tiistai 7. tammikuuta 2014

Kuka oikein oli golflegenda Moe Norman?

Moe Norman oli kanadalainen golflegenda jo eläessään. Golfin ammattilaiset ympäri maapalloa pitävät häntä yhtenä kiistattomasti parhaista - monet parhaana - pallon lyöjistä, ja varmasti yhtenä erkikoisimmista ja värikkäimmistä henkilöistä urheilun aikakirjoissa. Norman oli itseoppinut golfari. Hänen svingiään, joka kulkee nimellä 'single plane golf swing' (yhden tason golfsvingi), pidettiin outona, epätavallisena ja taatusti erilaisena, mutta se oli erittäin tehokas ja hämmästyttävän tarkka. Hänestä on käytetty myös nimitystä 'The King of Swing'. Hänen lyöntinsä oli erittäin toistettavaa ja pallo pääytyi väylälle useammin kuin kenelläkään toisen pelaajan.

Numerot kertovat omaa kieltään: 17 holaria, 3 kilpailua tuloksella 59 lyöntiä, 4 tuloksella 61 lyöntiä ja 42 kenttäennätystä.
Videolla 'The Lost Lessons of Moe Norman' (toim. Todd Graves), jossa tohtori Jim "Doc" Suttie haastattelee ja kuvaa Nomanin svingiä vuonna 1992,  Norman kertoo hänellä olevien kenttäennätysten lukumäärän olevan yhteensä 42 - Kanadassa ja USA:ssa.

Katso YouTube videoita vuodelta 1994 joissa Norman lyö palloja ja antaa haastattelua lyöntien lomassa. Haastattelu on tehty PGA valmennus ja opetuskonferenssin yhteydessä 1994. Sarjassa on 4 videota.

1. Norman selittää oikeanlaista jalkojen toimintaa svingissä.

Video jalkojen työskentelystä svingin aikana.
2. Moe näyttää mikä on mailan tärkein liikke svingissä - vertikaalinen pudotus.

Video Master move  - klikkaa tekstia/kuvaa.
3. Moe Norman 1994 golf sving demo - PGA:n haastattelussa.

Moe Norman maailman paras pallonlyöjä - klikkaa tekstia/kuvaa..
4. Moe Norman golf svingi demoja PGA:n haastattelussa.

Norman esittää suoria lyöntejään YouTubessa ja antaa haastattelua.
Tiger Woods on sanonut: "Vain kaksi pelaajaa on koskaan todella omistanut oman svingin - Moe Norman ja Ben Hogan. Haluaisin omistaa omani."
 
Norman oli epätavallisen ujo mies ja hän karttoi julkisia esiintymisiä ja puhumista, mutta ujous katosi, kun hän sai mailan käteensä. Eräässä turnauksessa Norman pelasi par 4 väylän aloittamalla wedgellä ja jatkamalla draiverilla griinille ja teki parin. Kerran PGA Tourilla Normanin jälleen temppuiltua hän joutui vastakkain muutaman tourin jäsenen kanssa jonka jälkeen hän ei enää koskaan kilpaillut USA:ssa. Vuonna 1995 Norman löi golfklinikallaan yli 1500 palloa driverilla hieman yli 7 tunnin sisällä. KAIKKI 14 M SISÄÄN TOISISISTAAN!!!!!!!!. Kerrotaan myös, että hän olisi lyönyt 5 000 000 (5 miljoonaa) palloa 65 ikävuoteen mennessä.

Normanin ohje ja opetus perustui siihen mitä hän tunsi. Normanin omien sanojen mukaan hänen svinginsä perustui tunteeseen, josta hän käytti sanontaa "the feeling of greatness." ('Tunne erinomaisuudesta/täydellisyydestä/virheettömyydestä.') 

Vuonna 1995 Titlestin CEO Wally Uilhein päätti maksaa Normanille 5000 dollaria kuukaudessa työstä jonka hän on tehnyt golfin eteen. Norman kysyi tämän jälkeen: "Mitä minun täytyy tehdä rahojen eteen?" Wally Uihlein vastasi: "Olet jo tehnyt sen Moe".

Norman kuoli 4.9.2004 sydänkohtaukseen 74 vuoden ikäisenä. 

Kertomuksia Moe Normanista osoitteessa: http://moenormangolf.com/moe-norman/ 

Todd Graves havainnollistaa videolta otetussa kuvassa asiaa  alla.Lee Trevino sanoo videolla 'The Moe Norman Notebook. Moe's Secrets of the Single Plane Swing': "Norman is a legend, a living legend. He is a genius of the game." Ts. "Norman on legenda, elävä legenda. Hän on golfin nero."Jos haluat tietää enemmän Moe Normanista ja Single Plane Swingistä, katso Todd Gravesin nettisivulta osoitteessa: www.moenormangolf.com/gravesstaff.php.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti