perjantai 20. helmikuuta 2015

Maailman 26 suurinta ammattilaiskiertuetta vertailussa jaettujen palkintosummien mukaan.












Maailmalta löytyy lähes 30 golfin ammattilaiskiertetta joissa jaetaan kauden 2015 aikana vähintään miljoona euroa rahapalkintoina. Yksi on tässä joukossa ylitse muiden, maailman ja USA:n suurin ja kaunein: miesten PGA Tour. Se jakaa lähes puolet tämän joukon yhteenlasketuista rahapalkinnoista.

SISÄLLYS

Suurimmat ammattilaiskiertueet 

Yllä olevaan taulukkoon on listattu 10 suurinta golfin ammattilaiskiertuetta ja laskettu niiden %-osuudet 26:sta löytämästäni yli 1 M€ kaudessa rahapalkintoja jakavasta miesten ja naisten kiertueista kaudella 2014/2015. Nämä 10 jakavat 91 % joukon yhteenlasketuista rahapalkinnoista. Listalle pääsee 3 miesten, 4 naisten, 1 senioreiden ja 2 ns. haastajakiertuetta. Mukaan pääsi 1 kiertue Euroopasta*, 4 USA:sta ja 5 Aasiasta. USA-laisten kiertueiden osuus on lähes 2/3 jaetuista rahapalkinnoista.

Pitkälle listalleni (ks. alla) löytyi yhteensä 18 miesten ja 8 naisten ammattilaiskiertuetta. Näistä muut kuin USA:n (CT 4.ja Euroopan (EST 12.miessenioreiden kiertueet sekä Japan Challenge Tour että Golf Tour of India eivät tuota maailmanrankingin, WGR, pisteitä.

(Huom. Asian ja Korean Golf Tourilla sekä Asian Development Tourilta huomioidaan vain yksi kisa kustakin WGR-pisteisiin.) 

Naisten puolella World Golf Rankingsiin, paremmin nimellä Rolex Rankings tunnettuun järjestelmään, kuuluvat muut listalla olevat kuin Ladies Asian Tour ja seniorinaisten The Legends Tour. Ts. siihen kuuluvat kiertueet ovat LPGA, LET, LPGA of Japan, LPGA of Korea Tour, ALPGA Tour (Australia), Symetra Tour, CLPGA Tour (Kiina) ja Ladies European Access Series. Rankinjärjestöön kuuluvat myös 2005 perustettu kansainvälinen naisten golfliitto Ladies' Golf Union joka hoitaa yhden naisten majoreista naisten Britannian avoimet. Samoin USA:n golfliitto USGA, joka hoitaa samoin yhden majorin eli USA:n naisten avoimet

LEAS on LET:n haastaja-/kehityskiertue. Se ei ole mukana listassa. Kaudella 2015 sillä on 15 turnausta joissa se jakaa palkintorahoina yhteensä 0,54 M€

Maailmalta löytyy muutamia listan ulkopuolelle jääviä alueellisia miesten kiertueita joissa jaetaan yli miljoonan euron palkinnot. Tällaisia ovat esimerkiksi Pohjois-Carolinan eGolf Professional Tour, Aritzonan Gateway Tour tai USA:n USA:n haaste-/kehittäjäkiertue (developmentNational Golf Association Pro Golf Tour

Pienempiä kiertueita European Ladies European Access Seriesin lisäksi löytyy myös Skandinavista kuten Nordic Golf League. NGL koostuu Tanskan Ecco Tourista, Suomen Finnish Tourista ja Norjan ja Ruotsin Nordea Toureista. NGL on yksi neljästä Euroopan kiertueesta yhdessä PGA EuroPro Tourin, EDP Tourin ja Alps Tourin ohella. Näitä kutsutaan myös kolmannen tason turnauksiksi ja ne muodostavat ns. satelliittikiertueen. 


Miesten kiertueet

Ammattilaiskiertueista PGA Tour on täysin omassa kastissaan myöskin palkintorahoissa mitattuna. Se jakaa noin puolet kaikista miesten palkintorahoista. PGA Tour jakaa kauden lopuksi FedEx Cupin sijoitusten perusteella 150:lle parhaalle kiertueen pelaajalle bonuksia. Vuonna 2014 bonussumma oli huikea 35 miljoonaa dollaria eli 31 miljoonaa euroa. Siitä ensimmäinen kuittaa itselleen huikeat 10 miljoonaa, toinen 3, kolmas 2, neljäs 1,5 ja viides 1 miljoonaa dollaria. FedEx Cup bonukset olivat vuonna 2014 kokonaispalkintosunnasta n. 12 %

Euroopan kiertue jakaa n. 20 % listan rahoista (2014 tiedot). ET:lla on myös oma cupinsa joka kulkee nimellä Race to Dubai. RtD jakaa myös bonuksia. Bonukset olivat vuonna 2014 yhteensä 4,4 miljoonaa euroa eli ET:n kokonaispalkintojen summasta 4,4 %. Voittaja sai 1,25 miljoonaa dollaria eli 1,1 miljoonaa euroa. Bonuksia sai 15 parasta RtD-listan pelaajaa.

Seniorikiertueiden suurin ja kaunein Champions Tour on miesten listalla kolmanneksi suurin. Se jakaa kuluvalla kaudella palkintoina yli 37 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi Euroopan senioriturnaus (EST) jakaa samalla kaudella 4 miljoonaa euroa eli n. 1/10-osan. CT:lla pelaa useita golfin legendoja, useiden majoreiden ja lukuisten ammattilaisturnausten voittajia.

Top10-listalla seuraavina tulevat aasialaiset kiertueet joista  Aasian ja Japanin kiertueet ovat lähes saman suuruisia. Ensimmäinen listalle päässyt kehittäjä-/haastajakiertue Web.com on sijalla 9 heti niiden jälkeen.

Pitkän listan yhteen lasketuilla kiertueilla pelataan tämän kauden aikana kaikkiaan 522 ammattilaisturnausta joista miesten puolella 364 ja naisten puolella 158. Rahaa jaettiin palkintoina hieman yli 0,7 miljardia euroa.

Naisten kiertueet

USA:n LPGA Tour on lähes yhtä ylivoimainen naisten puolella kuin miesten ykkönen PGA Tour. Sen osuus on 43,5 % listatuista naisten kiertueista. Aasian kiertueista Japanin JLPGA on toiseksi suurin 25,7 % ja Korean KLPGA kolmanneksi suurin 15,6 % osuudella. Euroopan suurin naisten ammattilaiskiertue LET on sijalla neljä 7,7 %:n osuudella. Suurin haaste-/kehityskiertue on Symetra Tour on listalla sijalla 5. Se on LPGA:n kehityskiertue.

*Allaolevista taulukon tiedot ovat osin kauden 2014 turnaustiedosista, koska kaikkien kiertueiden tämän kauden tiedot eivät palkintojen osalta olleet vielä tiedossa tätä kirjoitettaessa. Tähän joukkoon kuuluu myös miesten ET ! 


Kun lyödään samaan taulukkoon 20 suurinta ammattilaiskiertuetta naisten ja miesten puolelta, näyttää lista tällaiselta. Mukaan pääsee 5 naisten kiertuetta. USA:n järjestämiä kiertueita on näistä yhteensä 5, mutta niiden jakamat palkintorahat ovat kaikista listan kiertueista peräti 58 %.


Missäpäin maapalloa rahat jaetaan?

Rahapalkinnot jaettuna maanosittain
Rahapalkinnot maanosittain eriteltynä miesten ja naisten kiertueille. Mukana majorit ja WGC-turnaukset.

Miesten kiertueet alueittain

Pohjois-Amerikka, tai lähinnä USA, koska siellä maksetaan maanosan palkintorahoista 97 %, jakaa kaikkien turnausten rahapalkinnoista 58,4 %. Aasiassa pidetyissä turnauksissa maksetaan toiseksi eniten eli 19,2 %. Tästä Kiinan  ja Japanin yhtenlaskettu osuus on yli puolet eli 53,9 %. Euroopassa jaettavista palkintorahoista Iso-Britanniassa jaetaan 45,4 %. Afrikassa jaetuista palkintorahoista Etelä-Afrikka jakaa peräti 85,6 %. Lähi-Idässä jaettavista rahapalkinnoista jaetaan Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa valtaosa eli 86,5 %. Etelä- ja Väli-Amerikan palkintopotista Meksikossa jaetaan 46,7 %. Oceaniassa pelatuista turnauksista jaetaan puolestaan 63,5 % Australiassa.

Mielenkiintoista listassa on myös, että miesten ammattilaiskiertueilla kilpailuja järjestetään kaikkiaan 57 eri maassa. Tämä kuvastaa hyvin golfin levinneisyyttä ja kansainvälisyyttä. Golf on maapallon suurin yksilölaji jonka hassastajamääräarvioit vaihtelevat 60 ja 80 miljoonan välillä. Golf etenee maapallolla kulovalkean tavoin. Kuka olisi vielä esimerkiksi vain 5 vuotta sitten uskonut, että loistavia ammattilaispelaajia tulisi sellaisista maista kuten Bangladesh, Sri Lanka, Thaimaa, Malesia, Indonesia ja Intia. 
Ks. esimerkkinä Euroopan Tourin Intian kilpailu 19.-22.2.15.

Euroopan maat ovat jo pitkään olleet hyvin edustettuina ja kisoja järjestettiin 2014 kaikkiaan 19 Euroopan maassa. Aasia ja Etelä- ja Väli-Amerikka ovat tulleen golfiin mukaan laajalla rintamalla viime vuosina. Tällä kaudella ammattilaisturnauksia järjestetään 13:ssa Etelä- ja Väli-Amerikan ja 10:ssä Aasian maassa. Turnauksia pelataan lisäksi 3:ssa Persianlahden pienessä, mutta rikkaassa öljyvaltiossa sekä 3:ssa Oceanian valtiossa. Afrikassakin pelataan kuluvalla kaudella 7:ssä maassa. 

Pohjois-Amerikka ja Eurooppa ovat menestyneet erityisen hyvin rankingissä, mutta Aasia ja muu maailma on tulossa. Tässä osoitus siitä. Aasia ja muu maailma kasvattaa osuuttaan rankinlistalla sitä suuremmaksi mitä pidemmäksi listaa venytetään. Tämä pätee niin miesten kuin naistenkin rankinglistoja. Miesten puolella top20 heitä oli 7.2.15 pelaajista 15 %, top50:ssä 18 %, top100:ssa 25 % ja top200:ssa 32 %. Top300:ssa Aasian ja muun kuin Euroopan ja Pohjois-Amerikan pelaajia löytyy jo 38 %.

Miesten maailmanlistan jakautuminen alueittain 7.2.15 tilanteessa.
Miesten ammattilaiskiertueiden palkintorahat kilpailujen pitopaikan mukaan.
Naisten kiertueet alueittain

Iso kuva miesten ja naisten ammattilaisgolfissa eroaa merkittävästi siinä, että Aasia hallitsee naisten golfia lähes yhtä suvereenisti kuin USA miesten puolella (rahan käyttö ja ranking). Aasia hallitsee naisgolfia myös menestyksen osalta, ei pelkästään maanosassa jaettavien rahapalkintojen suhteen. Aasian osuus kaikista listatuista naisten ammatilaiskiertueilla maksetuista rahapalkinnoista on yli puolet eli 50,6 %. USA:n ja Kanadan osuus on reilut kolmannes 34,4 %. Euroopassa jaetaan naisten palkintorahoista vain 7,6 % ja loput jaetaan muualla.

Naisten golfin menestystä hallitsee Aasia. Top10:ssä pelaajia Aasiasta on rankinglistalla 7.2.15 kaikkiaan 40 % ja top200:ssa peräti 60 %. USA-laisten ja muun maailman pelaajien osuus näyttää laskevan sitä mukaa kun maailmanlistaa pidennetään, Euroopan näyttää säilyttävän suhteellisen osuutensa noin 15-17 %:ssa.

Alemmassa taulukossa vertaillaan kahden aasialaisen naisten golfin suurmaan Japanin ja Korena menestystä keskenään. Korea on siinä selvä ykkönen. Japani menestyy paremmin taas miesten puolella kuin Korea jossa top100 listalla heitä oli 6 ja korealaisia vain yksi.
Naisten menestys alueittain maailmanlistasijoituksen 7.2.15 mukaan.
Listalle päässeitä ammattilaiskiertueita pelataan tällä kaudella 23 eri maassa (Iso-Britannia: Englanti, Skotlanti, Wales ja P-Irlanti). Naisten Euroopan pääkiertuetta pelataan viidellä (jos Lähi-Itä omanaan) eri mantereella ja 14 eri maassa. U.S. Open huomioiden 15 maassa. Näistä vain 6 on Euroopan maita. Maapallon kansainvälisimmät ammattilaiskiertueet ovat eurooppalaisia niin miesten (ET) kuin naisten puolellakin (LET). Pelaajia on LET:ssa kaikkiaan 33 maasta. Suurimman kiertueen, LPGA:n, turnauksia pelataan 2015 kaikkiaan 11 maassa neljällä eri mantereella.

Naisten ammattilaiskiertueiden palkintorahat kilpailujen pitopaikan mukaan.

Suomessa jaetaan listan rahoista 0,2 %.

Muutamia huomioita

Mistä rahat palkintoihin?

Varsinaisia maaonosaturnauksia ei lista sisällä. Maa- ja maanosavertailu ei välttämättä selitä sitä tulevatko palkintorahat maasta jossa kilpailu on pidetty ja palkinnot jaettu. Yleensä niin on kuitenkin käytännössä. Järjestäjän on hankittava yleisöä, sponsoreita ja tuloläheensä josta rahaa jaetaan kilpailussa. Erityisen tuottavia ovat Euroopan Tourille olleet Euroopassa järjestetyt Ryder Cupit. Usein sponsoreina on monikansallisia suuryrityksiä joilla on toimintaa kilpailumaassa ja siten intressiä olla näkyvästi esillä golfin kautta. Golf edustaa kuitenkin kaikista urheilulajeista eniten glamouria, rehtiyttä, kansainvälisyyttä, jne. Golf kiinnostaa kaikkialla ja tv-oikeuksista on tullut yksi kaikkein tärkeimmistä tulolähteistä kaikkialla maailmalla. 

Maanosakilpailuissa ei jaeta rahapalkintoja.

Maanosakilpailuista EI jaeta pelaajille rahapalkintoja, mutta nykyisin Ryder Cupissa ja President Cupissa (USA vs. muu maailma kuin Eurooppa) pelaajille annetaan 150 000-200 000 dollaria jonka he joutuvat ohjaamaan itse valitsemiinsa hyväntekeväsisyyskohteisiin, kaikki tai ainakin suurimman osan tästä rahasta, vaikka pelaajat muutamia vuosia sitten protestoivatkin asiasta mm. Tiger Woodsin äänellä. Kysymys näissä maanosakisoissa onkin enemmän kunniasta kuin rahasta. Nämä turnaukset tuottava kuitenkin järjeställeen ja kiertuerganisaatioille (PGA Tour ja PGA of America) runsaasti tuloja. Ryder Cupin tuotoista suuri osa menee usa-laiselle järjestäjäorganisaatiolle PGA of Americalle. Ks. esim. tästä.


Harva elättää itsensä palkintorahoilla.

Ammattilaispelaajista reilusti yli 90 % saa pääasiallisen tulonsa golfin opetuksesta ja/tai valmennuksesta, sponsorituloista ja/tai muusta golfiin liittyvästä toiminnasta kuin palkintotuloista. Varsinaisista kiertueammattilaisista vain pieni osa elää pääasiassa palkintorahoilla. Esimerkiksi kaudella 2014 vähintään 150 000 € palkintorahoja tienasi Euroopan Tourilla noin 140 alle 400 kiertueella pelanneista ja PGA Tourilla hieman yli 210 pelaajaa noin 400 kiertueella pelanneista. Paras tienasi molemmissa kiertueissa n. 7 miljoonaa eruoa ja se sattui olemaan 2014 sama pelaaja: Pohjois-Irlannin Rory McIlroy, rankingin ykkönen joka tienasi pelkkiä pelituloja siten 14 miljoonaa. Sponsorituloja moninkertaisesti enemmän. 

Miksi USA on niin ylivoimainen - vieläkin?

USA:ssa ja Kanadassa golfkulttuuri on aivan toisella tasolla mitä se on valtaosassa muuta maapalloa. Näissä maissa harrastajien määrät ovat suuret. Golfin levinneisyydestä USA:ssa kertoo myös se, että vielä 2008 USA:ssa oli golfkenttiä enemmän kuin muualla maapallolla (yli 17 000, Suomessa n. 150). Tilanne tässä suhteessa on jo hieman muuttunut, koska maailmalla, erityisesti Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, rakennetaan uusia kenttiä vauhdilla. Jenkeissä kenttiä on suljettu 2008 alkaneen talouslaman jälkimainingeissa paljon. silti tänä päivänäkin USA:ssa on noin 16 000 kenttää (Kanadassa n. 2400). 

USA:ssa on lisäksi useita maailman suurimpia tv-yhtiöitä jotka tuottavat urheilulähetyksiä paikallisesti ja maailmalle. Ne tuottavat järjestäjille tuloja ja lisäävät näkyvyyttä (ESPN, CBS, NBC, ABC, CNN,...). Järjestäjien on helpompi tässä mielessä markkinoida kilpailutapahtumia sponsoreille ja yleisölle. Jenkit tuottavat myös monipuolisempaa tilastoaineistoa golfista ja käyttävät tv-lähetyksissä tätä tietoa myös visuaalisesti sekä käyttävät entisiä ja nykyisiä ammattipelaajia kommentaattoreina jne. Tämä kaikki lisää katsojien mielenkiintoa lajia kohtaan. Lisäksi USA:ssa käydään golfissa lähes kaikki kuninkuuskilpailut majorit, The Players Championship ja WGC-kilpailut. Nämä nostavat kiinnostusta lajiin entisestään kautta koko maapallon.

Ks. teksti Golfin levinneisyys nyt ja tulevaisuuden kasvualueet. 
Ks. myös blogiteksti Maailman maiden ja muiden alueiden golfkentät.

Lisää linkkejä:

Rules of Golf - 1744




Huumoria á la Golf Digest-lehti.

9 syytä miksi ET on parempi kuin PGA Tour.

Golf Digestin John Huggan kirjoitus 20.5.2014 ‘9 reasons the European Tour is better than the PGA Tour’ on humoristinen pääkiertueen vertailu. Hän listaa 9 asiaa jonka vuoksi ET on parempi kiertue kuin PGA Tour. 1) joka kisa pidetään eri kentällä, 2) Eurooppa käytännössä omistaa Ryder Cupin, koska se on voittanut viimeisistä 9 kerrasta 7, 3) ET on kansainvälisempi kiertue, 4) pelaajien kesken on enemmän toveruutta/kaveruutta keskenään, he syövät, juovat ja nauravat sekä pelaavat Ryder Cupia yhdessä, 5) pelaajien nimet ovat paljon mielenkiintoisempia kuin liian helpot nimet kuten Tiger, Phil tai Jim, 6) ET:llä nähdään enemmän lyöntivariaatiota, koska sillä pelaa palaajia jotka käyttävät persimonista tehtyjä puumailoja ja balata palloja joilla saa aikaiseksi enemmän varaatioita lyönteihin, 7) koska golfin mielenkiintoisin mies - Migual Angel Jimenez - pelaa ET:llä, 8) koska pelaajat pelaavat todella huonossa säässä ja, 9) koska kukaan ei ET:lla keksi uusia erikoisia golfsanoja ja golfin perinteinen kieli on ja pysyy.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti