tiistai 9. syyskuuta 2014

Arnold Palmer yksi golfin suurista elävistä legendoista.

image

'The King' on golfin elävä legenda.

Arnold Palmer, lempinimeltään The King, (s. 10.9.1929) kuuluu niiden golfin legendojen joukkooon jotka uransa aikana voittivat 7 majoria. Heitä ovat hänen lisäkseen legendaariset Harry Vardon, Bobby Jones, Gene Sarazen ja Sam Snead.

Palmerilta puuttuu neljästä majorista vain PGA Championshipin voitto. Hän voitti Mastersin neljä kertaa vuosina 1958, 1960, 1962 ja 1964. British Openin kaksi kertaa vuosina 1961 ja 1962 sekä kerran U.S. Openin vuonna 1960.

Palmer voitti urallaan kaikkiaan 62 PGA Tourin turnausta ja on sillä listalla kaikkien aikojen 5:s.  Edellä vain golfin kaikkien aikojen mestareita Sam Snead 82, Tiger Woods 79, Jack Nicklaus 73 ja Ben Hogan 64 voitollaan. Palmerista tuli ensimmäinen golfin pelaaja 1967 jonka uran aikaiset tienestit ylittivät miljoona dollaria.

Palmerin PGA Tourin voitoista peräti 29 ja majoreista 5 tuli neljänä peräkkäisenä kautena vuosina 1960-1963.

Hän voitti ensimmäisen järjestetyn World Mach Play Championshiin - reikäpelimestaruuden - 1964 ja voitti sen toistamiseen 1967. Nykyinen nimi on Volvo World Mach Play Championship. Kaikkiaan Palmer voitti ammattilaisturnauksia 92 kertaa. 

Palmer pelasi 6 kertaa myös USAn Ryder Cup-joukkueessa ja oli 1963 joukkueen pelaava kapteeni. Hän toimi USAn kapteenina toisen kerran vuonna 1975. Hän vaikutti aikanaan 80-luvulla voimakkaasti entisen Senior PGA Tourin ja sittemmin sen seuraajan Champion Tourin menestykseen. Hän voitti 10 senioreiden ammattilaisturnausta joista 5 oli senioreiden majoreita vuosina 1980-1985.

Palmer nimitettiin World Golf Hall of Fameen vuonna 1974. Hän oli PGA Tourin rahalistan voittaja neljänä vuosina: 1958, 1960, 1962 ja 1963 ja oli vuoden pelaaja 1960 ja 1962. 

Palmer on saanut useita tunnustuspalkintoja:  neljä kertaa Vardon-palkintoa 60-luvulla, Bob Jones palkinto 1971, Old Tom Morris palkinto 1983, PGA Tourin Lietime Achievement palkinto 2000, Presidential Medal of Freedom –palkinto 2004 ja Congressional Golf Medal 2009. Vuonna 1960 Sports Illustrated nimesi hänen vuoden urheilijaksi (sai Hickok vyön).

Palmer osallistui viimeisen kerran Mastersiin vielä vuonna 2004. Tämä oli hänen 50:s perättäinen osallistuminen kisaan !!!!!!!! Vielä 2001 hän osallistui U.S. Senior Openiin, mutta ei päässyt cutista jonka jälkeen hän ilmoitti lopettavansa osallistumisen senioreiden majoreihin. Vuodesta 2007 lähtien hän on osallistunut Mastersin kunniaaloittajien kisaan. Kiertueista hän jäi eläkkeelle syyskuussa 2006.

Vuonna 2011 Golf Digest rankkasi Palmerin kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmaksi pelaajaksi.

Palmerin svingiä ja mailanpään nopeuta on verrattu Rory McIlroyn mailanpäänopeuteen joksi on mitattu 121 mph eli 195 kpt. Asiantuntijat arvioivat, että Palmerin mailanpäänopeus huippuvuosina olisi ollut jopa 122 mph eli 196 kpt jos hän olisi lyönyt nykymailoilla. Ks. tästä Martin Hallin hyvä esitysvideo Golf Channelin sivuilta.

Kuva Golf Channelin videolta.
Arnold pääsi golfin maailmaan jo nuorena.

Palmer syntyi Latrobessa Pennsylvaniassa 1929. Hän oppi golfin isältään Milfrdiltä joka oli pääammattilainen ja kentänhoitaja Latrobe Country Clubilla. Isä otti Arnoldin mukaa kentän kunnostustöihin silloin tällöin. Arnold pääsi myöhemmin stipendillä Wake Forestin yliopistoon, mutta keskeytti opinnot 1950 kun hänen läheinen pelikaverinsa kuoli auto onnettomuudessa. Tämän jälkeen hän pestautui rannikkovartioston palvelukseen kolmeksi vuodeksi. Samalla hän piti kolmen vuoden katkoksen golfista. Tämän jälkeen hän palasi yliopistoon. Vuonna 1954 hän voitti USAn amatöörimestaruuden ja siirtyi samana vuonna ammattilaiseksi.

Palmer oli urheilusponsoroinnin pioneereja.

Palmer oli alansa pinoneeri ja solmi sponsorisopimuksen urheilun ensimmäisen superagentin Mark McCormackin kanssa ja oli hänen ensimmäinen asiakkaansa. McCormack luetteli myöhemmin viisi määritelmää mikä teki Palmerista markkinakelpoisen hänelle. Nämä tekijät olivat: Palmerin hyvä ulkonäkö, hänen kohtuullisen vaatimaton taustansa, se miten Arnold pelasi golfia ja otti pelissä riskejä ja tapa jolla hän piti tunteensa kurissa, hänen esiintymisensä televisioiduissa turnauksissa sekä hänen lempeä ja helposti lähestyttävä olemuksensa/persoonansa.

Yhteistyö Mark McCormackin kanssa oli yksi urheiluhistorian merkittävimmistä. Paljon sen jälkeen kun Palmer ei enää voittanut turnauksia, hän jäi yhdeksi eniten tienaavista golfareista johtuen juuri edellä mainituista sponsoreihin ja yleisöön vetoavista seikoista hänessä.

Palmerin liiketoimet

image

Palmerilla kuten toisella elävällä vanhemman polven golflegendalla Gary Playerilla on ollut rauta kuumana myös golfuran jälkeen. Palmerilla on ollut useita golfiin ja muuhun liittyviä menestyviä liiketoimia Hän on investoinut autoihin ja lentoyhtiöihin. Hän hankki omistukseensa golfkentän Bay Hill Club and Lodgingin jossa järjestetään vuosittain PGA Tourin kilpailu Arnold Palmer Invitational. Hänellä on  myös golfkenttien suunnitteluun keskittyvä yritys Arnold Palmer Design Company. Palmerin suunnittelupartneri on Ed Seay jonka kanssa he ovat suunnitelleet yli 200 kenttää ympäri maapalloa. Arnold Palmer Golf Management tarjoaa kenttien ja klubien hallinnointiin, omistukseen ja kehittämiseen liittyvää konsultaatiota.

Palmer omisti vuodesta 1971 Latrobe Country Clubin jossa hänen isänsä toimi aikanaan kentän hoitajana ja ammattilaisena. Palmer oli myös American Society of Golf Course Architectsin jäsen. Hän oli mukana myös juomabisneksessä ja hänen nimeään kantaa mm. jäätee- ja limonadi-juomia.

Vuonna 1999 Palmer oli yksi sijoittajista jotka ostivat legendaarisen Pebble Beachin golf kentän Kalifornista 820 miljoonalla dollarilla. Mukana ostajissa oli näyttelijä Clint Eastwood ja kuuluisa amerikkalainen baseball-komissaari ja urheilumies Peter Ueberroth sekä United Airlinesin ja GE:n johtaja Richard Ferris.

Hyväntekeväisyys

image

Floridan Orlandossa sijaitsevat Arnold Palmer Hospital for Children ja Winnie Palmer Hospital for Women & Babies muodostavat Arnold Palmer Medical Centerin joka on suurin lapsille ja naisille omistettu sairaala USAssa. Ne kuuluvat Orlando Healthin terveydenhuollon verkostoon ja ovat julkisia voittoa tavoittelemattomia sairaaloita. Ne investoivat kaikki tulonsa fasiliteettien ja henkilöstön laatutasonsa parantamiseen. Tarkoitukseen kerätään varoja Arnold Palmer Medical Center Foundationin (säätiö) kautta yksityishenkilöiltä, muilta säätiöiltä ja yrityksiltä. U.S. News & World Report 2014-2015 rankkaa sairaalat yhdeksi parhaista lastensairaaloista USAssa.

Arnold ja hänen 1999 kuollut edellinen vaimonsa Winnie tekevät hyväntekeväisyystyötä laajemminkin terveydenhuollon ja luonnonsuojelun alalla. Arnold itse selvisi aikanaan eturauhassyövästä ja hän tulee koulutusta joka tuottaa resursseja ja jakaa tietoa asiasta potilaille ja heidän läheisilleen Arnie’s Army Battles Prostate Cancer ohjelman kautta. Ks. netistä.

Palmerin hyväntekeväisyydestä PGA Tourin sivuilla näet tekstiä tässä.

Arnold Palmerin henkilökohtainen elämä.

Palmer asui synnyinpaikkakunnallaan Pensylvanian Latrobessa kevät- ja kesäkuukausina ja talvet Kaliforniassa La Quintassa.

Palmer oli yli 50 vuotta innokas lentäjä ja hän ohjasi koneta viimeisen kerran 31.1.2011 lentäen Kalifornian Palm Springsistä Floridan Orlandoon Cessna Citation X merkkisellä koneellaan. Tuona päivänä hänen ohjaajan lääkärintodistuksensa päättyi ja hän päätti olla uusimatta sitä. Palmerilla on nimikkolentokenttä Latrobessa: Arnold Palmer Regional Airport. Kentän nimi muutettiin tuoksi 1999. Arnoldin 45 vuotta kestänyt avioliitto Winnie Palmerin kanssa päättyi 1999 vaimon kuolemaan ja hän meni uusiin naimisiin Kathleen Gawthropin kanssa 2005.


Legenda muiden legendojen joukossa.

Kuvassa Gary Player, Arnold Palmer ja Jack Nicklaus.
Augustassa järjestetään joka vuosi yksi neljästä majorista eli Masters. Päivää ennen varsinaisen pääkilpailua pelataan par3-kisa - The Masters Par 3 Contest.  Kilpailu televisioidaan ympäri maapalloa kuten pääkilpailukin. Tätä 9 reiän kilpailua on pelattu vuodesta 1960. Tähän kisaan pääsevät mukaan saman vuoden Mastersiin valikoituneet pelaajat, entiset Mastersin voittajat, jotka eivät kilpaile itse pääkilpailussa, ja kutsutut kunnia-aloittajat honorary starters. Yksi tällainen on Arnold Palmer. Kunnia-aloittajien traditio alkoi vuonna 1963 ja Palmer kutsuttiin tähän joukkoon vuonna 2007 seitsemäntenä jäsenenä. Hän on toiminut kunnia-aloittajana vuodesta 2007 lähtien, ensin 2007-2009 yksin ja 2010-2011 yhdessä Jack Nicklauksen kanssa sekä vuodesta 2012 Jack Nicklauksen ja Gary Playern kanssa.

Ks. lisää tekstistä Mikä on Mastersin par3-kilpailu ?

Linkkejä & lähteitä:

http://www.arnoldpalmer.com/

Arnold Palmerin golfuran ennätykset.

PGA Tourin voittolista.

Arnold Palmer Invitational

Arnold Palmer Hospital For Children

Arnold Palmers Tee.

Palmer ja Mark Mc Cormack.

Mastersin kunnia-aloittajat lista.

Maailman kaikkien aikojen top10 golfarit by TopTenz.

Top 25 Male Golfers of All-Time by www.golf.about.com

Kirjoja Arnold Palmerista ja Arnold Palmerin kirjoittamia kirjoja:


image

0 kommenttia:

Lähetä kommentti