lauantai 12. heinäkuuta 2014

Skotlannin avoimet.

image

Skotlannin avointen taustaa.

Tällä viikolla osa maailman huippuja kerääntyi Skotlannin avoimiin. Kisa on viralliselta nimeltään Aberdeen Asset Management Scottish Open ja se pelataan Royal Aberdeenin kentällä 10.-13.7. Mukana ovat mukana myös Mikko Ilonen ja Roope Kakko. Ilonen oli viime vuonna samassa kisassa sijalla T31 tuloksella 7 alle parin (66-71-70-74). Voittaja oli Phil Mickelson (-17). Vuosi sitten kisa pidettiin Pohjois-Skotlannin Invernessissin Castle Stuart Golf Linksillä.

Tämä kisa pelataan viikkoa ennen seuraavaan majoria - Britannian avoimia - jonka muuten voitti sama Phil Mickelson viime vuonna.

Skotlannin avoimiin kelpuutettiin tänä vuonna kaikkiaan 156 pelaajaa. He tulevat 25:sta maasta. Osanottajaluettelo on vakuuttava ja mukana on 10 marjor-voittajaa joilla on yhteensä 26 major- voittoa. Näistä Sir Nick Faldolla niitä on 6 ja Phil Mickelsonilla 5. Mukana on myös 8 ET:n kokonaiskilpailun voittajaa eri vuosilta ja 94 ET:n osakilpailun voittanutta sekä 5 maailmanlistan entistä ykköspelaajaa ja 25 Ryder Cupin pelaajaa sekä 3 sen kapteenia.

1. päivä

Ensimmäisen päivän kohokohtia ja suomalaisten sijoitukset.

Ensimmäinen kisapäivä näytti tv-kuvan perusteella olevan tuulinen ja kenttä vaikea, koska väylät ovat kapeat ja kuivat. Kisan ensimmäisellä kierroksella Pohjois-Irlannin Rory McIlroy teki siitä huolimatta kenttäennätyksen 64 lyöntiä.


Ilosen kisa alkoi nihkeästi ja hän teki toisella väylällä triplan, mutta sai sen jälkeen hyvän rytmin peliinsä ja päätyi päivän päätteeksi par-tulokseen. Sillä irtosi ensimmäisen kierroksen jälkeen sijoitus T41. 


Roope Kakon etuysi yski pahasti ja tuloksena 4 bogeytä. Ilta alkoi jo hämärtyä kun Kakko sai rytmistä kiinni.  Ensin 12:nnella väylällä tuli birdie ja 16. väylän par4:lla eagle. Näillä tuli kuitattua kolme neljästä aikaisemmasta bogeystä. Viimeisellä väylällä tuli kuitenkin päivän viides bogey ja se pudotti hänet sijalle T78 (+2). 


2. päivä

Tulosluettelon kärkipää sai toisena päivänä uuden ilmeen kun Rory McIlroy putosi kärjestä ja Mikko Ilonen nousi taistelemaan tosissaan voitosta.


Mikko Ilosen nousi voittotaisteluun mukaan.


Toisen päivän nimi oli Mikko Ilonen joka nousi 34 sijaa ylöspäin ja päätyi sijalle T6 yhdessä Tanskan Lucas Bjerregaardin kanssa. Argentiinan Ricardo Gontzalez johtaa kisaa kahden kierroksen jälkeen. Gontzalez johti vielä ennen viimeistä reikää tuloksella –8, mutta 18. reiän tuplabogey tasoitti etumatkaa.


Mikko Ilonen pelasi kaksi päivää todella varmaa peliä ja hän on epäonnistunut vain yhden ainoan kerran 36 reiän aikana. Hän teki toisella reiällä triplabogeyn (par5 ja 8 lyöntiä). Sen jälkeen hän on ollut itse varmuus ja ainoa pelaaja koko kisassa joka ei ole pelannut sen jälkeen par:ia huonompaa väylää. Kaikilla muilla pelaajilla on vähintään neljä bogeya ja/tai tuplabogeya. 

Suomen toinen edustaja Roope Kakko teki varmaa työtä ja löi molempina päivinä 73 lyöntiä. Hänen saldonsa kisasta oli +4 ja lopullinen sijoitus T91. Kakon ote herpaantui loppua kohden ja hän teki viimeisten neljän reiän aikana kolme bogeya ja yhden tuplan.

Maailmanlistan kärkipää ei ole kovin hyvin edustettuna tulosluettelossa 2. päivän jälkeen.

Kilpailun kenttä ja olosuhteet ovat erittäin vaativat ja sitä todistaa myös toisen päivän tuloslista ja sen erittäin suuret muutokset kahden kierroksen välillä. Maailmanlistan top20 joukosta vain Englannin Justin Rose (6.) on kärkipäässä sijalla 4. Pohjois-Irlannin Rory McIlroy on sijalla T34, mutta rankingissa sijalla 8. Kaikkiaan 10 pelaaja, jotka ovat Ilosen edellä maailmanlistalla on sijoittunut huonommin kuin Ilonen, maailmanlistan 50:s.

Tuloslistaa hallitsevat pelaajat jotka ovat rankingissä Suomen Roope Kakkoa (282) huonommalla sijalla. Johdossa olevat Argentiinan Ricardo Gonzales ja Ruotsin Kristoffer Broberg ovat maailmanlistalla sijoilla 350 ja 304. Tulosluettelossa sijalla T8 olevat Tanskan Sören Kjeldsen on m-listalla sijalla 313 ja Espanjan Adrian Otaegui sijalla 341. Skotlannin Greig Hutcheon on maailmalistalla vasta sijalla 1188, mutta tulosluettelossa sijalla T8.

Nousut ja laskut olivat toisella kierroksella rajuja.

Kahden kierroksen suurimman nousun teki Englannin Paul Warning hurjat 99 sijaa ylöspäin tulosluettelossa (75->66: –1). Englannin Matt Ford nousi 84 (75->67), Skotlannin Scott Jamison 79 (74->67), Espanjan Miguel Angel Jimenés 64 (74->68), Itävällan Bernd Wiesenberger 64 (74->68), Espanjan Rafa Cabrera-Bello ja Irlannin Shane Lowry 60 (72->68) sijaa ylöspäin tulosluettelossa.

Yhtä dramaattisia pudotuksia nähtiin myös toiseen suuntaan. Englannin Matthew Fitzpatrick tipahti 100 pykälää (69->79). Belgian Nicolas Colsaets 77 (69->77), Ranskan Romain Wattel 73 (71->77), Ranskan Victor Dubuisson 73 (71->77) ja Englannin Simon Wakefield 55 (72->77) sijaa alaspäin.

Cutista selvisi nipin napin myös 4-kertainen major-voittaja Etelä-Afrikan Ernie Els (73->71; T63 ja +2). Kaikki nimimiehet eivät selvinneet siitä: Lee Westwood (72-73), Kevin Stadler, Louis Oosthuizen, Ian Poulter, Francesco ja Edoardo Molinari, Peter Hanson, Victor Dubuisson, Nicolas Colsaerts, Thomas Levet, Julien Quesne, Jamie Donalson, José Maria Olazabál  jne.

Näinkin voi  käydä jopa maailmanlistan neloselle.

Yleensä yllättäjästä puhutaan, jos hän on onnistunut jossain, mutta Rory McIlroy teki todellisen superyllätyksen epäonnistujana. Hän putosi 33 sijaa alaspäin (64->78: T34/par).  Vain 3 pelaajaa 152:n pelaajan joukossa teki huonomman tuloksen kuin hän. McIlroy, maailmanlistan 8:s, teki ensimmäisellä kierroksella sentään kenttäennätyksen 64 lyöntiä (-7).

3. päivä

Kolmas kierros oli mielenkiintoista seurattavaa ja pitkään näytti, että erot terävimmän kärjen ja muun kärkijoukon välillä venähtävät ennen viimeistä kierrosta. Skotlannin Marc Warren oli vielä 13. reiän jälkeen tuloksessa -12 ja ero Ruotsin Kristoffer Brobergiin oli 2 ja Englannin Justin Rouseen oli 3 lyöntiä. Kisaa kaksi päivää johtanut Argentiinan Ricardo Gonzalezin peli alkoi hyvin sujuneen etuysin jälkeen (-2) yskähdellä. Hän joli mukana kärkitaistossa vielä 11. reiän jälkeen (-9), mutta lopuilla reiällä saldona on +3 jolla hän putosi sijalle T5. Warren nousi kärkeen 7. reiän jälkeen ja oli 13. reiän jälkeen jo karkaamassa, mutta lopussa kaksi bogeya toivat hänet tasoihin Rosen kanssa. Rouse teki tasaista työtä koko päivän, 6 birdieä ja 1 bogey, joka nosti hänet kärkeen Warrenin seuraksi. Brogberg pelasi 6 birdieä ja 3 bogeya ja on vain lyönnin päässä kärjestä.


Kovimmasta noususta kärkiryhmään vastasi Espanjan Pablo Larrazábal joka nousi päivän aikana 27 sijaa ylöspäin tulokseen -5. Irlannin Shane Lowry oli kahden kierroksen jälkeen sijalla T8 ja nousi tasaisella suorituksellaan yhden sijan eli samalle sijaluvulle Mikko Ilosen kanssa.

Mikko Ilosen 3:s kierros oli vaiherikasta peliä.

Ilosen kolmannen päivän tuloksena oli -2 ja se muodostui 6 birdiestä, 4 bogeysta ja 8 par'ista. Päivän aikana tulos vaihteli -3 ja -5:n välillä päätyen -5:een ja sijoitukseen T7. Ilosen itsensä mukaan päivä oli 'pelillisesti' parasta tähän saakka, mutta katsojalle se aiheutti enemmän sydämen tykytystä kuin kaksi aiempaa kierrosta. 

Ilosen pelin hallinta on ollut ihailtavaa katsottavaa ja hän hallitsi peliään aivan viimeiseen reikään saakka. Tästä on mielenkiintoisena yksityiskohtana ja osoituksena se, että yksikään toinen pelaaja kärkikymmenikössä ei tehnyt kahta birdeä viimeisen kolmen reiän aikana. Samaan on koko kisan aikanakin heistä pystynyt vain Marc Warren toisella kierroksella. Nyt sentään pelattiin jo kolmatta kierrosta ja iltamyöhään. Tämä on yksi todellisen huippupelaajan merkki.


Suurimmat muutokset 3:nnen päivän tulosluettolossa.

Kovin dramaattisia pudotuksia ei kierroksella nähty, ellei sellaisena voi pitään Tanskan Lucas Bjerregaardin 20 sijan putoamista sijalta T6 sijalle T26. Luke Donalds tipahti 18 sijaa alemmaksi sijalta T8 sijalle T26. Saman pudotuksen samalta sijalta teki myös toinen englantilainen Paul Casey. Lisäksi nähtiin kymmenkunta pudotusta 28-42 sijan väliltä, mutta ei kahden kierroksen jälkeen top10:ssä olleilta.

Kovimmasta noususta top10 joukkoon vastasi Espanjan Pablo Larrazabal joka nousi 27 sijaa tulokseen -5 (T34->T7). Lähes samaan pääsi Ruotsin Robert Karsson joka nousi 24 sijaa tulokseen -4 (T34->T10). Ensimmäisenä päivänä kenttäennätyksen ja toisena päivänä katastrofaalisen tuloksen +7 tehnyt Rory McIlroy pääsi normaalirytmiinsä ja nousi 21 sijaa (T34->T13) päätyen tulokseen -3. Samalta sijalta eli 21 sijaa nousivat myös USAn John Hahn ja Rickie Fowler. Intian Shiv Kapur ja Englannin Simon Dyson vastasivat kuitenkin päivän kovimmista nousuista ja molemmat nousivat 37 sijaa (T63->T26).

4. päivä

Neljäs päivä oli täysin maailmanlistan kuutosen Englannin Justin Rosen näytöstä. Rose paransi peliään kisan jokaisena päivänä ja päätti sen lyömällä 65 lyöntiä, joka sisälsi 6 birdieä ja 12 paria. Päivä oli kaikin puolin otollinen huipputuloksiin ja niitä nähtiin todella paljon. Rory McIlroyn ensimmäisellä kierroksella tekemä kenttäennätys 63 lyöntiä ei jäänyt yksin hänen nimiinsä, vaan ensin sitä sivusi Chilen Felipe Aguilar ja myöhemmin Skotlannin Stepher Gallacher. Muutoinkin tulokset olivat kovaa luokkaa viimeisenä päivänä jona tehtiin hurjat 54 pelaajan voimin alle par-kierros: 2 x 63, 1 x 64, 6 x 65, 8 x 66, 4 x 67, 5 x 68, 11 x 69 ja 17 x 70.

Usein kun mukana on maailmanlistan kovia nimiä, he tekevät vahvaa nousua viimeistään cutin jälkeen. Niin nytkin. Esimerkkeinä Rose, Gallacher, Manassero, Fowler, Casey, Mickelson, Larrazabal, Donald ja Karsson.

Skotlannin avointen 2014 top20 tuloslista on tämän näköinen:


Ilosen peli ei kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla viimeisellä kierroksella.

Tilasto kertoo kaiken eikä selityksille jää tilaa: kaikkiaan 37 pelaajaa pelasi viimeisen kierroksen paremmin kuin Ilonen. Hän pelasi toki tasaisesti läpi koko kisan, mutta se ei rittänyt pitämään kolmen ensimmäisen kierroksen aikana saavutettua asemaa. Olosuhteet olivat kisan parhaat viimeisenä kisapäivänä ja se näkyi tulostasossa. Ilosen parhaan terän vei flunssa, mutta siitä huolimatta hän pystyi tekemään tasaisen varmaa jälkeä. 



Viimeisen kierroksen suurimmat nousijat ja laskijat.

Top20:ssä suurimmat nousun 13 sijaa teki Skotlannin Stephen Gallacher kenttäennätystä sivuavalla tuloksella. Englannin Paul Casey nousi 12 sijaa sijalle T14, Luke Donald ja James Morrisonin nousivat 10 sijaa sijalle T16. Skotlannin Scott Jamieson nousi 9 sijaa sijalle T8 lyömällä tuloksen 64 lyöntiä.

Suurimmat pudotukset tekivät Skotlannin Craig Lee ja Argentiinan Ricardo Gonzalez 11 sijaa sekä Mikko Ilonen 9 sijaa. He päätyivät kaikki lopulta sijalle T16.

Palkintosummat Skotlannin avoimissa ovat kohtuullisia, kuten taulukosta näkyy.




Viikko nosti Ilosen ranking-listoilla.

Ilonen ei pelkästään kasvattanut eurosaldoaan Skotlannin avoimissa, vaan nän nousi kahdella tärkeällä ranking-listalla ylöspäin. Hän on maailmanlistalla nyt sijalla 47, joka on korkein suomalaisen koskaan savuttama taso golfissa. Edellinen ennätys oli viikkoa aikaisemmin 50:s.



Ilonen on noussut tämän vuoden aikana sijalta 84 nykyiselle sijalle pelaamalla kaikkiaan 44 kisaa. Kaikkiaan vain 5 pelaajaa maailmalistalla Ilosta paremmin sijoittuneista on pelannut vähemmän pisteisiin oikeuttavia pelejä: Kevin Na 40 (38.), Steve Sticker 31 (19.), Hideki Matsuyama 42 (15.), Jason Day 39 (6.), Tiger Woods 33 (7.) ja Adam Scott 41 (1.). Suluissa ranking.

Mikko Ilonen oli kauden 2013 alkaessa maailmanlistalla vasta sijalla 352, joten nousu kohti maailman terävintä kärkeä on ollut hurjaa ja tapahtunut lyhyessä ajassa. Ks. lista 2012 lopussa PGA TOURin sivuilla.

Toinen Iloselle merkityksellinen ranking-listaus on Race to Dubai jossa hän on nyt sijalla 14. Tämä lista perustuu puhtaasti kauden aikana kerättyihin peliansioihin, joita Ilonen on kerännyt tähän mennessä 834 252 euroa. Ks. koko lista tästä.



Lähteitä:

Lue Mikko Ilosen omilta sivuilta.

Kentän väyläesittely flyover-videoina. (Sivun vasemmalla puolella: 'Open Course Guide'.)

Phil Mickelsonin lyönti asfalttitieltä lipulle videolla. (Valitse kuva: 'Mickelson brilliance from the cart-path'.)


Katso päivien kohokohtia videolta. (Klikkaa haluamasi päivä ko. kuvaa klikkaamalla.)



News

0 kommenttia:

Lähetä kommentti