sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Seve Ballesteros oli nero ja ehkä luovin koskaan elänyt golfari.


Golfin historiassa ei liene toista pelaajaa, joka on saanut urastaan yhtä laajasti kunnianosoituksia eri puolilla maapalloa - ennen kuolemaansa ja kuolemansa jälkeen - kuin espanjalainen Severiano "Seve" Ballesteros Sota (s. 9.4.1957 ja k. 7.5.2011). Hänestä on sanottu mm., että “hän on ehkä luonnollisin golflahjakkuus sitten Sam Sneadin".

Seve ei ole herättänyt suurta huomiota ja ihailua pelkästään huikeilla saavutuksillaan johon kuuluvat:
   • 5 major-voittoa 1979-1988 (British Open –79, –84 ja –88, Masters –80 ja 83)
   • 50 European Tourin voittoa 1976-1995 – eniten tourilla
   • 9 PGA Tourin voittoa 1978-1988
   • 6 Japanin Tourin voittoa 1977-1991
   • 31 muuta voittoa 1974-1995
   • World Golf Hall of Fame 1999
   • Ryder Cupissa 15 voittoa ja 2 tasapeliä Jose-Maria Olazabalin kanssa
   • European Tour Order of Merit eli rahalista voitto 6 kertaa 1976-1991 
   • vuoden pelaaja Euroopan Tourilla 1986, 1988 ja 1991
Ballesteros oli intohimoinen harjoittelija ja hänellä oli intohimo voittaa. Hän oli joidenkin pelikaverien mielestä jopa huono häviäjä. Hänestä tuli aikanaan Mastersin nuorin voittaja 23-vuotiaana 1980.

Usein muistellaan Seven Britannian avointen voittoa 1979 (1. masters-voitto 22-vuotiaana), kun hän viimeisenä kilpailupäivänä löi tarkoituksella tai vahingossa pallon parkkipaikalle saadakseen haluamansa tuulen suunnan ja teki böödin. Hän oli huonoimmasta päästä saamaan avauksensa väylälle, mutta se tekikin hänestä legendan ja loistavan pelaajan väylän ulkopuolella. Hän ei pelästynyt, jos pallo löytyi metsästä, pusikosta, pitkästä ruohikosta, kiven tai kannon juurelta. Hänen luovuutensa oli mielikuvituksellisista ja tämä näkyi tilanteissa joissa useimmat pelaajat olisivat valinneet pelastuslyönnin (recovery) tai julistaneet pallon olevan pelaamattomassa paikassa.

Vuosi 1979 oli Seven elämässä erikoinen muutoinkin. Hänen ystävänsä 29-vuotias espanjalainen golfammattilainen Salvador Balbuena oli kuollut sydänkohtaukseen Ranskan avoimissa. Seve tuli kisassa kolmanneksi (T3) ja luovutti voittorahat ystävänsä leskelle.
 
YouTube video 1979 British Openista. (Videolla 42 min kohdalla kuvaa ym. parkkipaikalta lyönnistä. Ei ollut asfalttia sentään.) 

Ballesterosin avauksien keskiarvo väylälle oli harvemmin 50 %:n paremmalla puolella. Parhaat pelaajat ET ja PGA Toureilla pelaavat avauksensa 70 %:n molemmin puolin. Aniharvat jopa päälle 80 %, kuten kaudella 2013. Keskimääräinen tourin ammattilainen pelaa avauksensa 60-62 % tasolla. Euroopan Tourilla 1998 Seven avauksista 45,7 % päätyi väylälle  ja oli 3. huonointa 172 pelaajan joukossa (ka. pituus 242 m). Vuonna 1999 keskiarvo oli 42,9 % ja huonoin (241 m). Samoin vuonna 2000, jolloin se oli hämmästyttävän heikkoa 32 % (238 m). Seve pelasi ET:lla viimeisen kerran 2006 Ranskan avoimissa ja Mastersissa vielä 2007,  jonka jälkeen hän siirtyi senioritoureille. Seven aloitustarkkuus 2007 Champions Tourilla (=PGA Tourin seniorikiertue) oli em. parempaa eli 54,8 % (243 m).
Ks. Seven ja Euroopan Tourin statistiikkaa.

Seve Ballesteros kirjoitti itse ongelmalyönneistä kirjan ‘Trouble-Shooting’. Ks. Amazon.

Seve ei ollut koskaan kovin hyvissä väleissä hillittyjen jenkkien keskuudessa ilmeisesti räiskyvän luonteensa vuoksi.Kuvagallerioita Seve Ballesteroksesta on useita. Alla muutamia hänen työskentelyään kuvaavia  videoita.

Seve lyö palloa polvillaan puiden läpi Ranskan avoimissa 1997.

Tässä yksi parhaista Golf Channelin sivustolla ja Golf.com:n sivuilla. 

Seve metsässä. Kuva kapattu allaolevalta YT-videolta.

Tässä muutamia muitakin tyypillisiäkin tilannekuvia Sevestä.


Seven svingissä oli lennokkuutta kuten kuvastakin näkyy.
(Otin kuvan allaolevasta YouTube -videosta ja siksi laatu on huono.)


image

Katso YouTubesta muutamia välähdyksiä Seven parhaista ja heikoimmista hetkistä golfissa.Seve Ballesteros on ainoa pelaajaa joka on saanut nimensä 'mannerten' väliseen turnaukseen. Se kantaa nimeä Seve Trophy. Se pelataan Manner-Euroopan ja Britannian ja Irlannin yhdistetyn joukkueen välillä. Mukaan pääsee vain Euroopan parhaat ammattilaispelaajat. Mikko Ilonen on päässyt vuosina 2007 ja 2013 Manner-Euroopan joukkueeseen.
Kaikkien aikojen golfari Jack Nicklaus muistelee Facebookissa 7.5.2011 kuultuaan Ballesterosin kuolemasta: "Tänään golf on menettänyt suuren mestarin ja hyvä ystävän. Me menetimme myös suuren viihdyttäjän ja lajimme suurlähettilään. Olen aina tuntenut kunnioitusta Seven kykyihin ja siihen miten hän pelasi peliä ja sitä roihua mitä hän toi lajiin saavutustensa kautta. Hänen luovuutensa, mielikuvituksensa ja halu voittaa teki hänestä niin suositun, ei vain Euroopassa, mutta myös läpi koko amerikkalaisen yleisön. Hän oli suuri viihdyttäjä...Seven intohimo oli golfareiden joukossa vertaansa vailla. Seve pystyi luomaan lyöntejä, keksimään lyöntejä, ja pelaamaan mistä paikasta tahansa. Kun hän voitti Royal Lythmanissa 1979 (British Openin), hän pelasi 16. väylälä parkkipaikalta. Olen nähnyt hänen lyövän rauta1:llä griinibunkkerista...Hän pystyi tekemään mitä tahansa golfmailalla ja -pallolla...Seve oli kiistatta loistava pelaaja - hänen ennätyksensä puhukoot puolestaan - mutta sitäkin tärkeämpää on hänen vaikutuksensa peliin, erityisesti eurooppalaiseen peliin...Vuosia hänellä oli merkittävä vaikutus Ruder Cupiin sekä pelaajan että kapteenian. Hän oli todennäköisesti intohimoisin Ryder Cup pelaaja jonka olemme koskaan nähneet. Hän oli Euroopan joukkueen sielu ja sydän. Ryder Cup oli jotakin hyvin, hyvin erityistä Sevelle, ja Seve oli hyvin erityinen meille."
Ks. Jack Nicklaus on the passing of Seve Ballesteros  

Sevestä on runsaasti kertomuksia ja kuvauksia. Tässä vain pieni näyte maailman huippupelaajien sanomana vapaasti suomennettuna.

Tiger Woods (14-kertainen major-voittaja):
"Seve has been probably the most creative player who's ever played the game,"
I've never seen anyone who has had a better short game than him. I've been lucky enough to have had an opportunity to pick his brain on several occasions around the greens, watched him hit just shot after shot after shot and have him explain how he did it, why he did it. It was just phenomenal. And to see the creativity.
Seve oli todennäköisesti luovin golfin pelaaja joka on koskaan pelannut golfia. En ole koskaan nähnyt ketään jolla olisi ollut parempi lähipeli kuin hänellä. Minulla on ollut onni ja mahdollisuus seurata läheltä hänen aivoituksiaan viheriön ympärillä, katsella hänen lyöntejään lyöti lyönnin jälkeen ja kuunnella kuinka hän sen teki, miksi hän teki sen niin. Se oli ilmiömäistä ja nähdä sitä luovuutta.

Nick Faldo (6-kertainen major-voittaja):
"He was a genius, golf’s
Cirque du Soleil. It's passion, artistry, skill, it's drama. That was Seve. That man was in a different state. It was quite something. We talked about the swashbuckling way he played. He hit it and chased after it and hit it, but there never was two follow-throughs the same. You had to stand back and admire it."
Hän oli nero, golfin Cirque du Soleil. Intohimoa, taiteellisuutta, taitoa ja draamaa. Sitä oli Seve. Se mies oli erilaisessa tilassa. Se oli jotakin erikoista. Puhuimme miten rämäpäisesti hän pelasi. Hän löi ja jahtasi palloa ja löi sitä, mutta hänellä ei koskaan ollut kahta samanlaista (mailan) saattoa (follow-through). Piti vain seurata taka-alalla ja ihailla sitä.

Ernie Els (4-kertainen major-voittaja): "There are not enough great things I can say about Seve, He was really the guy that you wanted to watch to play. And I think Seve was the man of his era. Seve had a different game. And it was always something you feel that was going to happen when Seve was playing. He always drew the biggest crowds."
Ei ole tarpeeksi suuria asioita/sanoja joita voin sanoa Sevestä. Hän oli todellakin se kaveri jonka peliä halusi katsella. Mielestäni Seve oli aikakautensa mies. Seve pelasi eri lailla golfia ja se oli aina jotakin jota tunsit, että oli tapahtumassa kun Seve pelasi. Hän veti aina suurimmat väkijoukot katsomoon.

Ben Crenshaw (2-kertainen major-voittaja):
"Seve
plays shots I don't even see in my dreams."
Seve lyö lyöntejä joista en näe edes unta.


Tony Jacklin (entinen Ryder Cupin kapteeni ja U.S. Openin voittaja): "Pulling off the impossible was an every day thing for him".
Mahdottoman repiminen irti (mahdottoman tekeminen) oli jokapäiväinen asia hänelle.


Tom Kite (majorin voittaja ja moninkertainen kakkonen):
"When he gets going, it's almost as if Seve is driving a Ferrari and the rest of us are in Chevrolets."

Kun hän pääsee vauhtiin, se on melkein kuin Seve ajaisi Ferraria ja me muut olisimme Chevroletissa. 

Muita videoita YouTubessa ja lähteitä neitssä ja muualla:

Ks. Fore! -lehti numero 1/2014: 'Severiano Ballesteros'

Ballesteros lifetime achievement award 2009

The Big 4: Remembering Seve Ballesteros
 
Seve The Legend 

Seve Ballesteros Tribute with Seve's farewell message to fans

Severiano Ballesteros "The Conquistador"

Ks. Seve Ballesteros Foundation.

Kunnianosoitus Seve Ballesterokselle sivulla www.golf365.comilta 

www.golftoday.com: 'Seve Ballesteros - The Peoples Champion'

Maailman kaikkien aikojen top10 golfarit by TopTenz.

Kaikkien aikojen top 25 miesgolfaria - www.golf.about.com


*****************************************************

0 kommenttia:

Lähetä kommentti