keskiviikko 19. marraskuuta 2014

ET:n Dubain päätöskilpailu päättyi Henrik Stensonin toiseen peräkkäiseen voittooon.

image

image

Golfmaailman katseet kääntyvät tällä viikolla kohti Dubaita jossa kilpaillaan ET:n päätöskilpailu DP World Tour Championship Jumeirah Golf Estates’in kentällä. Kipailun pääsponsori on DP World laivanvarustamo Dubaista.

Dubain huipennukseen pääsi mukaan 60 eniten Race to Dubai-pisteitä kauden aikana kerännyttä pelaajaa ja mukana on myös Suomen Mikko Ilonen. Hän on listalla ennen tätä päätöskisaa sijalla 16

Palkintopotti on toiseksi suurin Euroopan Tourilla tällä kaudella jaettava ja se on peräti 8 miljoonaa dollaria. Vain toisessa finaalisarjan kilpailussa ja viimeisessä Sanghain kisassa oli tätä suurempi palkintopotti eli 8,5 mijoonaa dollaria. Voittaja saa kisasta 1 666 600 pistettä ja kuittaa 1,33 miljoonaa dollaria, joka nykykurssilla on hieman yli miljoona euroa. 

Viime vuoden voittaja oli Ruotsin Henrik Stenson. Toinen oli Englannin Ian Poulter ja kolmas Ransakan Victor Dubuisson. Pohjois-Irlannin Rory McIlroy oli kisassa 5:s ja Mikko Ilonen 19:s.

image

Henrik Stenson voitti vuonna 2013 Race to Dubain rankingin 4,103 miljoonalla pisteellä ennen Ian Poulteria ja kolmanneksi tullutta Englannin Justin Rousea. Stenson kuittasi myös 1,092 miljoonaa euron bonukset voittamalla bonuskisan, joka kulkee virallisella nimellä Race to Dubai Bonus Pool.

Ilonen putosi Race to Dubain-rankingissa 10:nneltä sijalta, jonne hän nousi Lontoon reikäpelimestaruuden jälkeen, sijalle 16, Sanghain toisen ja Turkin finaalisarjan kilpailun jälkeen. Vain 15 parasta Race to Dubai-listalla saa päätöskilpailun jälkeen erillisen bonuksen. Bonus on suuruudeltaan sijoituksesta riippuen 0,1-1,25 miljoonaa dollaria. 
Ks Euroopan kiertueen raha- ja bonuslista.

Pohjois-Irlannin Rory McIlroy on jo ennen päätöskilpailua varma bonuspääpotin 1,25 miljoonan dollarin voittaja, koska hän johtaa Race to Dubai-pistetilannetta niin ylivoimaisesti ennen päätöskisaa, eikä jaossa ole tarpeeksi pisteitä hänen ohittamiseensa. Hän on kerännyt ennen päätöskilpailua 5,4 miljoonaa pistettä. Hänen tapauksessaan myös 5,4 miljoonaa euroa, koska kaikki pisteet ovat tulleet muista kuin finaalisarjan turnauksista (muissa 1 piste = 1 €). Toisena oleva Henrik Stenson on kerännyt 2,674 miljoonaa pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että jaossa ovat vielä bonussijat 2-15 ja ne ratkeavat Dubain finaalisarjan päätöskisassa. Näihin bonuksiin on mahdollisuus yli 30 eri pelaajalla, mukaan lukien Myös Mikko Ilonen. 

Dubain kisasta jaetaan 10 miljoonaa Race to Dubai-pistettä. Ts. pisteet saadaan dollareiksi kertomalla ne 0,8:lla ja dollari edelleen euroksi jakamalla ne 1,25:lla.

Viikonlopun DP World Tour Championship on yksi koko kauden kiinnostavimmista Euroopan kiertueen kilpailuista ja se on oikea kliimaksi kauden päätteeksi. Sen lisämausteena meille suomalaisille on Mikko Ilonen ja hänen lopullinen sijoituksensa kisan jälkeen maailmanlistalla (ratkaisee pääsyä majoreihin) ja Race to Dubai-listalla ja sitä kautta bonuslistalla sekä tietenkin hänen pärjäämisensä itse kisassa. Joten jännitystä riittää enemmän kuin missään kauden kisassa tätä aiemmin. Kannattaa siis seurata!

Mikko Ilonen menetti mahdollisuutensa bonusrahoihin jo turnauksen ensimmäisellä puoliskolla.


Tulosluettelon kärki torstain ja perjantain kierrosten jälkeen.
Henrik Stenson nousi toisella kierroksella kärkeen kahden lyönnin erolla Englannin Danny Willettiin. Kakkossijan jakaa Skotlannin Richie Ramsay ja maailmanlistan ykkönen Rory McIlroy. He ovat kaksi lyöntiä Stensonin perässä. McIlroy on ollut koko kauden varmassa kunnossa ja takoo nytkin reilusti alle par'in kierroksia. Päivän kovimman nousun 35 sijaa teki Espanjan Rafe Cabrera-Bello 64 lyöntiä. Englannin Justin Rose nousi 13 sijaa jaetulle viidennelle sijalle (-7).

Ilosen ensimmäinen päivä Dubaissa oli vaatimaton (+2) ja toinen vielä vaatimattomampi +4. Toisen päivän ensimmäinen yksi oli katastrofaalinen: 2 birdieä, 2 par'ia, 3 bogeya ja 1 tuplabogey. Toinen yksi meni selvästi paremmin par'iin. Ilonen putosi toisen päivän jälkeen 9 sijaa ja on nyt sijalla 58.

Kolmas päivä

Espanjan Rafa Cabrera-Bello teki jo toisena peräkkäisenä päivänä kovimman lyöntituloksen. Kolmannella kierroksella se oli 65 lyöntiä. Samaan ylsi vain Skotlannin Marc Warren. Kolmen kierroksen jälkeen Cabrera-Bello johtaa kisaa yhdessä Ruotsin Henrik Stensonin kanssa. Rory McIlroy on pysytellyt koko turnauksen ajan kyttäysasemissa aivan kärjen tuntumassa ja on nyt jaetulla neljännellä sijalla kolmen muun pelaaja kanssa. Pohjoismaat ovat hyvin edustettuna top8:ssa jossa heitä on 3. 
Mikko Ilonen palasi tasolleen kolmannella kierroksella. Kaksi ensimmäistä kierrosta meni tunnustellen ja kolmannella alkoi tapahtumaan. Hän pelasi tuloksen 68 lyöntiä eli 4 alle par'in. Kokonaissaldo on tämän jälkeen +2. Vain 10 pelaajaa teki häntä paremman lyöntituloksen. Ilosen sijoitus parania pari pykälää ja hän on kolmen kierroksen jälkeen sijalla 56.

Mikko Ilosen tuloskortti.


Neljäs päivä


DP World Tour Championshipin voiton otti Henrik Stenson joka näin toisti viimevuotisen tempun. Kisan kärki muodostui melko hyvin maailmanlista järjestyksen mukaan. Stenson (4:s) voitti kahdella lyönnillä maailmanlistan ykkösen ja hänen kanssaan tämän sijan jakaneiden Englannin Justin Rosen (7:s) ja Ranskan Victor Dubuissonin (22:nen) kanssa. Maailmanlistalla kuudentena oleva Espanjan Sergio Garcia oli kisassa jaetulla 12:nnella sijalla.

Henrik Stensonin tuloskortti

Rory McIlroyn tuloskortti
Justin Rosen tuloskortti

Race to Dubai-listan top10 kärki on kisan jälkeen: 1) Rory McIlroy, 2) Henrik Stenson, 3) Justin Rose, 4) Jamie Donaldson, 5) Victor Dubuisson, 6) Sergio Garcia, 7) Marcel Siem, 8) Brooks Koepka, 9) Alexander Levy ja 10) Shane Lowry.  McIlroy oli listalla omaa luokkaansa pisteillä 7 149 503 ja yhtä ylivoimainen kakkonen oli Stenson pisteillä 4 981 093. Kolmas Justin Rose keräsi 3 180 388 pistettä. 

Dubain päätöskilpailu ei todellakaan ollut Mikko Ilosen kisa. Hän teki vain yhdellä kierroksella normaalituloksen ja päätti kisan 74 lyöntiin. Sarjassa oli peräti 5 bogeya ja vain 3 birdieä jolla tuli kokonaistulos +4. Hänen lopullinen sijoituksensa oli 55:s turnauksessa olleiden 60 kilpailijan joukossa. Race to Dubai-rankinlistalla Ilonen putosi kaksi sijaa ja päätyi lopulta sijalle 18 (1 769 997 pistettä).

Ilosen lopullinen tuloskotti
Maailmanlistan muutokset

Henrik Stenson nousi voitollaan golfin maailmanrankingissä toiseksi. Se on paras pohjoismaalainen sijoitus koskaan. Stenson oli 2013 lopussa listalla kolmas. Sergio Garcia nousi yhden sijan ja on nyt 5:s. Ranskan VIctor Dubuisson jatkaa komeaa nousuaan rankingissa ja nyt hän nousi viisi sijaa ja on 17:s. 

Mikko Ilonen ei kuitenkaan pudonnut niin montaa sijaa mitä ennustin huonosti sujuneen kisan jälkeen. Hän putosi vain kaksi sijaa ja on nyt sijalla 44. Se tietää suoraa pääsyä ensi kauden ensimmäiseen majoriin Mastersiin, joka pidetään huhtikuun 9.-12.

Ks. uusin maailmanranking.


Linkit & lähteet:

Tulosluettelo

Tulokset reikä reiältä

Uutisia kisaa ennen ja sen aikana

Race to Dubai rankinglista

Kisan pääsyvaatimuksista ja bonuksista.

Euroopan kiertueen rahalista ennen Dubain päätöskisaa.

Mikko Ilosen web-sivut

Dubain päätöskilpailun tulokset 2013

Race to Dubai Bonus Pool’in palkintosummat 2013

Euroopan kiertueen rahalista koko uran ajalta.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti