perjantai 15. elokuuta 2014

Naisten kauden neljäs major PGA Championship päättyi Inbee Parkin niukkaan voittoon.


Naisten PGAn mestaruuskilpailujen taustaa.


Naisten PGA Championshipiä on kilpailtu vuodesta 1955. Turnaus on yksi viidestä naisten major-turnauksesta. Sen järjestää Ladies Professional Golf Association.  Vuonna 2015 kisan pääorganisaattori on sama kuin miesten puolella eli PGA of America.

Kisa on kulkenut vuodesta 2011 nimellä Wegmans LPGA Championship. Wegman osti  nimensä kisaan 2010 ja ensimmäinen brandillä käyty kisa oli nimeltään LPGA Championship presented by Wegmans. Wegmans on perheyritys ja iso alueellinen ruoka- ja supermarketketju USAssa.

Kisalla on ollut aikaisemmin muitakin suuria sponsoreita ja sen mukaisia liitteitä kisan nimessä. Vuosina 1994-2000 kisan nimi oli McDonalds LPGA Championship, 2001-2003 McDonalds LPGA Championship presented by AIG ja 2004-2009 McDonalds LPGA Champinship presented by Coca-Cola. Vuodesta 2015 pääsponsorina tulee olemaan tilintarkas- ja konsultointijätti KPMG jonka nimi tulee samalla tavoin osaksi kisan nimeä. Tällä yrityksellä on 155 000 työntekijää 155 maassa.

Turnaus pidetään tänä vuonna New Yorkin osavaltion Pittsfordissa Monroe Golf Clubin kentällä. Ks. väyläesitttely tästä ja kartalta tästä.

Naisten golfmenestys on levinnyt laajalle.

Tämän vuoden kisaan pääsi mukaan kaikkiaan 149 pelaajaa kaikkiaan 28 maasta. Myös naisten puolella on siten nähtävissä golfin globaali luonne.


Maailmassa on kaksi maata selvästi enemmän esillä menestyjinä: Korea ja USA. Maailmanlistan top50:ssä on peräti 19 pelaajaa Koreasta ja 12 USA:sta. Ruotsista, Espanjasta, Australiasta ja Thaimaasta heitä on 2. Norjasta, Etelä-Afrikasta, Japanista, Kiinasta, Ranskasta, Paraguaysta, Saksasta, Skotlannista ja Uudesta-Seelannista  yksi kustakin.

Puolustava mestari on Korean Inbee Park joka voitti Locust Hill CC:lla pelatun kilpailun tuloksella 6 alle parin.
Inbee Park
2000-luvulla voittaja on tullut 4 kertaa Ruotsista (Annika Sörenstam 2003, 2004, 2005 ja Anna Nordqvist 2009), kertaa Koreasta (Se Ri Pak 2002 ja 2006 sekä Inbee Park 2013), 2 kertaa USA:sta (Juli Inster 2000 ja Cristie Kerr 2010) ja Tawanista (Yani Tseng 2008 ja 2011) sekä kerran Norjasta (Suzann Pettersen 2007), Australiasta (Karrie Webb 2001) ja Kiinasta (Shanshan Feng (2012).  

USAn pelaaja on voittanut LPGA Championshipin vain kerran viimeisen 14 vuoden aikana. Viimeisin amerikkalainen voittaja on vuodelta 2010 jolloin Cristie Kerr voitti kisan tuloksella -19 Locust Hill Country Clubilla.
Cristie Kerr
Maailmanlistan top12 ennen majoria on: Stacy Lewis (USA), Lydia Ko (Korea), Inbee Park (Korea), Suzann Pettersen (Norja), Michelle Wie (Korea), Lexi Thompson (USA), Shanshan Feng (Kiina), Karrie Webb (USA), So Yeon Ryu (Korea), Cristie Kerr (USA), Anna Norqvist (Ruotsi) ja Paula Creamer (USA).

1. päivä


image
Meena Lee
Kisaa johtaa ensimmäisen päivän jälkeen Korean Meena Lee yhdessä USAn Lexi Thompsonin kanssa tuloksella 6 alle parin ja 66 lyönnillä. Top10:ssä on kaikkiaan 7 eri maan pelaajia. Yksi ennakkosuosikeista kaksinkertainen major-voittaja Norjan Suzann Pettersen on sijalla T29 lyötyään 71 lyöntiä.

image
Lexi Thompson

2. päivä


Toisen kierroksen jälkeen johtopaikka vaihtui ja peräti 3 lyönnin johtoon nousi USAn Brittany Lincicome. Viime vuonna peräti 3 majoria kaikkiaan neljästä majoristaan voittanut Korean Inbee Park teki rajun nousun ja nousi 46 sijaa kakkostilalle. Hän löi päivän toiseksi kovimman sarjan 66 lyöntiä eli 6 alle parin. Päivän kovimmat lukemat teki Paraquayn Julieta Granada 65 lyöntiä ja 7 alle parin. Samalla hän teki rakettimaisen nousun 98 sijaa sijalle T7 kokonaistuloksella 4 alle parin.

image
Brittany Lincicome
Maailmantilaston kakkonen Uuden-Seelannin Lydia Ko nousi 12 sijaa ja on toisen päivän jälkeen sijalla T4 yhdessä ensimmäisen päivän jälkeen johdossa olleen Korean Meena Leen ja USAn Jane Parkin kanssa. He ovat 4 lyöntiä Lincicomen perässä.

image
Lydia Ko
Norjan Suzann Pettersen nousi 22 sijaa ja on nyt sijalla T7. Ruotsin Anna Nordqvist putosi 8 sijaa ja on toisen kierroksen jälkeen sijalla T16 yhteistuloksella 2 alle parin. Edellisen naisten majorin, Britannian avoimet, voittanut, USAn Mo Martin nousi 32 sijaa ja jakaa nyt saman sijan Nordqvistin kanssa. Päivän toiseksi kovimman nousun teki Korean Na Yeaon Choi eli hän nousi 69 sijaa myös sijalle T16 lyötyään toisella kierroksella 68 lyöntiä. USAn Sydnee Michaels nousi hänkin peräti 60 sijaa ja on nyt sijalla T25.

image
Suzann Pettersen
Maailmanrankingin ykkönen USAn Stacy Lewis on kahden päivän jälkeen sijalla T33. Hänen sarjansa on ollut 71 ja 73 lyöntiä ja kokonaistuloksensa par.

Stacy Lewis
Cutista selvisi kaikkiaan 73 pelaajaa 20 eri maasta. Heistä 28 oli USAsta, 12 Koreasta, 5 Australiasta, 3 Espanjasta, Japanista ja Ruotsista, 2 Etelä-Afrikasta, Kiinasta, Saksasta, Thamaasta ja Taiwanista, 1 Englannista, Kanadasta, Norjasta, Paraquaysta, Ranskasta, Skotlannista, Uudesta-Seelannista, Venezuelasta ja Walesista.

3. päiväBritanny Lincicome
Britanny Lincicome säilytti niukasti johtopaikkansa kolmannen kierroksen jälkeenkin. Toisena jatkaa Inbee Park jonka rinnalle nousi Suzann Pettersen. He ovat vain lyönnin päässä Lincicomesta. Lexi Thompson putosi edellispäivän jaetulta kakkostilalta ja on nyt sijalla T11 lyötyään yhden päivän heikoimista tuloksista eli 2 yli parin. Korean Mirim Lee nousi neljänneksi ja Meena Lee ja Lydia Ko putosivat sijan ja ovat nyt jaetulla sijalla T5 yhdessa USAn Gerina Pillerin kanssa. Kiinan Shanshan Feng putosi samoin yhden sijan. Ruotsin Anna Norqvist nousi käsikymmenikköön ja jakaa sijan T8 Fengin ja USAn Jane Parkin kanssa. Paraquayn Julieta Granada tipahti kolme sijaa ja on sijalla T11. Päivän kovimman tuloksen tekivät Pettersen ja Espanjan Carlota Ciganda joka löivät 67 lyöntiä eli 5 alle parin. 
Mirim Lee
Gerina Piller
Ciganda nousi kierroksella 39 sijaa. Saksan Caroline Masson nousi 29 sijaa ja on nyt sijalla T16. Etelä-Afrikan Ashleigh Simon nousi 36 sijaa ja on nyt sijalla T19. Lexi Thompsonin 8 sijan pudotus oli suurin top39:ssä. Kierroksen heikoimman lyöntituloksen teki Thaimaan Thidapa Suwannapura joka löi 78 lyöntiä jolla putosi 41 sijaa.


4. päivä


Inbee Park tuli, näki ja otti voiton.

Viime kauden komeetta ja kaudella peäri kolme majoria voittanut Korean 26-vuotias Inbee Park nousi ensimmäisen kierroksen heikohkon esityksen jälkeen kakkoseksi ja piti paikkansa kolmannen päivän jälkeen ja lopulta nouisi voittajaksi. Voitto oli jo Parkin 5:s major-voitto. Hän tasoitti kisan 18:nnella reiällä 4,5 m birdie putilla ja pakotti Brittany Lincicomen uusintaan. Uusinta suoritettiin kentän vaikeimmalla reiällä samalla 18:nnella ja hän teki parin jolla ratkaisi voiton. Lincicome joutui puttaamaan kolmasti 10 m matkalla ja teki bogeyn.

Park voitti saman kisan uusintareillä myös edellisenä vuonna. Hän oli saanut tuoretta kokemusta play offseista myös viikkoa aikaisemmin hävittyään Mirim Leelle LPGA Meijer Classicin kisassa Michiganissa. 


Brittany Lincicomen birdieputti 18 reiällä
Näin lähellä oli Lincicomen voitto kisassa. Viimeisellä 18 reiällä hänellä oli birdieputti joka onnistuessaan olisi merkinnyt voittoa ilman uusintaa. Putti meni kuitenkin vajaan sentin ohi ja seurauksena oli yksi putti lisää ja par-tulos joka johti uusintaan Parkin kanssa.


Inbee Parkin voittoputti uusinnassa.

Park nousi maailmanlistalla toiseksi. Uusin maailmantilaston top10 kisan jälkeen pävitettynä näyttää tältä.Lähteitä ja linkkejä:


0 kommenttia:

Lähetä kommentti