perjantai 10. huhtikuuta 2015

Jordan Spieth tuli, näki ja voitti Mastersin vakuuttavalla tyylillä ennätyksiä murskaten ja sivuten.

Klikkaa kuvaa ja katso Mastersin omat sivut.
Sunnuntai 12.4 - 4. päivä 

Nuoruus otti voiton kokemuksesta Mastersissa.
!
Lopullinen tulosluettelo kärjen osalta. Katso koko tuloslista tästä.
Jordan Spieth "tuli näki ja voitti" ! Tapa jolla hän voiton otti on vailla vertaa. Spieth otti johtopaikan turnauksen ensimmäisenä päivänä ja piti piikkipaikan kisan loppuun saakka selvällä 4 lyönnin erolla toiseksi tulleisiin Phil Mickelsoniin ja Justin Roseen. Spieth kuittasi voitostaan 1,8 miljoonaa dollaria. 


Tästä tilanteesta lähdettiin viimeiseen päivään.
Spieth nousi voitollaan niiden 49  harvojen joukkoon jotka ovat urallaan voittaneet Mastersin. Suoritus muistutti Tiger Woodsin parhaita vuosia. Urheilumaailman media hehkuttaa voittoa yhdeksi vakuuttavimmista voitoista golfin historiassa. 

Kisassa jaetulle toiselle sijalla tulleet Phil Mickelson ja Justin Rose pelasivat tasaisen sarjan ja saivat yhteistuloksekseen 14 alle par'in. Maailmanlista ykkönen Rory MaIlroy sai koneensa vauhtiin vasta kolmannella kierroksella ja jatkoi viimeisenä päivänä siitä lyöden päivän kovimman tuloksen 66 lyöntiä. Sillä nousi 15 sijaa ja päätyi lopulta neljänneksi yhteistuloksella -12. Japanin Hideki Matsuyama teki saman lyöntituloksen ja nousi 7 sijaa sijalle 5. Päivän kovimman nousun top10:iin teki Englannin Ian Pulter nousten 27 sijaa lyömällä 67 lyöntiä päätyen lopulta jaetulle kuudennelle sijalle. Tiger Woodsin ei pystynyt pitämään samaa tasoa mihin hän ylsi toisella ja kolmannella kierroksella (69-68) ja löi nyt 73 lyöntiä (+1) jolla tosin nousi pari pykälää jaetulle 17 sijalle.

Korjaus aikaisempaan kirjoitukseeni:
Spieth ei suinkaan ollut ensimmäistä kertaa Mastersissa, kuten kirjoitin, vaan oli 2014 kisassa jonka voitti Bubba Watson jaetulla toisella sijalla yhdessä Ruosin Jonas Blixitin kanssa tuloksella 283 lyöntiä (-5).

Kuka oikein on tämä Mastersin voittaja.


Ennen Mastersin voittoa Jordan Spieth jäi suurten nimien varjoon ainakin muualla kuin jenkeissä vaikka oli viime vuoden Mastersissa toinen 20-vuotiaana ja hämmästytti jo silloin. Hän on voittanut 3 PGA Tourin ja yhden PGA Tour of Australasian ja yhden muun ammattilaiskilpailun. Hän siirtyi ammattilaiseksi 2012 ja hänet palkittiin PGA Tour Rookie of the Year -tulokaspalkinnolla 2013. Ennen yliopisto-opintojen aloittamista hän ehti voittaa kaksi kertaa USA:n junioreiden amatöörimestaruuden. Spiethestä tuli nuorin (19 v, 11 kk, 17 p) PGA Tourilla voittanut pelaaja 82 vuoteen kun hän voitti John Deere Classicin 2013. Hän nousi Mastersin voiton jälkeen maailmanrankingissä kaksi sijaa ja on nyt toisena Rory McIlroyn jälkeen. Ensimmäisen ammattilaiskautensa jälkeen 2012 hänen rankingsijoituksensa oli 809:s, seuraavana vuonna jo 22:s ja viime kauden jälkeen 9:s, joten yksi golfhistorian jyrkimmistä nousuista maailman terävimmälle huipulle hänessä on kysymys. Hän johtaa myös kuluvan kauden FedEx cupia.  

Spiethin muut osallistumiset majoreissa ova olleet tätä ennen: Masters 2014 (T2), U.S. Open vuonna 2014 (T17), British Open 2014 (T36) ja PGA Cahmpionship 2013 ja 2014 (ei selviytynyt cutista). 
Tämän vuoden Mastersissa Spieth teki 36 ensimmäisellä reiällä tuloksen 14 alle par'in käyttämällä vain 130 lyöntiä niihin. Se on Mastersin 79-vuotisen historian kovin tulos kahdelta kierrokselta ja samalla alin lyöntimäärä missään majorissa. Hänen kolmen ensimmäisen päivän eli 54 reiän yhteislyöntimääränsä oli 200 joka sekin on Mastersin historian ennätys. Hänen lopputuloksensa 270 lyöntiä sivuaa Tiger Woodsin yksin aikaisemmin pitämää kaikkien aikojen ennätystä vuodelta 1997. Spiethistä tuli nuorin avauskierroksen jälkeen johdossa ollut pelaaja Mastersissa ja hänen tuloksensa avauskierrokselta 64 lyöntiä on Mastersin avauskierroksen historiassa toiseksi paras. Oli vain hiuskarvan varassa ettei Spieth saanut yksin nimiinsä kilpailun yhteistuloksen ennätystä. Hän teki kolmannen päivän 17 reiällä tuplabogeyn ja puttasi lyhyen putin ohi. Samoin päätöspäivän 18 reiällä hän puttasi noin metrisen putin ohi. Ks. kuvaa alla.


Spiethin 2 viimeistä puttia Mastersin kisassa.
Spieth on nyt pelannut 8 kierrosta Mastersia 2014 ja 2015 ja ollut jokaisella kierroksella kisassa viiden parhaan joukossa !

Spieth on vain puolisen vuotta vanhempi mitä Woods oli voittaessaan Mastersin 1997 ja nyt kaikkien aikojen toiseksi nuorin Mastersin voittaja. Spieth oli voittopäivänä 21 vuoden 9 kuukauden ja 16 päivän ikäinen. 

Mastersin uutisivuilla on otsikko "For the Spieths, It's a Family Affair." Eli Spietheille golf on koko perheen juttu. Jordanin äiti sanoo, että Jordan on oppinut pikkusiskoltaan golfsvingistä enemmän kuin yhdeltäkään valmentajalta. Pikkusisko sairastaa autismia. Ernie Els on sanonut, että Jordanin on yksi tasapainoisimmista ja ystävällisimmistä sekä mukavimmista nuorista miehistä jonka hän tuntee. Kun katselee hänen haastattelujaan, ei uskoisi, että kaveri on vasta 21-vuotias.

Jordanin vahvuuksia ovat hänen rautalyöntinsä ja kovatasoinen puttipeli, vaikka kahtena päätöspäivinä nähtiinkin pari lyhyttä puttia menneen ohi viimeisillä rei'illä, mutta olivathan paineetkin melkoiset. Hän kertoi kisan jälkeen, ettei ollut nukkunut juurikaan kolmannen kierroksen jälkeisenä yönä ja että viimeinen kisapäivä oli ollut hermoja raastavaa koska kaksi major-voittajaa ajoi häntä takaa (Rose ja Mickelson).

Kuvassa edellisvuoden voittaja Bubba Watson pukee vihreän takin Jordanin ylle tv-haastattelun yhteydessä klubitalossa ja toistaa saman rituaalin yleisön edessä ulkona, kuten tapana Mastersissa on.Jordan Spiethin tuloskortit Mastersin nejlältä kierrokselta.
Tiesitkö?

Voitot Mastersin 79-vuotisen historian aikana ovat menneet jenkeille murskaluvuin 59 muun maailma 20 voittoa vastaan. Eri voittajia on vastaavasti ollut 36 jenkeistä ja 13 muualta. Voittajia on ollut 11 eri maasta.

Jrdan Spiethin omat nettisivut.
Mastersin historian kaikki voittajat.

Youngest PGA TOUR champs since 1900

Mastersin juhlallisuudet jatkuvat ulkona vielä kisan jälkeen ja puheita pidetään ja voittaja saa vihdoin palkinnon.


Lauantai 11.4 - 3. päivä 

Mastersin viimeisestä päivästä on tulossa mielenkiintoinen!
k

Tulosluettelon kärki kolmen kierroksen jälkeen. Katso koko tuloslista tästä.

USA:n Jordan Spieth jatkaa Mastersin johdossa kolmen kierroksen jälkeen. Spiethin sarja sisälsi 7 birdiä, 3 bogeyä ja yhden tuplan. Hänen johtoasemansa kapeni vain yhdellä lyönnillä kun Englannin Justin Rose nousi sijan lyömällä päivän kovimman tuloksen 67 lyöntiä. Vain kaksi muuta pelaajaa pystyi samaan: Phil Mickelsonin ja Englannin Ian Poulterin. Mickelson nousi kolme pykälää ja on nyt kolmas ja Poulter peräti 21 sijaa ja on nyt sijalla T12. Maailmantilaston ykkösnimi Pohjois-Irlannin Rory McIlroy nousi 14 sijaa sijalle T5 lyömällä 68 lyöntiä. Tiger Woods teki saman tempun ja nousi 14 sijaa ja jakaa saman sijoituksen McIlroyn, Dustin Johnsonin, Kevin Nan ja Kevin Streelmanin kanssa.

Kolmennestä päivästä muodostuu mielenkiintoinen monellakin tapaa ja suurta yleisöä kiinnostaa voittaako 21-vuotias nuorukainen vai tuleeko takaa 45 vuotta kesällä täyttävä konkari Mickelsonin ja vie koko shown, miten korkealle Tiger onnistuu nousemaan, enkä maailmantilaston ykkönen McIlroy, jne.

Jos tarkastellaan miten kärjessä kolmen kierroksen jälkeen olevien pelaajien tulokset ovat vaihdelleet eri päivinä, ovat tulokset tällaisia:

     • Spieth: 64-66-70
     • Rosen: 67-70-67
     • Mickelson: 70-68-67
     • Hoffman: 67-68-71
     • McIlroy: 71-71-68
     • Woods: 73-69-68
     • Streelman: 70-70-70
     • Na: 74-66-70
     • Johnson: 70-67-73
     • Matsuyama: 71-70-70
Kevin Streelman on tehnyt tasaista työtä ja joka kierroksella saman tuloksen 70 lyöntiä (-2). Hideki Matsuyama lähes yhtä varmaa työtä. Eniten vaihtelua (8 lyöntiä) kierrosten välillä on ollut Kevin Na'lla ja Dustin Johnsonilla (6 lyöntiä). Paras suunta ylöspäin on suurilla nimillä Phil Mickelsonilla, Tiger Woodsilla ja Rory McIlroylla, mutta vain Mickelsonin suunta voi riittää voittoon saakka.

Olisiko Spieth kuitenkin jo ottanut niin vankan aseman, että muilla ei ole sanansijaa? Pitää muistaa, että hän on ollut erittäin varmaotteinen koko kauden ajan. Vain hermopaine näin kovassa paikassa jota Mastersin viimeinen kierros todellisuudessa on voi viedä asiat toiseen suuntaan. Hän on sentään vasta 21-vuotias vasta 2012 ammattilaiseksi siirtynyt nuorukainen.  Spiethillä on tosiasiassa vain kolme uhkaajaa: Rose, Mickelson ja Hoffman, mutta heidän pitää onnistua tekemään paras kierroksensa ja samaan aikaan Spiethin tehdä turnauksen heikoin suorituksensa. Woodsin ja McIlroyn mahdollisuudet voittoon ova menneet satavarmasti.

Tiesitkö?

Tiger Woods on toistaiseksi nuorin Mastersin voittanut pelaaja. Hän voitti sen ollessaan 21 vuoden, 3 kuukauden ja 14 päivän ikäinen vuonna 1997. Mikäli Jordan Spieth (s. 27.7.1993) voittaa tämän vuoden Mastersin, hän on tänään 12.4.2015 iältään 21 vuoden 9 kuukauden ja 16 päivän ikäinen. Ts. Woods saa joka tapauksessa pitää tämän ennätyksen nimissään vaikka Spieth voittaisi, mutta Spieth pääsisi tässä listalle kuitenkin sijalla kaksi.

Vanhin Mastersin voittaja on muuten Julius Boros joka voitt sen 1968 ollessaan 48 vuoden, 4 kuukauden ja 18 päivän ikäinen. Legendojen legenda Jack Nicklaus on päässyt häntä lähemmäksi 1986 voitollaan 46 v., 2 kk ja 23 päivän ikäisenä. Ks. lisää.

Katso videoita kolmannen päivän kohokohdista.


Perjantai 10.4 - 2. päivä 

Jordan Spieth ylivoimaisessa johdossa myös toisen kierroksen jälkeen. Hän jätti nimensä jo nyt Mastersin historiaan kahdella ennätyksellä!

Tulosluettelo toisen päivän jälkeen.
Jordan Spieth, vasta 21-vuotias teksasilainen, teki myös toisella kierroksella päivän parhaan tuloksen 66 lyöntiä (-6). Hänen kokonaistuloksensa kahden kierroksen jälkeen on -14 joka on samalla Mastersin 79-vuotisen historian kovin tulos kahdelta kierrokselta. Hän rikkoi Raymond Floydin 1976 tekemän entisen ennätyksen. Tulos on niin kova, että se sivuaa alinta kahta kierrosta huomioiden kaikki major-turnaukset historian aikana! Mikäli hänen helpohkolta näyttänyt vain 1,8 m puttinsa viimeiseltä väylällä olisi mennyt sisään, hän omistaisi ennätyksen nyt yksin. Eikä tässä kaikki. Spieth teki historiaa myös siinä, että hänen johtonsa kahden päivän jälkeen Masterissa on suurin koskaan eli 5 lyöntiä toisena olevaan. Ks. lisää.

Ks. 'Jordan Spiethin päivä kolmessa minuutissa' -video.

Saman lyöntituloksen 66 lyöntiä tekivät myös maanmiehet Kevin Na ja Ryan Moore. Charley Hoffman jatkaa tasaisen varmaa tasoa ja on edelleen toisena. Englantilaiset Paul Casey ja Justin Rose jakavat kolmannen siajan USA:n Dustin Johnsonin kanssa. Phil Mickelson nousi kuudenneksi.

Päivän kovimmista nousuista kärkikymmenkikköön vastasivat USA:n Ryan Moore ja Kevin Na jotka nousivat 46 sijaa ensimmäisen päivän jälkeen. Jenkkien meno on todella vahvaa ja top10:ssa heidän osuutensa on peräti 8 pelaajaa.

Tiger Woods nousi 22 sijaa ja on kahden kierroksen jälkeen sijalla T19 tuloksilla 73+69 lyöntiä eli -2.


Jordan Spiethin tuloskortti toisen kierroksen jälkeen.
Mikko Ilonen jäi yhden lyönnin päähän cutista.

Cut-viiva vedettiin sijoituksen 50/T50 väliin joka tarkoitti tällä kertaa sitä, että mukaan viimeisille kierroksille pääsi tuloksella +2 kaikkiaan 55 pelaajaa 97:stä mukana olleesta. Tämäkin jo yksin kertoo kuinka vaikea kenttä on ollut tämänkin vuoden Mastersissa. 

Mikko Ilosen tulos oli +3. Hän pelasi ensimmäisen yksin jälleen selvästi heikommin kuin toisen ja nyt +2 vs. -1. Cutista jäivät ulos myös mm. sellaiset nimet kuin Jim Furyk, Luke Donald, Brandt Snedeker, Billy Horschel, Branden Grace, Victor Dubuisson, Kevin Stadler, Miguel Angel Jimenez ja Martin Kaymer. Maailmantilaston kakkonen Ruotsin Henrik Stenson pääsi nipin napin jatkoon.


Mikko Ilosen tuloskortti.
Jordan Spiethin menestys Mastersissa ei tullut yllätyksenä kenellekään ja häntä veikkailtiin mm. Rory McIlroyn, Jimmy Walkerin ja Bubba Watsonin ohella yhdeksi vahvimmista voittajaehdokkaista. Spieth on noussut loistavilla peliesityksillään ja varmuudellaan maailmantilastossa jo sijalle 4.

Kolmantena oleva Dustin Johson teki toisen päivän kierroksella huikeat 3 eaglea. Kaikki par5:silla. Neljästä par5:sta hän teki tuloksen -7 !!!!! Ts. 3 eaglea ja yhden birdien. Yhden tuplan ja kahden bogeyn jälkeenkin hänen tuloksensa oli 5 alle par'in.
Dustin Johsonin tuloskortti toiselta kierrokselta.
Kuvaesimerkki Mastersin vaikeista viheriöistä. Ei kuitenkaan vaikeimmasta päästä.

Kuvassa Dustin Johnson tekee eaglen ja puttaa väylä3 par5:lla lyhyen, mutta jälleen niin vaativan putin reikään. Pallo ei rullaa suoraviivaisesti, vaan voimakkaasti kaartaen. Vaatii todella silmää ja onnea saada usein edes lyhyet putit sisään Mastersissa. Vai ne joilla kisan aikana putti ja lähestymiset suhteessa reikään ovat onnekkaita, menestyvät Mastersissa.Katso videolta Dustin Johsonin huikeita esityksiä.

Torstai 9.4. - 1. päivä 

Masters alkoi USA:n Jordan Spiethin komennossa.

Koko alkukauden erinomaisesti pelannut ja FedEx Cupissa toisena oleva USA:n Jordan Spieth oli ensimmäisenä päivänä lennossa. Hän teki 9:llä väylällä birdie-tuloksen tällä erittäin vaikeaksi viritetyllä Augusta Nationalin kentällä. Hänen kokonaislyöntimääränsä oli 64 lyöntiä jolla hän johtaa jaetulla toisella sijalla olevia kolemma lyönnillä. Tulos jäi vain yhden lyönnin päähän Mastersin kierrosennätyksestä jota pitävät hallussaan Nick Price vuodelta 1986 ja Greg Norman vuodelta 1996. Myös tämä historiatilasto kuvaa kuinka vaikeasta kentästä on kysymys. Mastersia on sentään pelattu vuodesta 1934 lähtien.

Jordan Spiethin tuloskortti 1. kierrokselta.

Kilpailu alkoi muutoinkin jenkkikomennossa ja tulosluetelon top10:ssä on 6 jenkkiä, 2 englantilaista, yksi australialainen, espanjalainen ja etelä-afrikkalainen.

Mastersin kärki 1. kierroksen jälkeen.
Mikko Ilosen peli kulki vaihtelevasti.

Ilosen puttipeli oli vieläkin kateissa ja hänen tuloksekseen tuli 74 lyöntiä joka on 10 lyöntiä enemmän kuin kilpailua johtavalla Jordan Spiethillä. Hän sai pikkuhiljaa juonesta kiinni ja toinen puolisko sujui selvästi paremmin, vaikka juuri sillä puoliskolla lienee kentän ehkä kolme vaativinta väylää 11,12 ja 13, mutta juuri näillä Ilonen teki erinomaista jälkeä: par-birdie-birdie ! Eka puolisko meni 39 lyönnillä (+3) ja toinen puolisko 35 lyönnillä (-1).

Kisaan pääsi mukaan tänä vuonna 97 pelaajaa ja Ilonen on ensimmäisen kierroksen jälkeen jaetulla sijalla 57. Mitään ei ole vielä menetetty ja erot ovat pieniä.

Mikko Ilosen tuloskortti 1. kierrokselta.


Linkkejä:

The Masters Records – About.com

18 Records for 18 Holes at The Masters – Guinness World Records

Golf Records: Highest Scores, Lowest Rounds at the Masters and morewww.golf.com

Masters Tournament – Wikipedia


1 kommenttia:

 1. Jordan Spieth taitaa olla yhtä suveneeri kuin Tiger Woods aikoinaan.

  VastaaPoista