perjantai 13. kesäkuuta 2014

Sam Snead - 'Slammin' Sammy' - oli legenda jo eläessään.


image

Sam Snead oli värikäs persoona niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Sam Snead (27.5.1912-23.5.2002)  varttui suuren talouslaman aikana 20- ja 30-luvuilla. Hän, kuten niin monet huipulle päässeet golfarit siihen aikaan, aloitti uransa caddienä. Snead aloitti caddiena jo 7-vuotiaana Homesteadissa Hot Springsissä Virginiassa. Myöhemmin 19-vuotiaana hänestä tuli seuran apulaispro ja vuonna 1931 hänestä tuli ammattilainen. Vuonna 1935 hän pääsi/siirtyi PGA Tourille. Ks. huomautus alla.

Sneadista kehittyi pitkän uransa aikana todellinen ennätysten murskaaja. Hän pelasi huipulla pidempään kuin kukaan toinen pelaaja ennen häntä tai hänen jälkeensä. Hänestä on sanottu mm., että hän oli kaikkien aikojen suurin golfin pelaaja. Snead tunnistettiin kentällä ja sen ulkopuolella aina samantyylisestä olkihatusta ja tyylikkäästä olemuksesta. Hänen svingiään on kuvattu läimäykseksi ja häntä kutsuttiinkin nimellä ‘Slammin’ Sam’, Slammin’ Sammy’ tai ‘Slammer (slam=iskeä, lyödä, jymäyttää, läimäyttää, paiskata, mojauttaa, läimäyttä, pamauttaa, paiskata...). Kutsumanimi tuli hänen tavastaan svingata ja lyönnistä syntyneestä äänestä.

Snead oli myös poikkeuksellisen pitkälyöntinen pelaaja. Hän oli huippu myös pitkillä raudoilla ja kuuluisa mielikuvituksellisesta lähipelistään. Hänestä on sanottu myös, että hän oli uraauurtava sand wedgen käyttäjä ruoholla. Ikääntyessä hän alkoi kokeilla erilaisia puttaustyylejä joista ns. croquet-tyyli tuli yleisön tietoisuuteen 60-luvulla kun USAn golfliitto kielsi tekniikan käyttämisen 1968 vedoten vanhoihin sääntöihin (Rule 35-1).

Golfin suurin ja 18-majorin voittaja Jack Nicklaus on sanonut hänen svingistään: “The most fluid motion ever to grace a golf course” (sulavin liike koskaan joka on juhlistanut/kaunistanut golfkenttää) ja joku toinen, että katsellessa hänen lyöntejään ‘on kuin katsoisi kalan harjoittelevan uimista’.

Osa Sneadin tekemistä ennätyksistä on edelleen voimassa.

Sneadilla on kaikkiaan 165 ammattilaikisojen voittoa ja hänellä on edelleen voimassa oleva ennätys PGA Touriln voitoissa: 82 voittoa! Näistä 69 tuli ‘normaalisarjassa’ ja 14 seniorisarjassa. Toisena PGA Tourin voittojen määrässä on Tiger Woods 79 voitolla.

Sam Sneadillä on 7 major voittoa:

   • Mastersista vuosina 1949, 1952 ja 1954;
   • British Openista vuonna 1946 ja
   • PGA Championshipistä vuosina 1942, 1949 ja 1951.
Hän on major-vottajien listalla sijalla 7 yhdessä legendojen Bobby Jonesin, Harry Vardonin, Gene Sarazenin ja Arnolf Palmerin kanssa. Snead oli lisäksi peräti 4 kertaa U.S. Openin kakkonen: 1937, 1947, 1949 ja 1953.

Snead oli todellinen teräsmies jolla on monia historiaan jääneitä ennätyksiä.

Snead siirtyi ammattilaiseksi 1931 ja jäi pelaajana eläkkeelle 
1987 kilpailtuaan sitä ennen kuudella eri vuosikymmenellä. Hän on edelleen vanhin PGA Tourilla koskaan voittanut pelaaja voitettuaan Greater Greensboro Openin vuonna 1965 oltuaan 52 vuoden ja 10 kuukauden ikäinen. Hän on edelleen vanhin PGA Tourin tuloslistan 10 parhaan joukossa ollut pelaaja oltuaan 1975 sijalla T8 B.C. Openissa 63 vuoden ja 3 kuukauden ikäisenä. Snead oli 62-vuotiaana 3. PGA Championshipissä vuonna 1974. Openissa. Hän on myös vanhin pelaaja joka on päässyt cutista majorissa. Sen hän tekin 67 vuoden ja 2 kuukauden iässä vuonna 1979 PGA Championshipissä jossa hän oli lopullisessa tulosluettelossa sijalla T42 ! Samassa kisassa hän löi huippukierrokset 67 ja 66 !! Sam Snead on myös vanhin U.S. Openin cutista selvinnyt pelaaja kun hän 1973 selviytyi kahdelle viimeiselle kierrokselle oltuaan jo 61 vuoden ikäinen. Tässä kisassa hänen sijoituksensa oli T29. Edelleen, Snead on vanhin PGA Tourilla kahdelle viimeiselle kierrokselle selviytynyt pelaaja kun hän 1979 selvitti tiensä cutista 67 vuoden ja 2 kauukauden ikäisenä Manufacturers Hanover Westchester Classicissa (74. sija: 76-70-77-74). Viimeisin voitto Snedille löytyy vuodelta 1982 kun hän voitti Liberty Mutual Legends of Golfissa yhdessä Don Januaryn kanssa pelatun kisan.
(Muuten, vanhin koskaan PGA Tourilla pelannut on Jerry Barber 77 v. 10 kk, Buick Invitational 1994: 77-71)

World Golf Hall of Fameen Sam Snead nimitettiin vuonna 1974. Hän oli PGA Tourin rahalistan kärkinimi vuosina 1938, 1949 ja 1950 ja vuoden PGA-pelaaja vuonna 1949. Vardon Trophyn Snead sai 1938, 1949, 1950 ja 1955. Vuonna 1998 hänet palkittiin PGA Tourin elämäntyöpalkinnolla. Sam Snead pelasi Ryder Cupissa vuosina 1937, 1947, 1949, 1951, 1953, 1955 ja 1959 ja toimi Ryder Cupin kapteenina vuosina 1951, 1959 ja 1969. 

Sam Snead eli muutamaa päivään vaille 90-vuotiaaksi.

Sam eli värikkään elämän josta kaikki kilpakumppanit eivät aina pitäneet.

Sam eli ajoittain kuin Hollywood –kaverinsa ja hänellä kerrotaan olleen useita naisseikkauluja, eivätkä kaikki hänen kuuluisat kilpakumppaninsa tästä glamourista aina pitäneet. Hän ja koko hänen perheensä olivat musikaalisia ja Sam esiintyi muutaman kerran jopa kuuluisuuksien kanssa soittaen trumpettia lavalla (mm. kuuluisan näyttelijän Fred MacMurrayn kanssa). Kun häneltä kysyttiin missä piilee hänen svinginsä salaisuus oli vastaus aina “rytmissä ja tempossa”. Hänelle nuo asiat olivat veressä, eikä hän koskaan jättänyt korostamatta rytmin/tempon merkitystä svingissä. 

Snead palveli laivastossa toisen maailmansodan aikana 1942-1944. 

Kirjassaan 'Sam - The One and Only Sam Snead' kirjoittaja Al Barkow kertoo kuinka vedonlyöjät 30-luvulla tunnistivat lahjakkuuden, joka heidän onnekseen oli vielä silloin tuntematon ja siten käyttökelpoinen vedonlyönteihin. Vedonlyönnit olivat noihin aikoihin yleisiä golfissakin. Tilaisuus oli eduksi myös Sneadille. Vaikka hän tienasi vedonlyöjille ja -välittäjille suuria summia, hän keräsi sitä kautta ensimmäiset suuret rahansa myös itselleen. Myöhemmin hän rahoitti näillä tienesteillä siirtymisensä ammattilaiseksi.

Muuta Sam Sneadistä

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista valmentajista maapallolla Jim McLean analysoi kirjassaan The Slot Swing - Jim McLean Sam Sneadin svingiä ja luokittelee sen kuuluvaksi ns. käänteiseksi-svingiksi (reverse slot swing).

imageimageimage

Piirroksessa vasemmalla Sam Snead ja McLeanin termein ns. reverse slot -svingi jossa maila menee takseviennissä alempaa svingirataa ja kiertää (loop) kohteeseen päin ja tulee alasvedossa hieman jyrkemmässä kulmassa. Keskellä Sergia Garcian ns. standari (slot) svingi jossa taakseviennissä maila nousee edempää svingirataa ja tulee alasvedossa taaempaa svingirataa. Oikealla Tiger Woodsin ns. single-plane slot svingi jossa maila kulkee taakseviennissä ja alasvedossa lähes samaa svingirataa pitkin.

Jim McLeanin mukaan Sam Sneadin svingi (reverse slot swing) on kaikkein luonnollisin tapa svingata mailaa ja hän vertaa liikettä rautatietyömiehen moukarin svingiin.

Jam Sneadin kerrotaan itse sanoneen svinginsä olleen "one-piece swing" eli yksiosaisen svingin. "I figured early that the best swing was a one-piece swing that let you get rid of all the hitches, the things that throw you off." Lähde: ESPN. Ts. 'tajusin jo varhain, että yksiosainen svingi oli paras keino päästä eroon kaikista koukeroista, jotka vievät sinua vain väärään suuntaan'.

Sam Sneadin itsensä sanomana:

"Keep close count of your nickels and dimes, stay away from whiskey, and never concede a putt." Suomennos: pidä huolta rahoistasi ja pysy kaukana viskistä, äläkä koskaan pidä luvutta puttia (tai pidä puttia varmana.’

"If a lot of people gripped a knife and fork the way they do a golf club, they'd starve to death." Suomennos: ‘Jos ihmiset pitäisivät samalla tapaa veistä ja haarukkaa kädessään, kuin miten he pitävät mailaa kädessään, he olisivat kuolleet nälkään.’

"Thinking instead of acting is the number-one golf disease." ‘Ajatteleminen, sen sijaan että toimisi, on golfin suurin sairaus.’

"Practice puts brains in your muscles." ‘Harjoittelu pistää aivot lihaksiisi.’ (Harjoittelu tekee mestarin tms.)

PGA Tourin pomo Tim Fincheim on todennut: "No one will ever duplicate Sam Snead. No one will ever surpass Sam Snead because he was so unique." Suomennos: ‘Kukaan ei voi koskaan matkia Sam Sneadia. Kukaan ei koskaan voi lyödä laudalta Sam Sneadiä, koska hän oli niin ainutlaatuinen.’

Tilastoista hieman:
Samn Sneadista on monia ristiriitaisia tietoja netissä esimerkiksi siitä milloin hän siirtyi ammattilaiseksi tai montako PGA Tourin voittoa hänellä tosiasissa on tms. Otin ammattilaiseksi siirtymisen lähteeksi PGA Tourin sivut, jotka kertovat siirtymisen tapahtuneen 1931, eikä 1934 tai 1935 joita vuosilukuja myös näkee lähteissä.

Muita huomioita tilastoista:
Sam Sneadille laskettiin jossain vaiheessa 81 PGA-voittoa, mutta sen jälkeen lukuun lisättiin British Openin voitto kun PGA Tour tunnusti kisan osaksi sarjaansa. Lähde: www.colf.com.

Lähteitä:

PGA Tour: Sam Snead

Lyhyt analyysi Jim McLeanin kirjasta The Slot Swing - Jim McLean

Wikipedia:  Sam Snead
Miesten major-turnaukset ja niiden historiaa
Kirjoja:
  
SAM - The ONE and ONLY Sam Snead, kirj. Al Barkow 2010 

Sam Snead’s How to Play Golf 

Better Golf the Sam Snead Way: The Lessons I'Ve Learned

Sam Snead Teaches You His Simple Key Approach to Golf

Videoita:

Sam Sneadin croquet-tyylisestä putista

Hidastettu video Sam Sneadin svingistä

Sam Snead Swing Analysis

Sam snead talking about Overswinging

Sam Snead Hands Snap

imageimage

Kuva YouTuben videolta jossa Sam Snead puttaa croquet-tyylillä.

1 kommenttia:

 1. Hyvä juttu yhdestä golfhistorian merkkihenkilöstä. Tällaiset kertomukset lisäävät kiinnostusta lajia kohtaan entisestään.

  VastaaPoista