torstai 23. lokakuuta 2014

Euroopan kiertueen raha- ja bonuslista.


image

Race to Dubai

Golfin ammattilaisten Euroopan kiertueella (European Tour eli ET) käydään kilpailua myös paperilla. Kysymys on listasta johon kerätään kiertueen kilpailuista pelaajien saamat ansiot pelikaudelta. Tästä virallisesta ranking- ja rahalistasta tai 'kilpailusta' käytetään nimeä Race to Dubai (suomeksi Kilpailu Dubaihin’)Vuonna 2014 kiertueen kilpailuja järjestettiin/järjestetään lähes 50 kappaletta 26 eri maassa 5:llä mantereella. Vain Etelä-Amerikassa ei toistaiseksi käydä ET:n kilpailuja. Vuoteen 2003 saakka lista tunnettiin nimellä The European Tour Order of Merit

Race to Dubai -rahalistan (Order of Merit) voittaja saa komean pokaalin joka kantaa yhden golfin historian legendan nimeä. Tätä Harry Vardon Trophyia on jaettu jo vuodesta 1937. Voittaja saa sen lisäksi 7 vuoden pituisen osallistumisoikeuden Euroopan kiertueelle eli ns, Euroopan kiertueen erivapauskortin (European Tour Card exemption). Samalla hän varmistaa paikan kiertueen ykköskategoriassa (1 Category Membership). Näin hän pääsee samaan kategoriaan kuin major-voittajat. Ks. ET:n eri kategoriat ja niihin kuuluvat pelaajat tästä. 

Mikko Ilonen on Lontoon reikäpelivoiton jälkeen kategoriassa 4 ja sen ensimmäisellä sijalla. Tähän kategoriaan pääseminen edellyttää, että pelaaja on voittanut virallisen Race to Dubai-listalle kuuluvan kilpailun kuluvalla kaudella ja, että hän on ansainnut palkintorahoja samalla kaudella vähintään 1,5 miljoonaa euroa. Ilonen täyttää kriteerit ja hän on tämän tämän kategorian ensimmäinen ennen viimeistä kilpaiua ennen finaalisarjaa. Ks. tästä.

Race to Dubai-sarjan viimeinen kilpailu pelataan Australian länsipuolella Perthin kaupungissa ja kilpailun nimi on Perth International Championship (26.-29.10.). Tämän jälkeen pelataan neljä rahakkaampaa turnausta ('finaalisarja') seuraavasti:

  • BMW Masters Shanghaissa (30.10.-2.11.),
  • WGC-HSBC Cahmpions Shanghaissa (6.-9.11.),
  • Turkish Airlines Open Antalyassa (13.-16.11.) ja
  • DP World Tour Championship Dubaissa (20.-23.11.).
Mainitut neljä turnaukset eivät muodosta varsinaisesti omaa erillistä kilpailusarjaa, vaan ne ovat itsenäisiä Euroopan kiertueen kilpailuja, vaikka niiden yhteydessä puhutaankin finaalisarjasta. Niistä jaetaan kuitenkin suuremmat palkinnot kuin muista Euroopan kiertueen kilpailuista ja niistä saa enemmän pisteitä rankattaessa pelaajia kauden lopuksi järjestykseen bonuksia ja päätöskilpailun pelioikeutta silmällä pitäen, joten niiden merkitys korostuu. Näissä kilpailuissa jaettava kokonaispalkintopotti on em. järjestyksessä 7, 8,5, 7 ja 8 miljoonaa dollaria. Jokaisessa näissä kilpailussa jaetaan 10 miljoonaa Race to Dubai-pistettä joista voittaja saa 1 666 600 pistettä. Muista ET-kilpailuista saa pisteitä kaavalla: 1 euro = 1 piste joten Race to Dubai pistetilanne ennen finaalisarjaa on sama kuin tienatut eurot.

Race to Dubai -listan 60 eniten voittoja kerännyttä pelaajaa pääsee pelaamaan kauden päätöskilpaluun Dubaihin 8 miljoonan dollarin eli n. 6,3 miljoonan euron kokonaispotista. Tämä päätöskilpailu on koko Euroopan kiertueen kliimaksi. Se käydään Jumeirah Golf Estates'in Earth -nimisellä kentällä Dubaissa. Kilpailun pääsponsori on DP World laivanvarustamo Dubaista. 

Dubain päätöskisa on muutoinkin kuin pisteiden ja rahan osalta merkityksellinen voittajalle. Voittaja saa nimittäin 5 vuoden pelioikeuden ET:llä (European Tour Card exemption) kategoriassa 2. Samaan kategoriaan pääsee vain BMW PGA Championshipin voittaja(t).

Race to Dubai Bonus Pool

Dubaissa pelattava kauden päätöskilpailu määrittelee paljon toista ET:n rahalistaa Race to Dubai Bonus Poolia. Tälle listalle pääsee vain 15 parasta kauden lopulliselta Race to Dubai -listalta. Näimä 15 parasta saavat bonuksen alla olevan taulukon mukaisesti. 
   

Bonukset lasketaan euroissa ja kurssina käytetään sen viikon maanantaita jolloin pelataan päätöskilpailu Dubaissa.

Pelaajan on täytettävä eräs lisäehto 15 joukkoon pääsyn lisäksi saadakseen bonuksen Race to Dubai Bonus Poolin perusteella. Hänen on nimittäin pelattava viimeinen finaalisarjan peli DP World Tour Championship Dubaissa ! Hän voi jäädä tästä turnauksesta pois vain, jos hän pystyy osoittamaan ‘lieventävän asianhaaran’ (mitigating circumstance). Tällaisina hyväksytään loukkaantuminen, vamma tai henkilökohtainen ‘hätä’ (personal emergency). Mikäli pelaaja ei pysty osoittamaan tällaista syytä poisjäännilleen, hänen tilalleen ei oteta toista pelaajaa, vaan hänen bonuksensa (Bonus Pool prize money)  jää jakamatta.

Rahalistojen kärkinimet ja Mikko Ilonen

Mikko Ilonen voitti Lontoossa 15.-19.10.14 pelatun Volvo World Match Play Championshipin finaalissa vuoden 2013 Race to Dubain voittaneen Ruotsin Henrik Stensonin. Stensonista tuli vuonna 2013 historian ensimmäinen pelaaja joka voitti samana vuonna sekä PGA Tourin FedEx Cupin bonukset (10 miljoonaa dollaria) että Race to Dubain bonukset (Race to Dubai Bonus Poolin 1,25 miljoonaa dollaria). Hän näiden lisäksi myös Dubain päätöskilpailun (ja 1 milj. $). 

Tämän vuoden Race to Dubai -piste/-rahalistaa (23.10.14) johtaa Rory McIlroy 5,4 miljoonan pisteellä. Toisena on Sergio Garcia 2,3 miljoonalla ja kolmanena Henrik Stenson 2 miljoonalla pisteellä. Mikko Ilosen pisteet Race to Dubai –kilpailuista ovat toistaiseksi 1,5 miljoonaa pistettä.

P.S.

Vertailun vuoksi isoveljen PGA Tourin FedEx Cupin (2014/2015) bonukset alla.

image


Vuoden 2014 finaalisarja

Ensimmäinen finaalisarjan turnaus - BMW Masters - käytiin Kiinan Shanghaissa 30.10.-2.11. Lake Malaren Golf Clubin kentällä. Kisaa johti aina loppusuoralle saakka Ranskan Alexander Levy joka joutui lopulta uusintaan Saksan Marcel Siemin ja Englannin Ross Fisherin kanssa. Siem ratkaisin ensimmäisellä uusintareiällä voiton. Näin Levy ja Fisher jakoivat toisen sija. Mikko Ilonen oli kisassa hienosti jaetulla 10 tilalla.

Tämän kisan palkintopotti on 7 miljoonaa euroa. Näinollen kisasta ansaitut pisteet voidaan kertoa kertoimella 0,7 niin saadaan tienatut dollarit, koska jaossa on yhteensä 10 miljoonaa pistettä, kuten kaikista finaalisarjan kilpailuista.

Tässä tulosluetto ja voittopalkinnot ensimmäisestä Shanghain kilpailuista.

Toinen finaalisarjan turnaus - WGC HSBC Champions - vietiin läpi samoin Shanghaissa Sheshan Internationali CC:n kentällä 6.-9,11. Kilpailun voitti USA:n Bubba Watson ennen Etelä-Afrikan Tim Clarkia yhden uusintareiän jälkeen. Kolmantena oli USA:n Rickie Fowler. Mikko Ilonen oli saanut ennen kisaa vatataudin ja hänen kaksi ensimmäistä kierrostaan meni sen vuoksi heikommin ja lopulta hän jakoi sijan 46 yhdessä Ernie Elsin kanssa.

Tämän kisan palkintopotti on 8,5 miljoonaa euroa, joten kisasta ansaitut pisteet voidaan kertoa kertoimella 0,85 niin saadaan tienatut dollarit.

Tässä tulosluetto ja voittopalkinnot toisesta Shanghain kilpailuista.

Kolmas finaalisarjan turnaus Turkish Airlines Open käytiin Turkin Antalyan Belekissä Montgomerie Maxx Royal kentällä 13.-16.11. Kisan voitti USA:n nuori 24-vuotias Brooks Koepka. Toinen oli Englannin Ian Poulter ja kolmas oli Ruotsin Henrik Stenson.


Tässä tulosluetto ja voittopalkinnot Turkin kilpailuista.

Kisan palkintopotti on 7 miljoonaa dollaria eli kerroin laskettaessa ansaittuja dollareita on 0,7.

****************

Race to Dubai-pistepörriä ylivoimaisesti johtava maailmantilaston ykkönen Rory McIlroy ei osallistu edellä lueteltuun kolmeen finaalisarjan kilpailuun, mutta osalistuu luonnollisesti Dubain päätöskilpailuun.

Kauden päätöskilppailu Dubaissa Jumeirah Golf Estatesin kentällä on vuorossa seuraavana 20.-23.11. Ks. blogitesti kisasta.

Tässä kisassa jaetaan 8 miljoonaa dollaria (kerroin 0,8).

Tästä näet tiiajat ensimmäisellä kierroksella.


Linkkejä & lähteitä:

Race To Dubai nettisivusto

European Tourin Race To Dubai sivut

Euroopan kiertueen pelaajat eri kategorioissa

Harry Vardon –palkinnon saaneet pelaajat 1937-2013

FedEx Cup bonukset

Amaattilaisten maailmanlista.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti