keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Tiger Woods PGA Tour ja World Golf Tour, kaksi golfin virtuaalipelien ykköstä vertailussa.


Virtuaalipelit eivät ole vain lasten harrastusta.


Tutkimuksissa on osoitettu kehittävillä digitaalisilla peleillä olevan monia positiivisista vaikutuksista erilaisten taitojen opettajana ja kehittäjänä. Kehittävien opetus- ja simulaatiopelien etuina on mainittu mm. muistin ja päättelykyvyn kehittyminen, silmän ja käden koordinaatiokyvyn parantuminen, hahmotuskyvyn parantuminen, sosiaalisten taitojen aktivoituminen ja kehittyminen (peliyhteisöt, verkon kautta pelattavat pelit), ja ikäihmisten dementiaoireiden lieventyminen. (Listaan voisi lisätä myös englanninkielen oppiminen.) Hyvät video- ja nettipelit stimuloivat aivoja, opettavat pelaajiaan ja ne sopivat kaiken ikäisille.


Ks. linkkejä tutkimuksista alla.

Golfin virtuaalipelit opettavat lajin perusteita, mutta myös paljon enemmän lajista. Tässä esiteltävät kaksi maailman johtavaa peliä opettavat pelaajilleen myös lyönnin fysiikkaa, pelistrategiaa, välineteknologiaa, golfin historiaa, tilastotietoa, esittelevät monia maailmankuuluja kenttiä, jne. Pelit toimivat myös houkuttimena ja riman madaltajana lähteä kokeilemaan golfia oikealle golfkentällä sellaisille pelaajille jotka eivät ole vielä golfia reaalimaailmassa kokeilleet. Koska näissä peleissä on kysymys liikunnallisuuteen liittyvästä ja houkuttavasta pelistä, on niillä myös suurempaa yhteiskunnallista ulottuvuutta.

Virtuaaliset golfin simulaatiopelit ovat kehittyneet viimeisen 10 vuoden aikana rajusti. Tietotekniikan hardware ja sofware sekä samaan aikaan tapahtunut Internetin/tietoverkkojen kehitys on johtanut siihen, että pelit muistuttavat grafiikkaominaisuuksiltaan ja käyttäytymiseltään reaalimaailmaa ja antavat pelaajille sitä kautta entistä enemmän. Data kulkee verkossa nykyisin niin leveästi, että simulaatiopelit on voitu siirtää osin tai kokonaan pelattavaksi verkon kautta.


Pelien graafiset ominaisuudet kuten itse golfkentät ja pallon käyttäytyminen ovatkin realistisen näköistä. Samoin muu peliympäristö, golfturnaukset, tulostaulut, virtuaaliset pelikaverit, peliä kommentoivat tv-selostukset, pelivälineet ja niiden vaihtomahdollisuus, tms. ovat kuin suoraan todellisesta tilanteesta ja/tai ammattilaisturnauksesta.

Pelaaja joutuu jokaisessa lyönnissä ja putissa ottamaan kantaa samoihin asioihin kuin todellisessa pelissä. Tällaisia harkintoja pelaaja joutuu tekemään koko ajan pelatessaan koskien mm. mailan valintaa, pelistrategiaa ja riskien hallintaa, pallon erilaisten lentokaarien mahdollisuuksia ja niiden tuottamista, pallon kierrettä ja kierteen käyttömahdollisuuksia, tuulen ja/tai sateen vaikutuksia pallon lentokaaren pituuteen ja muotoon sekä rulliin, kentän ja viheriön nopeuden merkitystä, jne.

WGT mailavalinnat

Pelaaja oppii myös sen mikä merkitys erityyppisillä mailoilla, mailan varsilla (jäykkyys vs. lyöntinopeus) ja palloilla on lentokaareen, kierteeseen ja pallon käyttäytymiseen viheriöllä.


Kun pelaaja joutuu ottamaan kantaa moniin em. seikkoihin parhaan lyöntituloksen saamiseksi ja kehittyäkseen pelissä, hänen on helpompi arvioida samoja tekijöitä pelatessaan ulkona. Näitä pelejä pelattaessa  perusasiat iskostuvat tiukasti mieleen ja tulevat paremmin automaattiseksi osaksi jokaista lyöntiä ulkona. Virtuaaligolf on edullinen ja erinomainen opiskeluympäristö. Se on myös loistava sosiaalinen ympäristö pelattaessa ryhmässä samassa huoneessa tai verkon läpi maailmalla olevien pelaajien kanssa.

Miten videopelit eroavat golfsimulaattoreista? 

Suurin ero videopeleillä ja varsinaisilla golfsimulaattoreilla on se, että simulaattoreissa pelaajan fysiikka on käytössä kokonaisvaltaisemmin. Golfpeleissä korostuu sormien, käden ja silmän koordinaatio sekä reaktiokyky. Golfpeli pakottaa opettelemaan lajia korostetummin henkisellä puolella kuin simulaattorigolfissa jossa ajatuksien kanssa kilpailee vartalon saaminen toteuttamaan opittua välittömällä kokonaisvaltaisella fyysisellä kokovartalon suorituksella. Simulaattori on lähempänä reaaligolfia, mutta golfpeli tehnee reaalimaailman golfista automaattisempaa, koska perusasiat joutuu iskostamaan pysyvämmin aivoihin. Ilman tätä golfpelissä ei kerta kaikkiaan pääse kovin pitkälle. Vain yhtenä esimerkkinä tuulen suunnan huomioon ottaminen mailavalinnassa, lentokaaren suunnittelussa, etenemisstrategiassa, jne.

Ulkogolfia ei kumpikaan virtuaalimuoto korvaa, mutta ne täydentävät sitä. Ei ole sattumaa, että kaikki golfammattilaiset pelaavat sekä virtuaaligolfia että simulaattorigolfia ainakin silloin tällöin, tai, että kaikki formula- ja WRC-kuskit, jääkiekkoilijat, jne. pelaavat lajinsa virtuaalipelejä.

Golfsimulaattorit ja pelikonsoleissa ja tietokoneissa pelattavat virtuaaligolfpelit perustuvat paljolti samoihin periaatteisiin ja teknisiin haasteisiin sillä erolla, että golfsimulaattoreissa  lyönnit tehdään oikeilla mailoilla joiden liikettä, asentoa, nopeutta ja suuntaa mittaa optiset laitteet, kamerat tai tutkat. Molemmissa kenttien 3D-mallinnukset tehdään samalla periaatteella ja joskus niitä tekee sama yritys molempiin ympäristöihin. Virtuaalipeleissä mailan liikettä ohjaillaan hiiren (pc), sormen liikkeillä (tabletit) tai pelikonsolin peliohjaimella (Play Station, Xbox, Nintendo). Liikkeet on automatisoitu siten, että niissä oikea-aikainen hiiren näppäimen, sormen kosketus kuvaruutuun tai ohjaimen nappiin määrittää mihin kohtaan mailan lapaa pallo osuu. Simulaattorit mittaavat mailan realistista liikenopeutta, suuntaa ja lavan osumakohtaa palloon. Muutoin pelistrategia, mailanvalinnat, tms. seikat ovat yhteneviä.

Tiger Woods PGA TOUR


Maailman johtava (ainoa) golfpeli on pelikonsoleilla pelattava Tiger Woods PGA Tour. Tämä golfpeli on erittäin monipuolinen ja pitkälle kehitetty. Sitä on tuotettu vuodesta 1998 ja viimeisin versio on 2013 keväällä ilmestynyt Tiger Woods PGA Tour 14. Tiger Woods PGA Tour on ilmestynyt siten 17 vuotena eri pelialustoille.

Vuonna 1982 perustettu Electronics Arts eli EA on maailman johtava interaktiivisen viihdesoftan kehittäjä. Sen pääkonttori sijaitsee Redwood Cityssa Kaliforniassa.  Se tuottaa pelejä, sisältöä ja online-palveluita pelikonsoleille, tietokoneille, älypuhelimille ja tableteille. Se on todellinen jättiyhtiö jonka liikevaihto oli 2014 peräti 3,6 miljardia dollaria.

EA on tunnettu urheilupeleistään (jalkapallo, amerikkalainen jalkapallon, baseball, WRC-ralli, Tiger Woods 1998-2013, jne.), mutta se tuottaa paljon myös muunlaisia pelejä. Yritys jakaa tuotegendrensä toiminta-, kauhu-, ammunta-, perhe-, lapsi-, musiikki-, pulma/tehtävä-, strategia-, simulaatio- ja roolipeleihin. Sen tuoterepertuaari käsittää lähes 900 peliä. Näistä urheilupelejä on reilusti noin 150 kappaletta.

Golfpeleistä viimeisin versio on Tiger Woods PGA Tour14 jonka saa Xbox360 ja PlayStation 3 pelikonsoleille. Aikaisempia versioita myös Nintendolle. Näitä golfpelejä kehittää 1994 perustettu EA Tiburon studio Floridassa. Se tunnettiin aikaisemmin nimellä Tiburon Entertainment ja Electronics Arts osti sen itselleen vuonna 1998. Sama studio on kehittänyt myös muita kuuluisia urheilupelejä jalkapallosta ja jääkiekosta jne.

