tiistai 4. helmikuuta 2014

Miesten major-turnaukset ja niiden historiaa.


Miesten Major Championships -turnauksia eli majoreita on neljä. Kolmessa niistä jaetaan kunnian ja rahapalkinnon lisäksi voittajalle upea pokaali. Tunnetuin pokaaleista on Claret Jug (kuvassa) ja se annetaan voittajalle The Open Championshipissä eli British Openissa. The Mastersissa pokaalia ei anneta, mutta kisan voittaja puetaan vihreään pikkutakkiin. Green Jacket on ollut Mastersin symboli jo vuodesta 1949. Ks. kuvia.

Miesten major-turnaukset ovat:

    1. The Masters

    2. U.S. Open

    3. The Open

    4. PGA Championship
Majorit pelataa joka vuosi samassa järjestyksessä. Kaudella 2014 aikataulut ja pitopaikat ovat:

   • 10.-13.4. Master - Augusta National G.C., Augusta, Ga 
   • 12.-15.6. U.S. - Open Pinehurst Resort (No. 2), N.C. 
   • 17.-20.7. British Open - Royal Liverpool G.C., Hoylake, UK 
   •   7.-10.8. PGA - VAlhalla G. C., Louisville, Ky
  2013:Adam Scott, Dustin Rose, Phil Mickelson ja Jason Dufner. Tapahtumajärjestyksessä.
  Vuonna 2013 vihreän pikkutakin sai pukea ylleen Australian Adam Scott. U.S. Openin voitti samana vuonna Englannin Justin Rose, Open Championshipin USA:n Phil Mickelson ja PGA Championshipin USA:n Jason Dufner (oikealla).

  Marjor-turnaukset 2009-2013

  Kaikkia miesten major-tuloksia, kuten naistenkin, on vaikea löytää keskitetystä paikasta. Tässä kerättyä tietoa taulukkoon viimeisen 5 vuoden ajalta.(Klikkaa vuosilukua ja katso tuloslista palkkioineen.)

  Masters
  U.S. Open
  British Open
   PGA Championship

  Majorien voittopalkkioiden kehityshistoriaa

  Major-voittajat ovat saaneet viime vuosina n. 1,44 miljoonaa dollaria voitosta. Aina voitot eivät ole tulleet rahan muodossa. Bobby Jones - edelleen ainoa golfin Grand Slamin tehnyt - ei tienannut 7 major-voitollaan mitään, koska oli amatööri. Kun Harry Vardon 1896-1914 voitti 7 major-kilpailua hän sai voittorahoina yhteensä 1 070 $. Tom Watson, joka kilpailee vieläkin, on voittanut urallaan 8 majoria ja 367.900 $.
    
  Katso CNNMoney sivun mielenkiintoinen esitys 14 eniten majoreita voittaneiden tienesteistä eriteltyinä majoreittäin.

  Rahan arvon muutokset eivät trendiä selitä, vaan golfin mielenkiinnon kasvaminen ja sen edelleen kansainvälistyminen vuosikymmenten aikana ja siitä johtunut sponsoritulojen huima kasvu tv-oikeuksien ja muiden mainostulojen muodossa. Pelkästään pohjois-amerikkalaiset yritykset sponsoroivat golfia 2013 1,6 miljardia dollarilla. Summa on kasvanut tasaisesti ja vuonna 2009 se oli 1,31 mrd$. Muuten, suurin sponsori maapallon laajuisesti ajatellen golfissa oli Montres ROLEX S.A. 25 %:n osuudellaan ! Lue lisää sponsoroinnista golfissa blogin tekstistä klikkaamalla tästä.

  Ks. myös mielenkiintoinen raportti golfin sponsoroinnista ammattilais- ja amatöörikilpailuissa IEG Sponsorship Reportin.


  Ajat ovat muuttuneet rajusti 60-luvulta tähän päivää mitä tulee rahapalkintoihin myös majorien osalta. Arnold Palmer on voittanut 7 majoria ja tienannut niissä 90 990 $. Vieläkin loistava pelaaja ja aktiivisesti valmennustöitä tekevä, 9 majoria voittanut ja niistä ensimmäisen jo 1959 ja viimeisimmän 1978, legenda, Gary Player ehti kerätä voittorahoja 207 200 $.

  Eniten majoreita on Jack Nicklausilla yhteensä 18 vuosien 1962-1986 aikana. Hän saanut voittorahoina 646 730 dollaria kun taas Tiger Woods on ansainnut majoreissa 14 voitollaan  14.284.915 $ ja Phil Mickelson 5 voitollaan 6 339 826 $. 

  Kannattaa klikata elossa olevien legendojen linkkejä ja katsoa kuinka loistavia nettisivuja heillä on.

  Majorien ikärakenne

  British Openia eli The Openia Championshipia eli Britannian Avoimia - on pelattu jo vuodesta 1860 joten se on täyttänyt 150 vuotta. Sitä on pelattu lähes tasaisin väliajoin ja kaikkiaan 28 kertaa St. Andrews Old Course lla. (Itse tämä kenttä on täyttänyt jo 200 vuotta ja Ancient Golf Club of St Andrews perustettiin 14.5.1754.) Nuorin major - The Master - perustettiin vuonna 1934 joten se on nyt 80-vuotias. Perustajana oli golflegenda Bobby Jones. U.S. Openia pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1895 joten se on lähes 120-vuotias.  PGA Champinship järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1916 eli ensimmäisen maailmansodan lopun aikoihin ja sekin on kohta 100-vuotias.  

  Majoreiden arvostuksesta

  Yleinen mielipide on, että Masters on arvostetuin major-turnaus. Se pelataan joka vuosi ensimmäisenä major-turnauksena ja joka vuosi samalla kentällä. Kun Masters pelataan huhtikuun alkupuolella on edellisestä majorista kulunut jo 8 kuukautta ja seuraavaan on aikaa 2 kuukautta. Sitä odotetaan kuin kuuta taivaalta. Tämä kaikki Mastersiin liittyvän muun gloorian ohella antaa Mastersille kilpailuedun muihin majoreihin verrrattuna. Lainaus Golflehdestä 1/2014: "Masterin voittajaa  voidaan markkinoida  koko vuosi... Kun PGA Championshipin voittaja selviää, suurin osa käytettävistä olevasta rahasta on jo kiinnitetty." Sponsorineuvottelut käynnistyvät Masterin aikaan ja päättyvät U.S. tai viimeitään British Openiin. Mastersin voitto on Golf Digestin tekemän kyselyn mukaan tuottoisin urheilijalle. Muut majorit sijoittuvat tässä listassa järjestykseen: U.S. Open, British Open ja PGA Championship. Ts. samassa järjestyksessä jossa ne pidetään joka vuosi. 

  Minkä tahansa majorin voittaminen on jättipotti ja starttirahat nousevat radikaalisti kolmin- tai nelinkertaiseksi. Tourin voittaja ei saa ulkomailta mitään, mutta majorin voittaja voi saada ulkomailta 200 000-500 000 dollaria per sopimus. Lähes kaikissa sponsorisopimuksissa on bonuspykälä joka erottaa tavallisen kilpailun ja majorin ykköstilan arvon ja majorin bonuksen arvo voi olla 2-4 -kertainen. Pelaajan on major-voiton jälkeen helpompi sopia sponsorisopimuksia ja saada niitä useampia itselleen. Tällainen voittaja saa paljon aikaa ja näkyvyyttä mediassa ja on esillä muissa tapahtumissa ja tuo yrityksen brandiä siten näkyvällä tavalla esille. Major-voittajan arvo mitataan sponsorimarkkinoilla myös sen mukaan miten potentiaalinen voittaja hän myös tulevaisuudessa on. Ts. mitä nuorempi major-voittaja on sitä todennäköisemmin hän voi olla sitä myös tulevaisuudessa ja sitä paremmat sponsorisopimukset hän todennäköisesti saa itselleen. (Lähde: Golflehti, Golf Digest 1/2014)

  Woodisilla on koossa jo huimat 14 major-voittoa ja hän on tässä listassa toisena Jack Nicklauksen jälkeen jolla niitä on 18. Tiger on palannut maailmantilaston ykköseksi ja pitänyt piikkipaikkaa jo vuoden verran yhtäjaksoisesti. Hän on 39-vuotias. Hänen edellisestä major-voitostaan on kulunut jo aikaa (U.S. Open 2008). Woods keräsi palkintorahoja 2013 yhteensä 12,1 mljoonaa kentällä ja kentän ulkopuolella 71 miljoonaa eli yhteensä yli 83 miljoonaa dollaria. Koko urallaan Woods on tienannut palkintorahoja n. 115 miljoonaa euroa, mutta sponsorirahoina kaikkiaan n. miljardi euroa (1,3 mrd $). Ts. 12 % kokonaistienestistä tuli kentällä ja loput erilaisina bonuksina, sponsorituloina, esiintymispalkkioina tms. Woodsin markkina-arvo on ollut huima jo yli 10 vuotta ja odotusarvo seuraavasta major-voitosta kasvaa kaiken aikaa. (Lue GolfLehden numero 1/2014 ss. 64-66.)

  Golfin Grand Slam ja Career Grand Slam

  Bobby Jones on edelleen ainoa golfin Grand Slamin tehnyt pelaaja voittaessaan vuonna 1930 kaikki silloiset major-turnaukset. Bobby Jonesin aikaan majoreita olivat U.S. Amateur ja The Amateur Championship, U.S. Open ja British Open. Ts. mukana oli niin Britannian kuin USA:n amatöörien mestaruuskilpailut. Peliuransa jälkeen samana vuonna hän perusti muuten Augusta National Golf Clubin - Mastersin kotikentän - ja jo 1934 kentällä pelattiin ensimmäinen merkittävä kilpailu joka lasketaan tilastoissa samasta vuodesta alkaen yhdeksi Major Championships.

  Tiger Woods (2000) ja Ben Hogan  (1953) ovat päässeet yhden voiton päähän Grand Slamista.  

  Career Grand Slam eli  koko uran aikana voitetut kaikki neljä majoria, on toinen epävirallinen golfarin 'arvosaavutus'. Näitä pelaajia on luonnollisesti kertynyt paljon enemmän. Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus ja Tiger Woods, jonka CGS tuli jo vuonna 2000 (Masters 1997, U.S. Open 2000, British Open 2000 ja PGA CHampionship 2000).

  Nicklaus ja Woods ovat lisäksi ainoat jotka ovat voittaneet Career Grand Slamin useammin kuin kerran - kolme kertaa !


  Muuten, Gene Sarazen on kehittänyt nykyisen Sand Wedgen (SW).
   
  Major-menestys maittain

  Kaikkiaan 18 maan pelaaja on voittanut vähintään yhden majorin kilpailujen historian aikana. USA on voittanut lähes kymmenen kertaa enemmän majoreita kuin toiseksi eniten niitä voittanut Etelä-Afrikka. Kaikista käydyistä 427 majorista USA on voittanut 258 eli 60,4 %. Eurooppa (pitkään vain Iso-Britannia mukana alussa) on kerännyt voitoista 27,6 % ja muumaailma 12 %.
   Tilanne muuttuu hieman toisenlaiseksi, jos asiaa tarkastellaan tuoreemmalla viimeisen 20 vuoden ajanjaksolla 1994-2013. Silloinkin USA on voittanut kaikista käydyistä 80 major-kisasta 56,3 %.

   Huom. taulokossa on lippu ja maalyhenne JER, joka tarkoitta Jerseyn saarta Britannian rannikolla. Se kuuluun brittiläiseen imperiumiin, mutta ei Iso-Britanniaan. Sen kuuluisin golfari on legendaarinen Harry Vardon josta edellä on tekstiä ja alla lista voittamistaan 7 majorista. Muista Vardonin grippi, joka sai nimensä juuri Harry Vardonin mailaotteesta!!

   Kaikkiaan 77 pelaajaa on voittanut kaksi majoria urallaan golfhistorian aikana. Yhdysvaltalainen Jack Nicklaus pitää sinnikkäästi vielä melko ylivoimaista neljän voiton johtoasemaa kaikkien aikojen major-voittojen listalla. Nykyisistä aktiivipelaajista Tiger Woods on ainoa jolla on todellisia mahdollisuuksia päästä tällä legendojen listalla vielä kärkeen nykyiseltä kakkospaikaltaan. Kilpailu kiristyy kaiken aikaa golfin suosion kasvun myötä joten voitot tulevat olemaan entistäkin tiukimmalla jatkossa.

   Kaikkien aikojen major-voitot 

   Kaikki historia major-voittajat näet klikkaamalla tätä linkkiä.

   Marjorien rahapalkinnot 2009 - 2013

   Alla miesten majorien palkintosummat vuosilta 2013-2009. Palkintosummat ovat lähes samat kussakin majorissa vuosittain. Viimeisten vuosien (2011-) aikana kokonaispalkintopotti on ollut 1,44 miljoonaa dollaria eli n. 6 miljoonaa euroa.


   Jos 2. tai 3. sija on ollut jettu useamman pelaajan kesken, palkintosumma on taulukossa ilmoitettu sinisellä värillä. Huom.: taulukossa rivit 10. 20 ja 30 eivät tarkoita sijalukua 10, 20 tai 30, vaan sitä paljonko pelaaja on saanut palkintorahaa oltuaan 10, 20 tai 30 pelaajan joukossa lopullisessa tulostaulukossa.   Tästä pääset klikkaamalla näkemään kaikki major-voittajat vuosittain koko historian ajalta.

   Tästä linkistä näet Mastersin voittajat ja muuta tilastoa Mastersista koko sen historian ajalta.
    
   Klikkaa tästä ja katso majorien valintaperusteista blogin teksti.


   Alla linkkejä erilaisiin miesten major-tilastoihin lisää:

   Lue vastaava teksti naisten majoreista klikkaamalla tätä linkkiä.

    0 kommenttia:

    Lähetä kommentti