keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Golf ja ikä.


Tiger Woods 2 v.
Aina on hyvä ikä aloittaa golfharrastus

Golf on niitä harvoja liikunta- ja urheilumuotoja  jonka harrastuksen voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, jos liikuntakyky vain on kohtuullinen. Tunnettujakin tapauksia löytyy maailmalta ääritapauksista. Tiger Woods (kuvassa) aloitti harrastuksen jo ennen 3 vuoden ikää. Katso video alla .

Itse aloitin golfharrastuksen 56-vuotiaana. Kaksi lapsenlastani suoritti green cardin 7-vuotiaana. Puolitusinaa läheistäni on aloittanut harrastuksen ikävälillä 28-59 vuotta vuoden 2010 jälkeen. 

Muutama vuosi sitten ihmettelin Virtain kentällä 82-vuotiaan pelaajan suoraviivaista etenemistä. Kaveri kertoi aloittaneensa harrastuksen jäätyään eläkkeelle 65-vuotiaana ja oltuaan sen jälkeen pari vuotta toimettomana. Tämän jälkeenkin olen kuullut useamman kerran esimerkkejä siitä kuinka harrastuksen on aloittanut yli 70-vuotias. Viimeksi Nokia Kartanolla aloittaessani 2014 kauden 14.3.

Huippugolfin ikäprofiili 

Blogissa on teksti Mike Austinista, joka löi 1974 Champion Tourilla kaikkien aikojen avauksen 64-vuotiaana. Ei ikä ole golfissa menestyksenkään suhteen kovin suuri este. 

Miesten major-kilpailun vanhin voittaja on 48-vuotias Julius Boros joka voitti PGA Championshipin 1968. Naisissa vanhin major-voittaja on Fay Croker joka 45-vuotiaana voitti vuonna 1960 Titleholders Championshipin. Maailman kaikkien aikojen golfari Jack Nicklaus voitti viimeisimmän eli 18. major-voittonsa 46-vuotiaana voitettuaan Mastersin vuonna 1986.

European Tourilla vanhin voittaja on toistaiseksi espanjalainen Miguel Angel Jiménez, joka voitti 48-vuotiaana Hong Kong Openin vuonna 2012. PGA Tourin vanhin voittaja on legendarinen Sam Snead joka voitti 52-vuotiaana Greater Greenboro Openin vuonna 1965.

Naisten LPGA Tourin vanhin voittaja on Beth Daniel voitettuaan 46-vuotiaana MBO Financial Group Canadianin avoiment 2003. Ladies European Tourilla (LET) vanhin on ollut Laura Davis voitettuaan 46-vuotiaana Espanjan avoimet 2010.

USA:n seniorikiertueella Champion Tourilla vanhin voittaja on 63-vuotias Mike Fetchik ja Euroopan senioritourin vanhin voittaja on Neil Coles voitettuaan 67-vuotiaana kisan 2002.

Amatöörikiertueilla vanhimmat voittajat ovat: Walker Cup: Michael Scott 55 v. 1934, Brittien amatöörimestaruuskilpailut - The Amateur Championship: Michael Scott 54 v. 1933 ja USA:n amatöörimestaruuskilpailut – The US Amateur Championship: Jack Westland, 47 v. 1952.


Miesten senioripääkiertueilla (Champion Tour ja European Senior Tour) pelaa jatkuvasti entisiä maailman huippuja. Kuuluisimpia seniorikiertueilla pelaavista on 8-kertainen major-voittaja Tom Watson (64), 2-kertainen major-voittaja (+2x toinen) Bernhard Langer (56), Mastersin voittaja Fred Couples (54), 5-kertainen major-kakkonen Colin Montgomerie (50), majorien tuplakakkonen Tom Lehman (54), Ben Crenshaw (61), Kenny Perry (53),  jne. Kiertueilla pelaa monia yli 60-vuotiaita joka vuosi.

Maailmanlistan (18.3.14) top50 –pelaajien keski-ikä on 35 vuotta. Joukossa on 5 yli 40-vuotiasta (44: Els, Jaidee, 43: Mickelson, Björn ja 41: Westwood)  ja yksi 50 täyttänyt - Miguel A Jimenez maailmanlistan 39. Kolmen kärkinimen - Woods, Scott ja Stenson - keski-ikä on 36 vuotta. Tom Watson on 64-vuotias ja pelaa senioritourilla, mutta on kolmen majorin aikaisempana voittajana itseoikeutettu osallistuja muihin kuin PGA Championshipiin, jota ei ole koskaan voittanut. 

Golfin terveysvaikutuksista

Golfissa kävely on rauhallista aerobista liikuntaa jossa pysähdytään hetkeksi jokaisella lyöntipaikalla. Täyden 18 reiän kierroksen aikana tulee käveltyä kentätä riippuen 8-12 kilometriä (tasoituksesta riippuen). Kävely tapahtuu aina epätasaisella alustalla, ala- ja ylämäkeä ja kierroksen aikana tulee seisottua moninaisissa asennoissa lyönnin aikana. Aivojen lisäksi käytössä on yläkroppa. Kaikki tämä on positiivista hengitys- ja verenkiertoelimistölle sekä tuki- ja liikuntaelimistölle, mutta myös tasapainon hallinnalle. Golf on enemmän kuin yksinkertainen kävelyliikunta, joka yleensä tapahtuu tasaisella alustalla ja vielä kovalla asfaltti- tai hiekkatiellä. Ainoa kilpailuetu kävelyliikunnalla verrattuna golfkävelyyn on, että siinä voi vauhtia säädellä mielensä mukaan. Tällainen vauhti-/tempokävely ei kuitenkaan sovi kaikille eri syistä johtuen. (Lue alla olevista linkeistä siitä miten jo lyhyempikin kävely voi olla terveellistä.)

Kävelyn (ja siten erityisesti golfkävelyn) terveysvaikutuksista on olemassa tutkimustuloksia niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Golf on salakavala harrastus, niin henkisellä kuin fyysisellä tasollakin. Paitsi, että se koukuttaa mukaansa harrastamaan lajia, siinä tulee vaivihkaa hyvään fyysiseen ja henkiseen kuntoon. Golfkierroksilla mielenkiinnon vie pois fyysisestä suorituksesta lajin hienoudet ja haasteet sekä pelin sosiaalisuus. Näillä asioilla on positiivisia vaikutuksia elämän laatuun ja hyvinvointiin. 

Kuinkas suuri lasku se tulikaan vuosittain yhteiskunnalle erilaisista kaatumisista? Uskoisin, että kaatujissa on kovin vähän golfia aktiivisesti harrastavia

Hyviä tekstejä kävelyn terveysvaikutuksista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:
Kaatumiset’


 
Eteen sattunutta

Tässä pari esimerkkiä lajin vetovoimasta.
Nokia Kartanon kierroksella huhtikuussa 2011 kuuntelin kun yli 70-vuotias mies kertoi pudonneensa pöydältä vaihtaessaan kattolamppua sillä seurauksella, että niskanikama oli mennyt pirstaleiksi. Tapaturma oli sattunut saman vuoden tammikuussa. Nikama naulattiin kasaan ja jo huhtikuussa mies pelasi kanssamme kuin ei mitään olisi tapahtunut.

Polveni tähystysleikattiin ja höylättiin toukokuun alussa 2013. Aloin pelaamisen viikon verran tuskailtuani sitä, milloin uskaltautuisin kentälle. Kiersin ensimmäiset kymmenet kierrokset kuin Ontuva Eerikson, mutta en malttanut pitää taukoa. Pelin meni kuinka meni ja vasta loka-marraskuussa sain svingin tasapainoa onnistumaan sillä seurauksella, että tein ensimmäisen eagleni Kartanon 7. väylällä (ja sillä seurauksella, että polvi ei ole parantunut vieläkään.).Videolla Tiger Woods esittelee taitojaan 2-vuotiaana.
Muita lähteitä:

GolfToday

0 kommenttia:

Lähetä kommentti