sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Miesten Britannian avoimet oli Rory McIlroyn näytöstä alusta loppuun.

image

Britannian avointen historiaa.

Britannian avoimet - virallisemmin The Open Champinship ja lyhyemmin The Open - on vanhin neljästä major-kilpailuista ja ainoa joka järjestetään USAn ulkopuolella. Sitä hallinnoi golfin mekassa St. Andrewsissa Skotlannissa asemapaikkaa pitävä R&A. Tästä majorista käytetään myös nimeä  British Open erotuksena U.S. Openista.

Nyt alkanut kisa  on  järjestyksessään 143:s. Sitä on pelattu vuodesta 1860 pois lukien vuosi 1871 ja maailmansotien vuodet 1915-19 ja 1940-45. Kisan ensimmäinen voittaja oli Willie Park vanhempi. Harry Vardon on voittanut sen kuusi (6) ja J.H Taylor, James Braid, Peter Thomson sekä Tom Watson kaikki viisi (5) kertaa. Watson voitti sen vuosina -75, –77, –80, –82 ja –83 ja on mukana myös nyt pidettävässä kisassa.


Maailman tunnetuin pytty - Claret Jug - jaetaan jokaiselle Britannian avointen voittajalle. Voittaja saa n. 1,1 miljoonaa euroa sen lisäksi.

Tämän vuoden areena on perinteikäs Royal Liverpool G. C.


Britannian avoimet järjestettiin ensimmäisen kerran Royal Liverpoolin Golf Clubin kentällä Hoylakessa Englannissa jo vuonna 1897. Käynnissä olevat kilpailut ovat järjestyksessä yhdennettoista (11) tällä kentällä. Edellinen kerta oli vuonna 2006 jolloin Mikko Ilonen oli lopputuloksissa sijalla T16. Kisan voitti Tiger Woods.



Kenttä on niemen kärjessä joten tuulet pääset puhaltamaan Irlannin mereltä esteettä ja se tuo usein kisaan oman värinsä.

Viimeisen viheriön ympärillä on suuret katsomot kuin Rooman  Colosseumissa.

Tämän vuoden kisa aloitettiin hyvässä säässä.

1. päivä

Ensimmäinen kierros saatiin käydä kauniissa auringonpaisteessa ja tuultakin oli vain niukasti, joten olosuhteet olivat íhanteelliset ja tästä osoituksena oli myös ensimmäisen kierroksen hyvä tulostaso.

Pohjois-Irlannin Rory McIlroy otti ohjat käsiinsä heti alusta alkaen, aivan kuten viikkoa aikaisemminkin Skotlannin avoimissa. Hän johti ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksella 6 alle parin. Italian nuori 21-vuotias Matteo Manassero oli toinen tuloksella -5. Italialaiset Molinarin veljekset Eduardo ja Francesco pelasivat molemmat 4 alle ja olivat tulosluettelossa sijalla T3 yhdessä maailmantilaston ykkösen Australian Adam Scottin, Irlannin Shane Lowryn, USAn Jom Furykin ja Espanjan Segio Garcian kanssa. Ruotsin Robert Karlsson tekee paluuta huipulle vakuuttavasti, kuten jo edellisen viikon Skotlannin avoimet osoitti, ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla T10.


Mikko ilonen pelasi hienosti ja sijoittui tuloksella 2 alle par’in sijalle T19.


image

Päivän toistetuin videopätkä mediassa oli Etelä-Afrikan Ernie Elsin kolme puttia 60 sm sisältä ensimmäisellä viheriöllä.

Vasemmalta: 1) putti yli, 2) putteri lavan takasalla ohi oikealle ja 3) sisään 5 sm:n putti.
Els oli lyönyt 1. väylällä avauksensa vasemmalle yleisöön ja pallo oli osunut mieheen. Tämä ilmeisesti vei hänen keskittymisensä saman väylän griinillä.

2. päivä

Toinen päivä kaiken muuttaa voi.

Roy McIlroy oli iskussa myös toisella kierroksella ja toisti samat lukemat 66 lyöntiä, mutta tällä kertaa tuulisemmissa olosuhteissa. Hän johtaa tuloksella –12 jo neljällä lyönnillä toiseksi noussutta USAn Dustin Johnsonia joka teki koko päivän kovimmat lukemat 65 lyöntiä ja päivän tulokseksi –7.

Kierroksen suurimmat nousut ja laskut.

Kovimmista nousuista top20:een vastasivat Dustin Johnson 31 sijaa. Etelä-Afrikan Charl Schwartzel, Englannin Justin Rose ja Englannin David Howell nousivat kukin 30 sijaa. Pohjois-Irlannin Graeme McDowell nousi sijalle T24 eli 60 sijaa. Kovimpiakin nousuja nähtiin kun USAn D. A. Points ja Gary Woodland sekä Ranskan Gregory Bourdy nousivat 74 sijaa kaikki sijalle T31. Phil Mickelson nousi samalle sijalle ja nousua hän teki 53 sijaa.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla T3 ollut USAn Brooks Koepka putosi sijalle T43. Tiger Woodsin putoaminen 46 sijaa sijalta T10 tuloksella 77 lyöntiä (+5) oli kierroksen suurin yllätys. Japanin Koumei Oda putosi 46 sijaa samalta sijalta. Mikko Ilonen putosi 70 sijaa T19->T89, mutta yksi tätäkin suurempi pudotus nähtiin kun USAn Boo Weekly putosi sijalta T12 sijalle T89 eli pari sijaa Ilosta rajummin.

Toisen kierroksen top20-tuloslistalle pääsi maailmanlista 100 parhaan ulkopuolelta vain kolme pelaajaa: Skotlannin Marc Warren (103), Ruotsin Robert Karlsson (140), Englannin David Howell (149). Maailmanlistan terävin kärki on muutoinkin erittäin hyvin edustettuna cutista selvinneiden joukossa.

Mikko Ilosen toinen kierros oli via dolorosa.

Mikko Ilosen päivä oli lohduton. Tuloksena +6 ja yhteistulos +4 jolla ei ollut mitään mahdollisuuksia selvitä cutistä. Ilonen ei ollut ainoa kovan luokan putoaja, koska päätöskierroksille eivät selvinneet myöskään esimerkiksi  Lee Westwood, Nick Watney, K. J Choi, Ian Poulter, Miguel Angel Jimenez, Bubba Watson, Joas Blixt, Pablo Larrazabal, Ernie Els, Padraig Harrington, Paul Lawrie, Joos Luiten.

Ilosta heikoimmin toisella kierroksella löi 156 pelaajan joukossa vain 11 pelaajaa.

image

3. päivä


Karkasiko Rory McIlroy tavoittamattomiin?

image

Rory McIlroy (s. 4.5.89) pelaa vakuuttavaa peliä ja lisäsi johtonsa jo 6 lyöntiin ennen USAn Rickie Fowleria. Tuloskortin viimeiset merkinnät ovat näyttävää luettavaa.


McIlroyn sisääntulo oli näytöstä: kaksi eaglea viimeisellä kolmella väylällä. Sisääntulo oli loistavaa seurattavaa; ensi hieno avaus 18. väylällä ja perään vielä hienompi kakkoslyönti noin 2 m päähän lipusta.


Kuvassa McIlroy saapumassa gladiaattoriareenalle caddinsä kanssa.
Päivän kruunasi eagle-putti.


McIlroyn takana on tasaista.

Kakkonen Rickie Fowler on jo 6 lyöntiä McIlroyta jäljessä ja kolmantena olevat Sergia Garcia ja Dustin Johnson 7 lyöntiä jäljessä. Roryn kaatamiseen tarvittanee huippupeli joltakin top12:ssa kolmannen kierroksen jälkeen olevalta ja samaan aikaan McIlroyn oman pelin takkuamista, ennenkuin kärki vaihtuu viimeisellä kierroksella. Muutoin sijat 2-10 eivät ole vielä kirkossa kuulutettuja ja niistä kamppailee ainakin parikymmentä pelaajaa.

Pohjois-Irlannin Darren Clarke ja USAn Jordan Spieth löivät molemmat 67 lyöntiä eli 5 alle parin. Kahdeksan muuta pelaajaa teki 4 alle parin mukaan lukien Rory McIlroy. Toisen päivän jälkeen kakkosena - 3 lyöntiä perässä ollut - USAn Dustin Johnsonin teki tuloksen –1 ja putosi kolmanneksi yhdessä Espanjan Sergia Garcian kanssa. Ranskan Victor Dubuisson jatkoi nousuaan ja teki tuloksen –4 ja nousi viidenneksi. Italian Eduardo Molinari kipusi 10 porrasta ja nousi kuudenneksi. Seitsemännen tilan jakavat USAn Jim Furyk, Ruotsin Robert Karlsson, Italian Matteo Manassero, Etelä-Afrikan Charl Schwartzel ja Australaian Adam Scott tuloksella –6. Schwartzel on vuoden 2011 Mastersin voittaja.

Nuoret erinomaisesti esillä top10:ssä.

Kuvassa Rickie Fowler
Nuoret rynnistävät tämän vuoden Britannian avoimissa. Kärjessä juuri 25  vuotta täyttänyt Rory McIlroy, toisena saman ikäinen Rickie Fowler, viidentenä 24-vuotias Victor Dubuisson ja sijalla T7 oleva 21-vuotias Matteo Manassero.

Vasemmalla Matteo Manassero ja oikealla Victor Dubuisson.

Pohjois-Irlannin pelaajilla loistavat asemat.

Pohjois-Irlannilla on vahva panos tämän vuoden avoimissa ja kolme sen edustajaa on kolmen kierroksen jälkeen top12:ssa. Ykkösenä McIlroy ja sijalla T12 konkari, 46-vuotias ja vuoden 2011 Britannian avointen voittajaDarren Clarke sekä vuoden 2010 U.S. Openin voittaja Graeme McDowell. Kukin heistä on voittanut vuosina 2010-2012 jonkun neljästä majorista, McIlroy kaksi niistä. Ts., heillä on yhteensä 4 major-voittoa ! Kova saavutus vain 1,8 miljoonan asukkaan maalta.

Päivän nousijat ja laskijat.

Päivän kovimman nousun kohti kärkikymmenkikköä teki Darren Clarke, joka löi 67 lyöntiä ja nousi 20 sijaa sijalle T12 (-6). Italian 21-vuotias Matteo Manassero nousi 13 sijaa sijalle T7. Saman verran sijoja nousi Graeme McDowell sijalle T12. USAn Jordan Spieth epäonnistui toisella kierroksella (+3), mutta paranteli sijoitustaan kolmannella peräti 34 sijaa tuloksella –5.

Kovimman pudotuksen teki Italian Francesco Molinari joka sukelsi 19 sijaa sijalle T23 sijalta T4. Vuoden 2010 avointen voittaja Etelä-Afrikan Louis Oosthuizen putosi 27 sijaa eli hänkin sijalta T4.  

Tiger Woodsin otteissa näkyy pitkä kilpailutauko ja tuloksen heilahtelevat niin pelin kuin koko turnauksen sisällä (69-77-73). Hän teki kolmannella kierroksella tuloksen +1 ja se sisälsi yhden bogeyn,  tuplan ja triplan. Woods on yhteistuloksessa +3 sijalla T58.


Tätä lyöntiä ei kannata klubipelaajan yrittää. Kuvassa Francesco Molinari lyö 266 jaardista (243 m) puu3:lla hieman lipusta yli “fringe:lle”. 

Tältä näytti päivän lopussa tulosluettelon ensimmäinen sivu tv:ssä.



Kolmannella kierroksella Ilroy tarvitsisi 66 lyöntiä ottaakseen haltuunsa Openin kokonaistulsoennätyksen, jota vielä pitää hallussaan Greg Norman.



4. päivä



Britannian avoimet olivat Rory McIlroyn hallintaa alusta loppuun.

Rory McIlroyn voitto tuli lopulta kahden lyönnin erolla Espanjan Sergio Garciaan ja USAn Rickie Fowleriin, jotka jakoivat kakkostilan. Neljänneksi nousi päivän parhaasta tuloksesta 65 lyöntiä vastannut USAn Jim Furyk. Saman lyöntimäärän löi Australian Marc Leishman joka nousi jaetulle viidennelle sijalle yhdessä saman maan Adam Scottin kanssa sekä Irlannin Shane Lowry joka nousi peräti 14 sijaa sijalle T9.

Helpolla voitto ei kuitenkaan tullut, vaikka hän lähti selvässä kuuden lyönnin johtoasemassa viimeiselle kierrokselle. Sergia Garcia oli nousta lopussa rinnalle kun johto oli jo sitä ennen supistunut kahteen lyöntiin. Hän kuitenkin töpeksi 15:nnen bunkkerissa ja löi ensimmäisen lyönnin bunkkerin seinään. Seuraavalla väylällä tarjoutui uusi mahdollisuus kaventaa putissa eroa, mutta 2,5 m putti ei mennyt sisään.

Kisan tasaisimmasta, mutta nousujohteisesta huippusuorituksesta vastasi Rickie Fowler: 69-69-68-67. Fowler oli toinen jolla oli todelliset mahdollisuudet voittokamppailussa loppuun saakka.

Viimeisen päivän nousut ja laskut.

Mitään dramaattisia nousuja ja laskuja ei viimeisellä kierroksella nähty. Suurin nousu oli em. Lowryn tulo kärkikymmenikköön ja ehkä USAn Dustin Johnsonin putoaminen siitä 9 sijaa sijalle T12. Myös Ruotsin Robert Karlsson putosi top10:stä sijalle T12. Italian Matteo Manasseron kisa oli vuoristorataa ja joka toisena päivänä peli kulki erinomaisesti. Tulosluettelossa nän putosi 8 sijaa sijalle T15. Englannin Chris Woodin päivän kovinta sivuava 65 lyönnin tulos ja sillä 29 sijan nousu riitti sijalle T23. Tiger Woods putosi päivä päivältä alemmas ja vielä viimeisenä päivän 11 sijaa ja oli lopulta sijalla 69. U.S. Openin tämän vuoden voittaja Saksan Martin Kaymer oli Woodsin jälkeen sijalla 70.


Roryn kiitokset voiton jälkeen yleisölle.
McIllroyn voitossa oli muutakin huomionarvoista.

Rory McIlroyn voitossa oli myös historiallisia elementtejä. Vain muutama pelaaja majoreissa on johtanut peliä kaikkina neljänä päivänä. Edellisen kerran samaan ylsi Tiger Woods 2005. Vain muutama pelaajaa on voittanut kolme majoria oltuaan vasta 25-vuotias. McIlroy on nyt ennätysten kirjoissa kahden kaikkien aikojen golfarin Jack Nicklausin ja Toger Woodsin perässä nuorimpana 3 eri majoria voittaneena. Vain 7 major-voittajaa on voittanut vähintään 3 majoria neljän vuoden sisällä. (Bobby Jones, Sam Sneadm Ben Hogan, Jack Niclaus, Nick Faldo, Padraig Harrington ja Tiger Woods.) McIlroy voitti U.S. Openin 2011 (22 v.), PGA mestaruuden 2012 ja nyt 2014 Britannian avoimet. McIlroy on nuorin ja eniten majoreita vuodesta 2008 lähien voittanut pelaaja.

Rory tapaa äitinsä Rosien heti viimeisen putin jälkeen.
Rory omisti voiton omalle äidilleen.

Rory otti lämpimästi syleilyynsä äitinsä heti voiton jälkeen. Hän sanoi kisan jälkeen: "This is the first major I have won when my mum has been here. So mum; this one is for you. It was just great to see her on the back of the 18th there and how much it meant to her. I was trying not to cry at the time because she was bawling her eyes out." (Lähde: www.theguardian.) Eli vapaasti: Tämä on ensimmäinen major-voittoni jolloin äiti on paikalla. Joten äiti, tämä on sinulle. Oli hienoa nähdä hänet 18:nnen griinin takana ja kuinka paljon se merkitsi hänelle. Yritin olla purskahtamatta itkuun sillä hetkellä kun näin hänen itkevän vuolaasti ääneen.


Roryn kakkoslyönti 18 väylällä lähdössä. Se päätyy bunkkeriin.

Roryn viimeisen väylän lähestyminen ajautuu griinibunkkeriin ja tämä lisäsi hieman loppujännitystä. Hän sai pallon kuitenkin aivan lipun tuntumaan ja siitä kahdella putilla sisään ja voitto oli sillä sinetöity.

Ks. voittajan bunkkerilyönti 18 väylällä.

Kaiken hässäkän keskellä piti antaa lyhyt haastattelu medialle.



Kisa sai arvoisensa draaman.

Ennen voittoa nähtiin näytelmässä aito huipennus jossa Sergio Garcia esitti pääosaa. McIlroy johti enää 2 lyöntiä Garciaa joka joutui 15 väylällä bunkkeriin.


Sergio Garcia 15 väylän bunkkerissa.

Taisivat Sergion kädet jäätyä. Hän sai toisella yrittämällä pallon ulos ja lipun tuntmaan ja siitä yhdellä putilla sisään: PAR. Ilman epäonnea olisi todennäköisesti tulos ollut birdie ja ero Roryyn vain yksi lyönti. Sitten annettiin seuraava mahdollisuus kavennukseen seuraavalla väylällä putilla, mutta kun päivä oli varattu Rory McIlroylle.

Ks. video Gacian 15 väylän bunkkerilyönnistä.

Palkintojen jako on Britannian avoimissa näkemisen arvoinen tapahtuma. Se on näyttävä ja arvokkaan oloinen.

Palkintojenjakoseremoniat ovat vailla vertaa.
Maailmanranking meni uusiksi Openin jälkeen.

Ammattilaisten maailmanrankingissä suurimmat muutokset top10:ssä olivat Rory McIlroyn nousu kakkoseksi ohi Ruotsin Henrik Stenson, joka oli kisassa sijalla T39. Englannin Justin Rose putosi yhden sijan oltuaan kisassa sijalla T23. Espanjan Sergio Garcia kakkostila nosti hänen rankingin viitokseksi ja 4 sijaa ylöspäin. Bubba Watson, Matt Kuchar, Jason Day ja Tiger Woods putosivat kaikki kaksi sijaa alemmaksi. Jim Furyk nousi yhden sijan ja on nyt maailmanlistan kymmenes.



Mikko Ilonen palasi maailmanlistalla takaisin samalle sijalle jossa hän oli ennen Skotlannin avoimia eli sijalle 50 sijalta 47.


Katso uusin maailmanlista Britannian avointen jälkeen.

Kilpailun taustalla tapahtunutta.

Espanjan Miguel Angel Jimenes ei ole jäykkä pelaaja vaikka ikää onkin 50+ vuotta.
Tarjoilijoilla riitti töitä.
Rennosti molemmat kädet taskussa kuin Edoardo Molinari.
Välilllä innostus pääsi käsistä ja tarvittiin virkavaltaa.

Lähteitä:

Ks. video koko kisan kohokohdista.

www.abutgolf.com: British Open Winners

Videoita 1-4 päivän huippuhetkistä.




0 kommenttia:

Lähetä kommentti