keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Naisten major-turnaukset ja niiden historiaa.

Naisilla on ollut vuodesta 2013 alkaen viisi Major Championships- eli ns. major -turnausta kilpailukaudella - yksi enemmän kuin miehillä. Näihin arvostettuihin kilpailuihin valintakriteerit ovat tiukemmat kuin lähes viikottaisilla LPGA ja LET -kiertueilla. 

Vielä 2012 naisten British Open, vuodesta 2007 nimellä Ricoh Women's British Open, oli ainoa virallisesti major-statuksen saanut turnaus. Sama turnaus kulki vuosina 1987-2006 nimellä Weetabix Women's British Open

Naisten major-turnaukset ovat:

                            1.  Kraft Nabisco Championship


                            2.  U.S. Women's Open

                            3.  Ricoh Women's British Open

                            4.  Wegmans LPGA Championship

                            5.  The Evian Championship

Turnauksien pitoaikataulut ja pitopaikat ovat 2014 seuraavat:

   •   3.-06.4.  Kraft - Mission Hills CC, Rancho Mirage, CA
   • 19.-22.6.  U.S. Open - Pinehurst, NC
   • 10.-13.7.  British - Royal Birkdale G.C., Southampton, UK 
   • 14.-17.8.  LPGA - Monroe G.C., Pittsford, N.Y.
   • 11.-14.9.  Evian - Evian-les-Baines, Ranska
   Naisten majoreilla ei ole yhtä nettisivustoa ja tuloksia löytyy sieltä täältä ja tilanne on kuin viidakossa verrattuna miesten tilastointiin. Tässä kuitenkin löydettyjä tuloksia majoreista viimeisten 5 vuoden ajalta.

     Kraft Nabisco
     U.S. Open
     British Open
     LPGA
     Evian

   Totta on, että miesten ja naisten majorien välillä on tiettyjä eroja. Miesten British Openia - The Openia Championshipia - on pelattu jo vuodesta 1860 ja siten n. 150 vuotta. Nuorinkin miesten major - The Master - perustettiin jo 1934 ja on nyt 80-vuotias. Toinen merkittävä ero naisten ja miesten majorien välillä on se, että naisten majoreissa pääsponsorit ovat ostaneet nimensä kilpailun nimeen vuosiksi eteenpäin. Jokainen tunteen tuotemerkit Weetabixin murot, Evianin juomavedet, Nabiscon keksit ja Ricohin tulostimet, mutta Wegmans lienee tunetemattomampi. Jokaisessa majorissa on  joukko muitakin isoja brändejä, mutta yksi on pistänyt muita enemmän ja pidemmäksi aikaa.  Miesten puolella nimeen ei saa koskea, mutta yritysten sponsorirahalla nekin pyörivät. 

   Ks. mielenkiintoinen raportti golfin sponsoroinnista ammattilais- ja amatöörikilpailuissa IEG Sponsorship Report.

   Vanhin naisten kilpailu on U.S. Open ja sitä on pelattu vuodesta 1946. Wegmans LPGA Championshipiä on pelattu vuodesta 1955 ja Ricoh Women’s British Openia vuodesta 1976. Viimemainittua ainoana ‘virallisena’ major-kisana vuodesta 2001. Kraft Nabisco Championship, joka oli aikaisemmin Colgate Dinah Shore on pelattu vuodesta 1972. The Evian Championshipiä on pelattu vuodesta 1994. Neljästä  tuli Britannian avoimien lisäksi virallinen major-kisa vuodesta 2013. Wikipediasta löytyy tilasto jossa naisten majorit on jaettu neljään aikakauteen  (era) joista viimeisin alkoi 2013. Toinen aikakausi oli vuodet 2001-2012 jolloin siihen kuului nykyisistä kaikki muut paitsi The Evian Championship joka tuli kuvaan 2013. Kolmas jakso lasketaan olleen 1973-2000 jolloin majoreita olivat: Kraft, LPGA, U.S. Women's Open ja 2001 alkaen pois jäänyt kanadalainen du Maurier Classic. Viimemainittu on nykyään Kanadan Naisten Avoimet –kilpailu ja se kuului LPGA -majoreihin 1979-2000. Ensimmäinen naisten major-ajanjakso oli 1930-1972. Silloin mukana olivat Women’s Western Open, LPGA Championship, U.S. Women's Open ja Titleholder Championship.
     

   Inbee Park vasemmalla, Stacy Lewis ja Suzann Pettersen oikealla
    
   Vuonna 2013 Etelä-Korean Inbee Park voitti kolme viidestä majorista: Krafitin, U.S. Openin ja LPGA Championshipin. USA:n Stacy Lewis voitti LPGA Championshipin ja Norjan Suzann Pettersen viimeisen eli Evian Championshipin.

   Henkilökohtaiset voitot majoreissa

   Kaikkiaan 104 naista on voittanut vähintään yhden majorin urallaan. (Ks. koko lista tästä.) Vähintään neljä majoria voittaneet näkyvät talukosta. Näistä 7 eri naista on voittanut majorin 2000-luvulla. Joukossa on myös kolme pohjoismaalaista - ruotsalaiset Annika Sörenstam 8 majoria (2001-2006, Anna Nordqvist 1 (2009 LPGA)  ja norjalainen Suzann Pettersen 2 (2007 LPGA ja 2013 Evian).

   Henkilökohtaisella listalla on eräs todella mielenkiintoinen urheilijamonilahjakkuus - Babe Zaharias. Hän voitti yleisurheilussa Los Angelesin olympialaisissa kultaa sekä 80 m aidoissa että keihään heitossa ja hopeaa korkeushypyssä. Hän oli lahjakas myös baseballissa ja koripallossa. Hän aloitti golfuransa 1935 ja siirtyi ammattilaiseksi jo 1938, mutta palasi takaisin amatööriksi (sai oikeudet)  1942. Hän ehti saavuttaa 10 major-voittoa vuosina 1940-1954. Zaharias oli myös LPGA:n perustajajäsen. Hän sairasti syöpää jo parhaan golfuransa aikana ja hän olisi todennäköisesti voittanut useampiakin majoreita, mutta hän kuoli sairauteen jo nuorena vasta 45-vuotiaana 1955 sitä ennen viimeisen majorinsa. Kuollessaan hän oli USA:n paras naisten pelaaja. Lue tästä lisää hänen urastaan.


   Major-menestys maittain
    
   Kun tarkastellaan koko major-historiaa naisten puolelta, niin USA on hallinnut naisten major-voittoja vielä selvemmin kuin miehissä. Se on voittanut 195 majoria kaikista 259 pelatusta turnauksesta eli prosentteina se on voittanut 75,3 %.

   Voittoja keränneiden maiden repertuaari laajentuu kaikkiaan seitsemällä sellaisella maalla - Ruotsi, Norja, Taiwan, Meksiko, Japani, Uruguai ja Kiina, jotka eivät ole voittaneet majoreita miesten puolella! Kaikkiaan 14 maata on saanut major-voittajan naisten puolella. Miehissä vastaava luku on 18.
    
   Se kertoo siitä, että golf (golfkulttuuri) on paljon laajemmalle levinnyt huippu-urheilulaji mitä pelkästään miesten menestystä seuraamalla luulisi. Olisiko seuraavista uusista maista tulossa major-voittajia lähivuosina:  Italia, Itävalta, Portugali, Belgia, Thaimaa, Intia ja Suomi
    


   Tilanne on muuttunut melko radikaalisti 2000-luvulla. Etelä-Korean naiset ovat nousseet major-voitoillaan listalla ennen USA:n edelle. Sillä on viimeisten 14 vuoden ajalta peräti 15 voittoa (28,3 %) ja USA:lla 'vain' 13 voittoa (24,5 %) kaikista käydyistä 53 major-tunauksesta.


   Aikana jolloin British Open oli ainoa virallinen 2001-2013 major naisille kilpailussa voitot ehtivät jakautua maittain seuraavasti:
    
   image   Lue vastaava teksti miesten majoreista klikkaamalla tätä linkkiä.   0 kommenttia:

   Lähetä kommentti