Naisten kauden 3:s major Britannian avoimet käytiin viiikonloppuna.

image

1. päivä

Ensimmäinen kierros nosti esille yllättäviä ja tuntemattomia nimiä.

Naisten British Open, Britannian avoimet, eli virallisemmin Ricoh Women's British Open pidettiin Englannin Southportissa 10.-13,7, Royal Birkdale Golf Clubin kentällä. Kisan nimen etuliite tulee japanilaiselta tulostin- ja kameranvalmistajajätiltä Ricoh Company Ltd.:ltä, joka osti oikeudet nimeen 2007. USAn Paula Craemer on Ricohin brandi suurläehettiläs.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen johossa oli yllätysnimi Japanin Ayako Uehara –4 ja 68 lyönnillä. Seuraavat sijat menivät USAn naisille: Mo Martin –3, Morgan Presselille –2 ja Mina Harigaelle –2. Viime vuoden major voittajat Korean Inbee Park ja Norjan Suzann Pettersen olivat par-tuloksilla sijalla T9.

2. päivä

Kuka ihmeen Mo Martinin?

Toisella kierroksella kärkeen nousi 'outo' nimi USAn Mo Martin joka oli jo aloittanut kisan loistavasti tehden ensimmäisenä päivänä tuloksen -3 ja 69 lyöntiä. Toisella kierroksella Martin jatkoi samalla tasolla ja toisti lukemat. Tämän jälkeen hän johti kilpailua ylivoimaisesti yhteistuloksella -6. Martin löytyi ennen kisaa maailmanrankingissä sijalta 99.

Toisen sijan jakoivat Espanjan Beatriz Recari ja Korean So-Yeon Ryu tuloksella –3. Seuraavina tulivat tasatuloksin Paraquain Julieta Granada ja Korean Sun Ju Ahn tuloksella –2 sekä Ranskan Gwlayds Nocera, USAn Amelia Lewis ja Korean Amy Yang tuloksella –1. Seuraavassa ryhmässä tulivat par-tuloksella Korean Inbee Park, Kiinan Shanshan Feng, USAn Jessica Korda, Espanjan Azahara Munoz ja Korean Eun Hee Jii.

Toisen päivän suurin yllätys nähtiin kun USAn ja maailmanlistan 6:s ja kauden edellisen majorin U.S. Women's Openin voittanut Michelle Wie ei selviytynyt viimeisille kierroksille tuloksella +9 (75+78). Lue lisää blogin teksti tästä 'Naisten U.S. Openin päätöskierrokset'.

3. päivä

Jatkaako Korean Park siitä mihin viime kaudella jäi.

Kolmannen päivän jälkeen näytti siltä, että viime vuoden paras naisgolfari Korean Inbee Park tuli ottamaan jälleen yhden majorin voiton. Kisaan selvästi kahden kierroksen jälkeen johtanut Mo Martin näytti menettäneen otteensa kolmantena päivänä ja teki heikon tuloksen 77 (+5) lyöntiä kahden huippupäivän eli 69 lyönnin jälkeen. Kukaan ei enää uskonut hänen mahdollisuuksiinsa tämän jälkeen.

image
Inbee Park
Viime vuonna peräti kolme majoria (Kraft Nabisco Championship, LPGA Championship ja U.S. Women's Open) voittanut ja vuoden 2012 Britannian avointen kakkonen Inbee Park nousi komannella kierroksella tasolleen ja tuloksella –4 ja kärkipaikka oli yksin hänen.

image
Suzann Pettersen
Kakkoseksi kolmannella kierroksella nousi viime vuoden The Evian Championshipin (major) voittaja Norjan Suzann Pettersen. Hän löi kolmannella kierroksella saman tuloksen kuin Park eli 68 lyöntiä jolla hän nousi kokonaistulokseen –3. Pettersen voitti ensimmäisen majorinsa LPGA Championshipin jo vuonna 2007. Kakkostiloja majoreista hänellä on neljä. Viime vuonna hän oli Britannian avointen nelonen. Kakkostilan (-3) hänen kanssaan kolmannen päivän jälkeen jakavat Kiinan Shanshan Feng ja Korean Sun Ju Ahn. Seuraavina tulevat USAn Amelia Lewis ja Paraquain Julieta Granada tuloksella –2.

Ruotsin Anna Nordquist aloitti kisan hienosti par-tuloksella, mutta retkahti toisella kierroksella tehden tuloksen +6. Kolmantena päivänä hän sai jälleen rytmistä kiinni ja teki tuloksen –1 jolla hänen sijoituksensa oli 30 paikkeilla.

4. päivä

Britannian avoimet 2014 oli kuin olikin Mo Martinin.

Avoimet olivat jälleen tiukka kisa alusta loppuun saakka ja kärki vaihteli. Erot olivät pieniä ja kisan voitto tuli vain yhden lyönnin erolla. Kilpailun voittaja oli kaikille yllätys, sillä harva jaksoi ennakkoon uskoa maailmanlistan sijalta 99 tulevan voittajan tässä kauden kolmannessa majorissa. USAn Mo Martin keräsi kuitenkin itsenä uudelleen edellisen päivän epäonnistumisen jälkeen ja teki par-tasoisen kierroksen vaikeissa olosuhteissa toisena pelaajan Anna Nordquistin ohella ja tämä takasi hänelle niukan voiton useimpien suureksi yllätykseksi.

Lopullinen tulosluettelo top12
Viimeinen kierros pelattiin vaativissa olosuhteissa ja tulostaso jäi heikommaksi kuin kolmella ensimmäisellä kierroksella. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen selvässä johdossa ollut, mutta sen jälkeen kuudenneksi pudonnut, USAn Mo Martin nousi  voittoon. Hän teki ainoana joka kokonaistuloksena alle parin (-1). Kiinan Shanshan Feng pelasi tasaisesti ja säilytti toisella kierroksella hankkimansa kakkostilan loppuun saakka (E). Saman teki Norjan Suzann Pettersen ja jakoi kakkostilan Fengin kanssa (E). Kisaa ennen viimeistä kierrosta yksin johtanut Korkea Inbee Park putosi neljänneksi (+1).

image
Mo Martin
 Voittaja Mo Martin suoritti Kalifornian yliopistossa psykologin opinnot. Hän on 21-vuotias ja vain 155 sm pitkä amerikkalainen. Hän kuittasi Britannian avointen voitostaan 278 000 euroa. Voittonsa jälkeen hän kertoi pystyvänsä pitämään perheellään isoisänsä karjatilan Portevillessä Kaliforniassa. Mon 102-vuotias isoisä oli kuollut neljä kuukautta aiemmin ja Mo on ollut huolissaan tilan tulevaisuudesta siitä lähtien. Paikka on ollut hänelle aina erityinen. Isoisä Lincoln oli ollut Mon suurin ihailija ja kannustaja joka oli vielä 100 täytettyään lentänyt katsomaan Mon PGA-kilpailuja. Mon sanoin; “Mutta nyt voin varmasti auttaa pitämään tilan, ja tarvitsemme sinne uuden katon ja sen sellaista”. Ks. video.

Stacy Lewis
Naisten maailmanlistan 26:s vei voiton kisassa. Maailmanlistan ykkönen Stacy Lewis oli sijalla T12, mutta hän säilytti tällä listan ykköstilan. M-listan kakkonen Uuden-Seelannin Lydia Ko oli tulosluettelossa sijalla T29. M-listan 5:s USAn Lexi Thompson oli kisassa vasta sijalla T54

Lydia Ko
Viimeisen kierroksen aikana ei nähty kovin dramaattisia nousuja ja pudotuksia. Suurin nousija oli Ruotsin Anna Nordqvist joka nousi 26 sijaa. Englannin Laura Davis paransi sijoitustaa 19 sijaa. Ensimmäisen kieroksen jälkeen johdossa ollut Japanin Ayako Uehara putosi viimeisenä päivänä 26 sijaa alaspäin sijalle T54 tuloksella 83 lyöntiä (+11) ja kokonaistuloksella +14. USAn Amelia Lewis putosi 12 sijaa ja päätyi sijalle T17. Korean So-Yeon Ryu ja Espanjan Beatriz Recari putosivat seitsemänneltä sijalta sijalle T17.

image

Britannian avoimet ja muutokset maailmanlistalla.

Kovin merkittäviä muutoksia maailmanlistan top12:een ei Britannian avoimet tuoneet. Vain neljä yhden sijan muutosta: Kiinan Feng ja Korean Ryu vaihtovat paikkaa keskenään ja samoin teivät USAn Kerr ja Ruotsin Nordquist. Listan muutokset top100:ssa olivat pääasiassa -3 ja nollan välillä, mutta muutama suurempi muutos kuitenkin nähtiin. Voittaja Mo Martin teki rakettimaisen nousun 73 sijaa ylöpäin ja nousi maailmanrankingissa sijalle 26. Korean Jin 16, Paraquayn Granadan 15 ja Ranskan Noceran 12 sijaa.