tiistai 8. huhtikuuta 2014

Mikä on Mastersin par3-kilpailu ?


image


Mastersin ‘esikisa’ - par3-kilpailu - pelataan päivää ennen pääkilpailua.

Kauden ensimmäinen major-turnaus MASTERS pelataan Georgian Augustassa huhtikuussa. Varsinainen turnaus pelataan torstaista sunnuntaihin, mutta kisailu alkaa jo keskiviikkona par3-kilpailuna (The Masters Par 3 Contest). Tämä rakastettu pikkukisa järjestetään siten päivää ennen varsinaisen Masterin alkua. Kilpailu televisioidaan ympäri maapalloa aivan kuten pääkilpailukin. Koko Masters-viikko alkaa jo edellisenä sunnuntaina ja ohjelmaa ja leikkimielisiä kisailuja - paljolti tv-kameroiden edessä - riittää viikon jokaiselle päivälle ja viikko huipentuu pääkilpailuun, jonka ensimmäinen kierros käynnistyy torstaina. 

Par3-kisalla herätetään, lämmitellään ja nostatetaan entisestään kiinnostusta itse suurtapahtumaan. Masters on jokaisen kauden ensimmäinen major, jota on odotettu kiihkeästi ympäri maapalloa, koska edellisestä major-kilpailusta, PGA Championshipistä, on sen alkaessa ehtinyt kulua jo 8 kuukautta. Lämmittelykisa on varsinainen perhetapahtuma jossa caddiena voi olla Mastersiin päässeen pelaajan tyttöystävä, vaimo, lapsi(set)ja lapsenlapsi, sisarentytär tai –poika. Kaikki Mastersin osanottajat eivät ota kisaa siten kovin vakavasti, vaan lämmittelynä seuraavan päivän pääkisaan, nauttien yhdeksän reiän lyhyestä kävelystä ja antaen joskus mailapoikansa lyödä tai putata palloa.

Tätä 9 reiän kilpailua on pelattu vuodesta 1960. Ensimmäisen kisan voitti 3-kertainen Mastersin voittaja (-49, –52 ja –54) ja 7-kertainen major-voittaja legenda nimeltä Sam Snead (‘moukarimies’) tuloksella 23 eli 4 alle parin. Hän voitti 62-vuotiaana saman kilpailun myös 1974. 

Huomionarvoista tässä kilpailussa on, että kukaan par3-kisan voittanut pelaaja ei ole voittanut samana vuonna itse pääkilpailua.

Muuten, tämän kaltainen par3-kisa on erinomainen väläys golfin tulevaisuudesta. Lyhyemmän radan isotkin kilpailut tulevat olemaan todellisuutta. Lue tästä blogiteksti 'Millaista golf on 2020+ ?'.

Mistään helpoista väylistä ei ole kysymys vaikka tulokset vaihtelevat 21 ja 23 lyönnin välillä vuosittain. Siis –4 ja –6 välillä alle parin. Tulos oli 2014 myös 21 by Ryan Moore. Kenttäennätys on hurja 20 eli 7 alle parin (Art Wall 1965 ja Gay Brewer 1973). Kenttä on monipuolinen jonka väylät vaihtelevat 64 ja 128 metrin (70-140 jaardin) välillä ja niitä pelataan kahden lammen yli ja reunoilla. Kentän kokonaispituus on noin 1000 metriä (1060 jaardia). Historian aikana kisassa on tehty kaikkiaan 77 holaria joista peräti 5 tehtiin vuonna 2002.

Tähän kisaan pääsevät mukaan saman vuoden Mastersiin valikoituneet pelaajat, entiset Mastersin voittajat, jotka eivät kilpaile itse pääkilpailussa, ja kutsutut kunniajäsenet. Joka vuosi näkee vanhoja eläviä legendoja mukana. Sellaisia nimiä kuten Gary Player,  Arnold Palmer, Greg Norman, Lee Trevino, Nick Faldo, Tom Watson, jne. 


Kuvassa 84-vuotiaan legendan Arnold 'Arnie' Palmerin tyylinäyte 6. tiiltä mallia 2014. Palmerilla on yhteensä 7 major-voittoa, joista 4 on tullut juuri Mastersista.

Katso hienoja kuvia viimeisimmästä kisasta.


Tässä kuva tiiltä 9 tämän vuoden par3-kisasta.

Kilpailun yhteydessä kisataan myös siitä, kuka lyö lähemmäksi lippua (Closest to the hole). Tänä vuonna lähimmäksi eli 20 sm päähän pääsi korealainen Sang-moon Bae

Katso par3-kentän esittely ylilentona – flyoverina – klikkaamalla tästä ja Mastersin sivulla olevaa 'Par 3 Course Flyover' -kuvaa.

Kisakuvia voit katsoa em. linkistä saman sivun kohdasta 'In Photos'.


Alla Mastersin väyläkuvat jonka vasemmalla ylhäällä näkyy par3-kenttä.

image

0 kommenttia:

Lähetä kommentti