perjantai 9. lokakuuta 2015

Ben Hogan - yksi golfin suurista - oli legenda jo eläessään.


William Ben Hogan (13.8.1912-25.7.1997) on yksi kaikkien aikojen suurista golfin pelaajista. Hän voitti urallaan 9 majoria ja on tällä listalla jaetulla 4:nnellä sijalla Jack Nicklauksen (18), Tiger Woodsin (14) ja Walter Hagenin (11) jälkeen yhdessä Gary Playerin kanssa. Hogan voitti kaikkiaan 64 PGA Tourin kilpailua (ml. majorit) ja 5 muuta ammattilaisturnausta. Hogan on PGA Tourin voittojen määrässä kaikkien aikojen 4:s


Hogan aloitti gofuransa jo 11-vuotiaana caddynä Glen Garden Coutry Clubilla Teksasissa 1924. Hän siirtyi 1932 ammattilaiseksi ja hänen ensimmäinen voittonsa ammattilaisena tuli 1938 Hersehey Four-Ballissa. Hoganin ensimmäinen voitto PGA Tourilla tuli vuonna 1940 North & South Openissa. Vuonna 1946 hän voitti ensimmäisen majorinsa PGA Championshipin

Hoganin ura katkesi dramaattisella tavalla auto-onnettomuudessa 2.2.1949 El Pasossa Teksasissa kun hänen autonsa törmäsi hänen kaistalleen ajautuneeseen isoon bussiin. Hogan loukkaantui onnettomuudessa vakavasti ja hänen solisluunsa, lantionsa, vasen nilkkansa ja useita kylkiluita murtuivat. Hänelle tehtiin useita suuria leikkauksia ja hän kärsi onnettomuuden seurauksista koko loppuelämänsä ajan. Kausi 1949 jäi loukkaantumisen jälkeen kokonaan kilpailematta, mutta hän palasi kilpakentille uudestaan 11 kuukauden jälkeen ja hän voitti U.S. Openin jo seuraavana vuonna 1950Hogan voitti uusintarei'illä mestaruuden vain 16 kuukautta onnettomuuden jälkeen. Tämä major-turnaus käytiin Merion Golf Clubilla Pennsylvanian Ardmoressa. Tästä voitosta alettiin puhua "Merionin ihmeenä" ja aiheesta kirjoitettiin kirja "Miracle at Merion"

Paluuta ja Hoganin saavuttamaa huipputasoa pidettiin suoranaisena ihmeenä. Sitä on verrattu legendaarisen pyöräilijän Lance Armstrongin paluuseen ja Tour de Francen 7 voittoon vaikean syöpäkamppailun jälkeen vuosikymmeniä myöhemmin. Hogan ei pystynyt kilpailemaan yhtä intensiivisesti loukkaantumisensa jälkeen ja voi vain spekuloida millaisiin saavutuksiin hän olisikaan yltänyt ilman sitä. Yhden tällaisen spekulaation on tuottanut Golf Digest vuonna 2009. Lue artikkeli tästä: “What Could Have Been"

Kaikkiaan Hoganin 9 major-voitosta 6 tuli onnettomuuden jälkeen. Hän osallistui kaikkiaan 58 major-kisaan. Hogan oli näissä toinen tai jaetulla kakkostilalla 6 kertaa (Mastersissa 4 ja U.S: Openissa 2). Top10 joukossa hän oli 40 kertaa (69 %).

Eniten major- ja PGA Tourin voittoja historiassa
Hoganin paras vuosi oli 1953

Hoganin loistokkain vuosi oli 1953 jolloin hän voitti kolme peräkkäistä majoria. Hän oli samalla ensimmäinen pelaaja joka pystyi tähän sarjaan. Myöhemmin Tiger Woods toisti saavutuksen voitettuaan peräkkäin U.S. Openin, The Openin ja PGA Championshipin vuonna 2000.

Golfin historiassa vain 5 pelaajaa on voittanut kaikki majorit vähintään kerran urallaan. Toisin sanoen, tehnyt niin sanotun “Career Grand Slamin”. He ovat Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus ja Tiger Woods.

Bobby Jones on edelleen ainoa joka on tehnyt “Grand Slamin” eli voittanut kaikki 4 majoria samalla kaudella vuonna 1930. Tuolloin majoreita olivat myös USA:n ja Britannian amatöörimestaruuskilpailut sekä U.S. Open ja The Open, mutta eivät Masters ja PGA Championship.

Hoganin kilpauran loppuvaiheet

Vielä vuonna 1955 ja 42-vuotiaana Hogan oli kakkonen sekä Mastersissa että U.S. Openissa. Jälkimmäisessä kisassa hän hävisi täpärästi uusintarei’illä tuntemattomalle Jack Fleckille. Tästä San Franciscon Olympic Clubin Lake Coursella pelatusta majorista on sanottu, se oli yksi golfin historian suurimmista yllätyksistä (järkytykistä/upsets). Tämä kyseinen kilpailu oli erikoinen sikälikin, että mikäli Hogan olisi voittanut kisan, hänestä olisi tullut ainoa golfari (vieläkin) joka olisi voittanut U.S. Openin viisi kertaa. 

Muuten, voittaja Fleck pelasi ‘Ben Hogan’ -merkkisillä hänelle kustomoiduilla rautamailoilla voittaessaan Hoganin tässä uusinnassa! 

Hogan voitti viimeisen kerran PGA Tourilla vuonna 1959 voitettuaan Colonial National Invitationalin. Hän voitti tämän kyseisen turnauksen urallaan peräti 5 kertaa. Nykyisin tämän turnauksen nimi on Crowne Plaza Invitational at Colonial.

Hogan pelasi viimeisen majorinsa 45-vuotiaana vuonna 1967 osallistumalla Mastersiin jossa oli jaetulla sijalla 10 sekä U.S. Openiin jossa oli jatulla sijalla 34. (Ks. PGA Tourin lista.) Samana vuonna hän toimi USA:n Ryder Cupin kapteenina kisassa jonka USA voitti murskaluvuin 23,5 Iso-Britannian joukkueen. Hogan pelasi USA:n Ryder Cupin joukkueessa 1947 ja 1951 sekä toimi joukkueen kapteenina myös 1947 ja 1949
Hogan päätti ammattilaisuransa Houstonissa Teksasissa vuonna 1971.

Hoganin muut meriitit

Ben Hogan valittiin golfin World Golf Hall of Famesiin vuonna 1974. Hän sai arvostetun Bob Jones –palkinnon 1976. Hogan on saavutuksillaan yksi kaikkien aikojen pelaaja ottaen huomioon hänen voittamansa majorit ja muut PGA Tourin kilpailut. Hänet valittiin neljä kertaa myös vuoden pelaajaksi PGA Tourilla.

Ben Hogan Company

Hogan perusti vuonna 1953 eli huippuvuotensa lopulla  Ben Hogan Company nimisen yrityksen joka toimii vielä nykyisinkin. Yritys tuottaa laadukkaita golfmailoja ja muita golfvälineitä ja -tarvikkeita. Mailoilla on voitettu myös majoreita kuten edellä kerrotaan. Katso yrityksen nettisivut.

Hoganin kuuluisat opetukset

Ben Hogan tunnetaan golfopettajana ja hänen maailmankuuluisa kirjansa “Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf” on kaikkien golfareiden “The Must Book”, kuten Golf Channelin fantastinen golfopettaja Martin Hall sanoo. (Viisi opetusta: golfin (modernit) perustekijät.)Katso analyysivideo

Hogan on ehkä eniten siteerattu golfin opetusvideoissa ja –kirjoissa. 

Hoganin svingistä YouTubessa: Ben Hogan’s Golf Swing.Muuta Ben Hoganin elämästä

Ben Hoganin koko nimi oli William Benjamin Hogan ja hänen etunimensä vakiintui mediassa ja kaikkialla muuallakin Beniksi. Ben syntyi 13.8.1912 vanhemmille Clara ja Chester perheen kolmantena lapsena Stephenvillessa Teksasissa. Perhe muutti 1921 Teksasin Forth Worthiin. Isä oli ammatiltaan seppä. Benin ollessa 9-vuotias hänen isänsä teki itsemurhan 1922. Ben oli kotona kun kuuli pistoolin laukauksen jolla vasta 37-vuotias isä tappoi itsensä.

Isän kuoleman jälkeen Ben auttoi perhettä saamaan jokapäiväistä ruokaa pöytään jakamalla sanomalehtiä. Ollessaan 12-vuotias Ben aloitti caddynä Glen Garden Country Clubilla jossa tienasi 65 senttiä 18 reiän kierroksesta. Muut caddyt eivät pitäneet hänestä ja kiusasivat häntä usein. Vapaa-aikanaan Ben pelasi golfia ja kulutti tuntikausia rangella.

Jo 17-vuotiaana hän siirtyi ammattilaiseksi 19-vuotiaana. Alkuvuosina hänen pelinsä ei kulkenut ja hän epäonnistui useita kertoja kunnnes pelit alkoivat sujua ja palkkioshekit suurentua. Hän voitti ensimmäisen ammattilaisturnauksensa 1938. Hoganista tuli 1940 PGA Tourin rahalistan voittaja ja hän uusi voittonsa kahtena seuraavan vuonna. Maailiskuussa 1943 hän siirtyi ilmavoimien palvelukseen josta vapautui luutnanttina elokuussa 1945. Jo seuraavana vuonna hän voitti ensimmäisen majorinsa PGA Championshipin.

Vuonna 1935 Ben meni naimisiin Valerie Foxin kanssa. Aviopari sai elää yhdessä kunnioitettavat 62 vuotta. Parilla ei ollut lapsia.

Hogan sairastui viimesinä vuosinaan suolistosypään ja kärsi Alzheimerin taudista. Hänelle tehtiin syöpäleikkaus 1995 ja hän kuoli 84 vuoden iäisenä heinäkuussa 1997 kotonaan Fort Worthissä. Benin aviopuoliso Valerie kuoli 87 vuoden iässä lähes tasan kaksi vuotta tämän jälkeen 1999. 

Lue lisää Ben Hogan: Texas Tough, ESPN Classic, Larry Schwartz

Muita linkkejä Www.golf.com: Ben Hoganin haastattelu. Alkuperäinen haastattelu ilmestyi Golf Magaziessa syyskuussa 1987.


Katso videolta klikkaamalla kuvaa tai tätä tekstiä.
Ben Hoganin lyöntejä Shell Wide World of Golfissa Houston Country Clubille 1965 YouTubessa

Katso videolta mitä kaksinkertainen major-voittaja, kolminkertainen majorien kakkonen ja 35:n ammattilaisturnauksen voittaja sekä nykyinen NBC Sportsin golf-kommentaattori Jonny Miller kertoo siitä mikä oli Ben Hoganin todellinen salaisuus.

Ben Hogan Golf Equipment Companyn sivuille pääset tästä linkistä.

Ben Hoganista PGA TOURin sivuilla.

Ben Hogan Museum

Katso PGA Tourin videolta.

Miesten major-turnaukset ja niiden historiaa.

About.com: Ranking Golf's Greatest Players Ever

Hoganin major-turnaushistoria


Elokuva Ben Hoganista

Ben Hoganista on tehty elämänkertaelokuva  1951 nimeltään "Follow the Sun" (Seuraa aurinkoa). Pääosissa Glen Ford (Ben Hogan) ja Anne Baxter (Valerie Hogan).Ben Hoganin itse kirjoittamia ja hänestä kertovia kirjoja

 • Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf, Ben Hogan ja Herbert WarrenPower Golf, Ben Hogan
 • An American Life, James Dodson
 • The Myths Everyone Knows, the Man No One Knew, Tim Scott
 • Ben Hogan's Five Lessons For The Rest of Us, Mike Stair

 • The Hogan Mystique, Jules Alexander
 • Ben Hogan's Short Game Simplified: The Secret to Hogan's Game from 120 Yards and Yards In, Ted Hunt

 • From Ben Hogan to Ron to You, Ed Sehl ja Ron Saathoff

 • Ben Hogan's Magical Device: The Real Secret to Hogan's Swing Finally Revealed, Ted Hunt
 • The Secret of Hogan's Swing, Tom Bertrand
 • Hogan, Curf Sampson
 • Miracle at Merion: The Inspiring Story of Ben Hogan's Amazing Comeback and Victory at the 1950 U.S. Open, David Barrett
0 kommenttia:

Lähetä kommentti