Maailmanlistan ykkösenä viime kuukaudet ollut Rory McIlroy saa seuraavaan EA:n golpeliin nimensä kun se tulee markkinoille nimellä Rory McIlroy PGA Tour keväällä 2015 Play Station 4:lle ja Xbox One:lle. Tiger Woods –versiot ovat vielä pitkään elossa johtuen siitä, että Rory McIlroy –versio vaatisi uutta tekniikkaa ja n. 400 €:n lisäpanosta pelaajiltaan.


Tiger Woods PGA Touria voi pelata Play Sation 3 ja Xbox 360 pelikonsoleilla. Peli toimitetaan DVD:nä, mutta peli vaatii pelinaikaista Internet-yhteyttä jonka se ottaa pelikonsolin WLAN:in kautta langattomasti tai LAN-verkkoyhteyden kautta. Netin kautta peli päivittää pelitilanteet, saavutetut tasot, pelihistorian, asetukset, jne. valmistajan serverille.

Pelaaja voi pelata maailmankuuluja kenttiä esimerkiksi pelaamalla ensin muutamia harjoitusreikiä kentällä ja/tai hän voi valita osallistuuko hän PGA Tourille, LPGA Tourille, EA Tourille pelitason ensin noustua niiden vaatimalle tasolle. Pelaaja voi myös karsia pääsystä majoreihin, pelata pääturnauksesta 1,2,3 tai 4 kierrosta, haastaa entisiä ja nykyisiä legendoja, pelata yksin, yhden, kahden tai kolmen CPU-vastustajan tai ystävän kanssa, tms. Samoin hän voi valita pelin sääolosuhteet, mihin aikaan vuorokaudesta (myös yöllä) peli alkaa, pelin vaikeustason, jne. Pelin aikana peliä seuraa suuri katsojajoukko joiden reaktiot pelaajan suorituksiin ovat realistisen tuntuisia. Peliä kommentoivat elävästi tv-seostajat. Pelaaja voi liittyä olemassa oleviin tuhansiin virtuaaligolfklubeihin maailmalla tai hän voi perustaa oman klubin. 


Pelitaitojen kehittyessä pelaajan tilille kertyy kokemuspisteitä ja virtuaalirahaa (coins) joilla pääsee pelin Pro Shop virtuaalikaupasta ostamaan parempia välineitä, asusteita (jopa sukkia), palloja, kelloja, aurinkolaseja jne. Peli on tässäkin mielessä hyvin monipuolinen ja realistisen tuntuinen.  

Pelissä on mahdollista valita 5 vaikeustasoa: amatööri, pro, tour pro, tournament ja simulation. Mitä korkeammalla vaikeustasolla pelaa sitä haastavampaa on saada alle par’in tuloksia, mutta samalla voi tienata enemmän ‘rahaa’ ja kokemuspisteitä. Kaikkein korkeimmalla vaikeustasolla eli simulaatio-tasolla näytöllä ei ole mitään apunäyttöjä (HUD) pelaajan käytössä ja tämä pakottaa pelaajan kiinnittämään kaiken huomionsa niihin seikkoihin jotka ovat oleellisia myös oikeassa pelissä.

Peliä voi pelata myös Internetin kautta muita pelaajia vastaan. Tällöin kaikkien pelaajien lyönnit näkyvät kuvaruudulla pallon lentokaarina. Pelin aikana on mahdollisuus olla puheyhteydessä verkossa muiden pelaajin kanssa. Pelissä voi pelata erilaisia pelimuotoja myös verkossa (lyöntipeli, reikäpeli, skini, paraspallo, nelipallo, jne.

Pelissä voi rakentaa itseään esittävän pelaajan (avatar) monipuolisesti. Hahmon voi pukea valittavana olevista pukinevaihtoehdoista ja vaihtaa asusteita sitä mukaa kun pystyy ostamaan niitä virtuaalirahalla. Kaikki vaatteet, kengät, päähineet, kellot, sukat, hanskat, jne. ovat olemassa olevia malleja realistisesti kuvattuina. Ts. peli samalla mainostaa tuotteita ja pelin valmistaja saa niistä mainostuloja

Pelaaja saa alkuvaiheessa perusmailat ja –pallot käyttöönsä, mutta pääsee vaihtamaan niitä parempiin malleihin sitä mukaa kun hänen pelitaitonsa kehittyy ja hän tienaa virtuaalirahaa ja kokemuspisteitä. Välineistä annetaan tarkkaa dataa valintoja helpottamaan. Tämä opettaa pelaajaa tekemään oman pelityylinsä ja –taitonsa mukaisia valintoja.





Pelin ominaisuuksista



Tiger Woods PGA Tour'issa on ensimmäistä kertaa mahdollisuus pelata kaikki 4 majoria. Peliin on tullut uusia maailmankuuluja golfkenttiä ja uusia mies- ja naisammattilaispelaajia joita voi haastaa kierroksille. Pelissä voi pelata maailman huippukiertueita yksin tai enintään kolmen kaverinsa kanssa tai valitsemalla pelikaverit pelin ammattilaispelaajalistalta. 


Useita kilpailuja sisältävistä toureista on valittavissa PGA Tour, LPGA Tour ja peliyhtiön nimeä kantava EA Sports Tour. Pelattavissa on myös miesten amatöörien U.S. ja British Openit. 




Turnausten pelikaaviossa on edettävä turnaus kerrallaan ja ansaittava pelioikeus majoreihin. Kahden pelikierroksen jälkeen pelaaja pääsee kahdelle viimeiselle kierrokselle vain, jos on läpäissyt cut’in. 

Turnauksissa voi valita pelaako vain viimeisen kierroksen, kaksi, kolme vai kaikki neljä kierrosta vai kaikki neljä kierrosta turnausta kohden ja pelaako niitä ennen harjoitusväyliä pelattavalla kentällä. Pelaajan menestyksen myötä pelaaja kerää FedEx Cupin pisteitä ja sijoituspisteitä maailman ranking-listalla. Peli ylläpitää virtuaalista poikaalihuonetta jonne tallentuu kuvat voitetuista palkinnoista. Pelihistoriaa voi tarkastella jälkikäteen tuloskorteista, nähdä esimerkiksi draivien keskiarvot, väylä- ja viheriöosumaprosentit tms. sekä niiden sijoitukset muihin turnauspelaajiin verrattuna.





Pelin uusimpiin hienouksiin kuuluu mahdollisuus haastaa golfin entisiä ja nykyisiä legendoja kisaamaan muutamalla väylällä. Nämä haasteväylät ovat todellisia joskus legendan pelaamia ja todellisilla tuloksilla. Peliin on valittu 3-6 vaikeaa väylää joissa legenda on joskus tehnyt pahaa jälkeä. Haastajalle annetaan kuitenkin hieman löysää ja hän voittaa legendan, jos pystyy lyömään vain pari-kolme lyöntiä enemmän kuin legenda. Vanhin haastettava on vuodelta 1878 ja hän on legendaarinen Tom Morris junior. Mailat ja pallot ovat kunkin aikakauden tuotteita ja siksi lentokaaret ja pallon käyttäytymistä on simuloitu niiden mukaiseksi. Erot huomaa helposti pelattaessa.


Tiger Woods PGA Tourissa voi valita pelaatko kisoja aikaisin aamulla, aamupäivänä, päivällä, iltapäivällä, illalla, myöhään illalla vai jopa yöaikaan.




Pelaaja ansaitsee menestyksensä ja peliesitystensä ohessa ‘rahaa’ (coins) ja kokemuspisteitä (XP points). Näitä voi myöhemmin vaihtaa parempiin mailoihin ja palloihin sekä vaatetuksen vaihtoon, grippeihin, rannekelloihin, aurinkolaseihin, päähineisiin, sukkiin, jne. Pelissä voi rakentaa monipuolisesti oman pelaajahamonsa ja muuttaa sitä ja sen vaatetusta pelien välissä, jos on ansainnut siihen tarvittavaa rahaa. Kaikki mailat, pallot, asusteet ja muut ovat todellisia huippubrandin merkkejä joita EA mainostaa tällä tavoin ja tienaa mainosrahoja.





Tulostaulut ilmestyvät näytölle aika ajoin ja seuraavat pelin kehitystä kuten oikessa PGA Tourin Golf Channelin tv-lähetyksissä ja selostaja kommentoivat ääneen jokaista pelaajan lyöntiä ja yleisö antaa ablodeja ja hurraa hyville suorituksille. Videolla näkee yleisöä koko ajan. Kun pallo osuu katsojaan, hän reagoin sattumaan kuin oikea ihminen samassa tilanteessa.


Tiger Woods PGA Tour’ia Internetit kautta.

Peliä voi pelata verkon kautta. Kuvassa näytetään pallon lentorataa kuvaavalla värijuovalla kuin peliryhmän pelaajat ovat lyöneet lyöntinsä.




Rory McIlroy korvaa pelin nimessä Tiger Woodsin 2015.

Uusia piirteitä Rory McIlroy PGA Tour:issa on esimerkiksi ns. Frosbite 3 ominaisuus. Sen ansiosta Tiger Woods PGA TOURin pitkät väylien latausajat ovat lyhentyneet rajusti ja uudet väylät ilmestyvät nyt saman tien. EA kertoo sivuillaan, että 18 reiän kierrosta kohden tämä lyhentää latausaikoja 10-15 minuuttia. (Frostbite on EA:n softankehitystyökalusetti. Ks. video tästä.) 


Katso tästä lisää mahtavia kuvia pelistä.






Kokemuksiani Tiger Woods PGA Tourista.


Maaliskuussa 2015 golfsimulaattorini sensorimatto rikkoutui ja jouduin lähettämään sen huoltoon jenkkeihin. Sensori makasi pari viikkoa sikäläisessä tullissa ja sensorin takaisin saaminen kesti yli kuukauden. Olin ostanut lastenlasteni käyttöön vuosia sitten Sonyn Play Station 3:n ja hankin siihen viime jouluksi Tiger Woods PGA Tour pelin. Odotellessani sensoria ajattelin kokeille itse millainen peli olisi ja osaisinko pelata konsolipeliä. Aikaisemmat kokeiluni olivat jääneet lyheen. Olin hankkinut konsolissa pelattavia muita pelejä ja mm. auto- ja mönkiäpelin joita lapsenlapset pelaavat keskenään silloin tällöin talviaikana. Viime talvena erehdyin pelikaveriksi 4-vuotiaalle Onnille tarkoituksena näyttää kuinka autopeliä pelataan. Onni oli jo harjaantunut pelaaja tässä pelissä eikä kestänyt kuin varttitunti kunnes hän halusi lopettaa pelaamisen kanssani toteamalla, että “et sää osaa pelata yhtään”. En lannistunut tästä kommentista ja ajattelin kokeilla golfia samassa konsolissa yksikseni. Opin yllättävän nopeasti pelin logiikan ja peliohjaimen käytön. Lähdin pelissä tasolta 1, kuten kaikki aloittavat, ja nyt pelaan tasolla 90+. 

Pelasin Masters-viikolla huhtikuun alussa neljän päivän turnauksen Augustan kentällä. Olin selviytynyt tähän majoriin PGA Tourin peliesitysteni kautta. Oli hienoa seurata televisiosta lähetyksiä ja ymmärtää millaisia väylät todellisuudessa olivat ja kuinka paljon nousuja, laskuja ja kaltevuusia sekä kuinka mutkikkaita ja liukkaita Augustan viheriöt ovat. Asiasta sai paljon selkeämmän ja konkreettisemman kuvan pelin kautta kuin 55 tuumaisen television kautta. Saman asian toi esille Teemu Selänne kun TV4 Pro2:n Masters-selostaja Petteri Ahola haastatteli häntä ja hänen kokemuksiaan Augustan kentästä hänen seurattuaan Mikko Ilosen peliä paikan päällä ja toimittuaan Mastersin par3-kisassa hänen caddienaan. 


Erittäin upea golfpeli joka sopii kaikenikäisille ja jossa oppii kaiken aikaa uutta lajista ja hienoista kentistä. Vaatimustasot sovitettavissa pelaajan kunkin hetkiseen tasoon eikä ylärimaa ole. Pelistä saa niin vaikean kuin haluaa, mutta ei niin helppoa kuin joskus voisi haluta. Oli esimerkiksi hienoa pelata kierros Augusta Nationalin kentällä ennen kuin ryhtyi katsomaan televisiosta oikeaa Mastersin peliä, koska sen jälkeen näki ja ymmärsi paljon enemmän kentän vaatimuksia, maastomuotoja, viheriöiden kaltevuuksia ja sitä kautta niiden asettamia vaatimuksia pelaajille.



Arviointini Tiger Woods PGA Tour 14 pelistä



Lue Livegamersin peliarvostelu Tiger Woods PGA Tour 14:sta.

World Golf Tour on Internet-peli




Kuuluisin tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla (Android ja iPhone) pelattava virtuaaligolf on World Golf Tour (WGT). Peli mainostaa itseään näin: “WGT is an online multiplayer virtual golf game”. Yhtiö kertoo WGT Golfin olevan #1 ilmaisten golfpelien joukossa ja sitä on pelattu jo noin 500 miljoonaa kierrosta. Ts. se on monen pelaajan virtuaalinen Internet-peli. Pelin kehittäjä on WGT Media San Fransiscosta. Se on sosiaalisten mobiilipelien julkaisija ja tuottaa realistista simulaatioita golfista ja baseballista (ks. WGT Golf ja WGT Baseball). 

WGT:stä löytyy parisenkymmentä USA:n huippukenttää ja yksi kenttä Skotlannista (St. Andrews). Kentät ovat valokuvarealistisia. Uusia kenttiä mallinnetaan kaiken aikaa. Kentät on mallinnettu patentoidulla tekniikalla joka tuottaa 3D valokuvarealistista tulosta kentistä. Käyttäjä pääsee pelaamaan näitä virtuaalikenttiä pääosin ilmaiseksi, mutta pääsee pelaamaan joitakin uusimpia maksamalla oikeaa rahaa valmistajalle. Pelaaja voi muutoinkin käyttää luottokorttiaan ja ostaa peliin parempia mailoja ja palloja sekä pelioikeuksia erilaisiin turnauksiin. 

Pelissä voi ostaa välineitä virtuaalikaupasta sitä mukaa kun on ansainnut tienaamalla krediittejä eli virtuaalista valuuttaa tai voittamalla sitä turnauksissa. Mailoista annetaan monenlaista tietoa joka sekin opettaa pelaajaa tarkastelemaan asioita oman pelinsä parantamisen kannalta. Pelissä voi vuokrata mailoja (vuorokaudeksi) ennen kuin tekee päätöksen ostaa niitä virtuaalivaluutalla. Samoin mailoja voi myydä virtuaalikaupalle takaisin, jos niitä ei enää käytä. Pelissä voi ostaa juomaa josta saa ns. bonus kokemuspisteitä (XP).

Pelaaminen vaatii Aboben Flash Playerin version 11.4 tai uudemman (ilmainen) ja nopean Internet-yhteyden sekä vähintään keskinkertaisen pc:n tai tabletin (min. 2GHx, 1GB RAM ja 1024x768 VGA) jossa ei ole kovin vanha selain (IE 10+, Firefox 24+, Chorme 30+, jne.). Pelaaminen edellyttää, että pelaaja luo järjestelmässä pelaajanimen itselleen josta pelikaverit (+mahd. kilpailut) tunnistavat pelaajan. Peli vaatii myös sähköpostiosoitteen, syntymäpäivän ja paikan sekä edellyttää vähintään 13 ikävuotta pelaajaltaan. Peliä voi tosin kokeilla vaatimattomammin ilman rekisteröitymistäkin.



Pelissä pääsee eteenpäin tienaamalla krediittejä (virtuaalirahaa) joilla voi ostaa mailoja ja palloja tai maksaa osallistumismaksuja turnauksiin. Peli tarjoaa mahdollisuuden ostaa näitä asioita maksamalla oikeaa rahaa. Samoin rahalla voi hankkia pelistä mainosvapaan version. Pelaaminen onnistuu peruspelillä tienatuilla virtuaalirahoillakin ja niillä hankituilla välineillä, mutta oikealla rahalla luottokorttia veloittaen pääsee oikotietä erilaisiin asioihin ja hankintoihin. Pelaamalla virtuaalirahojen kerääminen on todella hidasta.


Pelissä voi ansaita ‘krediittejä’ eli virtuaalirahaa myös mainosten kautta. Ts. WGT:n sivuilla mainostaa yrityksiä ja tilaamalla niiden tuotteita saa kerättyä virtuaalirahaa. Ks. alla kuvaesimerkki. Esimerkiksi, jos liittyy sivulla mainostavaan Mega Casinoon uutena kasinopelaajana ja tallentaa minimisumman kasinon tilille, tienaa 3700 krediittiä. Casino puolestaan maksaa mainostamisesta WGT:n sivuilla pelin kehittäjälle. (Ks. ‘earn free credit’, tai WGT:n etusivun mainoksia tästä.) Puoli miljardia pelikierrosta vetää mainostajia, varsinkin kun kyseessä on golfarit kohderyhmänä.


Pelattavia kenttiä on tällä hetkellä 24 ja mukana myös kuuluisia kenttiä kuten St. Andrews, Pebble Beach, Oakmont, Valhalla, Pinehurst jne. Kentän voi valita helpohkoista (esim. Pinehurst No.2), keskivaikeista (moderate esim. Valhalla) ja vaikeista (esim. Harbour Town).


Pelissä on erilaisia taitotasoja (tiers) joita WGT vertaa oikean golfin tasoituksiin. Tasoilla on merkitystä kilpailtaessa ja palkinnot ovat sitä arvokkaampia mitä korkeammalla tasolla peliä pelaava pääsee pelaamaan.

Kuva Valhallan kentän 13:sta väylästä alla.
Peliin on tullut uutena piirteenä ‘kokemustasot tai –pisteet’ (experience levels/points). Näitä kertyy vain jos pelaa loppuun aloitetun pelin ja niitä saa erilaisista pelisuorituksista (esim. holarit, loppuun peltut kierrokset, hyvät lyönnit, ansaitut palkinnot, peliruorituksen muita pelaajia vastaan). Nämä pisteet eivät perustu pelaajan pelitaitoihin (skill) kuten em. taitotasot (tiers). Pelaajan taso alkaa 1:stä ja voi nousta aina 30:een (=Master).

Tasoilla on merkitystä kun pelaaja avaa uusia tuotteita WGT:n virtuaalisessa Pro Shopissa ja ne myös kannustavat pelaajia viemään läpi useampia peliryhmiä ja kisailuja.





Pelissä voi valita kymmenistä erilaisista profiileista ja hahmoista.



Pelaaja- tai taitotasoja on pelissä 8 erilaista: Hack eli aloittelija, amatööri, pro, Tour Pro, Master, Tour Master, Legend ja Tour Legend. Pelaaja nousee tasolta toiselle kehityessään pelaajana pelissä. Tämä tapahtuu ennen kaikkea oikeiden valintojen kautta. Valintoja on samalla tavoin kuin oikeassa pelissäkin. Ne voivat kohdistua itse tilannearvoihin, pelivälineisiin, lyöntivalintoihin, jne. Tason noustessa pelaaja tienaa samalla virtuaalivaluuttaa (esim. amatööri 50 ja Tour Legend 225 krediittiä) jolla voi hankkia uusia välineitä ja joilla hän voi ostaa oikeuden osallistua turnauksiin. Tasot (tiers) ovat kuin normaaligolfin tasoituksia (handicap) ja ne sanelevat mm. sitä mihin turnaukseen pelaaja voi päästä tai millaisiin peliryhmiin hän voi päästä. Palkinnot ovat luonnollisesti sitä paremmat mitä korkeammalla tasolla pelaa ja kisailee.


Pelissä on myös ns. ‘kokemustasot’ (experience levels) jotka tarkoittavat eri asiaa kuin taitotasot. Ne tulevat yksittäisten pelisuoritusten perusteella pelikierroksen aikana, hyvistä lyönneistä (esim. holareista, eagleista, jne.), saaduista palkinnoista jne. Näillä tasoilla on merkitystä sen kannalta, että pelaaja pääsee avaamaan (unlock) sellaisia uusia virtuaalituotteita virtuaalikaupassa joita hän ei muuten pääsisi ottamaan käyttöönsä pelissä. Tätä kautta pelaaja voi päästä useampaan peliryhmän peliin ja kisaan.

Pelissä voi valita 7 eri pelimuotoa: lähemmäksi lippua, ns. Blitz jossa pelataan 9 tai 18 reikää par3-väyliä Internetin kautta liittymällä pelikutsuun. Sitä voi pelata myös yksin (Blitz – Single Player) Pelissä saapisteitä sen mukaan miten hyvin osuus viheriölle ja rankaistaan (lie penalty), jos sinne ei pallo jää (viheriön reuna-alue (fringe) 5 pistettä, väylä 10, bunkkeri 30, vesi 40, raffi 20, pitkä heinä 30 jne. Pisteisiin vaikuttaa myös matka kuinka kauaksi lipusta pallo jää. Jos osuu viheriölle saa bonuspisteitä +50, tai lipputankoon saa 25000 pistettä, tai tekee holarin saa ? pistettä (ei kokemusta). Peleistä voi saada virtuaalisia ja reaalimaailman palkintoja esim. mailan grippejä, muita golfvälineitä ja/tai tee-aikoja kentille.


Netissä pelattavia pelimuotoja on lisäksi ns. Alternate Shot Game jossa 4 pelaajaa pelaa kahdessa joukkueessa toisiaan vastaan siten, että joukkueen pelaajat lyövät vuorotellen samaa palloa. Samoin valittavana on skini ja yksin ja netin kautta peliryhmissä pelattavat lyönti- ja reikäpeli.

Yksi pelimuodoista on nk. viikottainen ‘Multi-Round Open’ kisa jossa pelataan kaksi kierrosta lyöntipeliä johon otetaan mukaan 200 kilpailijaa.



Peliä voi pelata yksin tai liittyä useamman pelaajan peliryhmään jonka on luonut kutsuja joka on valinnut parametrin ANYONE eli kuka tahansa voi liittyä hänen peliryhmäänsä. Pelaaja voi luoda omia peliryhmiä ja kutsua siihen kavereitaan ja muita pelaajia erilaisilla kriteereillään. Pelimuotoina voi olla lyöntipeli tai reikäpeli.

Itse lyönti tietokoneella siten, että asetetaan kursori pelaajan mailalle jolloin näytölle ilmaantuu grafiikka joka kertoo, että alkamassa on lyönti. Klikkaamalla ja pitämällä hiiren vasen näppäin alhaalla ja liikuttamalla hiirtä vasemmalle säädellään svingin voimakkuutta. Kun lyönnin haluttu voimakkuus on näin valittu, vedetään hiirtä oikealle ja klikataan uudelleen hiiren vasenta näppäintä jolloin mailan lapa osuu palloon. Täydellinen svingi onnistuu kun klikkaus alavedossa on svingivoimakkuutta osoittavan valkoisen linjan keskellä. Mikäli klikkaus on linjan vasemmalla tai oikealla, lyöntiin tulee hookkia, fadea tai slaissia. Ks. video kuinka lyödään palloa.



Pallon lyöntisuunta voidaan valita siirtämällä näytöllä suuntaosoitinta (aim indicator) ja klikkaalalla ja vetämällä sitä kentän haluttuun kohtaan. Pelissä voi tarkastella kenttää ja viheriötä portaattomasti ennen lyöntiä. Ks. video.

Viheriöllä voit tarkastella kaltevuuksia ja sen nopeutta graafisesti ennen lyöntiä. Voit lisätä pallon yläkierrettä ja saada pallo rullaamaan enemmän tai lisätä palloon alakierrettä lisäämällä vähentää pallon rullia. Viheriön nopeusvaihtoehtoja ovat: hyvin hidas, hidas, standardi, nopea, hyvin nopea, turnausnopea ja championship-nopeus.



Pelissä on 6 erilaista lyöntityyppiä: täysi, punch shot (ranteet edellä matala), pitchi (lyhyt ja korkea), chippi, flop shot/lob shot (lyhyt hyvin korkea joka pysähtyy nopeasti) ja putti.

Kokemuksiani WGT-pelistä

Vaikka peli on ilmainen, se on sitä rajoitetusti, jos haluaa kehittyä ja saada pelistä irti mahdollisimman paljon. Pelaamalla virtuaalirahan kerääminen on tuskainen ja pitkä taival.

Vaikutelmani kymmenien kierrosten ja kenttien testaamisesta on, että WGT on melko vaikea peli ainakin seniori-ikäisille. Varsinkin, jos valitsee parametreista tuulta ja viheriöillä lipun paikan kaltevilta paikoilta tms. Se soveltuu tietenkin aikein ikäisille vaikka se  vaatii pelaajalta erityisesti nopeaa reaktiokykyä hiiren/sormen liikkeissä. Iäkkäämmille tämä peli on kovin haastavaa juuri tästä syystä ja suosittelen em. konsolipeliä heille ensisijaisena pelimuotona.

Pelasin peliä notebook pc:llä ja tabletilla. En huomannut tuloksissani minkäänlaisia eroja käytti sitten hiirtä tai sormea kosketusnäytöllä. Peli on hyvä lisä golfpelien joukkoon ja se on saanut valtavan menestyksen, koska se on ilmainen nettipeli. Se ei siksi voikaan yltää lähellekään EA:n Tiger Woods PGA Tourin tasoa monipuolisuudessa. Viimemainittu muistuttaa ja opettaa golfia paljon monipuolisemmin ja syvällisemmin ja tuo pelaajan lähelle muutoinkin golfin ammattilaispelaamista ja maailmaa. Lisäksi sitä voi pelata samaan aikaan 4 pelaajaa samassa tilassa. EA:n pelissä on lisäksi pelin aikainen selostus ja yleisö seuraamamassa peliäsi ja se tuo hienon lisämausteen pelaamiseen.

Arviointini World Golf Tour pelistä


Linkkejä:

WGT Tourin infosivut.

Rory McIlroy PGA TOUR esittelyä

OGC Open - The Online Golf Challenge!

18 Greatest Golf Games of All Time

Digital game design for elderly users.

Video Games Affect the Brain—for Better and Worse

Digitaaliset pelit, Mannerheimin lastensuojeluliitti, 2009

Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin, Mediakasvatusseura, 2/2007

Suomalaistutkijat selvittävät pelien ja somen vaikutuksia nuorten aivoihin, Helsingin Sanomat, 17.2.2015

Pelikasvatus.fi, artikkeleita pelikasvatuksesta, 2014


0 kommenttia:

Lähetä kommentti