maanantai 6. huhtikuuta 2015

Mastersin stressinpoistokilpailu kisailtiin keskiviikkona.

Klikkaamalla kuvaa pääset Masterin sivuille.
Mastersin par3-kilpailun voitti Kevin Streelman.

Klikkaa kuvaa ja katso koko tuloslista Mastersin sivuilta.
USA:n Kevin Streelman voitti Mastersin lämmittelykisan kolmannen uusintareiän jälkeen. Hän pelasi tasatuloksen Venetzuelan Camilo Vegasin kanssa tällä Augusta Nationalin 9-reikäisellä par3-kentällä. Varsinainen peli päättyi tasatulokseen 22 lyöntiä (-5) jonka jälkeen voittaja ratkottiin uusintarei’illä. 
Uusintareikien tuloskortti.
Mikko Ilosen teki lyöntituloksen 30 joka oli 3 lyöntiä yli par’in.

Tätä par3-peliä pidetään enemmänkin viihteenä ja stressinpoistajana varsinaiselle Mastersin kisalle. Jokainen ammattilainen ottaa luonnollisesti omat lyöntinsä tosissaan, vaikka he voivat ottaa caddiekseen perheenjäseniä, sukulaisia, kavereita tai kuuluisuuksia ja antaa heidän lyödä yhden tai pari lyöntiä tai puttia kisan aikana puolestaan. Kisasta otetaan kaikki mainosarvo irti ja se televisioidaan ja levitetään laajasti maailmalle.

Mikko Ilonen toi mediaseksikkyyttä lajille Suomessa ottamalla jääkiekkolegenda Teemu Selänteen caddiekseen. Heidän kanssaan pelasi myös Etelä-Afrikan Ernie Els. Tiger Woods puolestaan otti ensimmäistä kertaa mukaansa kaksi lastaan ja lisäksi tyttöystävänsä Lindsey VonninRory McIlroy pisti baginsa nuoren irtlantilaisen muusikon ja One Direction bandin jäsenen Niall Horanin harteille.

Selänne kehui vuolaasti järjestelyjä tv4 Pro:n puhelinhaastattelussa. Hän sanoi, että Masters on hienoin urheilutapahtuma jossa hän on itse ollut. Kaikki on järjestetty vimpan päälle eikä mitään epäkohtia näe. Hän sanoi myös, että kaikesta näkee, että golf on herrasmiesten laji.  Hänen odotuksensa olivat kovat ennen paikalle tuloa, mutta ne ylittyivät 50-prosenttia. Olut maksaa muutaman dollarin, voileipä kaksi dollaria, missään ei näy mainoksia, jne. Selänne ihmetteli myös kuinka paljon Augustan kentässä on ylä- ja alamäkiä sekä kaltevuuksia sivusuunnassa jotka seikat eivät näy tv-kuvassa. Samoin hän ihmetteli sitä kuinka vaikeita ja nopeita viheriöt ovat sekä sitä kuinka tärkeitä lähetymiset lipulle ovat tämän vuoksi pallon tulosuunnan kannalta. Selänne kertoi jäävänsä koko Mastersin ajaksi Augustaan seuraamaan kisoja. Muuten, Selänteen tavoite on päästä golfissa 0-tasolle!

“The Big3” eli Jack Nicklaus, Gary Player ja Arnold Palmer ovat pelanneet par3_kisan monena vuonna yhdessä, mutta nyt tämän kolmikon legendojen vanhin 85-vuotias Palmer joutui jättäytymään pois kisasta selkäkipujen vuoksi. Nicklauksen ja Palmerin mukana pelasi 2-kertainen Mastersin voittaja (1984 ja 1995) Ben Crenshaw

"Golden Bear" varasti shown tekemällä uransa ensimmäisen ässän Augustassa.

Legendojen legenda, 18 majorin ja 6 Mastersin voittaja 75-vuotias Jack Nicklaus, teki kisassa holarin 4:nnellä reiällä. Väylä on 120 m pitkä ja Nicklaus käytti lyöntiinsä rauta8:ia. Se oli hänen uransa ensimmäinen ‘ässä’ Augustan par3- ja/tai Mastersin pääkentällä. Par3-kisaa on pelattu vuodesta 1960 ja Nickaus on osallistunut useimpiin niistä ja pääkisaan yli 40 kertaa.


Par3-kisan yhteydessä kisailtiin myös 'lähemmäksi reikää' –kisa. Tässä tilastoa siitä. 


Kuvassa Jack Nicklaus avaa ykkötiillä n. 3 m sisään reiästä. Kansaa seuraa jokaisella tiiauspaikalla tuhansia ihmisiä. 
Uskaltaisitko sinä lyödä näin kapealle väylälle jossa katsojat ovat aivan tuntumassa?Yksi golfin legendoista, 6 majorin ja 3 Mastersin voittaja, 58-vuotias, Sir Nick Faldo teki kisassa tuloksen 24 lyöntiä (-3) jolla päätyi lopputuloksissa maailman kaikkien huippujen läsnä ollessa jaetulle sijalle 6.


Robert Strebsin avaus.
Kuva yllä kuvastaa hyvin kuinka haastavia väyliä par3-kentällä on. Kenttä on haastava myös isojen korkeuserojen osalta.

Katso hienoja valokuvia kisasta.

Tiesitkö tämän Mastersin par3-kisasta?

Koskaan aikaisemmin par3-kisan voittaja ei ole voittanut Mastersia samana vuonna.

Kisan ensimmäinen voittaja 1960 oli legendaarinen 7 majorin ja 3 Mastersin voittaja Sam Snead. Hän voitti sen toistamiseen vuonna 1974. Muista legendoista Arnold Palmer on voitti kisan 1967. Muista legendoista Jack Nicklaus, Gary Player tai Tiger Woods eivät ole voittaneet tätä par3-ksaa kertaakaan. Eniten voittoja on irlantilaisella Padraig Harringtonilla jolla niitä on 3  (2003, 2004 ja 2012). Ks. lista.

Par3 kisan lyöntiennätystä 20 lyöntiä (-7) pitävät hallussaan Art Wall vuodelta 1965 ja Gay Brewer vuonna 1973. Wall voitti Mastersin vuonna 1959 ja Brewer vuonna 1967. Ks. lista voittajista vuosien varrella.

Alkuperäinen uutisteksti 08.04.2015:

Miten Mikko Ilonen ja Teemu Selänne liittyvät alkavaan Mastersiin?

Edellisestä miesten majorista on ehtinyt kulua 8 kuukautta ja siksi kevään ensimmäistä majoria odotetaan joka vuosi kuin kuuta taivaalta. Edellinen major - PGA Championship - kisailtiin jo elokuussa 2014. Mastersin kova maine majorien joukossa ei ole yksinomaan tästä syystä niin kullattu. Se on myös ainoa major-turnaus joka pidetään joka vuosi samalla kentällä: Augusta National Golf Clubin kauniilla, mutta niin vaativalla kentällä Georgiassa.

Viime vuoden voittaja oli Bubba Watson, kuten viime kauden tuloslistalta näkyy alla.

Mastersin tuloslistan top10 2014
Hieman tästä legendaarisesta kentästä.

Augusta National valmistui 1934 ja sen perustivat Clifford Roberts ja golfin legendaksi jo siihen mennessä noussut Bobby Jones. Kentän suunnitteli Jones yhdessä kuuluisan englantilaisen kenttäarkkitehdin Alister MacKenzien kanssa.

Bobby Jones ei ollut ihan tavis, vaan hän suoritti kolme eri yliopistotutkintoa ja voitti yhteensä 7 majoria, mutta ei kertaakaan Mastersia, koska oli sitä perustaessaan jo lopettanut aktiiviuransa. Jones voitti lisäksi 9 PGA Tourin kilpailua ja peräti 5 kertaa  USA:n ja kerran Britannian amatöörimestaruuden. Ks. blogiteksti major-voittajista.

Klikkaa kuvaa niin pääset Mastersin nettisivuille suoraan.
Augusta Nationalin kenttä on vaativa ja monipuolisesti vaihteleva. Kentän vaativimmat ja kuuluisimmat väylät ovat peräkkäiset väylät 11, 12 ja 13. Kenttä on ollut koko olemassaolonsa ajan top10:n joukossa rakkauslistoilla. Sen kuuluisin väylä lienee par3 väylä numero 12. Se on lyhyt vain 141 m (155 jaardia) loivaan alamäkeen viettävä väylä jossa ennen viheriötä on leveähkö joki ja viheriötä reunustaa iso bunkkeri edessä ja kaksi sen takana. Lyönnin on oltava tarkka ja määräpituinen, koska viheriön kaltevuus ja nopeus vievät pallon helposti kauas reiästä. (On muuten yksi suosikkikentistäni golfsimulaattorissa ja Tiger Woods 2014 virtuaaliympäristöissä.)

Klikkaa ja katso Augusta Nationalin kenttää tarkemmin.
Mikko Ilonen on mukana tämän vuoden kisassa.

Mikko Ilonen pääsi viime vuoden maailmanlistan sijoituksensa perusteella suoraan Mastersiin. Masters tarjoaa suomalaisittain tänä vuonna herkkua myös golfia seuraaville myös toisenlaisessa muodossa. Päivää ennen pääkilpailua järjestetään ns. Par3 –kilpailu johon Ilonen osallistuu ja hänen caddienaan toimiin jääkiekkolegenda Teemu Selänne ! Tästä epävirallisesta kisasta lähtee maapallolle suora tv-lähetys joka nähdään myös Suomessa Nelosen Pro1-kanavalla keskiviikkona 8.4. klo 22:00 alkaen. Pääkilpailu nähdään Pro2:lla 9.-12.4. klo 22:00 alkaen.

Lue tästä mikä oikein on Mastersin par3-kilpailu.

Mikko Ilosen osallistumiset eri majoreissa on listattu allaolevaan taulukkoon. Hän on esiintynyt useimmin Britannian avoimissa, mutta menestynyt toistaiseksi parhaiten PGA Championshipissä viime kaudella oltuaan jaetulla seitsemännellä sijalla.

Tiesitkö tämän?

Miesten majoreiksi luettiin ennen Mastersin perustamista myös USA:n ja Britannian amatöörimestaruuskilpailut. Bobby Jones voitti vuonna 1930 nämä molemmat ja lisäksi USA:n ja Britannian ammattilaisten avoimet samana vuonna. Tuolloin alettiin puhua hänen saavuttaneen ns. "grand slamin” jolla tarkoitettiin, että pelaaja voitti saman kauden aikana kaikki marjorit. Nykyään käytetään käsitteitä “modern grand slam” ja “career grand slam”, koska kukaan ei ole vielä voittanut varsinaista grand slamia, eli kaikkia nykyisin pelattavia majoreita samalla kaudella. Uransa aikana kaikki neljä majoria (career grand slamin) on voittanut 5 pelaajaa: Jack Nicklaus ja Tiger Woords 3 kertaa, Ben Hogan, Gary Player ja Ben Hogan kerran. Ks. tästä.

Naisten major-kausi alkoi viikkoa aikaisemmin kuin miesten.

ANA Inspiration päättyi jenkkien kolmoisvoittoon. Kauden ensimmäisessä majorissa tarvittiin kolme uusintareikää ennen kuin voittaja selvisi. Neljän kierroksen jälkeen maailmanlistan sijalla 7 ollut Brittany Lincicome ja kakkonen Stacy Lewis olivat tasatuloksessa ja joutuivat ratkomaan paremmuuden karsintarei’illä. Lincicome oli lopulta parempi ja voitti tämän ensimmäisen naisten majorin.

Kolmanneksi nousi maailmanlistan 33:s USA:n Morgan Pressel. Nejännen sijan jakoivat listan 29:s Espanjan Carlota Ciganda, listan 19:s Korean Se Young Kim ja listan 14:s Ruotsin Anna Nordqvist. Seitsemänneksi tuli listan 10s USA:n Lexi Thompson. Maailmanlistan 5:s Kiinan Shanshan Feng ja 6:s Norjan Suzann Pettersen jakoivat kahdeksannen sijan. Kilpailu noudatti siten melko hyvin maailmanlistan sijoituksia, eikä kärjessä nähty suuria yllätyksiä.

ANA Inspirationin top10 tuloslistaa 2015
Hieman tulevista naisten majoreista.

Naisten majoreissa pääsponsori on saanut nimensä turnauksen nimeen yhtä lukuunottamatta. Se on Women's U.S. Open. Viikonloppuna kisailtu kauden ensimmäinen major kaikkiaan viidestä naisten majorista kantoi nimeä ANA InspirationANA on japanilainen 5-tähden lentoyhtiö, kuten se kuvailee itseään sivuillaan.

Toinen naisten majori PGA Championship pelataan kesäkuussa ja se kulkee pääsponsorinsa nimellä KPMG Women's PGA Championship. KPMG on maailmanlaajuinen tilintarkastus- ja asiantuntijaverkosto jonka palveluksessa toimii 162000 henkilöä. Heinäkuussa on vuorossa naisten U.S. Open. Syyskuussa pääsponsorina on ranskalainen juomajätti Evian kun vuorossa on Evian Championship. Viides major – Britannian avoimet - kantaa japanilaisen tulostin, kamera- ja muista tuotteista tunnetun yrityksen Ricohin nimeä ja on viralliselta nimeltään Ricoh Women’s British Open.


Linkkejä:
Miesten major-turnausten valintaperusteet
Top10 Golf Courses, National Geographic

Golf's A-List, LINKS Golf Magazine

World's 100 Greatest Golf Courses, Golf Digest

Ranking the 25 Most Scenic Golf Holes on Earth, br bleacher report


1 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja erittäin asiapitoinen kirjoitus. Kiitos!

    VastaaPoista