lauantai 26. heinäkuuta 2014

Gary Player, golfin teräsmies ja elävä legenda.


GP on aktiivinen monitoimimies vielä 80:nnen ikävuoden kynnyksellä.

Golfista löytyy vielä eläviä legendoja joista riittää kerrottavaa ja esimerkkiä muille golfareille. Yksi heistä on Etelä-Afrikan suuri mies Gary Player (s. 1.11.1935). Hän ei koreile pituudellaan, koska on vain 168 senttiä, mutta se ei ole ollut esteenä nousta todelliseen suuruuteen golfissa. Hän on 9 majorin voittaja ja sillä listalla kaikkien aikojen 5:s Jack Nicklauksen, Tiger Woodsin, Walter Hagenin ja Ben Hoganin jälkeen. Player on ollut World Golf Hall of Famen jäsen vuodesta 1974. Hän oli PGA Tourin rahalistan ykkönen 1961 ja hän sai PGA Tourin elämäntyön palkinnon 2012 (Lifetime Achievement Award).

Vuonna 2000 Player äänestettiin vuosisadan urheilijaksi Etelä-Afrikassa. Hän sai jo 1966 USAn arvostetuimman golfpalkinnon Bob Jones Awardin eli palkinnon. Golf Digest valitsi Playerin kaikkien aikojen 8:nneksi parhaaksi golfariksi maailmassa. Kansainvälinen paneeli, joka koostui kansainvälisestä mediasta, golflehdistä ja ammattilaispelaajista valitsi hänet kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi pelaajaksi maapallolla vuonna 2002.

Player voitti urallaan PGA Tourin kilpailun 25 kertaa, Etelä-Afrikan Sunshine Tourin 73 kertaa ja senioreiden pääkiertueen Champions Tourin 19 kertaa. Muita yleisen sarjan voittoja hänellä on 120 ja senioreissa 14 voittoa. Ammattilaisvoittoja hänellä on kaikkiaan 165 kappaletta.

Gary Playerin major voitot ovat tulleet seuraavasti:

   • Masters 1961, 1974 ja 1978
   • U.S. Open 1965
   • The Open 1959, 1968 ja 1974
   • PGA Championship 1962 ja 1972
Playeristä tuli vuonna 1965 U.S. Openin voitollaan ensimmäinen USAn ulkopuolinen pelaaja joka on voittanut ns. career Grand Slamin. Ts. hän on voittanut kaikki neljä miesten major-kisaa uransa aikana vähintään kerran. Häntä ennen tämä tempun oli tehnyt vain kaksi pelaajaa: legendaariset Ben Hogan ja Gene Sarazen. Sittemmin tähän saavutukseen ovat päässeet myös Jack Nicklaus ja Tiger Woods.

Player pelasi vielä 2009 Masterissa ollessaan 73-vuotias (kierrokset 78 ja 83). Vuonna 2011 Mastersin järjestäjäorganisaatio Augusta National Golf Club päätti ottaa hänet Jack Nicklauksen ja Arnold Palmerin lisäksi kolmanneksi ns. “kunnia-aloittajaksi” – “honorary starter” - Masteriin. Näitä kolmea kutsutaan nimellä The Big Three – kolme suurta.

European Tourin sivut näyttävät, että hän on kilpaillut vielä 2012 Bad Ragaz PGA Seniors Openissa kovilla kierrostuloksilla 72, 70 ja 71 eli kolme yli parin (sijoitus T50).

Tämä Black Knight ja Mr. Fitness on golfin suurlähettiläs.

Playerin kerrotaan matkustaneen elämänsä aikana golfin puitteissa käsittämättömät 25 miljoonaa kilometriä. Ts. 625 kertaa maapallon ympäri. Enemmän kuin yksikään toinen urheilija. Tästä syystä hän sai kutsumanimen International Ambassador of Golf eli golfin kansainvälinen suurlähettiläs. Player pukeutuu mielellään mustiin asuihin jonka vuoksi hän sai aikanaan lempinimen musta ritariblack knight. Hän hoitaa kuntoaan huolellisesti ja pitkää kiinni terveellisestä ruokavaliosta ja hänen toinen lempinimensä onkin tästä syystä Mr. Fitness.

Playerista tuli 2013 vanhin koskaan (78 v.)  ESPN The Magazinen vuosittaisessa Body Issuessa poseerannut urheilija. Lehdellä on tarkoitus inspiroida ihmisiä pitämään ulkonäöstään huolta läpi elämän iästä riippumatta. Katso myös ESPN: Underneath Gary Player’s polo - eli GP:n polon alla. Video näyttää millainen teräsmies Player todella on vieläkin.
sectional
image

Kovin harva mies näyttää kuvan kaltaiselta Gary Playerilta vielä 78-vuotiaana. 

GP kertoo usein kuinka hänen ollessaan 9-vuotias hänen vanhempi veljensä Ian sai kutsun palvelukseen maailmansodan aikana. Ennen lähtöään veli oli ottanut Garyn sivuun ja sanonut hänelle, että hän ei ehkä koskaan palaa takaisin, mutta oli niin tai näin, haluan, että lupaat minulle harjoitella aina ja pitää itsesi kunnossa. Kun veli palasi sodasta hän näki kuinka Gary oli pitänyt lupauksensa. Gary sanoo, että salaisuus on sitoutuminen. Se ei voi olla pelkkä (muoti)villitys. Vaikka harjoitusohjelmasi olisi pieni, tee siitä osa elämääsi.

Gary on erittäin tarkka ruokavaliostaan, tinkimättömästä harjoittelusta ja säännöllisestä elämäntyylistään. ESPN:n haastattelussa 2013 häneltä kysyttiin mitä hän tekee pysyäkseen aktiivisena. Player vastasi: ‘Joka päivä teen hiukan venytyksiä. Loppupäivän ohjelma riippuu siitä missä milloinkin olen. Maatilallani Etelä-Afrikassa minulla on kotini ulkopuolella vuori jonne rakensin portaat ylös. Nousen nuo portaat aamulla ja sen jälkeen menen salille. Jopa 76-vuotias vaimoni ´nousee rappuset hitaasti. Kaikki vieraani rakastavat kiipeämistä noissa rappusissa. On melkoinen pähkinä kiivetä rappuset, syödä kunnolla, harjoitella, kävellä paljon, eikä ottaa koskaan hissiä, jos ei ole pakko.’

Kysymykseen, mikä on hänen tärkein harjoituksensa, hän vastasi. ‘Minulla oli tapana tehdä 1000 vatsalihasliikettä päivässä, nyt teen niitä 1200. Teen kaikenlaisia harjoitteita: makaan kuntopaallon päällä pitäen käsissäni painoa ja heiluttaen sitä oikealta vasemmalle, punnerran 45 kg rintaani vasten, teen vatsalihasliikkeita jalat ylhäällä. Harjoitan kaikkea päästä varpaisiin joka kerran kun teen harjoituksia: niskaa, hartioita, hauislihaksia, käsivarsia, sormia, ranteita, vastaa, reisiä, pohkeita ja jalkoja. Useimpien ikäisteni ihmisten jalkoja särkee, mutta minulla ei ole koskaan ollut vihlovaa kipua, koska olen harjoittanut jalkojani vuosia.’

Playerin 10 teesiä aiheesta On Being An Athlete eli urheilijana olemisesta. Lähde Golf Digest 11/2011.

Gary opettaa edelleen golfia.

Player ei ole suinkaan lopettanut uraansa golfaajana, vaan hän esiintyy opetusvideoissa edelleen. Katso hänen värikästä esiintymistään Googlesta  ‘gary player+youtube’ –hakukriteereillä. Tässä vain kolme suoraa linkkiä niihin. ‘Kuinka lyödä Draw-lyönti’ ja ‘Mikä on kaikkein tärkein osa svingissä sekä Playerin erikoisosaamisalueelta ‘Bunkkerilyönti’.

Hänen kehittämänsä bisnekset ovat moninaiset.

Playerin Etelä-Afrikan Cape Townissa sijaitseva Black Knight International Office tarjoaa monipuolisia palveluita. Gary Player Design tarjoaa kenttäsuunnittelua, Player Real Estate keskittyy golfkiinteistöjen ja –asuntojen suunnitteluun, The Player Foundation (säätiö) tarjoaa laadukasta koulutusta, ruokahuoltoa, terveydenhoitoa ja vapaa-ajan toimintoja vähäosaisille lapsille Etelä-Afrikan maaseudulla. Nykyisin säätiö järjestää varainkeruuta ja toimintaa myös USAssa, Aasiassa ja Euroopassa.  Gary Player Golf Academies (Japani, Singabore, Kiina ja E-Afrikka) keskittyy ammatilaisten golfopetukseen sekä Gary Player Fitness Centerin pyörittämiseen. Black Knight Enterprises tarjoaa lisensointeja, järjestää tapahtumia, markkinoi viinejä sekä tuottaa julkaisuja, vaatteita ja muistoesineitä.

Gary Player tunnetaan maailmalla myös golfkenttäarkkitehtina. Hänen suunnittelemiaan kenttiä on jo 325 kaikkiaan 35 maassa ja viidessä maanosassa. Hän on kirjoittanut ja osallistunut jo myös 36 golfaiheisen kirjan kirjoittamiseen.

Gary Player Stud Farm on saanut kaksi tunnustusta täysveristen kilpahevosten jalostuksesta.

Garyn lapsuus ei ollut kovin ruusuinen.

Gary oli perheensä kuopus kolmilapsessa katraassa. Hän oli vasta 8-vuotias kun hänen äitinsä kuoli syöpään. Isä teki raskasta ja vaarallista työtä kaukana kodista kultakaivoksessa. Isä otti lainaa jolla hän pystyi ostamaan Garylle mailasetin ja näin alkoi Garyn golfarin ura 14-vuotiaana Virginia Parkin kentällä Johannesburgissa. Täytettyään 16 Gary ilmoitti, että hänestä tulee maailman paras pelaaja ja jo seuraavana vuonna hänestä tuli ammattilainen. 

Gary meni naimisiin ammattilaispelaaja Bobby Verweyn siskon Viviennen kanssa 1957, neljä vuotta sen jälkeen kun hänestä tuli ammattilainen. Pari on ollut jo 57 vuotta yhdessä. Heillä on 6 omaa lasta ja 21 lastenlasta. Vanhin lapsista Mark Player pyörittää ja omistaa nykyisin Black Knight International yritystä.

Garyn veli Ian Player (Dr.) on kuuluisa luonnonsuojelun/ympäristösuojelun kouluttaja Etelä-Afrikassa. Hänen sanotaan pelastaneen aikanaan valkoisen sarvikuonon sukupuuttoon kuolemisen. Ks. Operation Rhino ja esittely Ianista.

Lähteitä:

www.garyplayer.com

Gary Playerin eri kilpailujen voittolistat.

Miesten major-turnaukset ja niiden historiaa

Maailman kaikkien aikojen top10 golfarit by TopTenz.

Kaikkien aikojen top 25 miesgolfaria - www.golf.about.com

0 kommenttia:

Lähetä kommentti