keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Ammattilaisgolfin viilipytyt ja pahat pojat


Britannian kuningas Yrjön V:nnen (1865-1936) kerrotaan todenneen golfista: "Golf always makes me so damned angry." (Golf saa minut aina niin pirun vihaiseksi.)
Golf on satoja vuosia tunnettu herrasmiesten pelinä ja viimeiset noin sata vuotta myös leidien pelinä. Golf on peli jonka aikana ja ympärillä käyttäytyminen on hillittyä ja tiukasti säännösteltyä. Golfin alkumetreillä 1400-luvulla säännöiksi riitti A4-arkin kokoluokan sääntöpaperi. Nykyisin sääntökirja on paksu täynnä toinen toistaan yksityiskohtaisempia sääntöjä, joista valtaosa lajia harrastavista tuntee kuitenkin vain murto-osan ja lajin vain perussäännöt tuntienkin pärjää pelissä hyvin, ja erikoistilanteissa voi aina kysyä tulkintaa.

YouTubessa hauskoja ammalltilaisgolfareiden mokia.
Lajin säännöt tuskin ovat kentillä aiheuttaneet konflikteja ja golf on säilynyt edelleenkin herrasmies-/ladymäisenä pelinä. Ei ole pitkäkään aika siitä, kun klubeihin pääsivät harvat ja valitut miehet ja poikkeavaa käyttäytymistä kentällä tai sen ulkopuolella ei heiltä suvaittu.
(Ks. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-13/no-longer-gentleman-s-game-golf-draws-social-media-glare)


Naiset eivät ole päässeet huonolla käyttäytymisellä lehtien palstoille miespelaajien tavoin. Aihetta vähemmän ladymaiseen käytökseen golfin säännötkin voisivat kuitenkin joskus antaa. Yksi tällainen monia lajin harrastajia kihaduttanut tapaus sattui U.S. Women's Open 2016 uuntintarei'illä. Ruotsin Anna Nordqvistilta vietiin mahdollisuus majorin voittoon tavalla jota monikaan järkevä ihminen ei hyväksy. Nordqvistin mailansa hipaisi hiekanjyvästä bunkkerissa, eikä hän huomannut tätä ja suoritti lyöntinsä. Hd-tasoisesta videokuvasta kuitenkin näkyi, että hänen mailansa lapa oli kääntänyt hiekanjyvän ennen lyöntiä. Nordqvistille ilmoitettiin tapahtuneesta kun hän oli valmistautumassa lyömään  kolmannen uusintareiän (par5) kolmatta lyöntiään. Reikä pelattiin päätökseen, mutta hän oli käytännössä jo hävinnyt uusintareiät. Golfissakin talonpoikaisjärjen käyttö olisi toivottavaa ja tässäkin tapauksesa olisi voinut toimia siten, että olisi katsottu sitä saiko pelaaja ehkä etua hiekanjyvän hipaisusta ennen lyöntiään. Lue asiasta USGA:n sivuilta. Samasta asiasta videokuvaa Iltalehden sivuilla.
Lue esim. todaysgolfer:stä Make the rules of golf simpler"The rules of golf are too complicated. There’s no question about it..."
Golf on huipulla siistiä peliä, vaikka isoista rahoista pelataankin. Perinteet, säännöt ja ryhmäkuri pitävät pelin kuosissa. Golfin huippupelaajista muutamat saattoivat olla uransa alkuaikoina huonosti käyttäytyviä, mutta iän karttuessa, avioliiton solmittuaan ja/tai perheen perustettuaan heistä on yleensä tullut tasaisempia eli viisaampia. Useimpia tasaannuttaa myös jatkuva mediajulkisuus.

Golf on syvästi turhauttava peli ja jokainen pelaaja tasosta riippumatta on kokenut pienempää tai suurempaa tuskaa pelinsä aikana. Golfilla on ainutlaatuinen voima saada näkemään punaista Yrjö V:nnen tapaan, mutta se tuottaa suuria tunteita molempiin ääripäihin ja siinä lajin voima ja viehätys onkin. Sadattelua ja mailan heittoja kuulee ja näkee niin huipulla kuin klubipelaajienkin pelissä, mutta harvoin sellainen häiritsee muita pelaajia. 
Ammattilaisgolfissa on nähty esimerkkejä hetkellisistä turhautumisista myös aivan lajin huipulta, mutta pelaajia ei voi sanoa pahoiksi pojiksi tällaisen käyttäytymisen jälkeen. Rory McIlroy on herrasmiespelaaja vaikka heittikin mailan heiton lammikkoon Honda Classic turnauksessa pari vuotta sitten. Jotkut osaavat kätkeä turhautuneisuutensa ja sisäisen raivonsa Etelä-Afrikan golflegendan Ernie Elsin tavoin. Esimerkkinä vaikka Masters 2016: Els puttasi historialliset 6 puttia väylällä #1 vajaasta 2 metristä (tulos 9 par 4:lla). Elsiäkin paremmaksi pisti USA:n Kevin Na Valero Texas Openissa 2011. Na löi pallon metsään ja käytti ennätykselliset 16 lyöntiä tällä par4-väylällä. Lyöntimäärä on PGA Tourin huonoin sitten vuoden 1983. Na tuli metästä ulos ja hymyili aurinkoisesti ja jutteli niitä näitä caddiensa kanssa ilman minkäänlaista ulospäin näkyvää turhautumista. Hänen sisällään raivosi tulta ja tappuraa, mutta hän purki sen jo metsässä lyöden täysin tyhmiä lyöntejä.

Pahoja poikia aivan ammattilaisgolfin terävimmältä huipulta

Golfissa ei liene asiaa terävimmälle huipulle, jos luonne ei ole tasainen. Lajissa onnistuminen vaatii ennen muuta tätä ominaisuutta. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy, vaikka kentällä ei huonosti käyttäytyviä poikia usein näekään. Kentän ulkopuolella heitä löytyy enemmän ja myös huipputasolla. 
The Guardian-lehti kirjoitti jo 19.12.2008: 'miten golista on tullut yht'äkkiä uusi rock'n roll'.
YouTuben video: 'Top10 Angry Moments in Golf' eli top10 vihaista hetkeä golfissa.
Golfin pahoista pojista puhuttaessa listan kärkeen tulee joka kerran itseoikeutetusti yksi ja sama nimi: USA:n legendaarinen John Daly.
John Daly
 • 2 major-voittoa (The Open 1995 ja PGA Championship 1991)
 • 5 PGA Tourin voittoa
 • 3 Euroopan Tourin voittoa
 • 1 Aasian Tourin voitto
 • 1 Sunshine Tourin voitto
 • 1 Web.com Tourin voitto
 • 10 muuta ammattilaisturnauksen voittoa
 • pitkään 90-luvulla pisinlyöntisin PGA Tourin pelaaja
 • 1993 vuoden tulokasi PGA Tourilla ja
 • vuoden palaaja ja 'paluumuuttaja' PGA Tourilla 2004
 • viimeisin ET:n voitto 2014 (Beko Classic, Turkin Belek)
Golfin pahan pojan ykkössijaa pitää kiistatta 2016 seniori-ikään päässyt ja 50 vuotta täyttänyt jenkkilegenda John Daly. Tämä 'Long Johnina' eli pitkänä Johnina pitkistä avauksistaan kutsumanimensä aikanaan saanut ammattilaispelaaja tunnetaan nykyisin vähemmän golfistaan ja enemmän golfin ulkopuolisesta elämästään, josta hän on viime vuosina avautunut mediassa. Pahan pojan maineensa Daly on ammetanut vuosikymmenten aikana riippuvuudestaan sikareihin, uhkapeleihin, alkoholiin ja naisiin. Dalystä lähtee taatusi maapallon mielenkiintoisimmat golfia sivuavat ja sen ulkopuoliset jutut juorulehdille. Tunnettuja ovat kuvat hänestä kun hän pelaa kiertuepeliä tupakka suupielessä. Monet tarinat ovat tulleet tunnetuksi, kuten se, kun hän menetti tajuntansa humalassa, tai se kun hän ilmestyi erääseen turnaukseen naama naarmuilla, koska vihainen vaimo oli raapinut hänen naamansa verille. Kerrotaan, että tuo Sherrie vaimo olisi asennuttanut kameran hänen keikkabussiinsa nähdäkseen mahdollisia seksisekoiluja bussissa. Daly tunnetaan avioliitto-ongelmistaan ja hän on ollut naimisissa jo neljä kertaa. Ks. lisää.
Daly otettiin 2008 Pohjois-Carolainassa säilöön koska juopotteli julkisella paikalla. Häntä ei kuitenkaan pidätetty, mutta negatiivista julkisuutta hän tästä sai roppa kaupalla ja juorulehdet alkoivat kiinnostua hänen käyttäytymisestään kaikkialla.

Daly pelaa edelleenkin huippugolfia ja osallistuu majoreihin sekä pääammattilaiskiertueille PGA Tourille ja välillä Euroopan kiertueelle. Daly kirjoittelee runoja, soittaa kitaraa ja laulaa. Hän on julkaissut jopa albumeja. Hänen albuminssaan "My Life" vierailevina tähtinä ovat mm. Darius Rucker, Willie Nelson, Johnny Lee ja Daron Norwood (k. 22.7.15). Dalyltä on ilmestynyt myös toinen albumi "I Only Know One Way"
Somessa liikkuu vielä tänä päivänäkin videoita Dalystä esimerkiksi karaokebaarissa laulamassa kaljatuoppi kädessä tai heittämässä mailaa vesilammikkoon muutaman epäonnistuneen avauksen jälkeen. Daly on kertonut avoimesti kommelluksistaa vuosikymmenten aika ja mm. siitä kuinka hän on hävinnyt kymmeniä miljoonia dollareita uhkapeleissä ja kuinka hän on pelannut juovuksissa.

Kuvan taulu Dalystä on Turkin Belekin Gloria Golf Clubin seinällä. Daly teki Gloria Old Course kentän ennätyksen 63 lyöntiä (par 72) em. ET:n voittaessaan 2014. (Otin kuvan taulusta huhtikuussa 2016.)

John Daly tosin pääsi Golf Digestin jutussa 11.1.2017 vasta kakkostilalle "5 Worst Scandals in Pro Golf History" (5 pahinta skandaalia ammattilaisgolfin historiassa).
Lisää videoita John Dalystä:
Who's Golf's Real Bad Boy ? Eli kuka on todella golfin paha poika?

Andrew "Beef" Johnson eroaa standardigolfarista, kuten kaverinsa John Daly, mutta paremminkin oluen ja viskin ystävänä.
Euroopan Tourilla pelaava Andrew "Beef" Johnson on voittanut toistaiseksi yhden ET:n turnauksen: Espanjan avoimet 2016. Lisäksi hän on menestynyt majorissa hyvin oltuaan jaetulla 8:nnella sijalla Britannian avoimissa samana vuonna. Top10 sijoitus tuli myös ET:n Omega European Mastersissa hänen sijoituttuaan kolmanneksi. Johnson ei ole kilpailumenestyksellään saanut kovin suurta huomiota, mutta sitäkin enemmän lisänimellään "Beef" ja käytöksellään sekä mahtavalla parrallaan.
Johsonin kerrotaan em. ET:n voittonsa jälkeen tokaisseen, että kotiin päästyään hän vetää kunnon kännit. After he won, Johnston said he couldn't wait to get home and get "hammered." (Lausahdus tarkoittaa suomennettuna: vetää kunnon kännit tai lärvit (to get very drunk).)
Johnson sai lisänimen "beafhead" jo 12-vuotiaana ystävältään Markilta. (Sana on brittislangia ja tarjoittaa mm. hidasjärkistä ihmistä. Ks. sanan synonyymejä.) Kaveri tarkoitti tilanteessa kuitenkin jotain muuta ja vertasi Johnsonin päätä pihviin huutaessaan etäisyyden päästä 18 reiältä Johnsonin ollessa 11 reiällä: "näyttää kuin sinulla olisi pihvi päässä, pihvinpala päässä..:". Ajan myötä kaikki alkoivat kutsua häntä pihvipääksi (beef head), joka lisänimi lyhennettiin nopeasti sanaksi "Beef". Golf Digestistä: "I was 12 years old and walking down the 11th hole at North Middlesex Golf Club, which is still my home club today. A friend, Mark Kinsella, was walking up the 18th and, seeing me from a distance, shouted, "Look at you. It looks like you've got a steak on your head. A bit of meat. You've got a beefhead." By the time I got in, everyone was calling me Beefhead, which was quickly shortened to Beef."
Johnsonin lisänimi levisi maailmalle USA:n avoimissa 2016 kun PGA juhlamenojen ohjaaja kysyi häneltä, että "May I call you Beef?  “Of course, man,” Beef Johnston vastasi.
Johnson on tatuoinut lisänimen "Beef Head" olkapäähänsä ja sanoo sitä kännissä tehdyksi virheeksi ("drunken mistake"). Em. USA:n avoimissa eräs vapaaehtoinen virkailija kirjoitti tulostaulullle nimen Beef keskiviikon harjoituskierroksella. Ks. lisää.
Dustin Johnson
 • 1 major-voitto (2016 U.S. Open)
 • 11 PGA Tourin voittoa
 • 2 muuta voittoa
 • T2 The Open Championshipissä (Britannian avoimet)
 • T4 Mastersissa 2016
 • T5 PGA Championshipissä 2010

U.S. Openin 2016 voittanut Dustin Johnson tunnetaan myös yhtenä golfin pahoista pojista hänen törppäiltyään kokaiinin ja muiden huumeiden kanssa. Johnson erotettiin  puoleksi vuodeksi PGA Tourilta 2014 jäätyään kolmannen kerran kiinni huumetestissä. Hän oli jäänyt jo aikaisemmin kiinni marihuanasta 2009 ja kokaiinistä vuonna 2012. Johnson lienee jo perustettuaan perheen. Hän seurustelee jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn Paulina tyttären kanssa. Parilla on yhteinen pieni lapsi.

Dustin Johnson pääsi sijalle 3 Golf Digestin jutussa 5 pahinta skandaalia ammattilaisgolfin historiassa 11.1.2017 "5 Worst Scandals in Pro Golf History".
Tiger Woods
 • 14 major-voittoa (1997-2008)
 • 79 PGA Tourin voittoa
 • 40 Euroopan Tourin voittoa
 • 2 Japanin TOurin voittoa
 • 1 Aasian Tourin voitto
 • 17 muuta ammattilaisturnauksen voittoa
 • 10 kaudella PGA Tourin rahalistan ykkönen
 • kymmeniä muita saavutuksia ja palkintoja 1996-2013
Tiger Woods on saanut pahan pojan maineensa golfkentän ulkopuolelta ja naissekoiluiluistaan. Kerrotaan, että Tigerilla oli naistenmiehen maine jo 90-luvun puolivälistä alkaen. Ks. lisää.
The Sportster: Top13 kuuminta Tiger Woodsin rakastajatarta.

Tiger pääsi mukaan pahisten listalle Golf Digestin tekstissä joka julkaistiin lehdessä 11.1.2017 ostikolla: "5 Worst Scandals in Pro Golf History" ('5 pahinta skandaalia ammattilaisgolfin historiassa')Tämän kunnian hän sai vuonna 2009 kotipihalla autolla puuhun törmäämisestä ja paljastuneista  useista avioliiton ulkopuolisista naissuhteista.

Tiger saattoi nousta pahojen poikien listalla viimeisen töppäilynsä jälkeen toukokuussa 2017. Asiasta lyhyesti esimerkiksi Golf Digestin sivuilla 30.5.17 tai suurilevikkisemmässä päivittäin ilmestyvässä englanninkielisessä lehdessä eli The Sunin sivuilla 29.5.17.

Rory Sabbatini
 • 6 PGA Tourin voittoa
 • 6 muuta ammattilaisturnausvoittoa
 • T2 Mastersissa 2007
 • T26 The Openissa 2006, T30 U.S. Openissa 2011,
 • T39 PGA CHampionshipiss 2008
Etelä-Afrikan Rory Sabbatini erotettiin PGA Tourilta huonon käyttäytymisen vuoksi. Häntä on tituleerattu nimityksillä 'The Meanest Person In Golf' (ilkein ihminen golfissa) ja 'Public Enemy No. 1' (kansan vihollinen numero 1).
Sports Illustratedin 2007 suorittaman kyselyn tuloksena Rory Sabbatini sain kunnian olla 'golfin vihatun mies'. Kyselyyn osallistuneista ammattilaisista neljäsosa nimesi Etelä-Afrikkalaisen vähiten miellyttäväksi pelikumppanikseen. Golf Today: Public Enemy No.1 - Interview with Rory Sabbatini. Ks. myös US Todayn videonpätkä.

(Sanan 'mean' adjektiivikäännöksiä: ilkeä, katala, inha, halpamainen, alhainen, pahanilkinen, pikkumainen.)
Em. listalle pääsivät myös sellaiset kuuluisuudet kuin Ian Polter, Patrick Reed, Anthony Kim, Bubba Watson, Vijay Singh, jne. Heistä Reediä ja Watsonia on luonnehdittu ylimieliseksi ja röyhkeäksikin. Singh käytti kasvuhormonia vastaavaa suorituskykyä lisäävää ainetta, Reed petkutti yliopistoaikoinaan golfkisassa, jne.
Bleacher.com listaa : top10 lyhytpinnaisinta PGA Tourilla pelaavaa: 'Ranking the 10 Shortest Tempers on the PGA Tour Today'

Backspinthegolfshow.com: PGA Tour All-Bad Boy team announced

Bubba WatsonUSA:n Bubba Watson on kaksinkertainen major-voittaja (Masters 2012 ja 2014), PGA Championshipin kakkonen (2010) ja 12 ammattilaisturnauksen voittaja. Hän oli pitkään tunnettu öykkärimäisestä käyttäytymisestään eivätkä kanssapelaajat juuri pitäneet hänestä. Golf Digest keroo yhden tapauksen vuodelta. Mastersin hän sanoi hermostuneesti pelanneelle pelikaverilleen (2008): "Meinaatko lopettaa sen kävelemisen mies?, saakeli! Sitten hän kääntyi tämän caddieen päin ja lisäsi: "veteraanit voivat pussata persettäni." Ks. Golf Digest 24.6.2012.
Shane Ryan: How Bubba Watson's temper, religion, and exquisite game made him the most divisive payer in golf.
(Sana divisive: jakava, hajottava, erottava, erimielisyyttä/-puraisuutta aiheuttava, mielipiteitä jakava.)

Henrik Stenson

The Open 2016 voittaneella Ruotsin Henrik Stensonilla on joskus palanut pinna golfturnauksessa. Hän on heittänyt mailojaan jorpakkoon ja rikkonut niitä kentällä. European Openissa 2001 hän kamppaili hookki-ongelman kanssa kunnes päätti, että nyt saa riittää ja käveli kentältä pois.

Golf Digestin mukaan Stenson ei arkaile ottaa vaatteitä vähemmälle, jos peli sitä vaatii. Kuvaa vuodelta 2009 Floridan Doralista.
Löytyy somesta Henrik Stensonin kiukunpurkauksiakin. Ks. YouTubesta #4.

Muuta mielenkiintoista juorua pahoista pojista.

Espanjan Sergio Garcia nousi tällä listalla kärkipaikalle.

Enää ei näe kommentteja Phil Mickelsonin ylimielisestä käytöksistä. Mies on iän ja perheen myötä kasvanut todelliseksi herramieheksi kentällä ja sen ulkopuolella.

Artikkeli sivulta www.thedalybeast.com: The Secret World of Golf Groupies.


(Sana groupies tarkoittaa bändäriä eli naisia jotka ovat kiinnostuneita enemmän suhteiden luomisesta kuin artistin musiikista tai golfarin golfista jne. Ks. Wikipediasta.)

Golfin hyvät pojat

Golf Digest rankkasi otsikolla 'Top Good Guys' taannoin PGA Tourilla pelaavia aktiivisia pelaajia. Lista muodostettiin sen mukaan mitä turnausjohtajat, pukuhuonehoitajat, muut pelaajat, caddiet, media, golfin johtajat ja turnausten vapaaehtoiset äänestivät. Heitä pyydettiin pisteyttämään asteikolla 1-10 (1=kauhea, 10=loistaava tyyppi) pelaajia joita nämä tunsivat henkilökohtaisesti. 
Kovahermoisimmat, hyvikset ja pahikset Golf Digestin listalla
Golf Digest listasi golfin kovikset ja hyvikset - entiset ja nykyiset - 24.6.2012 numerossaan otsikolla "Bad To The Bone".
(Suomeksi jotain: Pahoja luihin saakka./Täysin pilattuja ja pahoja/kusipäitä tms. ReversoDictionary.com: 'extremely bad'. Thefreedictionary.com: 'Thoroughly and completely immoral, wicked, dangerous, and/or unlawful.)
Lehti käyttää ko. artikkelissaan kriteetinään englanninkielen sanaa "badass". Sana "badass" käännettynä Dictionary.com:issa: 1. (of a person) difficult to deal with (ihminen jonka kanssa on vaikea tulla toimeen); mean-tempered (pahantuulinen, pahansisuinen); touchy (ärtyisä, herkkähipiäinen, hermostunut); 2. intimidating (uhkaava, pelottava); 3. a mean-tempered troublemaker (pahansisuinenöykkäri/häirikkö/tiitapukari).
Urban dictionary.com määrittelee "badass-ihmisen": Ultra-cool motherfucker (tosiviileä kusipää/äidinnussija.)
Listan kärkeen on päässyt 36 PGA Tourin ja 6 muun ammattilaisturnauksen voittaja edesmennyt teksasilainen Lloyd Mangrum joka tunnettiin hiljaisena ja joskus myös väkivaltaisena. Hän haavoittui toisessa maailmansodassa (kerran auto-onnettomuudessa ja luoteihin). Hän voitti US Openin 1946 ja oli kakkonen kaksi kertaa majoreissa (Masters 1940 ja 1949) sekä kaksi kertaa kolmas (PGA Championship 1941 ja 1949). Sodasta palattuaan hän voitti USA:n avoimet 1946. Hänet valittiin golfin mekkaan World Golf Hall of Famesiin vuonna 1998. Lloyd Mangrumin svingityyliä YouTubessa.
Kerrotaan, että erään kerran ravintolassa Mangrum joutui sanaharkkaan toisen asiakkaan kanssa. Hän oli kuunnellut rauhallisesti tämän paasausta kunnes tempaisi sokeriastialla miestä päähän varoittamatta.
Toisena listalla on legendaarinen 9 majoin ja 64 PGA Tourin voittaja World Hall of Famen jäsen vuodelta 1974 USAN:n Ben Hogan ja kolmantena legendaarinen naisgolfari USA:n Babe Didrikson Zaharias sekä viidenneksi Espanjan Seve Ballesteros. Hogan on listalla, koska voitti 3 majoria siitä huolimatta, että oli niitä aikaisemmin ollut vakavassa auto-onnettomuudessa joka jätti elinikäiset ongelmat terveyteen ja liikkumiseen. Zaharias voitti kesäolympialaisissa 2 kultamitalia ja yhden hopeamitaöin 1932 sekä kaikkiaan 82 golfturnausta. Hän on ainoa nainen joka on selvittänyt cutin miesten PGA Tourilla. Zaharias sairasti vakavan suolistosyövän jonka leikkauksen jälkeen hän pian voitti 1953 USA:n avoimet. Seve Ballesteros tunnettiin rohkeudestaan golfkentällä. Hänen avauksensa osuivat harvemmin väylälle, mutta hän teki tulosta siitä huolimatta. Hänen mukaansa tunnetaan sanonta "Seve-par". Hän oli myös aikansa pelätyin vastustaja reikäpelissä.

Julkkisten listalla cooliksi golfariksi #1 on päässyt legendaarinen Bond-näyttelijä skotlantilainen Sean Connery. Ks. The PGA of American sivuilta.
Golf Digestin golfin top30 hyvät tyypit: "Top30Good Guys"
Lista on PGA Tourin aktiivipelaajista ja perustuu äänestykseen johon osallistui turnausjohtajat, muut pelaajat, caddiet, median jäseniä, golfin vapaaehtoisia, johtohenkilöitä sekä vaatehuoneiden hoitajia.
Moe Norman, yksi golfin historian mielenkiintoisimmista persoonista ja pelaajista.

Kanadalainen Moe Normanista on sanottu, että hän on yksi golfin kaikkien aikoja parhaista pelaajista vaikka hänen voittosaldonsa ei sitä osoitakaan. Hän voitti ammattilaisurallaan kaikkiaan 55 Canadian Tourin ja muuta Kanadan turnausta, 2 Kanadan amtöörimestaruutta (1955, 1956), 2 Kanadan PGA -mestaruutta (1966, 1974), Kanadan senioreiden PGA tittelin 8 kertaa (1979-1985, 1987). Norman pelasi 1971 Kanadan World Cup joukkueessa ja kaksi kertaa Mastersissa (1956, 1957). Hänen parhaaksi PGA Tourin sijoituksekseen jäi 4:s sija vuonna 1959. Hän oli PGA Tourilla top25:ssä 27 pelaamastaan turnauksesta 7 kertaa (1953-1971). Champions Tourilla hän oli top10:ssä kaksi kertaa 80-luvulla. Normanilla oli 33 kenttäennätystä ja 17 holaria ja hän teki useita näyttelykierroksia alle 60 lyönnillä. Norman nimitettiin Kanadan golfin Hall of Fameen vuonna 1995.

Norman ei sopinut tavanomaiseen golfarin profiiliin, mutta teki vaikutuksen pelillään. Norman oli kanadalainen itseoppinut golfari ja hänen lyöntinsä tunnetaan hämmästyttävän takkoina ja toistuvina (konsistentteina). Norman sai kutsumanimen The King of Swing ja hänen svingiään kutsutaan 'single plane golf swingiksi'. Hänestä on kirjoitettu paljon ja hänen svingiään opetetaan edelleenkin. Tunnetuin 'Moe Norman-koulukunnan' edustaja lienee Todd Graves. Myös huippuammattilaisvalmentaja Martin Chuck on Norman-fani.

Tiger Woods on sanonut: "Vain kaksi pelaajaa on koskaan todella omistanut oman svingin - Moe Norman ja Ben Hogan. Haluaisin omistaa omani." Toinen golflegenda Lee Trevino sanoi Normania neroksi.

Normanista sanotaan, että hän oli eksentrikko. Hän oli epätavallisen ujo ja yksinäinen mies ja hän karttoi julkisia esiintymisiä ja puhumista. Monesti Norman ei ilmestynyt voittajaesittelyyn ja joskus hänen kerrotaan piiloutuneen pannuhuoneeseen kun hänen piti hakea voittopokaali yleisön edestä. Hänen puhetyylinsä oli outo (sing-song voice) ja hän toisteli samoja lauseita sekä teki toistuvia samoja liikkeitä. Hänellä sanottii olleen valokuvamuisti. (Hänellä on sanottu olleen autismin oireita. Joissakin kertomuksissa hänen kerrotaan joutuneen pienenä lapsena auto-onnettomuuteen (tai pulkkamäkionnettomuuteen) josta hän olisi saanut aivovaurion.) 

Normanilla oli tapana ärsyttää golfbyrokraatteja ja kanssapelaajiaa erikoisilla tempuilla. Norman olikin kova pala Kanadan golfauktoriteeteille ja kisajärjestäjille. Hän saattoi pistää pitkälleen väylällä, koska peli eteni hänen mielestään liian hitaasti. Eräässä turnauksessa hän pelasi par 4 väylän aloittamalla wedgellä ja jatkamalla draiverilla griinille ja teki parin. Kerran PGA Tourilla, Normanin temppuiltua jälleen, hän joutui vastakkain muutaman tourin auktoriteetin ja pelaajan kanssa siinä määrin, että hän päätti ettei kilpaile enää koskaan USA:ssa.  Ks. lisää.

Vuonna 1995 Norman löi golfklinikallaan yli 1500 palloa driverilla hieman yli 7 tunnin sisällä. kaikki 14 metrin sisään. 

Vuonna 1995 Titlestin päätti maksaa Normanille 5000 dollaria kuukaudessa työstä jonka hän on tehnyt golfin eteen.Moe Norman YouTubessa:

Meet Moe Norman, one of Golf's Very Best

1994 Moe Norman golf swing demo - PGA Interview - Best ever (part 1 of 2)

1994 Moe Norman Single Plane golf swing demo - Interview - (Part 2 of 2)

Moe Norman Was My Friend Fireside Chat 1

Moe Norman slow motion 7 iron - face on golf swing analysis - Best video quality

Moe Norman Sigle Plane Swing, GravesGolf.com


Blogissa aikaisemmin Kuka oikein oli golflegenda Moe Norman?

Kirjoja Amazonissa Moe Normanista:

The Feeling of Greatness: The Moe Norman Story, Jim O'Connor, Tim O'Connor

The Single Plane Golf Swing: Play Better Golf the Moe Norman Way, Todd Graves, Tim O'Connor

Moe & Me: Encounter with Moe Norman, Golf's Mysterious Genius, Lome Rubestein

Ks. lisää kirjoja Moe Normanista


Vanhan polven herrasmieslegendoja

Olisi harhaa kuvitella, että golfarit olisivat jotenkin erilaista väkeä kuin muutkaan ihmiset. Lajin huipulle voi kuitenkin nousta vain sellaisia pelaajia jotka hallitsevat hermonsa erityisen hyvin, koska lajin (ja suuret rahapalkinnot) luonne edellyttää sitä. Huipulle päästäkseen pitää olla määrätietoinen ja analyyttinen omaa tekemistään kohtaan sekä tinkimättömän kova harjoittelemaan. Tällaiset ihmiset voivat olla itsekeskeisiä ja jotkut joskus oikeita kusipäitä muiden pelaajien mielestä. Raha on aina läsnä ammattilaisgolfissa. Samoin jokaviikkoinen rankkaaminen ja mediamyllytys. Nousuvaiheessa näillä tekijöillä on ratkaiseva merkitys myös sponsoreiden saamisessa. Ne, jotka ovat jo luoneet kannuksensa, keränneet isot rahat ja ovat saaneet enemmän kokemusta ja ikää, ovat usein tasaantuneet ja huomanneet, että suuren yleisön kunnioituksen voi saada vain käyttäytymällä hyväksyttävällä tavalla.

Monet vanhan polven elävät ja edesmenneet legendat ovat olleet myös herrasmiehiä Harry Vardonista, Bobby Jonesiin, Gene Sarazeniin ja elävään legendaan Jack Nicklaukseen. Vuonna 2016 kuollut legenda Arnold Palmer, kutsumanimeltään 'The King' (kunigas), oli hänkin todellinen herrasmiegolfari. Häntä arvostettiin ja hänestä pidettiin laajasti. Räiskyväsieluinen Gary Player, kutsumanimeltään 'Black Knight' (musta ritari), edustaa tätä golfin hienoa vanhan polven herrasmiesjoukkoa. Tämä rautaisessa kunnossa edelleenkin oleva yli 80 vuoden ikäinen elävä legenda, ikiliikkuja ja golfin suurlähettiläs, jaksaa edelleen esiintyä ja lentää ympäri maapalloa. Hän kouluttaa golfareita ja esiintyy jatkuvasti erilaisissa hyväntekeväisyystilaisuuksissa kaikilla mantereilla. Ks. hänestä lisää.

Euroopan Tourin sivuilla on hieno artikkeli Playeristä otsikolla: Gary Player: A shining example to golfers everywhere.

YouTube videolla Gary Player esittelee treeniään ja harjoitteitaan: Fitness Tips from 80-Year-Old Golf Legend Gary Player

On niitä naisiakin liitetty golfskandaaleihin.

Golf Digest julkaisi tammikuussa 2017 artikkelin "5 pahinta skandaalia ammatilaisgolfin historiassa". Listalla ykköspaikan sai yllättäen nainen. Hän on suomalaisille tuntematon nimi Jane Blalock joka 70- ja 8-luvulla luvulla voitti 34 ammattilaisturnausta (27 LPGA Tour, 3 LPGA of Japan Tour ja 4 muuta). Hän oli myös LPGA Tourin vuoden tulokas 1969 ja onnistui huikeat 299 kertaa peräkkäin läpäisemään cutin. Blalock oli historian opettaja ennen ammattilaiseksi siirtymistään. Hän voitti ensimmäisen Dinah Shore turnauksen ennenkuin kisa sai major-statuksen. Tuo samaisen turnauksen voittopalkinto oli siihenastisen naisten ammattilaishistorian suurin - 20 050 dollaria. Major-voittoa Blalockilla ei urallaan saavuttanut vaikka useamman kerran läheltä liippasikin. Parhaat sijoitukset majoreissa olivat: 2 kertaa toinen (1972 ja 1980), 2 kertaa kolmas (1971 ja 1976), kerran neljäs (1980), kerran 7:s, 2 kertaa 34:s. 

Blalock hylättiin Bluegrass Invitational turnauksesta 1972 kun häntä syytettiin pallon asettamisesta väärin ja siitä, että ei ollut merkinnyt kahden lyönnin penaltia tuloskorttiinsa. Pian tämän jälkeen LPGA Tour jäädytti Blalockin osallistumisen kiertueelle. Tästä suivaantuneena Blalock nosti kanteen oikeudessa jossa anoi oikeutta jatkaa pelaamista kunnes oikeus antaa lopullisen päätöksensä asiassa. Hän sai oikeudelta luvan jatkaa. Tämä sääntörikkomuskonflikti jatkui oikeudessa kuitenkin aina vuoteen 1975, kunnes useiden häviämisensä vetoomusten jälkeen LPGA suostui sovintoratkaisuun ja maksoi korvauksia Blalockille

GolfDigestin juttu Blalockista 26.3.2014 jossa keskustellaan mm. siitä miksi Blalockia ei ole nimitetty naisten golfin Hall of Fameen: "Blalock pleads her case with new WGHOF criteria".

Golf Digest: "5 Worst Scandals in Pro Golf History" eli 5 pahinta skandaalia golfin historiassa.

Klubipelaajien stereotyyppejä 
Golfin erilaisia persoonallisuuksia

Tekstin kuvia tai kuvan alla olevia tekstejä klikkaamalla saat videot pyörimään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti