lauantai 13. syyskuuta 2014

Evian Championship päättyi 19-vuotiaan Hyo Joo Kimin voittoon.

image

Taustaa majorille

The Evian Championship pelataan The Evian Resort Golf Clubin kentällä (aik. Evian Masters Golf Club in Evian-les-Bainesin) Geneve järven rantamilla järven Ranskan puoleisella rannalla. Turnaus on naisten kauden viimeinen ja samalla viides major-turnaus. Aikaisemmin turnauksen nimi oli – vuosina 1994-2012 - Evian Masters ja se oli yksi Ladies European Tourin (LET) kilpailuista (19 kpl).  Vuodesta 2013 eteenpäin kisalla on ollut major-status. Kisan pääsponsori on juomajätti Evian, joka tunnetaan globaalisti mineraali- ja still-juomistaan.

Majorin palkintopotti on 3,25 miljoonaa dollaria eli noin 2,5 miljoonaa euroa.

Klikkaa tästä ja katso tarkemmin kartalta kilpailun paikkaa.
Puolustava mestari on Norjan Suzann Pettersen joka voitti 2013 kisan tuloksella 203 (66-69-68) eli 10 alle parin. Kisa typistyi kolmen kierroksen kilpailuiksi kun kisan viimeinen kierros keskeytettiin sateen vuoksi. Viimeinen kisan LET-mestari oli Korean Inbee Park. LET-turnausten ennätystä pitää hallussaan vuodelta 2003 Juli Inster kokonaistuloksella 267 eli 21 alle parin. Yhden kierroksen ennätys sai uuden omistajan kun nyt alkaneessa kisassa nuori korealainen Hyo-Joo Kim teki ennätykseksi hurjan 61 lyöntiä ensimmäisellä kierroksella.

Michelle Wie vetäytyi Evian Championshipistä loukattuaan uudelleen oikean käden keskisormensa. Hän yritti viedä kisan läpi, mutta keskeyti 13:nnen reiän jälkeen. Wie voitti U.S. Women’s Openin kesäkuussa.

Kaikkiaan 120 pelaaja valikoitui kisaan 26 eri maasta. Eniten USAsta. Aasia on naisten golfissa vahvasti esillä jälleen ja maanosasta pääsi majoriin yhteensä 38 pelaajaa eli 31,7 % kaikista mukaan päässeistä. Eurooppalaisia on mukana 25,8 %, pohjois-amerikkalaisia 30,8 %, oceanialaisia 6,7 %, etelä-amerikkalaisia 3,3 % ja afrikkalaisia 1,7 %.


Kilpailun eteneminen

1. päivä

LB 1st round

Ensimmäisen päivän nimi oli maailmalistalla sijalla 20 oleva Korean nuori 19-vuotias Hyo Joo Kim joka täräytti taululle sellaiset numerot joita ei ole nähty koskaan miesten eikä naisten major-kilpailuissa. Kim on ensimmäistä kertaa majorissa ja teki historiaan jäävän suorituksen. Hän löi 61 lyöntiä eli 10 alle parin. Kenttä ei ollut kuitenkaan aivan tuntematon Kimille ja hän oli amatöörinä pelannut Evian Mastersin 2012 sijoittuen jaetulle neljännelle sijalle. Kim kertoi kierroksen jälkeen, että kenttä tuntui kovin erilaiselta nyt ja sitä olikin kunnostettu ennen viime vuoden Evian Championshipiä.

image

Päivä ei muutoin tuonut suuria yllätyksiä. Toisena on maailmanlista 9:s Australian Karin Webb, neljäntenä m-lista 4:s Norjan Suzann Pettersen, viidentenä m-listan 28:s ja tällä kaudella jo yhden majorin voittanut (Kraft Nabisco ChampionshipBrittany Lincicome. Jaetulla kuudennella sijalla ovat m-listan 17:s Korean Amy Yang, Ranskan m-listan 34s Karine Icher ja Paraguayn maailmanlistan 40:s Julieta Granada. Muut top10:n joukossa löytyvät maailmanlistalta sadan huonommalta puolen.

Alla Hyo Joo Kimin major-historiaan jäävän ennätyskierroksen tuloksen (-10) muodostuminen.2. päivä

LB 2nd round
Tulosluettelo toisen kierroksen jälkeen.
image
Brittany Lincicome
Brittany Lincicome nousi yhden lyönnin johtoon tehtyään päivän parhaan tuloksen 65 lyöntiä. Ensimmäisen päivän jälkeen johdossa ollut Hyo Joo Kim ei onnistunut ennätyskierroksen jälkeen ja teki tuloksen 72 lyöntiä (+1). Korean Mi Jung Hur säilytti komannen sijansa toisen kierroksen jälkeenkin. Samoin Norjan Suzann Pettersen neljännen tilansa.

image
Mi Jung Hur
image
Suzann Pettersen

Katso toisen päivän kohokohtia videoilta.

3. päiväKolmas kierros nosti ensimmäisen päivän jälkeen johdossa olleen Hyo Joo Kimin takaisin kärkeen ja johdossa ollut Brittany Lincicome putosi sijalle T6. Australian Karrie Webb nousi pari sijaa ja on nyt toisena lyönnin päässä Kimistä. Korean Mi Jung Hur säilytti edelleen paikkansa kolmantena. Ruotsin Anna Nordqvist ja Kolumpian Mariajo Uribe nousivat jaetulle neljännelle sijalle. Päivän kovimman tuloksen tehnyt, 67 lyöntiä, Korean Na Yeon Choi nousi sijalle T6. Lydia Ko säilytti sijoituksensa, mutta Norjan Suzann Pettersen putosi neljänneltä sijalta sijalle T10. Samalla sijalle putosi myös USAn Stacy Lewis. Edellisen majorin voittaja (Wegmans LPGA Championship) Korean Inbee Park puolestaan nousi 9 sijaa ja on nyt myös jaetulla sijalla 10. Kärkikymmenikköön sijalle T6 nousi myös Korean Ha Na Jang lyötyään 68 lyöntiä.
Lopullinen lulosluettelo top10.
Hyo Joo Kim
Kovin merkittäviä muutoksia viimeinen päivä ei tuonut tulosluetteloon. Korean Hyo Joo Kim pelasi kierroksen 3 alle parin ja se riitti niukkaan voittoon ja yhdellä lyönnillä ennen Australian Karrie Webbiä. Evian Championship oli vasta 19-vuotiaan Kimin debyytti majorissa ja heti tuli täysosuma. Hänen paras sijoituksensa LPGA-kiertueella oli tätä ennen jaettu neljäs tila vuodelta 2012 Evian Mastersissa. Tuolloin hän pelasi vielä amatööristatuksella. Kimillä ei ole osallistumisoikeutta USAn LPGA-kiertueelle, vaan hän kiertää KLPGA:ta eli Korean Ladies PGA-touria. Kimin kutsumanimi on Big Eyes jaa hänen sponsorinsa on Lotte. Kilpailu oli äärimmäisen tasainen aina viimeiseen puttiin saakka. Yläkuvassa Kimi puttaa viimeisellä reiällä birdien. Sen jälkeen Karrie Webbillä oli mahdollisuus päästä tasoihin ja playoffiin hänen kanssaan, mutta Webb puttaa saman pituisen puttinsa vasemmalta ohi (kuva alla) ja niin Kim voittaa kisan. Klikkaa ja katso video puteista.Kim teki historiaa jo ensimäisellä kierroksella, kuten yllä kerrotaan. Hän vei historiallisella tuloksellaan 61 lyönnillä ennätyksen suomalaiselta Minnea Blomqvistilta (2004) ja meksikolaiselta kaksinkertaiselta major-voittajalta Lorena Ochoalta (2006). Major-ennätys parani lyönnillä.
Karrie Webb
Ha Na Jang
Korean Ha Na Jang teki päivän parhaan tuloksen 66 lyöntiä ja nousi kolmanneksi. Hän jakaa sijan maannaisensa Mi Jung Hurin kanssa. Korean Na Yeon Choi nousi  yhden sijan ja päätyi viidenneksi. Norjan Suzann Pettersen nousi edellisen päivän heikon kierroksen jälkeen kuudenneksi. USAn Paula Creamer nousi 8 sijaa ja nousi seitsemänneksi ennen Uuden-Seelaannin Lydia Kota ja USAn Brittany Lincicomea

Kovimmat pudotukset top10:ssä tekivät Ruotsin Anna Nordqvist ja Kolumbian Mariajo Uribe jotka putosivat jaetulta neljänneltä sijalta sijalle T10. Samalle sijalle päätyivät myös Korean Inbee Park, USAn Lexi Thompson ja Kiinan Shanshan Feng.
Lähteitä & linkkejä:

Naisten maailmantilasto Evian Championshipin jälkeen.

Evian Championshipin viralliset nettisivut.

Pääsponsori Evianin internet-sivut.

Naisten major-turnaukset ja niiden historiaa.

Naisten majorvoittajat 1930-2014.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti