sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Maanosien väliset golfin joukkuekilpailut.

Ryder Cup 

http://www.rydercup.com/europe
http://www.rydercup.com/usa


Ryder Cup on suurista golfturnauksista ensimmäinen ja kuuluisin. Se liikkeellelähtö ja nimihistoria on lyhyt ja ytimekäs. Turnaus sai nimensä Samuel Ryderin mukaan. Ryder oli jyväkauppias ja yrittäjä St. Albans in Hertfordshirestä Englannista. Hän siirtyi golfin pariin varsin myöhään parantaakseen terveyttään. Opettajana hänellä oli oman yrityksensä työntekijä Abe Michellin, joka kuului sen aikaisiin golfin parhaimpiin pelaajiin.

Ryder oli seuraamassa näytösottelua Yhdysvaltain ja Ison-Britannian joukkueiden välillä Wentworthissa 1926 ja oli erityisen ilahtunut Michellin ja hänen parinaan pelanneen George Duncanin otteista, kun nämä löivät USA:n joukkueessa pelanneet Open Championin 1925 voittajan Jim Barnesin ja golfin suuren legendan Walter Hagenin. “Meidän pitää tehdä tämä uudelleen”, sanoi Ryder baarissa jälkeenpäin ja niin oli Ryder Cupin syntysanat lausuttu.


Ryder Cup on miesten maanosaturnausten toinen pääturnaus Presidents Cupin ohella. Eurooppalaisten kannalta se on suurin ja merkittävin. Turnaus pelataan Euroopan ja USA:n parhaiden ammattilaisten kesken 12 miehisin joukkuein. Kilpailun järjestävät PGA of America ja PGA European Tour.

Ryder Cupia pelattiin vuoteen 1973 saakka USA:n ja Iso-Britannian välillä. Vuosina 1973-1978 USA:n vastustajana olivat Iso-Britannian ja Irlannin yhdistetty joukkue. Vasta vuodesta 1979 Euroopan joukkue on koottu koko maanosan parhaista pelaajista. 

Ruder Cupia pelattiin aina vuoteen 1999 saakka parittomina vuosina. Vuoden 2001 turnaus peruutettiin syyskuun 11. tapahtumien vuoksi ja se siirrettiin seuraavalle vuodelle. Vuodesta 2002 lähtien Ruder Cup on pelattu parillisina vuosina. Ryder Cup pelataan vuorotellen USA:ssa ja kulloinkin valittavassa Euroopan maassa. Euroopan puolella pidetyistä turnauksista se on pidetty useimmiten Skotlannissa.

Nykyisin turnaus kestää kolme päivää jonka aikana joukkueet pelaavat toisiaan vastaan nelinpeli-, nelipallo- ja tavanomaisen reikäpeliottelut, joiden yhteispisteet ratkaisevat koko Cupin voittajan.

Ryder Cup 2014 pelataan reikäpelinä kolmessa eri pelimuodossa kolmen päivän aikana yhteensä 28 otteluna. 

1. päivän aamupäivällä pelataan neljä (4) Four-ball –peliä joissa kussakin pelaa 2 pelaajaa kummastakin maanosan joukkueesta (yht. 4x2) omaa palloa reikään saakka. Joukkueen alimman lyöntituloksen lyöneen pelaajan lyöntimäärä väylällä on maanosan tulos ko. reiältä. Iltapäivällä pelataan samoin neljällä ryhmällä Foursome-peliä jossa kummankin joukkueen  pelaajat (2) pelaavat vuorotellen samaa palloa reikään ja reiän voittaa alin lyöntitulos väylältä.

2. päivän pelit ja rytmi ovat samanlaiset kuin 1. päivänä.

3. päivänä pelimuotona on tavallinen reikäpeli - Single Match - jossa kummankin maaosan joukkueen kaikki 12 pelaajaa pelaavat toisen joukkueen valittua vastustajaa vastaan.

Kapteenit valitsevat ketkä pelaajat kulloinkin pelaavat joukkueensa pelirymissä.

Ryder Cup pelirytmi vuosikymmenten aikana

Ryder Cupin historiassa on pelien määrä, pelimuodot ja pelipäivät ovat vaihdelleet jonkin verran. Vuodesta 1979 lähtien, jolloin Euroopan joukkue muodostui koko maanosan parhaista pelaajista, turnaus on ollut vakiomuotoinen.

USA hallitsi ylivoimaisesti voittojen määrässä pelatessaan Iso-Britanniaa sekä Iso-Britannian ja Irlannin yhdistettyä joukkuetta vastaan (18/3). Koko Euroopan tultua mukaan, voitot ovat menneet niukasti 9/7 Euroopalle. 

Vain 2 Ryder Cupin kilpailua on sen historian aikana päättynyt tasatulokseen. Ensimmäinen tasatulos tehtiin vuonna 1969 USA:n ja Iso-Britannian välillä tuloksella 16/16 ja toinen Euroopan joukkuetta vastaan vuonna 1989 jolloin tasatulos oli 14/14. 
 PaikkaTurnauksiaViimeisinViimeksi pelatu kenttä
 USA
20
2012
Medinah Country Club, Illinois
 Wales
2
2010
Celtic Manor Resort
 Irlanti
2
2006
The K Club
 Englanti
15
2002
Brabazon Course, Belfry
 Espanja
1
1997
Valderrama Gountry Club
 Skotlanti
2
2014
The PGA Centenary Course, Gleneagles
 Yhteensä
40
Ruyder Cup turnausta vuodesta 1927
Ryder Cupin voitot, tappiot ja tasapelit 1927-2014
Ryder Cupia on pelattu Euroopassa luonnollisesti eniten (15 kertaa) Englannissa, koska maa on ollut turnaushistoriassa pisimpään yksin USA:n vastustaja. Kun otetaan huomioon ajanjakso 1979-2013 jolloin koko Eurooppa on ollut USA:n pelivastustaja, Englannissa on pelattu kaikkiaan 17 pelatusta Ryder Cupista enää 5 kertaa, Espanjassa, Irlannissa ja Walesissa kussakin kerta.

Vuoden 2012 Ryder Cup pelattiin 28.-30.9. Medinah Country Clubilla USA:n Illinoisissa. Vuonna 2014 Ryder Cup pelataan Skotlannissa 26.-28.9. ja pelipaikkana toimii The Gleneagles Hotel Perthshiressa.EurAsia Cup

http://www.eurasiacup.com

 
EurAsia Cup on uusin tulokas maanosien välisissä kilpailuissa. Se järjestetään ensimmäistä kertaa vuonna 2014  Glenmarie Golf and Country Clubilla Malesiassa. Kilpailu muistuttaa paljolti Ryder Cupia ja se käydään parhaiden eurooppalaisten ja aasialaisten ammattilaispelaajien kesken 10-miehisin joukkuein reikäpelinä. Kisa on osa European Touria.  Vuonna 2014 kokonaispalkintopotti on 6,5 miljoonaa USA:n dollaria.

Kapteenit valitsee Euroopan Tour ja Aasian Tour ja he valitsevat joukkueidensa peliryhmät ja pelaajat kuhunkin otteluun.
 
Euroopan joukkueseen valitaan 4 pelaajaa edellisen vuoden Race to Dubai –listalta, 4 parasta maailmanlistalta ja Euroopan joukkueen kapteeni valitsee loput 2 pelaajaa.
 
Aasian joukkueeseen valitaan 4 parasta Asian Tour Order of Merit- listalta, 3 parasta aasialaispelaajaa maailmanlistalta ja loput 3 valitsee Aasian joukkueen kapteeni.
 
Maailmanlista sijoitus katsotaan 2014 tilanteesta 3.2.
 
EurAsia Cup pelataan kolmena päivänä perjantaista sunnuntain välisenä aikana.
 
1. Ensimmäisenä päivänä (to) pelimuotona on Fourball (better ball) jossa kummastakin maanosan joukkueesta valitaan 5 kahden pelaajan peliryhmää jonka pelaajat pelaavat omia pallojaan reikään saakka. Joukkueen paremman pelaajan tulos kultakin reiältä on joukkueen tulos tuolta reiältä.

2. Toisena päivänä pelimuotona on Foursome, jossa kummankin maanosan joukkueessa pelaa samoin 5 kahden pelaajan peliryhmää, jotka lyövät samaa palloa vuorotellen reikään saakka. Peliryhmän pelaajat päättävät kumpi aloittaa ensimmäiseltä tiiltä jonka jälkeen he lyövät vuorotellen, toinen lyö siten aloitukset parittomilta ja toinen parillisilta tiiltä. Avauksen jälkeen pelikaverit lyövät samaa palloa vuorotellen reikään saakka.

3. Viimeisenä päivänä pelimuotona on tavallinen reikäpeli - Single Match - jossa kummankin maaosan joukkueen kaikki 10 pelaajaa pelaavat toisen joukkueen valittua vastustajaa vastaan yksin.

Ns. ‘Dormie’ julistetaan tilanteessa jossa pelaaja(t) johtaa(-vat) omaa otteluaan samalla määrällä mitä on väyliä vielä pelaamatta. Esimerkiksi, jos toinen peliryhmä/pelaaja on kolme reikää voitolla (3-up) ja jäljellä on enää kolme pelaamatonta väylää, julistetaan peliryhmä/pelaaja voittajaksi.

Mikäli peli on tasan, EurAsia Cupissa ei pelata lisäreikiä, mutta se joukkue katsotaan voittajaksi, joka on voittanut edellisen EurAsia Cupin.Presidents Cup logo2

Presidents Cup
Presidents Cup on toinen miesten ammattilaisturnausten pääkilpailuista maailmassa Ryder Cupin lisäksi. Tämä turnaus pelataan USA:n ja muun maailman (ei Euroopan) ammattilaisten välillä. Tätä joukkueturnausta on pelattu vuodesta 1994 lähtien. Alun alkaen Presidents Cupia pelattiin parillisina vuosina, mutta 2001 syyskuun 11. tapahtumat siirsivät Ryder Cupia vuodella eteenpäin joka johti siihen, että turnaus siirrettiin vuodella eteenpäin ja sitä pelataan nykyisin parittomina vuosina. Turnaus pidetään vuorovuosina USA:ssa ja jossain muun maailman maassa. 

Presidents Cup 2015 pelataan reikäpelinä kolmessa eri pelimuodossa neljän päivän aikana.

1. päivänä pelimuotona on Four-ball jossa kummastakin maanosan joukkueesta valitaan 6 kahden pelaajan peliryhmää (12 pelaajaa) jotka pelaavat omaa palloaan reikään saakka. 

2. päivänä pelimuotona on Foursome, jossa kummankin maanosan joukkueessa pelaa samoin 6 kahden pelaajan peliryhmää (12 pelaajaa), jotka lyövät samaa palloa vuorotellen reikään saakka. 

3. päivänä pelataan 5 erillistä Four-ball ja 5 erillistä Foursome –peliä (10 pelaajaa).

4. päivänä pelimuotona on tavallinen reikäpeli - Single Match - jossa kummankin maaosan joukkueen kaikki 12 pelaajaa pelaavat toisen joukkueen valittua vastustajaa vastaan.Presidents Cupia on pelattu yhteensä 10 kertaa sen aloitusvuodesta 1994 lähtien. USA on voittanut 8 kertaa, muu maailma kerran vuonna 1998 (20,5/11,5) ja kerran turnaus päättyi tasapisteisiin vuonna 2007 (17/17).

Vuoden 2013 Presidents Cup pelattiin 3.-6.10. Medinah Country Clubilla USA:n Illinoisissa. Seuraava pelataan 8.-11.10.2015 Incheonissa Jack Nicklaus Golf Club Korea nimisellä kentällä Etelä-Koreassa.

Kovin vastus USA:lle on tullut toistaiseksi Etelä-Afrikasta ja Australiasta. Tilastojen valossa muun maailman joukkue näyttäisi kuitenkin lähivuosina olevan entistä kovempi vastus jenkeille. Aasia, jonka huiput olivat aikaisemmin lähinnä Japanin ja Etelä-Korean varassa, on tulossa etunenässä Kiinan, Intian ja Thaimaan voimalla. Etelä-Amerikassa menestys huipulla ei lepää enää Argentiinan Angel Cabrerasin tai Columbian Villegasin varassa, vaan myös Chilestä alkaa pikkuhiljaa löytyä varteenotettavia pelaajia, jos katsotaan vaikka viime vuosien European Tourin tilastoja.

 
 

Solheim Cup

http://www.solheimcup.com/
 
Solheim Cup on naisten golfammattilaisten joukkuekilpailu, joka pelataan myös joka toinen vuosi Yhdysvaltojen ja Euroopan joukkueiden kesken. Kilpailu on kolmipäiväinen ja joukkueet pelaavat toisiaan vastaan nelinpeli-, nelipallo- ja reikäpeliottelut, joiden yhteispisteet ratkaisevat koko kilpailun voittajan.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran 1990 jonka jälkeen sitä on pelattu kahden vuoden välein parillisina vuosina vuoteen 2002 saakka. Vuoden 2001 syyskuun 11. terrori-iskut siirsit vuoden 2001 turnausta vuodella ja nyt se järjestetään parittomina vuosina.

Royal Trophy, kuten kaikki muutkin golfin maanosaturnaukset, on saanut innoituksensa Ryder Cupista. Poikkeuksena kaikista muista maanosaturnauksista, sitä pelataan joka vuosi. Royal Trophy on miesten ammattilasten joukkuekilpailu Euroopan ja Aasian välillä. Sitä on pelattu vuodesta 2006 saakka joka vuosi paitsi vuonna 2008 jolloin kilpailu peruttiin. Turnaus pelataan 8 miehisin joukkuein jotka pelaavat 16 reikäpeliä (Four-ball, Fousome, Single Match). Joukkueet pelaavat 16 ottelun sarjan nelinpeli-, nelipallo- ja reikäpeliotteluita. Tämäkin joukkueturnaus on syntynyt Ryder Cupin menestyksen innoittamana. Royal Trophia pelattiin vuoteen 2011 saakka joka vuosi Thaimaassa ja tämän jälkeen vuorovuosina Euroopassa ja Aasiassa.
Kilpailulla ei omia sivuja ja niihin pääsee kulloinkin European Tourin sivujen kautta.

Seve Trophy on saanut nimensä vuonna 2012 kuolleen espanjalaisen golflegendan ja viisinkertaisen major-voittajan Severinos (Seve) Ballesterosin mukaan. Ballesteros tuli tunnetuksi myös poikkeuksellisen loistavana joukkuepelaajana kun hän pelasi useissa Euroopan Ryder Cupin  joukkueissa 80- ja 90-luvuilla. Seve Trophy pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Turnaus on miesten ammattilaisturnaus joka pelataan täysin eurooppalaisin joukkuein ja niinä vuosina jolloin ei pelata Ryder Cupia. Toisen joukkueen muodostaa Iso-Britannian ja Irlannin ja toisen Manner-Euroopan ammattilaiset.

Tämäkin turnaus on saanut innoituksensa Ryder Cupista ja sen pelaajien pitää olla eurooppalaisia ja heillä tulee olla edustusoikeus European Tourilla.

Turnauksen nimi on vaihdellut viime vuosien aikana. Vuonna 2009 sen nimi oli Vivendi Trophy with Seve Ballesteros, koska ranskalainen mediajätti Vivendi teki merkittävän sponsorisopimuksen turnauksen kanssa. Vuonna 2011 nimi oli Vivendi Seve Trophy ja vuonna 2013 se tuli tunnetuksi nimellä Seve Trophy by Golf+.

Mikko Ilonen on pelannut vuosina 2007 ja 2013 ainoana suomalaisena Manner-Euroopan joukkueessa kaksi kertaa.
Champions Tour logo

Champions Tourilla pelaavat seniorimiehet 50+. Monet kaikkein menestyneimmtät PGA Tourin huiput siirtyvätusein tälle kiertueelle. Touri perustettiin muodollisesti 1980 jolloin sen nimi oli Senior PGA Tour aina vuoteen 2002 saakka. 

Champions Tour pelataan 3 kierroksena (54 reikää), mutta 5 senioreiden mastersit ovat kuitenkin 4-päiväisiä (72 reikää) kilpailuja. 

Champions Tour on menestyvä senioreiden ammattilaiskiertue jonka tulostaso häikäisee kilpailusta toiseen. Syykin on looginen: touria pelaavat monet golfin entiset legendat, PGA Tourien ja mastersien voittajat ja vielä useammat mastersien kakkoset ja kolmoset. Mukana vielä tänä päivänä kiertueella nähdään sellaisia kuuluisuuksia kuin Bernhard Langer, Fred Couples, Mark O'Meara, Kenny Perry, Davis Love III, Tom Lehman, Mark Calcavecchia, Corey Pavin, ja monet muut. 

Senioreiden masters -kilpailut ovat:


Yllä rahalistan kärki vuodesta 1990. Palkkiot ovat melkoisen suuria myös senioreiden tourilla, kuten taulukosta nähdään.


The Legends Tour  

http://www.thelegendstour.com/

The Legends Tour on miesten Champions Touria vastaava seniorinaisten ammattilaisturnaus joka pelataan USA:n ja muun maailman joukkueiden välillä – pois lukien siis Eurooppa. Turnaus on järjestetty vuodesta 2006. Turnaus kuuluu LPGA Legends Tourin sarjaan. Kilpailu formaatti on otettu Ryder Cupista ja sitä pelataan samoin 12 henkisin joukkuein.

The Legends Tour tunnettiin ennen vuotta 2006 nimellä Women's Senior Golf Tour. Se on naisten 45+ ammattilaisturnaus joka pidetään USA:ssa ja se on virallinen LPGA Touriin kuuluva senioriturnaus joka perustettiin vuonna 2000. Tarkoituksena perustamisella oli pidentää myös naispelaajien kilpauraa samaan tapaan kuin vastaava ja hyvin menestynyt turnaus miehillä eli Champions Tour. Tourilla on kovaluokan historia ja sen pelaajilla on kaikkiaan n. 70 mastersin voittoa ja 650 LPGAn voittoa.Walker Cup on amatööripelaajien turnaus, virallisemmin Walker Cup Match, joka pelataan USA:n sekä Iso-Britannian ja Irlannin yhdistetyn joukkueiden välillä. Molemmat joukkueet koostuvat parhaista amatööripelaajista ja turnaus pelataan parittomina vuosina.. (Vrt. Ryder Cupia 1973-1978.) Turnauksen järjestäjinä toimivat R&A and the United States Golf Association. 

Turnaus sai nimensä vuonna 1920 USA:n golfliiton silloisen puheenjohtajan George Herbert Walkerin mukaan. (Waker on USA:n 41. presidentin George H. W. Bush in isoisä.) Walker Cup pelattiin 1921-1924 vuosittain ja turnauksella oli vielä silloin epävirallinen asema. Tämän jälkeen turnauksesta tuli virallinen joka toinen vuosi järjestettävä kilpailu, jota toisen maailmansodan jälkeen alettiin järjestään parittomina vuosina. Turnaus pelataan vuorovuosina Atlantin molemmin puolin.0 kommenttia:

Lähetä kommentti