perjantai 1. elokuuta 2014

Rory McIlroy voitti WGC Bridgestone Invitationalin.

Kolmas World Golf Championshipin kilpailu alkoi. Mukana myös Mikko Ilonen.WGC eli gofin MM-kisat?!

World Golf Championshipit eli MM-kisoja pidetään neljän majorin ja The Players Championshipin eli lyhyemmin The Playersin ohella tärkeimpinä kisoina golfissa. WGC –kilpailuja on kaudessa kaikkiaan neljä WGC Accenture Match Play (pelataan reikäpelinä) helmikuussa, WGC Cadillac Championship maalikuussa, tämä Bridgestone Invitational heinä-elokuun vaiheessa ja WGC HSBC Champions marraskuussa. Viimemainittu kisataan Kiinassa ja muut kolme USAssa. WGC:n taustaorganisaatio on International Federation of PGA Tours. Eniten WGC-mestaruuksia on Tiger Woodsilla hurjat 18 ja toiseksi eniten Australian Geoff Ogilvillä 3.

WGC Bridgestone Invitational pelataan vuosittain Ohion Akronissa Firestone Golf & CC:n kentällä (South Course). Ks. kartalta.

Bridgestone Invitationaliin pääsi tänä vuonna yhteensä 76 pelaajaa. Mikko Ilonen pääsi mukaan oltuaan maailmanlistan 50 parhaan joukossa tilanteessa 21.7.2014.

1. päivä


Ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa on Australian Marc Leishman tuloksella 6 alle parin. Kentän par-luku on 70. Toisen tilan jakavat USA Ryan Moore, Etelä-Afrikan Charl Schwartzel ja Englannin Justin Rose tuloksella 5 alle parin.

Ensmmäisen kierroksen suurin yllätys oli, että U.S. Openin tämän kauden voittaja Saksan Martin Kaymer pelasi heikosti ja teki tuloksen +7. Tulos koostui 7 bogeystä ja 11 parista.

Mikko Ilosen peli takelteli koko kierroksen ajan.

Ilosen peli ei sujunut kovin hyvin päivän aikana ja tuloksessa oli 6 bogeyä ja yksi tupla ja kokonaistuloksena oli +5 eli 11 lyöntiä kärkeä enemmän kuin kisan kärkipelaaja Leishman. Ilosen sijoitus on T68.

WGC-kilpailuissa on käytössä erinomainen tilastotekniikka joka päivittyy online. Pelaajien suorituksia voi seurata lyönti lyönniltä väylällä ja griinillä. Tuloskortti päivittyy välittämästi väylän tultua päätökseen. Alla Ilosen tuloskortti ja alempana kaikki lyönnit visuaalisesti esitettynä.Ilosen statistiikka osoittaa hyvin missä Ilosella olisi parannettavaa jatkokierroksilla. Avaustarkkuus, jatko viheriölle ja putit ovat kaikki asioita jotka eivä oikein pelanneet nyt.


Kärkipää tekemiset tilastojen valossa.

Kisaa johtavan Marc Leishmanin aloituksen tarkkuus on korkeintaan keskitasoa, mutta toisaalta hänen lähipelinsä näytti toimivan erinomaisesti. Hänen puttnisa kulki erinomaisesti, kuten SG-tilasto näyttää (+2,630). 


Toisena olevan Ryan Mooren väyläosumatarkkkuus on maailman huippuluokkaa 87,71 %. Samoin GIR-prosentti 77,78 ! Turnauksen vastaavat keskiarvot olivat 53,85% ja 57,16 %.

Kärkipää ei pelannut juurikaan paria huonompia väyliä. 


Vertailun vuoksi yhden maailman kärkipään lähilyöntigurun tilastoa ensimmäiseltä kierrokselta. Phil Mickelsonin avaus löysi väylän vain joka toisella kerralla ja GIR oli alle keksiarvon. Sensijaan putti kulki edelleen hyvin. Mickelsonin sijoitus ensimmäiseltä kierrokselta on T35.


Hieman selvennystä muutamaan tilastokäsitteeseen.

Ilosen ja muiden tekemisen tehokkuutta kuvaavat neljä em. käsitettä lienee paikallaan hieman avata, koska ne ovat useimmille meistä tuntemattomia - ainakin jossain määrin.

Em. tilastokuvissa Driving Distance eli avauksen pituus draiverilla on selkein. Se kertoo mikä on pelaajan avauksien keskipituus. Keskipituus mitataan kahdelta valitulta väylältä kierroksella. Nämä kaksi väylää tulee olla vastakkaisiin suuntiin jotta tuulen vaikutusta pituuteen voitaisiin eliminoida.

Toinen tilastokäsite Driving Accuracy eli avauksen tarkkuusprosentti kertoo kuinka monta avausta päätyy väylälle. Ts. avaukset väylälle jaettuna yrityksillä. Kaikki avaukset, eikä pelkästään draiverilla lyödyt.

Kolmas tuloslistoissa näkyvä käsite on Greens in Regulation –prosentti (GIR) jolla tarkoitetaan sitä prosenttia kuinka usein pelaaja pääsee par3-väylällä yhdellä lyönnillä, par4:lla vähintään kahdella ja par5:lla vähintään kolmella lyönnillä viheriölle. Ts. väylä par odellyttää aina kahta puttia. Pallon on GIR-lukua laskettaessa oltava viheriöllä ei fringellä tai raffissa.

Neljäs em. tilastoissa mainittu käsite tuli PGA Tourille vuonna 2011. Ts. “Strokes Gained – Putting”. Se kuvaa puttaajan tehokkuutta puttauksessa ja se mittaa pelaajan suoritusta suhteessa kanssapelaajiin turnauksen aikana. Siinä lasketaan keskimääräiset putit jotka pelaajan odotetaan saavan pallon kuppiin eri puttaus pituuksilta. Esimerkki: PGA Tourin laskema keskiarvo 2,35 metrin putille on 1,5 puttia. Pelaaja saa pallonsa kuppiin yhdellä putilla jolloin hän saa 0,5 lyöntiä hyvää (+0,5), mutta, jos hän saa pallon sisään vasta kahdella putilla, hän menettää 0,5 (-0,5) lyöntiä, tai, jos hän tarvitsee matkaan kolme puttia on tuloksena -1,5 lyöntiä. Pelaajan keräämää plus tai miinus –lyöntimäärää verrataan kentältä saatuun keskiarvoon. Jos pelaajan kokonaisluku(-saldo) on kierrokselta 3 ja kentän keskiarvo on 1, pelaajan “Stokes Gained Against the Field” –luku on 2.

Ilosen löynnit kartalta nähtynä koko kierroksella.


Ilosen tuplabogey tuli väylällä numero 13 ja par4 eteni kuvan mukaisesti.2. päivä


Toinen kierros oli Espanjan Sergio Garcian. Hän teki tuloksen 9 alle parin ja on kahden kierroksen jälkeen kokonaistilanteessa -11. Sarja sisälsi 9 birdieä ja saman verran pareja. Hän teki peräti 8 birdieä toisella puoliskolla ja kentän (10-18 väyät) ennätyksen 27 lyöntiä ja jakaa kierrosennätyksen 61 lyöntiä Tiger Woodsin (2000 ja 2013) ja maanmiehensä Jose Maria Olazabalin (1990) kanssa. Hän puttasi birdieä jokaisella 9 viimeisellä reiällä, missaten vain yhden eli 4,5 metrisen griinin ulkopuolelta väylällä 11. Garcia puttasi 11 viimeistä reikää yhdellä putilla! Ks. kooste päivän parhaista puteista.


Justin Rose säilytti kakkostilansa lyöntimäärälllä 67 ja on nyt tilanteessa –8. Kolmannen tilan jakavat Australian Marc Leishman, 69 lyöntiä ja 11 sijaa noussut Pohjois-Irlannin Rory McIlroy kokonaistuloksella –7. McIlroy löi päivän toiseksi kovimman lyöntimäärän 64 lyöntiä. USAn Hunter Mahan vastasi kierroksen kolmanneksi kovimmasta tuloksesta 65 lyönnillä eli 5 alle parin. Kolme pelaajaa löi 66, kolme pelaajaa 67, 9 pelaajaa 68 ja 11 pelaajaa 69 lyöntiä eli yhden alle par-tuloksen.

Top12:een kovimman nousun 26 sijaa sijalle T9 teki Hunter Mahan lyömällä 65 lyöntiä eli 5 alle parin. Ruotsin Henrik Stenson ja USAn Matt Kuchar nousivat molemmat 23 sijaa ja sijalle T12. Molemmat löivät 66 lyöntiä eli 4 alle parin.
 
Päivän kovimman nousun teki kuitenkin Australian John Senden joka nousi 33 sijaa sijalle T28 lyömällä 66 lyöntiä. Ensimmäisellä kierroksella pahasti epäonnistunut Saksan Martin Kaymer aloitti nousun ja nousi 16 sijaa ja päätyi sijalle T58 lyömällä 68 lyöntiä. Kovimman laskun teki USAn Chris Kirk putoamalla 30 sijaa sijalta T14. USAn Ryan Moore putosi jaetulta kakkostilalta 16 sijaa sijalle T18. Tiger Woods putosi myös 16 sijaa sijalle T25 lyömällä 71 lyöntiä. Phil Mickelson oli avauspäivän jälkeen sijalla T25, mutta putosi 18 sijaa toisen kierroksen jälkeen sijalle T53.

Mikko Ilonen pääsi tasolleen 9:ltä väylältä eteenpäin.

MIkko Ilosen kierrostulos oli 74 lyöntiä eli +4 ja kokonaistulos kahden kierroksen jälkeen +9 ja sija T72. Vain 6 pelaajaa löi saman tai huonomman tuloksen kuin Ilonen. Tässä joukossa olivat maaimanlistan 33:s Thaimaan Thongchai Jaidee ja maailmanlistan 24:s USAn Jason Dufner. Molemmat löivät saman lyöntimäärän eli 74 lyöntiä. Ilosen tuloksessa on nähtävissä kuitenkin positiivisia merkkejä vaikka ensimmäiset 8 reikää olivat katastrofaalisia. Viimeisten 10 reiän tulos oli 3 alle parin ja siitä on hyvä lähteä kahdelle viimeiselle kierrokselle.


Ilosen tuloskortti toiselta kierrokselta.
Ilosen tilasto osoittaa missä olivat hänen heikkoutensa ja vahvuutensa. Avausten osumatarkkuus oli jälleen heikkoa (42,86% vs. 52,07%) ja täsmälleen samaa luokkaa kuin ensimmäisellä kierroksella. Samoin GIR-prosentti. Sen sijaan putti oli selvästi ensimmäistä kierrosta parempaa ja myös parempaa kuin kaikilta pelaajilta laskettu kierroksen keskiarvo (1,213 vs. 0,0).


Vertailun vuoksi johdossa olevan Sergia Garcian tilastot. Hänen avauksensa ovat tunnetusti pisimpiä ja ammattilasipelaajien kärkeä, mutta hänen osumatarkkuutensa Firestonen kapeilla väylillä jäi keskiarvon tasolle. Hänen johtonsa perustui loistavaan puttiin ja hyvään griiniosumaprosenttiin (GIR). 


Firestonen kenttä on tunnetusti vaikea.

Firestone Golf & CC:n kenttä on täynnä kapeita väyliä joita reunustaa puusto ja griinit on viritetty vaativaksi. Ensimmäisellä kierroksella 42 pelaajaa kaikkiaan 76 pelaajsta eli 55,3 % pelasi par-tulosta huonomman kierroksen. Toisella kierroksella vastaava luku oli 31 pelaajaa eli 41 %.3. päivä


Sergio Garcia jatkoi kolmantena päivänä siitä mihin jäi toisena ja teki 4 birdieä ja yhden bogeyn. Hän säilytti 3 lyönnin etumatkansa, mutta nyt kakkoseksi nousi Rory McIlroy. Kolmannen tilan säilytti Marc Leishman, mutta ero Garciaan kasvoi lyönnillä ja on nyt 5 lyöntiä. Justin Rose putosi kaksi sijaa ja on nyt sijalla T4. Keegan Bradley nousi sijalta T7 sijalle T4. Maailmanrankingin ykkönen Australian Sdam Scott nousi 8 sijaa ja jakaa saman sijan T4 Brdleyn ja Justin Rosen kanssa. Rankingin top10:stä on kärkikymmenikössä kolmen päivän jälkeen 5 nimeä. 

Kovimmat nousijat top10 joukkoon teki Japanin Hideki Matsuyama joka nousi 26 sijaa tehtyään päivän kovinta tulosta sivuavan 65 lyöntiä eli 5 alle parin. Ruotsin Henrik Stenson jatkoi nousuaan ja on nyt sijalla T8 lyötyään 68 lyöntiä. Tanskan Thomas Björn nousee myös tasaisesti ja nyt kaksi sijaa ja on sijalla T10. USAn J.B. Holmes nousi 10 sijaa ja on nyt sijalla T8. Keskikastissa kovimman pudotuksen teki Kanadan Graham Delaet joka putosi 33 sijaa sijalta T9. Tiger Woods jatkoi putoamistaan ja sijoitus heikkeni nyt 11 sijaa. Hän on kolmannen kierroksen jälkeen sijalla T36. Bubba Watson putosi 17 sijaa ja on nyt sijalla T42.

Mikko Ilonen parantaa päivä Päivältä.

Ilonen paransi sijoitustaan kolmella lyötyään 73 lyöntiä eli yhden yli parin ja on nyt sijalla T69. Ilosen kokonaissaldo on kolmen kierroksen jälkeen +12. Hän on lyönyt 26 lyöntiä enemmän kuin johdossa oleva Sergio Garcia. Ilosen kolmannen kierroksen sarja sisälsi 5 bogeya ja 2 birdieä. 

Tilasto Ilosen pelistä näyttää edelleen keksitasoa heikompaa avauksen ja giiniosuman tarkkuutta. Putti oli kuitenkin keskiarvoa parempaa kuten edellisenä päivänä.


Johtavan Sergio Garcian tilasto näytti kolmannenkierroksen jälkeen allaolevan kaltaiselta. Pitkät aloitukset ja hieman keskiarvoa parempi tarkkuus niissä. Erittäin korkea osumaratarkkuus viheriölle ja keskiarvoa selvästi parempi putti.
4. päivä


Viimeinen kierros oli Rory McIlroyn.


Viimeinen päivä oli kisaa edellisenä päivänä johtaneelle Sergio Garcialle kisan heikoin. Hän löi 71 lyöntiä eli tuloksen +1. Kakkostilalta viimeiselle kierrokselle lähtenyt Rory McIlroy löi kolmantena peräkkäisenä päivänä huipputuloksen ja nyt 66 lyöntiä ja se riitti nostamaan hänet ohi Garcian 2 lyönnin erolla. Marc Leishman säilytti kolmannen sijan, jolla hän oli ollut myös kahden edellisen kierroksen jälkeen.
 
McIlroyn menestys perustui hänen läpi koko kisan kestäneeseen hyvään osumatarkkuuteen. Koko kisan keskiarvot olivat: väylälle 61 % ja griinille 79 %. Yllättävää vaikka hän oli kakkein pisinlyöntisin pelaaja. Avausten neljän kierroksen keskiarvo oli 334,8 jaardia, pisin 369 jaardia. Hän puttasi kisan keskiarvolla 1,702 puttia per griini, teki vähiten bogeya (vain yhden) ja oli birdie-tilastoissa toiseksi paras. 
 
Kovimmasta noususta viimeisenä päivänä top10 joukkoon vastasi Etelä-Afrikan Charl Schwartzel. Hän nousi 15 sijaa tehtyään kierroksen kolmanneksi kovimman lyöntituloksen 64 lyöntiä eli 6 alle parin. Hän nousi sijalla T4. Pohjois-Irlannin Graeme McDowell nousi 11 sijaa sijalla T8 lyötyään 66 lyöntiä.
 
Phil Mickelson teki päivän komeimman sarjan lyömällä 62 lyöntiä eli 8 alle parin. Lyöntimäärä jäi vain lyönnin päähän kenttäennätyksestä. Sillä hän nousi sijalle T15 kokonaistuloksella –5. Mickelson nousi 30 sijaa ja hän teki hurjat 10 birdieä. Hänen avauksensa osuivat väylälle 57 %:sesti, jatko griineille 61 %:sesti ja putti upposi hyvällä keskiarvolla 1,273. Väyläosumatarkkuudessa ja viheriöosumissa Mickelson oli muutoin koko kisa huomioiden keskiarvon alapuolella, mutta puteissa keskiarvoa parempi.
 
Englannin Lee Westwood paransi suoritustaan kisan jokaisena päivänä ja löi viimeisellä kierroksella päivän toiseksi komeimmat luvut 63 lyöntiä jolla hän nousi 26 sijaa tuloslistalla sijalle T19.
 
Tiger Woods vetäytyivät kisasta kolmen kierroksen jälkeen selkävaivojen vuoksi. Hän satutti selkänsä viimeisen päivän toisella väylällä. Ks. video Tigerin haastattelusta. 


Kovimmat putoukset olivat USAn J.B Holmesin sijalta T8 sijalle T26 ja saman maan Harris Englishin putous sijalta T10 sijalle T31.


Ilosen päätöskierros sujui hieman paremmin.
 
Mikko Ilonen päätti pelinsä tulokseen turnauksen parhaaseen tulokseensa 72 lyöntiin eli 2 yli parin. Hänen kokonaistuloksensa kisasta oli +14 ja lopullinen sijoitus T66. Päivän tulos muodostui yhdestä birdiestä, kolmesta bogeystä ja 14 parista.


Koko turnauksesta tehty tilasto Ilosen pelistä näytti alla olevat keskiarvot. Hän puttasi keskimäärin 1,789 puttia per viheriö ja oli sillä pelaajista 43:s. Ilonen  teki 9 birdieä, 43 paria, 17 bogeya ja 3 tuplabogeya. Hänen pisin draivinsa oli toisen päivän 348 jaardia.


Maailmanranking meni jälleen uusiksi.

Rory McIlroy nousi jo tosen kerran urallaan ammattilaisten rankingin ykköseksi. Edellinen visiitti oli 2012-2013 ja kesti 39 viikkoa (ei peräkkäisinä viikkoina). Hän ohitti Adam Scottin joka putosi toiseksi. Kolmanneksi nousi viidenneltä sijalta Sergia Garcia. Henrik Stenson putosi yhden sijan ja on nyt neljäs. Samoin yhden sijan eli viidenneksi putosi Justin Rose. Muut top10 listalla säilyttivät edellisen viikon sijoituksensa.Ilosen tuorein ranking maailmanlistalla on 54:s eli hän putosi neljä sijaa tämän kilpailun jälkeen.


Ks. koko maailmanlista tästä.

WGC-kilpailuissa tilipussi kasvaa melkoisesti.

Rory McIlroy kuittasi voitostaan sievoisen summan eli 1,5 miljoonaa USAn dollaria eli euroissa 1 139 580 €.Mikko Ilosen ei olisi kannattanut jäädä kotiin, koska hän tienasi aimo potin jaetulla sijoituksella T66. Vielä kisan viimenenkin pelaaja Argentiiana Estanislao Goya kuittasi sijalla 72 hieman yli 31 tuhatta eiroa.


Ks. koko tilinauha.


Selityksiä siitä mikä on uusi käsite "strokes gained-putting": Behind the newest PGA Tour stat ja New statistic could be first of many

Ks. myös ‘Golfin vuosittaiset arvoturnaukset – muut kuin majorit’.
About the World Golf Championships.
Golf Channelin Morning Drive tv ja videot.

image

0 kommenttia:

Lähetä kommentti