maanantai 3. maaliskuuta 2014

Golf verrattuna väestön määrään ja maan pinta-alaan.

Punainen top30, tummanvihreä 31-40
Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
 
Maapallolla on noin 160 valtiota joista löytyy vähintään yksi golfkenttä. Alla olevissa taulukoissa verrataan näistä sellaisia jossa on 60 kenttää tai enemmän. Kenttien määrää/tiheyttä verrataan maan asukaslukuun ja maan pinta-alaan. Mukaan pääsi kaksi erikoistapausta – Nauru ja Singabore. 

Islannissa on vain 60 % Helsingin tai Pirkanmaan väestöstä, mutta peräti 70 golfkenttää. Maassa on tasan puolet Suomen kenttien määrästä ja 6 % Suomen asukasmäärästä. Yksi kenttä jokaista 4 600 asukasta kohden! Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin missään muussa maassa. Lähimmäksi pääsevät pieni saarivaltio Nauru ja golfin emämaa Skotlanti. Islannin kenttäsuhde myös neliökilometriä kohden olisi 1/550 (16.), jos otettaisiin huomioon vain se maa-alue johon yleensä voisi kohtuudella rakentaa golfkenttiä. Nimittäin, maasta on lähes 2/3 asumatonta ja asumiskelvotonta.

Naurun asia ei ole, että pienessä Naurun tasavallassa joka on vain 21 % Helsingin tai 14,5 % Pirkamaan alueesta, on yksi kenttä maan 9 350 asukkaalle. Sama määrä ihmisiä per kenttä kuin on golfin emämaassa Skotlannissa. 

Maailmanlistalla (14.2.2014) olleista 40 maasta 35 on myös tällä listalla. Samoin 17 maailmanlistan top150-joukon 25:stä parhaasta on allaolevalla listalla. 

Listan maat ovat lähes kaikki sellaisia maita joista näkee isoissa turnauksissa pelaajia tulevan. Listalla ei ole kuitenkaan köyhää Bangladeshiä josta on noussut yksi pelaaja maailmanlistan top150-joukkoon: Siddikur Rahman (Aasian Tour). Maasta jossa on vain 15 golfkenttää ja yli 155 miljoonaa ihmistä. Etelä-Amerikasta ei ole mukana Puerto Ricoa (26 kenttää), mutta maasta löytyy jo kansainvälisen tason golfareita (katso) tai Venezuelaa (30 kenttää) josta on tullut vuosikymmenten aikana useampia huippupelaajia (PGA ja Euroopan Tour). Ks. esimerkiksi uusin amatöörien maailmanlista). Afrikan maista Zimbawe (entin. Rodesia) on Etelä-Afrikan tasavallan jälkeen menestynein maa. Sieltä on tullut myös 3-kertainen major-voittaja Nick Price. Tuoreimman maailmanlistan sijalla 73 on Brendon de Jonge ja paljon maailmanlistojen heikoimmilla sijoilla pelaavia amatöörejä ja ammattilaisia. Zimbawessa on 30 golfkenttää ja 14 miljoonaa asukasta 390757 neliökilometrin alueella. Nigeria on Afrikan suurin valtio 175 miljoonan väestöllään ja siellä on 50 kenttää, mutta ei golfissa menestyneitä pelaajia toistaiseksi.

Pohjoismaista Islanti on omassa luokassaan. Ruotsi selvä kakkonen ja asukasmäärältään melko saman suuruiset Norja, Tanska ja Suomi tulevat peräkkäin. Näissä kolmessa kenttien määrä on melko lailla samaa luokkaa. Pinta-alasuhteella mitattuna Suomella on vielä kasvuvaraa päästäkseen lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa.
Iso-Britanniassa (Englanti+Skotlanti+Wales+Pohjois-Irlanti) on yhtensä n. 2 700 kenttää ja n. 61 miljoonaa asuksta josta saadaan yksi kenttä keskimäärin 22 410 asukkaalle eli samaa luokkaa tiheydeksi kuin Kanadassa. Iso-Britanniassa on myös yksi kenttä per 90 neliökilometriä. Yksin Englannissa tiheys on huikeat yksi kenttä per 69 km2. (Golftilastoissa Englanti, Skotlanti, Wales ja P-Irlanti esitetään erikseen.)

Golfin perinteiset ja uudet menestysmaat Euroopasta, Oceaniasta, Aasiasta ja USA ja Kanada ovat listojen kärkipäässä myös näin asiaa tarkastellen. USA on molemmissa listoissa kärkipäässä, koska maassa on noin 45 % maailman kentistä ja paljon väestöä. Myös pita-alaan verrattuna USA sijoittuu korkealle vaikka onkin erittäin suuri alueeltaan. Kanada on pinta-alaltaan saman suuruinen kuin USA, mutta väestöltään paljon pienempi ja siksi sen sijoitus kenttätiheydessä pinta-alaan suhteutettuna putoaa.

Kiinassa ja Intiassa, joissa on yhteensä noin 2,65 miljardia ihmistä ja noin 37 % maapallon väestöstä (1.3.2014), on vain 2,2 % maailman golfkentistä. Asukaslukuun suhteutettuna: kenttiä on niissä yhteensä 810 eli yksi kenttä jokaista 3,72 miljoonaa asukasta kohden (2 650 000 000 / 810).

Lähteet: Kenttien määrät on saatu pääasisssa Golf Digestin 2/2014 julkaisemasta 205 alueen listalta, maiden liittojen sivuilta ja muualta netistä - virallisista ja puolivirallisista lähteistä.  

 
 0 kommenttia:

Lähetä kommentti