perjantai 26. joulukuuta 2014

"Kultainen karhu" on kaikkien aikojen golfari.


image

"The Golden bearin" saavutukset ovat vailla vertaa.

Jack William Nicklaus syntyi 21.1.1940 Ohion osavaltion Columbuksessa Charlien ja Helenin lapsena. Hän oli lahjakas ja monipuolinen golfari ja urheilija jo lapsena ja hän sai ensimmäisiä voittoja golfissa 10-vuotiaana voittaessaan 1950 Scioto C.C. Juvenile Championshipin. Kisan ensimmäisellä kierroksella hän löi 9 reiällä tuloksen 51 lyöntiä. Seuraavana vuonna hän voitti saman kisan ja vuosina 1952-1956 hän voitti Ohio State Junior Championshipin 12-16-vuotiaiden sarjassa 5 vuonna peräkkäin.

Nicklaus muistetaan uransa jälkeen lähinnä eniten majoreita voittaneena golfin pelaajana. Monet tietävät, että hän voitti 18 majoria, mutta harvemmat tietävät, että hän oli major-turnauksissa peräti 19 kertaa kakkonen ja 9 kertaa kolmas ! Kun listalle otetaan myös senioreiden major-kisat voittoja on yhtensä 20. Näiden lisäksi top3-sijoituksia 48, top5-sijoituksia  56 ja top10-sijoituksia 73. Hän on golfin kaikkien aikojen suurin näillä saavutuksillaan. 

Hän pelasi hämmästyttävät 154 kertaa peräkkäin majoreissa, vuosien 1957 ja 1998 välillä. Hän pelasi majoreissa vielä vuosina 1999-2001 ja 2003-2005 ja vain vuosi 2002 jäi häneltä väliin. 

Ks. lista kaikkien aikojen major-voittajista.

Nicklaus voitti urallaan kaikkiaan 73 PGA Tourin kilpailua ja on niissäkin kaikkien aikojen kolmas. Hän ehti olla PGA Tourilla kakkonen 58 kertaa ja hämmästyttävät 286 kertaa top10:ssa sekä 389 kertaa top25:ssa kaikkiaan 595 pelaamassaan PGA Tourin turnauksessa. Nickalus voitti maailmalla kaikkiaan 113 turnausta jolla luvulla hän on toisena Sam Sneadin jälkeen. Ks. lista PGA Tourin sivuilta.

Jack Nicklausta luonnehditaan mm. näin: "No name is more synonymous with greatness in the sport of golf than the name Jack Nicklaus, and no single person has changed the face of the sport more than Jack Nicklaus—the player, the designer, the philanthropist, and the good-will ambassador." Eli vapaasti: Yksikään nimi ei kuvaa golfurheilun suuruutta yhtä hyvin kuin nimi Jack Nicklaus ja yksikään ihminen ei ole muuttanut tämän lajin kasvoja enemmän kuin Jack Nicklaus - pelaaja, suunnittelija, hyväntekijä ja hyvän tahdon lähettiläs. Lähde.

Nicklauksen isä oli kaukaa viisas

Nicklaus harrasti lapsena ja nuorena urheilua monipuolisesti. Hänen lajivalikoimaansa kuului jalkapallo, golf, tennis, baseball, koripallo, pöytätennis, biljardi ja yleisurheilu. Pikajuoksussa hän osoitti myös todellista lahjakkuutta, josta hän kertoo 2007 ilmestyneessä kirjassaan "My Story" (Kertomukseni, tai Oma versioni). Hän juoksi 100 jaardia (91,5 m) 11 sekuntiin otuaan juuri täyttänyt 13 vuotta! Tämä oli kuulemma melkein tyydyttänyt hänen isänsä odotukset, mutta myös Jackin itseänsä. Hän toteaa kirjassa tästä: "...which was a pretty respectable time for a kid in those days". (Eli, "joka oli melko kunnioitettava aika lapselle noina aikoina".) Miesten sarjassa maailmanenntys 100 jaardin pikamatkalla oli tuolloin 9,3 sekuntia.*

Samassa kirjassa hän käyttää urheiluharrastuksestaan ilmaisua "all-sports mania" jolla hän tarkoittaa sitä, että hänen piti harrastaa monipuolisesti urheilua, lähinnä isän toivomuksesta. Tämä urheilumainia säilyi kunnes hän täytti 17. Keväällä 1957 hän mainitsee: "yht'äkkiä golf alkoi saada ykköspaikan, vaikka olin yhtä kiinnostunut muista urheilulajeista, kuten olen tänä päivänäkin." Hän arveli syyksi sen, että oli tullut paremmaksi golfin pelaajaksi, koska oli saanut enemmmän voimaa sekä sen, että hän ei kaivannut kavereita mennäkseen pelaamaan golfia.

image

Golfin legendan ja tulevan legendan kohtaaminen 1956 jätti jälkensä Nicklaukseen.

"My Story" kirjassaan hän kertoo kuinka hän muistaa kuin eilisen päivän kun hän sai kutsun pelaamaan yhden golfin kaikkien aikojen suurimman legendan - Sam Sneadin - kanssa erääseen näytöskisaan Urbanassa 1956. Jack oli tuolloin vasta 16-vuotias. Hän oli samalla vikolla pelaamassa Ohio Open turnausta. Ohio Staten yliopiston päävalmentaja oli yksi Openin järjestäjiä ja kuuli tästä uskomattomasta mahdollisuudesta ja järjesti Nicklaukselle yksityiskoneen jolla hänet lennätettiin Urbanaan. Sitä ennen Nicklauselle järjestettiin Ohio Openin toisen kierroksen peli aikaisin aamuryhmässä, koska näytöskisa alkoi saman päivän iltapäivällä.

Kun hän saapui Urbanaan hän hämmästeli kuinka tuhannet ihmiset olivat kerääntyneet paikalle nähdäkseen Sam Sneadin. Hän kertoo kirjassaan katselleensa legendaa ja olleensa ykköstiillä todella jännittynyt ja lisää: "mutta ei ollut paikkaa minne juosta ja piiloutua." "Vielä on kirkkaana mielessäni kuinka vaikeaa minun oli keskittyä omaan peliini. Kaikki mitä tosiasiassa halusin tehdä oli tutkiskella Samia, katsoa tuota suurta, hänen kauniisti soljuvaa golfsvingiään sekä vaikuttavia draiveja ja rautalyöntejä, jotka virtasivat lavasta niin vaivattomasti. Jos muistini pelaa, löin 73 ja Sam 68.... Yritin kopioida häntä, erityisesti hänen tempoaan. Vähitellen kun kierros eteni oma agressiivinen sivallukseni palloon muuttui maagisesti historian kaikkien aikojen luontevimman ja sulavaliikkeisimmän golfsvingin kopioksi. (Lainaus kirjasta: "Gradually, as the round progressed, my aggressive lash at the ball became magically transformed into carbon copy of history's all-time smoothest and most graceful golf swing.") 
Lue blogin kirjoitus Sam Sneadista.

image

Kun Nicklaus palasi takaisin Ohio Openiin pelaamaan kolmatta kierrosta, hän teki tuloksen 64 lyöntiä ja voitti kisan lyötyään nejännellä kierroksella vielä tuloksen 72. Nickalus sanoo kirjassaan: "ennen tätä voittoa olin pitänyt golfista aina paljon, mutta tosiasissa en niin paljon kuin jalkapallosta, beseballista, koripallosta, tenniksestä, yleisurheilusta, pöytätenniksestä, biljardista, mistä tahansa missä itse itse pystyin kilpailemaan. Kesään 1957 mennessä olin rakastunut golfiin totaalisesti.

image

Ensimmäiset suuret voitot tulivat jo varhain.

Nicklaus voitti USA:n amatöörimestaruuden vuosina 1959 Colorado Springsin Broadmoorissa ja 1961 Kalifornian kuuluisalla Pebble Beachin kentällä. Hän kertoo vuoden 1959 tapahtumista ja USA:n amatöörimestaruuskilpailuista näin. "Everyones' life scattered with milestones, events that mark a change of course for better of worse. Frequently they go unrecognized for what they were until hindsight produces 20/20 vision." Eli "jokaisen elämä on hajallaan välitavoitteita ja tapahtumia jotka merkitsevät suunnanmuutosta parempaan tai huonompaan. Usein ne jäävät tunnistamatta kunnes jälkiviisaus selvittää niitä." Hän kertoo oleensa seitsemännessä taivaassa voiton jälkeen. Jack oli tämän ensimmäisen suuren voittonsa aikaan 19 vuoden ja 8 kuukauden ikäinen ja pelannut golfia siihen mennessä 9 vuotta ('huipulla').

Vuonna 2014 ilmestyneen Gil Cappsin kirjan "The Magnificient Masters: Jack Nicklaus, Jonny Miler, Tom Weiskopf and the 1975 Cliffhanger at Augusta" johdannossa sanotaan, että "Doctors believe that some people have extraordinary senses, allowing them to process information through feel that others can't. Elite golfers are such a group." Eli suomeksi: lääkärit uskovat, että joillakin ihmisillä on poikkeavia aisteja joiden avulla he voivat käsitellä tietoa tuntumalla johon muut eivät pysty. Hyippugolfarit ovat tällainen ryhmä. Kirja alkaa kertomuksen vuoden 1959 helmikuusta jolloin Nicklaus saa Augusta National Golf Clubin puheenjohtajan allekirjoittaman kirjeen jossa hänet kutsutaan pelaamaan Mastersiin. Nicklaus oli tuolloin 19-vuotias Ohion yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelija ja hän oli muutamaa viikkoa aiemmin saanut kutsun USA:n Walker Cupin jokkueen. Pääsy tähän Englannin ja Irlannin yhdistettyä joukkuetta vastaan pelattavaan parhaiden amatöörien väliseen turnaukseen tarkoitti tuolloin osallistumisoikeutta Mastersiin (13:s kategoriassa). Nicklaus oli Masterin nuorin osanottaja veti median huomion.

Osallistumiset majoreihin ja menestys amatöörinä 

Jack Nicklaus voitti 1959 ja 1961 USA:n amatöörimestaruuden ja oli toinen vuonna 1960. Hän osallistui amatöörinä yhteensä 8 major-kisaan ennen siirtymistään ammattilaiseksi vuonna 1962, 5 kertaa U.S. Openiin (1957-1961) ja 3 kertaa Mastersiin (1959, 1960 ja 1961). Ensimmäisessä majorissan 1957 U.S. Openissa hän ei päässyt cutsta, mutta jo seuraavana vuonna samassa kisassa hän menestyi hyvin oltuaan siljalla T41. Vuonna 1959 hän ei läpäissyt cuttia kummassakaan majorissa. Vuonna 1960 hän oli jo 2:nen U.S. Openissa amatöörien silloisella ennätystuloksella 282 lyöntiä (71-71-69-71) ja samana vuonna Mastersissa sijalla T13. Viimeisenä amatöörivuotenaan 1961 hän oli Mastersissa sijalla T7 ja U.S. Openissa sijalla T4.

Nicklauksen major-voitot suhteessa muihin pelaajiin 

Nicklaus voitti urallaan 6 kertaa Mastersin, 5 kertaa PGA Championshipin, 4 kertaa U.S. Openin ja 3 kertaa British Openin eli kaikkiaan 18 majoria. Määrä on edelleen kaikkein suurin ja Tiger Woods on päässyt lähemmäksi hänen saavutuksiaan 14 majorillaan. Kolmantena oleva Walter Hagen on voittanut 11 majoria. Seuraavina listalla tulevat Ben Hogan ja Gary Player 9 voitolla ja Tom Watson 8 voitolla. Nuoremmista nykypelaajista Phil Mickelsonilla on 5 ja Rory McIlroylla 4 major-voittoa.
Ks. blogitesti all-time major-voittanista tästä.

Kun Nicklaus otti voiton PGA Championshipissä vuonna 1973 vain 33-vuotiaana, voitto oli jo hänen 12:s major-voitonsa. Samalla hän teki uuden major-voittojen ennätyksen ohittamalla legendaarinen Walter Hagenin vuosina 1914-1929 saavuttamat 11 major-voittoa. Hänen viimeisin major-voittonsa tuli 46-vuotiaana Mastersissa vuonna 1986. Se oli samalla hänen kuudes Mastersin voittonsa jolla hän on edelleenkin eniten Masters-turnauksia voittanut pelaaja.

Nicklaus valittiin World Golf Hall of Fameen vuonna 1974 vasta 34-vuotiaana. 

Muuta tietoa peliuralta, sen ohesta ja jälkeen

Jack Nicklaus voitti urallaan kaikkiaan 118 turnausta. Niistä 73 tuli PGA Tourilta ja 10 Champions Tourilta (mukana majorit) sekä 35 muuta epävirallisempaa ja kansainvälistä turnausta. Hän on 73:llä PGA Tourin voittoilllaan kaikkien aikojen 3:s Sam Sneadin 82:n ja Tiger Woodsin 79:n voiton jälkeen. Ks. top10- lista tästä.

Nicklaus ehti olla PGA Tourilla kakkonen 58 kertaa ja 286 kertaa top10:ssa kaikkiaan 595 pelaamassaan turnauksessa (luvuissa myös majorit). Nickalus on voittanut ns. Career "Grand Slamin" eli kaikki neljä majoria usansa aikana 3 kertaa ja tämän lisäksi senioreissa ns. Champions Tourin "Grand Slamin" kerran. Toisena tässä kategoriassa on Tiger Woods samon 3:lla, kolmantena Ben Hogan, Gary Player ja Gene Sarazen yhdellä Grand Slamillaan. Ks. listaa.


Hän voitti kaikkiaan 10 senioreiden Champions Tourin kilpailua (1990-1996), oli toinen 5 kertaa, top10:ssä 41 kertaa ja 65 kertaa pelaamissaan 84:ssä Champions Tourin kilpailussa. Lisäksi hän pelasi 6 kertaa Ryder Cupissa (1969-1981) ja oli USA:n joukkueen kapteenina Ryder ja Presidents Cupeissa 4 kertaa (1998-2007). 

Nicklaus siirtyi senioripelaajiin vuonna 1990 ja pelasi PGA Tourilla silloin tällöin aina vuoteen 2005

Hän ehti voittaa urallaan ulkomailla: Britannian avoimet (major3 kertaa, Australian avoiment 6 kertaa, World Series of Golfin 5 kertaa 1962-1976 (6 kertaa toinen, World Cup Invitationalin 3 kertaa 1963-1971, Piccadilly World Cup Match Playn 1970 ja Dunlop Internationalin 1971.


Nicklaus valittiin vuoden PGA-pelaajaksi 5 kertaa. 


Hän voitti PGA-rahalistan 8 kertaa vuosien 1964 ja 1976 välissä ja oli kakkonen 6 kertaa. Nicklaus on ollut 8 kertaa kauden ykkönen alhaisimman kierroskeskiarvon lyöjänä (1976, -75, -73, -72, -71, -67, -65 ja  -64).  


Nicklaus on tehnyt kaikkiaan 20 hole in Onea.


Vuonna 2005 presidentti George W. Bish luovutti hänelle Presidential Medal of Freedomin. Vuosina 1993 ja 1999 Golf World's valitsi hänet vuoden golfarkkitehdiksi ja Golf Digest nimesi hänet mailman johtavaksi aktiivisuunnittelijaksi (world’s leading active designer). Vuonna 2010 Nickauksesta tuli ensimmäinen amerikkalainen joka pääsi Asia Pacific Golf Hall of Fameen.

Nicklaus on liikemies ja hyväntekijä, kuten niin monet golfin legendat.

Jack Nicklauksesta tuli pikkuhiljaa kovan luokan liikemies jo aktiiviuransa aikana. Golf Inc. lehti on rankannut hänet 6 kertaaa golfin vaikutusvaltaisemmaksi henkilöksi (“The Most Powerful Person in Golf”). Tämä 'tietteli' on tullut hänen työstään golfkenttäsuunnittelussa, markkinoinnissa ja lisensiointiliiketoinassa sekä golfin eteen tekemästään työstä maailmalla ja hyväntekeväisyystyöstä

Sadat golfkentät eri puolilla maapalloa 40 maassa ovat hänen Nicklaus Design yrityksensä suunnittelemia. Tämä "Kultainen karhu" on kirjoittanut joukon kirjoja ja hänellä on myös oma viini- ja vaatemerkki. Hän perusti vaimonsa Barbaran kanssa hyväntekeväisyyssäätiön Nicklaus Children's Health Care Foundationin ja sairaalan Nicklaus Children's Hospitalin Floridaan.

Linkkejä
*) 100 jaardin maailmanennätys 1953 oli 9,3 sekuntia Mel Pattonin nimissä vuodelta 1948.

Kirjoja Jack Niclauksesta:

"The Magnificient Masters: Jack Nicklaus, Jonny Miler, Tom Weiskopf and the 1975 Cliffhanger at Augusta", Gil Capss, 2014

"Golf My Way, The Instructional Classic, Revised and Updated", Jim McQueen, 2005

"Jack Nicklaus' Lesson Tee", Jack Nicklaus, 1998

"Putting My Way: A Lifetime's Worth of Tips from Golf's All-Time Greatest", Jack Nicklaus, 2009

"Jack Nicklaus: My Story", Jack Nicklaus, 2007

"Jack Nicklaus: Memories and Mementos from Golf's Golden Bear", Jack Nicklaus, 2007

"Jack Nicklaus: the Full Swing", Jack Nicklaus, 1986

"Golf & Life", ack Nicklaus, 2005

"My Golden Lessons: 100-Plus Ways to Improve Your Shots, Lower Your Scores and Enjoy Golf Much, Much More", Jack Nicklaus, 2002

" Arnie and Jack: Palmer, Nicklaus, and Golf's Greatest Rivalry", Ian O'Connor, 2009

"A Golden Eighteen", Roger Schiffman, 2014

"Nicklaus by Design: Golf Course Strategy and Architecture", Jack Nicklaus, Chris Millard, 2002

DVD

"Jack Nicklaus - His March Through the Majors" 

"Golf My Way"

Lehtijuttuja Jack Nicklauksesta

Jack Nicklaus: In His Own Words, Golf Digest , 7.6.2010


Www.amazon.com’sta kirjoja Jack Nicklauksesta.


image


0 kommenttia:

Lähetä kommentti