tiistai 5. elokuuta 2014

Kauden viimeinen major-turnaus PGA Championship päättyi Rory McIlroyn voittoon.

 
PGA Championshipin taustaa lyhyesti.

PGA Champoinshipiä on pelattu vuodesta 1916 lähtien ja nyt vuorossa on tämän major-turnauksen 96:s kerta. Ensimmäinen voittaja oli USAn Jim Barnes. Eniten voittoja on kerännyt Walter Hagen ja Jack Nicklaus joilla kummallakin on 5 voittoa. Tiger Woodsilla niitä on 4, Gene Sarazenilla ja Sam Sneadilla 3. Kisan vanhin voittaja on Julius Boros joka voitti kisan 1968 oltuaan 48-vuotias. Nuorin voittaja on ollut 20-vuotias Gene Sarazen 1922. Rory McIlroy, Jack Nicklaus ja Tiger Woods voittivat ensimmäisen kerran tämän kisan ollessaan 23-vuotiaista. Ks. lisää.

Pitkään eivä huippupelaajat saa huilata, koska tällä viikolla jo kisataan kauden neljäs ja viimeinen major-turnaus. Turnaus käydään kaksi viikkoa Britannian avointen (17.-20.7) jälkeen ja aloitetaan vain muutamaa päivää päätyneen World Golf Championshipsin Bridgestone Invitationalin jälkeen (31.7.-3.8.).

Kisapaikka on tänä vuonna Kentuckyn osavaltion Louisvillen kaupungissa sijaitseva Valhalla Golf Club joka on vain 530 km päässä edellisen viikon WGC Bridgestone Invitationalin pitopaikasta. Ks. kartalta. Edellisen kerran PGA Championship pidettiin Valhalla Golf Clubilla 14 vuotta sitten vuonna 2000. Silloin voittaja oli Tiger Woods, joka voitti uusinnassa Bob Mayn.

PGA Championship eroaa muista majoreista siinä, että sen kokonaispalkintopotti on majoreiden suurin eli 10 miljoonaa dollaria, mutta voittaja saa tästä kisasta kaikkein vähiten majoreista. Tästä kisan voittaja kuittaa tänä vuonna n. 1,08 miljoonaa euroa. Mastersissa ja U.S. Openissa voittaja sai tänä vuonna 1,21 M€  ja British Openissa 1,241 M€. Vertailun vuoksi; WGC-sarjan kilpailuissa voittaja sai 1,14 M€ ja The Players Championshipissä (The Players)  1,34 M.

Viime vuoden voittaja on USAn Jason Dufner ja vuoden 2012 voittaja oli Rory McIlroy. Huippuvireessä oleva vasta 25-vuotias McIlroy lähtee kisassa tavoittelemaan jo neljättä major-voittoaan. Ensimmäinen tuli U.S. Openista 2011.


Valhallan kenttä on todella vaativa kuten kuva väylältäkin 9 osoittaa. Kentän lyöntiennätys on vuoden 2000 PGA Championshipistä 63 lyöntiä Espanjan Jose Maria Olazabalilla.

Viimeisimpiä uutisia ennen kisan alkua.

Viikonvaihteen WGC-turnausta seuraavat ihmettelivät miksi U.S. Openin ja The Players Championshipin tänä vuonna voittanut Saksan Martin Kaymerin peli ei luistanut. Syy on selvinnyt yleisölle: hän loukkasi olkapäänsä Britannian avoimissa viikkoa aikaisemmin.

Tiger Woodsin caddie Joe LaCava on kisapaikalla ja tehnyt valmisteluita ja kirjoittanut pelisuunnitelmia jaardikirjaansa (yardage book), mutta vielä ei ole varmuutta pystyykö pomo pelaamaan. Hän sanoo kuitenkin olevansa optimistinen, että Tiger nähtäisiin kisassa.

Rory McIlroy voitti kaksi edellistä suurta kisaa, Britannian avoimet (major) ja WGC Bridgestone Invitationalin ja nousi maailmanlistan kärkeen. Hän oli listan ykkönen 39 viikkoa 2012-2013 (ei peräkkäisin viikkoina).

Sergio Garcia on toinen kuuma nimi golfin huipulla juuri nyt McIlroyn ohella. Hän hävisi reilu viikko sitten McIlroylle Britannian avoimissa uusinnan jälkeen ja viime viikolla WGC-turnauksessa Rory meni viimeisellä kierroksellä hänen ohitseen. Olisko Sergion vuoro maksaa potutu pottuina tässä kisassa ?

Kilpailun lähtöjärjestys on julkaistu. ENsimmäinen tiiaika on 14:30 ja Mikko Ilonen starttaa ensimmäiselle kierrokselle klo 16:35 Suomen aikaanKatso lähtöjärjestys tästä.

* lähtöajan jäljessä tarkoittaa lähtöä 10 tiiltä.
Kisaan pääsi mukaan kaikkiaan 156 pelaajaa 26 eri maasta. USA:sta pelaajia on yli puolet eli 54,5 %.  


Kaikkiaan pelaajat valikoituivat 12 eri kriteerin perusteella mukaan. Kolme pelaajaa tuli kisaan mukaan 'vaihtoehtoiskategoriasta' (alternate): Jerry Kelly korvaa maailmanlistan 16:nnen Dustin Johnsonin. Pat Perez pääsi mukaan, koska Rory McIlroy voitti juuri WGC-Bridgestone Invitaionalin ja Rory pääsi jo sillä kriteerillä mukaan. Shawn Stefani korvasi David Tomsin. Johnson ja Toms vetäytyivät eri syistä kisasta. Mikko Ilonen pääsi mukaan kriteerilla 12 eli kisan järjestäjäorganisaatio PGA of American kutsumana. Organisaatio voi kutsua pelaajia mukaan, jos he eivät sijoitu muihin 11 kategoriaan ja heillä on muuten kovia meriittejä. Ks. kriteereistä
(Huom! em. nettisivulla on eritelty myös pelaajat maittain. Listassa on virhe USA:lla 84 eikä 83 ja E-Afrikalla 8 eikä 9 pelaajaa mukana.).

1. päivä

Ensimmäinen kierros oli kärjen osalta tasainen. 

Ensimmäisen päivän tulosluettelon top10

Ensimmäinen päivä oli top10 osalta tasainen. Joukossa on myös Mikko Ilonen vain kaksi lyöntiä kärjen takana. Rory McIlroy jatkaa loistokasta tekemistä edelleen ja on vain lyönnin päässä johdossa olevaa kolmen miehen ryhmää. Kaksi edellistä isoa kisaa, Britannian avoiment ja WGC Bridgestone Invitationalin, McIlroylle täpärästi hävinnyt Espanjan Sergio Garcia aloitti kisan vaisummin tuloksella -1 jolla hän on sijalla T35.

Kärkikolmikossa oleva Englannin Lee Westwood aloitti 67:nnen majorinsa. Hän ei ole vielä voittanut majoria, mutta hän on ollut kaksi kertaa toinen (Masters ja The Open 2010) sekä kolmas kolme kertaa (U.S. Open 2008 ja 2011 sekä PGA Championship 2009).

Mikko Ilonen pelasi ensimmäisen kierroksen loistavasti ja 4 alle parin. Tuloksessa on 6 birdieä ja 2 bogeya.Tiger Woods, vuoden 2000 kisan voittaja. ilmoitti juuri ennen kisaa, ettei hänellä ole kipuja selässä ja hän voi näin osallistua kisaan. Hän aloitti kisan vaisusti tuloksella +3 ja on sillä sijalla T109.

Kenttä ei näyttänyt sopivan Italian Matteo Manasserolle, koska hän teki tuloksen +9 lyömällä peräti 80 lyöntiä. Tuloskortissa oli 3 bogeya ja 3 tuplabogeya eikä yhtään birdieä. Kenttä ei näyttänyt sopivan myöskään Espanjan Pablo Larrazabalille joka teki tuloksen +8. Koko kauden hyvin pelannut Tanskan Thomas Björn ei onnitunut hänkään, vaan löi tuloksen +4. Samoin Englanin Paul Caseyllä näytti olleen vaikeuksia ja hän teki tuloksen +3. Puolet pelaajista teki alle par-tuloksen.

Kisassa nähtiin komea 30 metrin putti kun Etelä-Afrikan Johan Kok puttasi kymmenennellä viheriöllä eaglen. Hänen tuloksensa oli silti +7 ja sisälsi 4 tuplaa, 3 bogeya ja kaksi birdieä ja tuon eaglen. Katso video tästä putista.

Puolustava mestari USAn Jason Dufner vetäytyi kisasta niskaongelmien vuoksi tehtyään sitä ennen väylällä 10 triplan ja yhteistuloksen +8.

2. päivä

Rory McIlroyn huippuvire jatkuu. Ilonen nousi nejänneksi.

Toisen kierroksen tulosluettelon top10. Koko tulosluettelo näet tästä.
Ensimmäisen päivän jälkeen johdossa ollut Lee Westwood putosi 7 sijaa ja on nyt sijalla T9. Päivän nimi oli ehdottomasti Mikko Ilonen, eikä pelkästään sinivalkoisin silmin. Ilonen oli jo ensimmäisen päivän yllättäjiä, mutta nousi toisella kierroksella vielä neljä sijaa ylöspäin ja on nyt sijalla T4 lyötyään 68 lyöntiä. Kisan johtoon noussut ja jo yhden neljästä majorista, British Openin, tällä kaudella voittanut Rory McIlroylta sensijaan nykykunnossa saattoi odottaa nousua kärkeen. 

Kahden kierroksen jälkeen top10 on edelleen melko tiivis. Mukaan kamppailuun voitosta nousi Australian Jason Day, joka teki päivän kovimman tuloksen 6 alle parin 65 lyönnillään. Kierroksen toiseksi kovimman tuloksen 5 alle parin tehnyt USA Rickie Fowler nousi 17 sijaa ja jakaa Ilosen kanssa sijan T4 yhdessä pari pykälää pudonneen USAn Ryan Palmerin kanssa. Myös Phil Mickelson teki vakuuttavan nousun kohti terävintä kärkeä nousten 14 sijaa tuloksella 4 alle parin. Kovimman nousun top10:een teki kuitenkin Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen nousten 27 sijaa tuloksella 4 alle parin eli 67 lyönnillä.

Tiger Woods ei selviytynyt jatkoon kahdelle viimeiselle kierrokselle. Hän toisti toisella kierroksella tuloksen +3 jolla jäi tulosluettelossa reilusti sadan huonommalle puolelle.

Kaikki Ruotsin neljä mukaan päässyttä pelaajaa selvittivät tiensä cutista. Tanskan kahdesta vain Thorbjörn Olesen teki saman tempun ja konkari Thomas Björn ei.

Katso video päivän kohokohdista.

Mikko Ilosen tuloskortti toiselta kierrokselta.
3. päivä

McIlroy vankisti johtoaan. Ilonen säilytti loistavat asetelmat viimeiselle päivälle.

Mikko Ilonen kirjoittaa jälleen uutta suomalaista historiaa golfissa. Hän pelasi kolmannenkin kierroksen loistavasti 2 alle parin lyödessään tuloksen 69 lyöntiä. Kokonaistulos on nyt 9 alle parin ja sijoitus T6. Pohjois.Irlannin vasta 25-vuotias, mutta silti jo kolme majoria voittanut Rory McIlroy pelaa edelleen kierrokset huipputasolla: 66-67-67 ! Hänen varmuutensa viime viikoina on ollut uskomatonta ja jälki sen mukaista. Roryn johto toisena olevaan ja 8 sijaa nousseeseen Itavallan yllättäjään Bernd Wiesenbergeriin on yksi lyönti ja ero Iloseen ja hänen kanssaa saman sijan jakaviin Henrik Stensoniin ja Louis Ooosthuizeniin on 4 lyöntiä. Wiesenberger löi myös päivän kovimman tuloksen 65 lyöntiä eli 6 alle parin yhdessä Hunter Mahanin kanssa. Myös Rickie Fowler pelaa erinomaista sarjaa ja on kolmantena 2 lyöntiä McIlroystä. Myös Jason Day ja Phil Mickelson pelaavat hienoa sarjaa ja nousevat päivä päivältä kohti terävintä kärkeä ja molemmat ovat nyt sijalla T4.

Top10 kolmannen päivän jälkeen.
Henrik Stenson putosi kakkoskierroksella muutaman sijan, mutta nousi kolmannella kolme sijaa. Walesin Jamie Donalson tekee sahausliikettä myös ja nousi nyt 10 sijaa kovalla tuloksella 5 alle parin. USAn Steve Stricker pelaa tasaisesti ja säilytti asemansa top10:ssä. USAn Hunter Mahan nousi päivään aikana 28 sijaa tuloksella 6 alle parin sijalle T13. Kovan nousun tekivät 66 lyönnillään USAn Bill Haas ja Englannin Danny Willet nousten 22 sijaa sijalle T23. 

Edellisten kahden suurkisan kakkonen Sergio Garcia ja USAn Brooks Koepka saivat kentän juonesta kiinni vasta kolmannella kierroksella ja löivät huipputuloksen 66 lyötiä ja tekivät samalla päivän kovimman nousun 33 sijaa sijalle T23. Heidän saldonsa on nyt -5. 

Kovimmat pudotukset tekivät Espanjan Rafael Cabrera-Bello 34 sijaa sijalta T29 sijalle T63 ja Fidzin VIjay Singh 30 jokat putosivat sijalta T20 sijalle T50.  Saman pudotuksen teki myös Ruotsin Robert Karlsson pudoten sijaluvulta T29 sijalle T63. Australian Matt Jones ja Etelä-Afrikan Richard Sterne tipahtivat 22 sijaa molemmat sijalta T22 sijalle T42. Kovimmista nimistä Bubba Watson putosi jälleen alemmas ja nyt 14 sijaa jolla on nyt sijalla T70. Britannian avoiten viitonen ja WGC Bridgestone Invitationalin kolmonen Australian Marc Leishman ei ole saanut samanlaista tuntumaa kenttään ja on vasta sijalla T63.

Ilonen oli tyytymätön tapaan jolla pystyi lyömään palloa kolmannella kierroksella.

MIkko kertoo sivuillaan, että lyönnit olivat tahmeampia kuin kahdella edellisellä kierroksella. Kierros alkoi toistaiseksi ainoalla tuplalla toisella reiällä. Ilosen ja koko suomalaisen golfin kovin juttu toistaiseksi on hänen vuoden 2000 voittamansa Britannian amatöörimestaruus ja toiseksi kovin hänen 9:s sijansa vuoden 2001 Britannian avoimissa (major). Muuten, tuo amatöörimestaruuskisa laskettiin vielä ennen II maailmansotaa yhdessä USAn amatöörimestaruuskisojen kanssa major-tason kisaksi. Tuolloin ei vielä laskettu Mastersia ja PGA Championshipiä marjoreiksi ja em. amatöörikisojen ohella niitä olivat USAn ja Britannian avoimet.
Ilosen kolmannen kierroksen tuloskortti.
Mikko Ilonen aloittaa viimeisen päivän urakkansa 21:25 Suomen aikaa ja hän pelaa kierroksen hyvän tuttunsa Ruotsin Henrik Stensonin kanssa.

Videoita ja kuvia kolmannelta päivältä.

Martin Kaymer lyöti bunkkerin reunalta viheriölle. Klikkaa kuvaa.Ian Poulter lyöti wedgellä viheriöltä.

Ks. kolmannen päivän muita lyöntejä Golf Channeelin sivuilla.


J.B. Holmes upottaa 20 metrisen putin toisella kierroksella.

Valhalla G &CC:n kenttä on mielenkiintoinen, vaativa ja erittäin kaunis. Alla muutama kuva väylistä. (Klikkaa ja näet kuvat suurempina.)4. päivä

Viimeisenä päivänä peli jouduttiin keskeyttämään pitkäksi aikaa kovan vesisateen vuoksi.

Vettä tuli välillä kaatamalla.
Vettä jouduttiin lakaisemaan viheriöiltä pois.

Rory McIlroy oli jälleen lyömätön. Jo toinen major tällä kaudella.


Voitonhuuto viimeisen putin jälkeen.
Rory McIlroy jatkoi loppuun saakka huipputasolla kuten hän on tehnyt kaikissa viime turnauksissa. Tämä vasta 25 vuotta täyttänyt 175 sm pitkä Pohjois-Irlannin pikkujättiläinen ja Niken golfin päämannekiini on voittanut lyhyessä ajassa jo 4 majoria: U.S. Openin 2011, British Openin 2014, PGA Championchipin 2012 ja nyt 2014. Rory oli vakuuttava heti ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Hän otti komennon toisella kierroksella ja piti johtopaikkansa loppuun saakka.Mikko Ilonen teki vakuuttavaa työtä ja kirjoitti uusia rivejä suomalaiseen golfhistoriaan. Nyt sinne kirjataan kaikkien aikojen suomalainen major-sijoitus T7. Ilosen neljännen kierroksen sarja tuotti tuloksen 2 alle parin ja kokonaistuloksen -11. Ilonen analysoi tekemistään sivuillaan: Kisa "oli yksi parhaimmista ja raskaimmista kisoista voitot huomioiden, Kaikki hevosvoimat olivat käytössä. Pallonlyomiseni ei vaan ollut sillä tasolla, jota nämä karkelot edellyttävät. Lähipeli ja putti olivat varsin timanttisia." 


Kierroksen kovimmasta tuloksesta ja noususta top10;een vastasi Etelä-Afrikan veteraani Ernie Els. Hän löi 65 lyöntiä eli 6 alle parin jolla nousi 16 sijaa ohi Ilosen sijalle T7. Täsmälleen saman nousun samalle sijalle teki myös USAn Jimmy Walker. Ranskan Victor Dubuisson on osoittanut tällä kaudella kuuuluvansa maailman ehdottomaan eliittiin ja nousi 12 sijaa jakaen hänkin sijoituksen 7. 

Phil Mickelson teki vakuuttavaa työtä koko turnauksen ajan ja nousi jokaisen päivän päätteeksi yhä korkeammalle tulosluettelossa. Lopulta hän nousi hienosti toiselle sijalle jääden vain lyönninn päähän voittajasta. Tasaista työtä teki myös Rickie Fowler joka oli kisan kolmas yhdessä Henrik Stensonin kanssa. Stensonin loppukiri oli saamaa luokkaa kuin Mickelsonin. Jim Furyk nousi 8 sijaa sijalle T5 ja Hunter Mahan 6 sijaa sijalle T7. USAn Brandt Snedeker epäonnistui ensimmäisellä kierroksella (+2), mutta seuraavien kolmen kierroksen aikana vain Mickelson ja Fowler pystyivät tekemään yhtä kovan yhteistuloksen. Hän päätyi sijalle T13.

Mikko Ilonen oli ainoa lopputulosten top13:ssa joka pudotti sijoitustaan. Sillti päivän pettynein mies tuli Itävallasta. Bernd Wiesenberger oli vielä päivää aikaisemmin kaikkien yllätykseksi toisena, mutta putosi 13 sijaa sijalle T15. Australian Jason Day koki lähes yhtä dramaattisen kohtalon putoamalla 11 sijaa sijalta T4 sijalle T15. Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen tipahti 9 sijaa samalle sijaluvulle, Walesin Jamie Donaldson putosi 14 sijaa sijalle T24 ja Hollannin Joost Luiten 13 sijaa sijalla 26.

Edellisten kahden suurkisan Britannian avointen ja WGC Bridgestone Invitationalin kakkonen Espanjan Sergio Garcia ei saanut peliään kulkemaan tässä turnauksessa kuin kolmannella kierrokselle jolloin hän teki huipputuloksen 66 lyöntiä eli 5 alle parin. Hän putosi viimeisellä kierroksella 13 sijaa ja päätyi lopulta hänelle vaatimattomalle sijalle T36. Muista huippunimista kovia kokivat myös USAn Billy Horchel putoamalla 36, J.B. Holmes 33 ja Zach Johson 20 sijaa viimeisellä kierroksella. Bubba Watson teki tasaisen keskinkertaista jälkeä joka päivä ja hänen sarjansa oli: 70, 72, 73 ja 72 jolla oli lopulta sijalla T65.

Muuta mielenkiintoista

McIlroyn voitto ei irronnut aivan helposti. Hän aloitti kuitenkin viimeisen yhdensän reiän loistavasti eaglellä. (Katso toinen lyönti tällä par5:lla tästä.) Muuten, samalla väylällä jossa hän oli tehnyt avauskierroksella tuplabogeyn! Phil Mickelson, Rickie Fowler ja Hensik Stenson tulivat ja menivät kovaa ja kärkkyivät voittoa. Fowler Roryn peliparina ja Stenson ja Mickelson heidän edellään. Rory olikin vielä 13 reiän jälkeen tasoissa Mickelsonin kanssa ja Fowler ja Stenson olivat nousseet lyönnin päähän heistä. Rory hallitsi hienosti hermonsa ja voitti kuin voittikin. 
Alla Roryn tuloskortti. 

Rory McIlroyn kierrostulokset.


Tässä he ovat. Nuorimmat jotka ovat voittaneet 4 majoria. McIlroy on kolmanneksi nuorin 1934 jälkeen neljä majoria voittanut kaikkiena aikojen kahden suurimman Tiger Woodsin ja Jack Nicklauksen jälkeen. (Tarkka ikä näkyy kuvassa.) Kuvasta puuttuu 4:s eli Tom Morrison junior joka voitti vasta 21-vuotiaana nejännen majorinsa vuoden 1872 Britannian avoimissa. Vertailun vuoksi. Walter Hagen oli 29, Gary Player 31, Sam Snead 38 ja Ben Hogan 39-vuotias voitettuaan neljännen majorinsa.


Ilroy puttasi kaksi puttia viimeisellä reiällä jonka jälkeen salamavalot pääsivät valloilleen ja oli juhlan aika. Rory otti ensimmäiseksi halaukseen oman isänsä ja sitten oli muiden vuoro.


Kisan viimeinen putti on upunnut ja on juhlien aika.
Kynnenet tuhannet fanit odottavat sankaria 18:nnella griinillä.
Ilta oli jo pitkällä ennenkuin voitonjuhlat alkoivat. Peli kesti tunteja pidempään, koska se keskeytettiin moneksi tunniksi kovan rankkasateen vuoksi.


Lopulta näytti näinkin synkältä.
Maailmanlista meni jälleen uusiksi ja Mikko Ilonen nousi kaikkien aikojen korkeimmalle sijalle.

Mikko Ilonen teki suomalaista golfhistoriaa myös toisella tavalla. Hän nousi korkeimmalle maailmanrankingin listalla koskaan ja on nyt sijalla 46 eli peräti 8 sijaa ylempänä kuin viikkoa aikaisemmin. Kärjessä Sergia Garcia sai luovuttaa kolmospaikan Ruotsin Henrik Stensonille. Jim Furyk nousi pari sijaa ja on nyt 6:s. Matt Kuchar, Bubba Watson, Jason Day, Tiger woods putosivat sijaa alemmas. Phil Mickelson nousi neljä sijaa ja on nyt 9:s. Saksan Martin Kaymer putosi kaksi pykälää ja Rickie Fowler nousi 5 sijaa. Tiger Woods on maailmanlistalla sijalla 11.Linkkejä ja lähteitä:

Katso lähetystä kisasta. Rekisteröidy sivulle ensin (emai+postino.)
PGA Championshipin omat sivut.

Mikko Ilosen omat sivut Internetissä.

Katso videoita Golf Channelin Morning Drivesta.

Ks. kuvagalleria väylistä.

Katso kisoista videoita.

Voit pelata Valhalla G.C.:n kentän myös virtuaalisesti tietokoneellasi klikkaamalla tästä ja rekisteröitymällä WGT:n sivuille.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti