perjantai 7. maaliskuuta 2014

Pohjoismaiden vertailua.


Viisi veljestä ristilippuineen eroavat golfin suhteen toisistaan, mutta jotain yhteistäkin niillä on.
 
Ruotsi eroaa golfmenestyksen suhteen ylivoimaisena kaikista muista Pohjoismaista, koska sillä on hurjat 14 major-voittoa ja top150 (18.2.2014) -listalla sama määrä menestyjiä. Ruotsi kuuluu eittämättä golfin suuriin maihin verrattaessa sen menestystä maailmanlajuisestikin.
 
Ammattilaisten tuoreimmalta  maailmanlistalta (7.3.2014) löytyy viidenkymmenen parhaan joukosta kaksi ruotsalaista,  Henrik Stenson kolmannelta (3.) ja Jonas Blixt 50. sijalta, tanskalainen Thomas Björn sijalta 27. Suomen Mikko Ilonen on sijalla 61. Naisten vastaavalla listalta on Norjan Suzann Pettersen toisena (2.) ja Ruotsista Anna Nordqvist sijalla 15 sekä Carolina Hedwall sijalla 19.
 
Amatöörien  tuoreimmalta miesten maailmanlistalta (7.3.2014) löytyy pohjoismaalaisia Tanskan Sebastian Cappelen 7. sijalla. Suomen Toni Hakula on listan 52. Naisten vastaavalta listalta löytyy useita pohjoismaalaisia. Tanskasta Emily Kristine Pedersen (12.), Nanna Madsen (22.) ja Caroline Nistrup (44.) sekä Ruotsista Linnea Ström (16.) ja Madelene Sagström (35.) ja Norjasta Tonje Daffinrud (50.). Suomalaisia tai Islantilaisia ei tältä listalta löydy.
 
Islanti eroaa toisella tavalla kaikista muista Pohjoismaista. Islannissa on golfkenttiä suhteessa asukaslukuun maapallon maista eniten. Pienestä asukasluvusta johtuen maassa on vain murto-osa muiden Pohjoismaiden harrastajamääristä ja siksi menestys antaa vielä odottaa itseään.
 
Norja, Tanska ja Suomi ovat asukasmärältään suunnilleen samaa luokkaa, niissä on suunnilleen saman verran golfkenttiä, harrastajamäärissäkään ei ole suuria eroja, mutta golfmenestyksen osalta ne ovat melko lailla samaa luokkaa. Norjalla tosin on kaksi (2) marjor-voittoa (Suzann Petersen 2007 ja 2013), mutta vain kaksi top150-listalla Tanskan kahdeksaa ja Suomen seitsemää vastaan.
 
Ruotsi on kestomenestyjä niin ammattilaisten kuin amatöörienkin puolella. Norja on menestynyt erityisesti naisten puolella, mutta miehiä nousee koko ajan listoilla. Tanskalla on pidempää menestyshistoriaa lähinnä miesammattilaisten puolelta. Suomi taas on tulossa laajalla rintamalla sekä miesten että nasiten sekä ammattilaisten että amatöörien puolella. (Ks. blogin etusivulta ranking-linkkien kautta myös poikien ja tyttöjen sijoituksia rankingissa.)
 
Jos maailmanlistan kolmonen Ruotsin Henrik Stenson saa samanlaisen huikean pelituntuman ja flow-tilan mitä se oli koko vuoden 2013 toisen puoliskon, voi Pohjoismaihin tulla historian ensimmäinen major-voitto jo 2014. 

Kuten aikaisemmissa blogin tilastoissa on kirjoitettu, Ruotsissa kerrotaan olevan n. 200 tuhatta ei-rekisteröitynyttä pelaajaa yllä kerrotun lisäksi.  Jokaisessa maassa on ns. jokamieskenttiä (Pay & Play) joista näitä pelaajia tulee myös.

Katso blogin muita tekstejä asiaan liittyen klikkaamalla alla olevia otsikkolinkkejä:







EGA:n tilasto päivitetty 2.5.2014. Siinä luvut ovat jälleen muuttuneet aikaisempaan tilastoon verrattuna sekä kenttien että pelaajamäärien osalta. Varsinkin Ruotsin kenttämäärän osalta ihmetyttää n. 100 kentän ero. (Olisiko tilastoihin tullut maan osalta mukaan Pay & Play-kentätkin?!)                                                 
Huomaa, että kenttien määrä on sama kuin maiden golfliittojen määrä, koska virallisissa tilastoissa ilmoitetaan vain yksi kenttä per seura.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti