Vuonna 2014 uusia jäseniä tuli mukaan kun naisten Tourit ja allamainitut organisaatiot liittyivät siihen:


  • China Golf Association
  • Korea Professional Golfers' Association
  • Professional Golf Tour of India
  • LPGA Tour Ladies
  • European Tour
  • Australian Ladies Professional Golf Tour
  • Japan LPGA
  • Korean LPGA
  • Ladies Asian Golf Tour
WGC-sarjaa pelattiin aluksi 1999 kolmessa turnauksessa. Vuosina 2000-2006 neljässä ja vuosina 2007 ja 2008 jälleen kolmessa. Vuodesta 2009 jälleen neljässä turnauksessa kun Kiinan HSBC Champions tuli mukaan vuonna 2009.

Tiger Woodsilla on ylivoimaisesti eniten voittoja WGC-sarjassa kaikkiaan 18. Toiseksi eniten niitä on Geoff Ogilvyllä kolme. Kolmantena voittojen määrässä ovat Ian Pouter, Phil Mickelson, Darren Clarke, Ernie Els ja Hunter Mahan. Kaikilla niitä on kaksi.

WGC-turnauksiin tuo lisäpainoa niiden suuri palkintopotti joka on ollut viime vuosina 9,0 miljoonaa dollaria. Tästä voittaja kuittaa 1,5 miljoonaa dollaria. 

Voimaa siis on takana tällä WGC-kilpailumuodolla merkittävien organisaatioiden liittyessä näin yhteen. On todennäköistä, että näiden turnausten arvostus tulee vain kasvamaan entisestään.

Aasia tulee olemaan golfissa monella tapaa korostetummin esillä tulevaisuudessa. Siksi on oletettavaa, että esimerkiksi Kiina haluaa majoreita vastaavia arvostettuja kilpailumuotoja maanosaansa. Raha kun on golfissakin kovaa valuuttaa ja sitä maassa on enemmän kuin missään. Maassa on menossa kova golfbuumi ja esimerkiksi vuonna 2004 maassa oli vain 170 golfkenttää ja nyt siellä on yli 600 kenttää. Kenttien määrän kasvuprosentit ovat liikkuneet n. 10 %/vuosi viime vuosina. Esimerkiksi Pekingin alueella oli jo 59 kenttää vuonna 2010. Maassa pidetään jo yksi em. WGC-tason em. neljästä kilpailusta (HSBC Champions) ja muita merkittäviä Euroopan ja Asian -turnauksia. Kiinalaisia pelaajia ilmestyy turnausten tuloslistoille silloin tällöin ja heitä näkyy joskus jo top10 joukkossa. Korea on hallinnut naisten golfia jo monet vuodet (440 k.). Japanista on tullut golfin yksi menestysmaa (2450 kenttää), Intia, Thaimaa (300 k.), Indonesia, Malesia ovat myös nousukiidossa golfissa. Aasiassa on yli 60% maailman väestöstä ja suhdeluku kovenee. Aasia on maailmantalouden veturi ja on sitä jatkossa korostuneemmin. Elintaso nousee alueella kohisten ja tutkimusten valossa tiedetään, että on olemassa positiivinen yhteys (korrelaatio) elintason nousun ja golfin välillä joten..!?

WGC-turnausten kriteeristö on melko sekalainen. Ks. esim. WGC-HSBC Champions.

Muita merkittäviä vuosittaisia turnauksia

Tänä vuonna yksi major on nostanut jaettavan palkintopotin määrän 10 miljoonaan dollariin  - PGA Championship - josta voittaja kuittaa n. 1,445 miljoonaa dollaria. Muiden majorien palkintopotti on tänäkin vuonna 8 miljoonaa dollaria josta voittaja kuittaa saman verran eli n. 1,44 miljoonaa dollaria.

The Players Championship, Volvo World Mach Play Championship (reikäpelin MM) ja DP World Tour Championship Dubaissa ovat myös arvostettuja kilpailuja. Niitä ei ainakaan vielä arvosteta yhtä korkealle kuin edellä mainittuja kilpailuja.


Rahapalkintojen osalta suuria kilpailuja ovat myös TOUR Championship by Coca Cola, BMW Chamipionship ja The Barclays joissa jaettavaa on 8 miljoonaa dollaria.
0 kommenttia:

Lähetä kommentti