torstai 22. toukokuuta 2014

Kolmen suora ammattilaisgolfissa: ET, PGA Tour ja PGA of America ?PGA TOUR – suurin ja arvostetuin golfkiertue

Maapallon arvostetuin ja halutuin golfkiertue, touri, on kiistatta Yhdysvalloissa käytävä PGA Tour. Sen arvostus ylittää kaikkien muiden kiertueiden arvostuksen, mutta ei pelkästään siksi, että sillä maksetaan ylivertaiset palkintorahat verrattuna Euroopan, Aasian Japanin tms. ammattilaiskiertueisiin. 

PGA-lyhenne, joka tulee sanoista Professional Golf Association (~ammattilaisgolfareiden liitto) on lähes kaikille golfareille jossain määrin tuttu, mutta mitä se todellisuudessa pitää sisällään - ja mitä ei - se onkin jo harvempien tiedossa. Siksi lienee paikallaan hieman avata myös tätä asiaa.

PGA Tour (virallisesti kirjoitettuna PGA TOUR) on Floridan Ponte Verda Beachilla toimiva ammattilasikilpailuja ja -kiertueita järjestävä organisaatio. Se on vuonna 1916 perustetun Professional Golfers' Association of American (PGA of America) perustama ja sen “Tournament Players Division” josta 1968 tuli kiertuepelaajien erillinen itsenäinen organisaatio. Vuodesta 1975 lähtien se on toiminut nykyisellä nimellä PGA Tour. PGA Tour järjestää mm. seuraavat suuret kiertueet:

Varsinaisten moniosaisten kiertueiden lisäksi PGA Tour järjestää myös kolme todella merkittävää suurta kilpailua: viidenneksi majoriksi tituleeratun The Players Championshipin ja parittomina vuosina kilpailtavan USA:n ja muun maailman (ei Eurooppa) joukkueiden välisen Presidents Cupin sekä organisoi FedEx Cupin. Viimemainitussa voittopalkinto on golfkilpailujen suurin eli hurjat 10 miljoonaa dollaria eniten FedEx-pisteitä keränneelle. (Viime vuonna potti meni Ruotsin Henrik Stensonille.)

PGA Tour ei ole mikään pikkutekijä myöskään rahan käytössä. Forbes-lehden mukaan se ilmoitti vuositulojensa olleen 2011 lähes 2 miljardia dollaria.

Naisten LPGA Tour on itsenäinen organisaatio, eikä PGA Tour ole mukana sen järjestämissä kiertueissa ja maanosakilpailuissa. LPGA on vanhin naisten urheiluorganisaation USA:ssa ja se perustettiin 1950.


Mikä sitten on edellä mainittu PGA of America ?

Tämä järjestö/liitto (association) on USA:n golfammattilaisten järjestö. Se pitää päämajaansa Floridassa. Liitossa/järjestössä on yli 27 000 mies- ja naisjäsentä, golfammattilaista, jotka ovat tunnustettuja golfin asiantuntijoita ja kouluttajia. Tässä suhteessa se onkin maailman suurin urheilujärjestö, kuten se kertoo sivuillaan.

PGA of America toimii laaja-alaisemmin golfammattilaisuuden eteen kuin huippuammattilaisille tarkoitettu PGA Tour. Sen tavoitteena ovat mm. edistää golfia  tarjoamalla palveluita golfammattilaisille, kuluttajille ja golfteollisuudelle. Jäseneksi pääsy edellyttää monivaiheisen koulutusportaikon ja osaamistestin läpikäyntiä josta on edelleen mahdollisuus jatkaa eteenpäin  PGA Golf Management -yliopistojen ja PGA Golf Management –ohjelmien kautta eteenpäin.

PGA of America on se organisaatio joka järjestää PGA Championshipin, Senior PGA Championshipin, PGA Grand Slam of Golfin, ja parillisina vuosina Euroopan ja USA ammattilaisten maanosaturnauksen Ryder Cupin. Organisaatio järjestää vuosittain yli 30 turnausta.

Muuta mielenkiintoista kahdesta suurimmasta kiertueesta

PGA Tour ei järjestä golfin major-turnauksia. PGA of America järjestää yhden majorin eli PGA Championshipin. USGA eli USA:n golfliitto järjestää U.S. Openin. R&A The Openin  ja Augusta National Golf Club The Mastersin. 

PGA Tour toimiin President Cupin järjestämiseksi yhdessä  vastaavien USA:n ulkopuolella toimivien edellä lueteltujen PGA-organisaatioiden kanssa. Samoin PGA of America toimiin Ryder Cupin järjestämisessä yhdessä PGA European Tourin kanssa.


Palkintopotit European ja PGA Tourilla

European Tourilla jaetaan palkintorahoja kaudella 2014 yhteensä 95 miljoonaa ja PGA Tourilla noin 171 miljoonaa euroa. Lukuihin ei tällöin ole otettu mukaan palkintorahoja neljästä majorista, The Playersistä, neljästä WGC-kilpailuista, ISPS Handa World Cup of Golfista eikä CIMB Classicista (PGA Tour), koska niiden osanotto on rajoitettu ja poikkeaa normaalista ko. tourin osallistumisoikeudesta (mukana 60 pelaajaa tms.). Mikäli ET:n ja PGA Tourin turnauslistojen palkintorahoihin otettaisiin mukaan myös nämä kilpailut, olisivat vastaavat luvut 146 miljoonaa ja 232 miljoonaa.

Euroopan kiertueella kilpaillaan 2014 kaikkiaan 26 eri maassa. (Kun Wales, Skotlanti ja Hong Kong lasketaan mukaan. Mukana ei USA.) Kiertueen listalla on kaudelle 2014 merkitty kaikkiaan 44 eri kilpailua. Vastaava luku PGA Tourin turnauslistalla on 41 kilpailua. Näissä luvuissakaan eivät ole mukana majorit ja em. muut poikkeukset. 

Keskimäärin kilpailua kohti jaetaan Euroopan Tourilla noin 2,15 miljoonaa euroa ja PGA Tourilla noin 4,2 miljoonaa euroa.

PGA Tourilla kilpailuja käydään myös USA:n ulkopuolella. Yksi Meksikossa, Kanadassa ja Puerto Ricossa. WGC-sarjan neljästä kisasta yksi World Golf Championships-HSBC Champions käydään Kiinassa ja muut kolme USA:ssa. Isoista yksi ISPS Handa World Cup of Golf Australiassa.


Lähteitä:

PGA of America.
Maanosien väliset golfin joukkuekilpailut 
PGA of America Annual Report 2012

Forbes 27.5.2013, Monte Burke: The PGA Tour: A Not-For-Profit Money Machine

0 kommenttia:

Lähetä kommentti